Toalettdimensioner: Minimiområdet För En Toalett Och Ett Badrum I En Lägenhet Enligt GOST, Standardmått För Ett Badrum I En "Chrusjtjov" Och I Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Toalettdimensioner: Minimiområdet För En Toalett Och Ett Badrum I En Lägenhet Enligt GOST, Standardmått För Ett Badrum I En "Chrusjtjov" Och I Ett Privat Hus

Video: Toalettdimensioner: Minimiområdet För En Toalett Och Ett Badrum I En Lägenhet Enligt GOST, Standardmått För Ett Badrum I En "Chrusjtjov" Och I Ett Privat Hus
Video: Toilet Tour 72 2024, Mars
Toalettdimensioner: Minimiområdet För En Toalett Och Ett Badrum I En Lägenhet Enligt GOST, Standardmått För Ett Badrum I En "Chrusjtjov" Och I Ett Privat Hus
Toalettdimensioner: Minimiområdet För En Toalett Och Ett Badrum I En Lägenhet Enligt GOST, Standardmått För Ett Badrum I En "Chrusjtjov" Och I Ett Privat Hus
Anonim

Ofta när ägare köper en lägenhet eller bygger ett nytt hus uppmärksammar ägarna knappt toalettens storlek. Detta är ett misstag - en person tillbringar mycket tid i detta rum, även om det är omärkligt. Många försöker förstora andra rum genom att minska badrummet. Detta är också fel - rummets yta måste vara tillräcklig för placeringen av alla inre element.

Bild
Bild
Bild
Bild

Godkända normer

I ett försök att spara utrymme på toalettens bekostnad blir många för förda med det utan att märka hur de har reducerat toalettytan till ett kritiskt minimum. Alla bör vara medvetna om att det finns allmänt accepterade minsta storlekar på toaletten, de regleras av GOST och SNiP.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toaletternas huvudparametrar, reglerade av SNiP:

  • bredd - mer än 0,8 m, längd - från 1,2 m, takhöjd - från 250 cm;
  • när toaletten ligger på vinden bör avståndet från toaletten till den lutande ytan vara minst 105 cm;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • dörrarna till toaletten kan bara öppnas utåt, installationen av dörrar inuti är strängt förbjuden;
  • utgången från toaletten bör ordnas så att den kommer in i korridoren, och inte in i vardagsrummet eller köket;
  • höjden på korridoren när du lämnar toaletten måste vara minst 210 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Även i SNiP regleras installationen av VVS.

Om, förutom toaletten, en bidé, handfat eller dusch installeras på toaletten, måste du känna till och följa följande standarder:

  • det bör vara ett utrymme på mer än 70 cm framför duschen eller badkaret;
  • bidén bör installeras på ett avstånd av cirka en kvarts meter från toaletten;
  • det ska vara ett avstånd på minst 25 cm från toaletten på vänster och höger sida;
  • det ska finnas mer än 60 cm ledigt utrymme framför toaletten;
  • framför diskbänken bör det lediga utrymmet vara minst 70 cm.
Bild
Bild

Riktiga layouter

Storleken på toaletterna i flervåningshus har alltid dikterats av SNiP: er. Eftersom grundstandarderna inte har förändrats på decennier kommer toalettrummens storlek inte att variera mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hus av den gamla modellen

I många äldre lägenheter är toaletter minimala i alla avseenden. Detta skadar dock inte att göra detta rum till ett bekvämt rum med ledigt utrymme.

För att göra detta måste du följa några regler:

  • Gör en planritning. När du placerar en toalett och andra VVS -armaturer är det nödvändigt att förstå om det finns tillräckligt med ledigt utrymme runt.
  • Ordna nischer i väggen. Detta kommer att göra utrymmet några centimeter bredare, och här kan du gömma rör eller organisera hyllor för de små sakerna du behöver.
  • När du väljer en toalett, kom ihåg att det helt enkelt inte kommer att finnas plats för en enorm modell i "Chrusjtjov". Alla element ska vara ganska små.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nya byggnader

I moderna panelhus har latriner dimensioner större än minimivärdena enligt SNiP: er. I små lägenheter är toalettens storlek 4 kvadratmeter. m, medelstor - upp till 6 kvm. m. I elitlägenheter kan ett toalettrum ha en yta på upp till 9 kvadratmeter. m - detta gör att du kan utrusta territoriet med fullständig komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I nya byggnader beaktas också några av de senaste kraven för SNiP: er som inte uppfylls i "Chrusjtjov ". I moderna ettrumslägenheter läggs ett gemensamt badrum - toalett, handfat och badkar - när du planerar. Ett separat badrum finns i 2 eller 3 -rumslägenheter - ett toalettrum är separat från badrummet. I fyra-rumslägenheter bör två delade badrum planeras. Dessa riktlinjer är utformade för att säkerställa bekvämligheten och välbefinnandet för de boende.

Bild
Bild

Individuell konstruktion

När du bygger ett stort privat hus eller ett litet rum i landet är det nödvändigt att ta hänsyn till närvaron av en toalett. Dess mått måste överensstämma med SNiP, och placeringsreglerna måste också följas till fullo. Ingenting hindrar dig från att placera toaletten i utrymmet under trappan, om höjden tillåter och du måste lämna rummet i korridoren.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en sommarstuga är det inte nödvändigt att ha en toalett med tillgång till avloppet. Enligt SNiPs i Ryska federationen är det tillräckligt att ha en torr garderob eller en vestibyl-gateway.

Hur beräknar man det bästa alternativet?

I många fall är det nästan omöjligt att ändra toalettrummets storlek: få människor vill utföra en sådan operation i en lägenhet, och att bryta väggarna är inte värt det. Denna fråga uppstår vanligtvis när man bygger ett hus från grunden och skapar en plan för ett framtida hem.

Vid beräkning av området är det naturligtvis nödvändigt att ta hänsyn till om badrummet kommer att vara separat eller kombinerat , och vad som kommer att finnas i det här rummet. Sådana beslut bör inte vara spontana, utan kräver kall beräkning. Efter att rumsplanen har upprättats kan du börja planera toalettrummet mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man flyttar från en liten lägenhet till ett stort hus, frestas många att göra varje rum så omfattande som möjligt. Det är värt att notera att en stor hall eller ett rymligt sovrum är en utmärkt lösning, men ett stort badrum är ett orimligt slöseri med utrymme.

Med hänsyn till byggkoder och ergonomilagar kan du beräkna hur mycket yta som behövs för korrekt placering av denna eller den här VVS -armaturen:

  • för en duschkabin behöver du 2-2,5 kvm. m;
  • bad - från 2 till 3,5 kvm. m;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • toalettskål - upp till 2 kvm m;
  • handfat - 1 kvm m.
Bild
Bild
Bild
Bild

För en kompetent planering behöver du också veta:

  • standardmått för toalettskålen - 440x650, 600x400, 650x360 mm;
  • bidé - 60x40 cm;
  • badstorlekar - bredd 75 eller 80 cm, längd 150, 160 eller 170 cm;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hörnbad har måtten 150x150 cm eller 160x160 cm;
  • duschkabiner har en yta på 80x80, 90x90 eller 100x100 cm;
  • handfatets minsta storlek är 400 mm bred.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designidéer

Ofta berörs inte interiörfrågan när det gäller toaletten. Missuppfattningen att toaletten ska vara ett enkelt rum utan dekorativa element. Det finns ett stort antal skåp, hyllor, tillbehör som kan dekorera det inre av rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I sällsynta fall, i lägenheter eller privata hus, är latrinerna inte rektangulära . Detta händer vanligtvis i situationer där ett sådant beslut dikteras av designern. Sådana alternativ är inte särskilt populära på grund av att det är obekvämt att placera något i hörn som inte är lika med 90 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är dock värt att uppmärksamma möjligheten att skapa en triangulär toalett. Det här alternativet är bra för att dekorera en personlig tomt. Dess konstruktion kräver inte en stor investering av ansträngning, pengar och tid, men effekten kommer att bli fantastisk. Denna konstruktion är vanligtvis gjord av trä och metall, men olika sammansatta alternativ kan också användas.

Valet av höjd, längd och bredd på en sådan toalett är en fråga för skaparen . För enkelhets skull måste du mäta allt och beräkna mängden material. En gatutoalett kommer att vara särskilt populär på sommaren, när du inte vill gå hem igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Illustrativa exempel för inspiration

Valet av färglösningar för toalettinredning beror helt på ägarens smak. Det finns en mängd olika tapeter, väggplattor, takpaneler och golvbeläggningar. Om så önskas kan allt upprätthållas i ljusa färger, genom att välja snövit VVS. Rött passar bra med den här färgen - i det här fallet får du ett måttligt ljust rum.

Präglade väggar ser bra ut i badrummet . De hjälper till att dölja det faktum att rummet faktiskt är litet. Mörka golv ser intressanta ut. De skapar den nödvändiga kontrasten, och rummet slutar vara tråkigt och monotont.

Bild
Bild

När du bygger ett hus måste du veta exakt vad som kommer att finnas i toaletten - detta gör att du kan beräkna dess yta korrekt. I flerbostadshus är det omöjligt att öka toalettytan, men du kan ändra designen och ge rummet nya färger. Arrangemanget av toaletten är ett mycket viktigt steg, eftersom detta rum är viktigt i alla bostadsutrymmen.

Rekommenderad: