Handduksskena Bypass: Vad är Det? Installation I Ett Badrum I Ett Flerfamiljshus. Behöver Jag En Bypass För En Handdukstork?

Innehållsförteckning:

Video: Handduksskena Bypass: Vad är Det? Installation I Ett Badrum I Ett Flerfamiljshus. Behöver Jag En Bypass För En Handdukstork?

Video: Handduksskena Bypass: Vad är Det? Installation I Ett Badrum I Ett Flerfamiljshus. Behöver Jag En Bypass För En Handdukstork?
Video: Handdukstork - video om montering och fyllning | Svedbergs 2024, April
Handduksskena Bypass: Vad är Det? Installation I Ett Badrum I Ett Flerfamiljshus. Behöver Jag En Bypass För En Handdukstork?
Handduksskena Bypass: Vad är Det? Installation I Ett Badrum I Ett Flerfamiljshus. Behöver Jag En Bypass För En Handdukstork?
Anonim

Bypass för den uppvärmda handduksstången är valfri. Ändå fyller den en viktig praktisk funktion. Vi kommer att berätta om vad den här delen är, varför den behövs och hur du fäster den i artikeln.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

En uppvärmd handdukstork skiljer sig praktiskt taget inte från en värmeradiator. Det anses vara en av batteriets sorter, dessutom är det i de flesta fall anslutet till ett enda värmesystem i ett bostadshus. Strukturellt är förbikopplingen en bygel mellan sektionerna i inlopps- och utloppsrörsektionerna vid värmebärarens övergångspunkt till den allmänna förbrukningsanordningen.

Bypassens huvuduppgift är att skapa en vattenintagskanal som går förbi systemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När den appliceras på en uppvärmd handdukstork kan du skapa ett riktat värmeflöde genom att installera en bypass - Detta gäller särskilt vid reparationsarbete. Enheten gör det möjligt att vid behov minska trycket i den uppvärmda handduksstången. Med andra ord gör installationen av en bypass det möjligt att demontera torktumlaren utan att behöva stänga av hela värmestigaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mycket bekvämt. Alla vet hur många problem som måste lösas för att stänga det övergripande systemet: skicka in en ansökan till lokala myndigheter, vänta på rörmokarens besök och bevisa i allmänhet lagligheten av en sådan anslutning. För att hoppa över alla dessa byråkratiska förseningar kan du helt enkelt ansluta en uppvärmd handdukstork tillsammans med en bypass mellan direkt- och returrören.

Dessutom gör den extra kanalen det möjligt att jämnt fördela den hydrauliska belastningen, det vill säga minska trycket i torktumlarens strukturelement. Det är ingen hemlighet att trycket i centralvärmesystemet, särskilt vid tidpunkten för trycktestning, ibland överstiger 10 atmosfärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte alla torktumlare med en typisk diameter tål en sådan belastning - alltså förbikopplingen skyddar strukturen från brott.

Ytterligare en fördel kan noteras. Bypasset gör det möjligt att bibehålla optimal uppvärmning . Detta gör att du kan tillhandahålla ett effektivt torkläge och skapa automatisk kontroll över det.

Bild
Bild

Typer

Materialet från vilket förbikopplingen görs direkt beror på vattenförsörjningssystemet, nämligen på vad dess huvudelement är gjorda av. Uppenbarligen bör metall vara bunden med metall och polypropen med polypropen.

Bypasset erbjuds av tillverkare i två versioner: automatisk med backventil och utan ventil. En enhet med en ventil är ett automatiserat system, den fungerar med hjälp av en pump. Principen för dess drift är att det ökade trycket som genereras av pumpen något öppnar ventilen för kylningens obehindrade passage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en sådan pump stängs av stängs ventilen också.

En bypass utan ventil är ett system där reglering av värmebärarförsörjningen utförs manuellt . I det här fallet måste du vara särskilt försiktig. Minsta smuts på förbikopplingen kan få den att gå sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsfunktioner

Den uppvärmda handduksstången kan anslutas till både ett centralvärmesystem och en varmvattenuppgång. Om båda alternativen är tillgängliga i byggnaden, är varmvattensystemet att föredra . Det finns flera anledningar till detta: en sådan handdukstork kan värmas året runt, du kan också ansluta den när som helst. För att göra detta behöver du bara komma överens med förvaltningsbolaget om tillfällig avstängning av stigaren, och i allmänhet är besväret med att få ett anslutningstillstånd mycket mindre.

Om det inte finns ett varmvattenförsörjningssystem i byggnaden, görs anslutningen till värmestigaren . Detta kräver godkännande av förvaltningsbolaget, samt en projektplan. För att få det måste du köpa en uppvärmd handdukstork, tillsammans med ett tekniskt pass, gå till bostadskommissionen och skicka in en ansökan. Efter att ha fått tillstånd måste du beställa projektet och sedan, i enlighet med det, utföra installationen.

Bild
Bild

Anslutningen anses vara fullbordad efter att representanterna för bostadskommissionen accepterat arbetet.

Bypasset installeras med ett specialverktyg. Du kommer behöva:

  • svetsmaskin - med den svetsade metoden för att ansluta förbikopplingen;
  • en anordning för konstruktion av rörgängor;
  • kvarn - för att skära röret;
  • skiftnycklar, liksom justerbara skiftnycklar;
  • stjärnskruvmejsel
  • tång;
  • borsta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation kan utföras successivt eller parallellt med ledningen för värmebärarförsörjningsröret . Mindre vanligt används metoden för att ansluta motsvarande ingångar till enheten till direkt- och returrör. I en situation där stigaren ligger på ett avstånd av 0,5-1 m från fixeringsområdet för den uppvärmda handduksskenan, görs anslutningen via ett parallellt system - det finns inget särskilt behov av en förbikoppling. I alla andra situationer krävs en bygel.

Tänk på att när torktumlaren gradvis ansluts till värmehöjaren får en avstängningsventil inte anslutas till bypass . Därför är det korrekt att använda ett par ventiler när du installerar det. För andra anslutningsmetoder är tre kulventiler installerade: vid in- och utgångspunkten från den uppvärmda handduksstången, samt en till på bygeln själv.

Bild
Bild

Således placeras förbikopplingen mellan utloppet och inloppet till den uppvärmda handduksstången. Oavsett anslutningsteknik (sida, topp eller botten) kommer tees att behövas för installation.

I detta fall är själva rördelen fixerad vinkelrätt mot resten av rören

I de sovjetiska modellernas system användes uteslutande stålelement, i dem säkerställdes fixering genom svetsning, under de senaste åren har den ersatts av en hopfällbar design. För tillförlitlig tätning av trådarnas fogar används fibrösa material, till exempel drag.

Bild
Bild

Bypasset installeras enligt ett visst schema:

  • fixering av tees vid utloppen från en enda uppvärmningsuppgång;
  • installation av en kulventil tee vid kulventilens utlopp med efterföljande fixering av ett rörfragment till den, som bildar bygelns plats;
  • fästelement för bypassens yttre ände vid utloppet på tee som är fäst vid returröret;
  • installation av kulventiler på arbetande tees med deras ytterligare anslutning till in- och utgångssektionerna på den uppvärmda handduksskenan;
  • det är mycket viktigt att noggrant täta alla fogar med silikontätningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, när du använder en uppvärmd handdukstork i badrummet, är det fullt möjligt att klara sig utan bygel . Men detta kommer att innebära många svårigheter, även om det är nödvändigt att utföra den vanliga bytet av packningar. Dessutom kommer det att skapa en risk för övertryck.

Rekommenderad: