Isolering Av Golvet Längs Stockarna: Vilken Isolering är Bättre För Golvet I Ett Trähus? Värmeisolering Med Skum, Skum Och Andra Material. Hur Isolerar Jag Golvet Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Isolering Av Golvet Längs Stockarna: Vilken Isolering är Bättre För Golvet I Ett Trähus? Värmeisolering Med Skum, Skum Och Andra Material. Hur Isolerar Jag Golvet Ordentligt?

Video: Isolering Av Golvet Längs Stockarna: Vilken Isolering är Bättre För Golvet I Ett Trähus? Värmeisolering Med Skum, Skum Och Andra Material. Hur Isolerar Jag Golvet Ordentligt?
Video: Så isolerar du golvet i ditt hus från Polhus 2024, Mars
Isolering Av Golvet Längs Stockarna: Vilken Isolering är Bättre För Golvet I Ett Trähus? Värmeisolering Med Skum, Skum Och Andra Material. Hur Isolerar Jag Golvet Ordentligt?
Isolering Av Golvet Längs Stockarna: Vilken Isolering är Bättre För Golvet I Ett Trähus? Värmeisolering Med Skum, Skum Och Andra Material. Hur Isolerar Jag Golvet Ordentligt?
Anonim

Komfortnivån i ett hem beror till stor del på temperaturregimen. Varje hem ska vara tillräckligt varmt. Kvalitativt utvald och installerad värmeisolering kan minska den totala värmeförlusten med cirka 25%. Om golven inte är isolerade är väggisolering värdelös. I dagens artikel kommer vi att överväga egenskaperna hos golvisolering längs stockarna.

Bild
Bild

Vilken typ av isolering ska man välja?

Om det är planerat att isolera golvet längs stockarna är det nödvändigt att välja det mest lämpliga och högkvalitativa isoleringsmaterialet. Dagens köpare har ett brett utbud av liknande produkter att välja mellan. Värmeisolatorer som mineralull, penoplex, expanderad polystyren eller bra gammal expanderad lera med sågspån är mycket populära . Vi kommer att lära oss om egenskaperna och funktionerna för varje alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sågspån

Träspån är ett billigt och miljövänligt material. Sådan isolering är perfekt för olika bostäder . Det är detta alternativ som ofta läggs i ett privat trähus. Sågspån är inte nyckfull i att lägga. De hälls helt enkelt på grova golv och stampar dem delvis. Du behöver inte använda några konstruktionstrick.

Den största nackdelen med den övervägda isoleringen är dess höga brandfarlighet och bräcklighet. Dessutom visar sig värmeledningsförmågan hos samma expanderade lera vara mer effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera

Detta isolerande material kännetecknas också av miljövänlighet. Det är väldigt populärt när det gäller isoleringsgolv i huset. Expanderad lera är billig, därför är dess egenskaper ganska medelmåttiga. Med ett relativt billigt pris för en värmeisolator och en värmeledningsförmåga på 0,1 W / m * K har expanderad lera ett antal betydande fördelar:

  • detta material är absolut miljövänligt;
  • det är fritt flödande, därför visar det sig vara elementärt i installationen;
  • expanderad lera är ett brandsäkert material som inte brinner alls;
  • inte utsatt för förfall;
  • expanderade lergranuler kännetecknas av en bra styrka.

Det måste dock komma ihåg att även under tillståndet av porositet hos expanderad lera, visar sig själva basen vara styv, därför kan den inte bara absorbera kyla, utan också ge bort den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minvata

En av de mest populära och vanliga typerna av isolering, som är idealisk för golvisolering. Ett liknande alternativ kan användas för alla ytor i huset, för baser av trä, betong, tegel och andra. Det kan inte bara vara golvet, utan också taket eller väggfundamenten. Mineralull kan tillverkas av basalt, stenflis, slagg och annat industriavfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minvata kan absorbera buller mycket bra . Det är pålitligt och hållbart. Om materialet är av hög kvalitet och korrekt installerat kan det enkelt tjäna i flera decennier. Mineralull utsätts inte för kemiska, mekaniska eller termiska effekter. Med dess hjälp kan du effektivt skydda ditt hem från kylan. Men man måste komma ihåg att materialet inte tål fukt, eftersom det under sitt inflytande förlorar sina initiala positiva egenskaper.

Vid installation av mineralull bör en bra ångspärr tillhandahållas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasull

Modernt isolerande material, som ersattes av mineralull. Glasull tillverkas av glasproduktionsavfall . Det kan vara i form av plattor med olika dimensioner och tjocklekar. Glasull är ett säkert och miljövänligt material, som inte innehåller giftiga tillsatser och föroreningar.

Denna isolering utsätts inte för förbränning, den är brandbeständig . Produkterna i fråga är hållbara, har låg värmeledningsförmåga. Den största nackdelen med glasull ligger i dess höga kostnad jämfört med andra värmare.

Bild
Bild

Penoplex

Ett annat modernt material som erhålls efter extruderingsoperationen. Penoplex är ett skummat polystyrenskum. När det gäller dess tekniska egenskaper och värmekonduktivitetsparametrar ligger detta material före isoleringsull. Penoplex kännetecknas av följande fördelar:

  • visar låga fuktabsorptionshastigheter;
  • är mycket hållbar och pålitlig;
  • har en låg densitet.

Den största nackdelen med skum är att det ibland kan visa dålig ångpermeabilitet. Om rummet har bra ventilation är detta problem inte allvarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ecowool

För värmeisolering av golv på stockar är en produkt som ecowool också lämplig. Sådan isolering är en dyrare analog av glasull och mineralull . Den främsta fördelen med ecowool ligger i dess miljövänlighet. Materialet kännetecknas av låga värmeledningsförmåga och lockar inte gnagare.

En viktig fördel med ecowool är att det framkallar en våldsam allergisk reaktion hos möss och råttor . På grund av detta kan sådana skadedjur inte utrusta hål i den övervägda isoleringen och förstöra den långsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren

Egenskaperna hos expanderad polystyren är inte sämre än egenskaperna hos det ovan diskuterade skummet. Isolationen som övervägs skiljer sig genom att den inte är tillverkad av skummad plast, utan av pressade partiklar av polystyren . Om du tittar mycket noga kommer du att märka att produktens struktur består av mycket små bollar. I en bit enkelt skum blir de stora - upp till 5 mm i diameter och i extruderat polystyrenskum - upp till 0,1 mm.

Frigolit är svårare att skära. När manipuleringen av installationen är klar, finns det som regel mycket skräp och avfall som inte är lätt att ta bort på grund av deras elektrifiering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur isolerar man rätt?

Efter att ha valt ett lämpligt isoleringsmaterial måste du installera det ordentligt. Vi kommer att ta reda på hur golvisoleringen utförs längs stockarna.

  • Först måste träelementen kontrolleras för skador . Om det finns några måste de elimineras. Byte av trädelar är möjligt, men om nya golv planeras kommer detta inte att vara nödvändigt.
  • Därefter kan du fortsätta med installationen av isoleringsmaterialet . Oavsett typ är undergolvet vattentätt först. Ofta är det också monterat från brädor, mycket mindre ofta finns en jordbas. I den senare versionen fästs balkarna på byggnadens väggar såväl som på marken med hjälp av speciella stödelement.
  • Kontrollerar status för alla komponenter , kan du fortsätta med installationen av själva värmeisoleringsskiktet.
  • Det är nödvändigt att bilda det inre lagret av vattentätning med hjälp av speciella blandningar . Bitumenmastik med polymerkomponenter i kompositionen är idealisk. Både insidan och utsidan av däcket bör behandlas.
  • Det rekommenderas inte att använda rullmaterial . Under drift kan kondens samlas mellan brädorna och filmen, som sedan absorberas av träet.
  • Nästa steg är att installera fördröjningen . Om de bärande träelementen ännu inte har fixerats måste de också vara belagda med tätskikt. Under installationsarbetet är det absolut nödvändigt att observera ett lämpligt gap mellan lagren. Det beror på spannbredden, liksom måtten på balkarna som ska monteras.
  • Om installationen utförs på en tegel- eller betongvägg , då är det nödvändigt att utrusta sektionerna av fördröjningens ligament och byggnadens stödstrukturer. För detta är ett upprullningsbart vattentätande material, till exempel takpapp, idealiskt. Efter installationen kan du gå direkt till isoleringen.
  • Valet av installation av isolering beror till stor del på dess specifika typ . Om materialet rullas är det tillräckligt att lägga det på undergolvets yta. Lämna inte stora luckor mellan lagren.
  • Om lösa material används, till exempel expanderad lera, måste den förberedas . För detta blandas komponenterna i olika fraktioner, varefter områdena mellan lagren fylls jämnt.
  • Det sista lagret i denna tårta är baslacken . Innan du installerar det är det absolut nödvändigt att utrusta ett luftgap mellan det och den värmeisolerande beläggningen. För att göra detta kan du sätta trälister på balkarnas yta. Med hjälp av sådana komponenter kommer det att vara möjligt att bilda de nödvändiga ventilationshålen som är nödvändiga för att avlägsna fukt. Dessutom låter du trälister jämna ut den färdiga golvytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt isoleringsalternativ

Enligt detta schema är det nödvändigt att planera jorden, isolera den med ett nedre lager innan du installerar fördröjningen. I rollen som isoleringsmaterial för det första lagret är det tillåtet att använda expanderad lerbetong, smält expanderad lera, expanderad polystyren, penoplex.

Bild
Bild

Ovanpå dessa komponenter installeras eftersläpningar . Klyftorna mellan dem är fyllda med isolering - penoplex eller någon form av bomull kommer att göra. Du kan vända dig till dubbel vattentätning.

Rekommenderad: