12 Volt LED -strålkastare: 12V Bil LED -strålkastare Och Vattentäta Utomhusmodeller, Handhållna Xenonstrålkastare Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: 12 Volt LED -strålkastare: 12V Bil LED -strålkastare Och Vattentäta Utomhusmodeller, Handhållna Xenonstrålkastare Och Andra Modeller

Video: 12 Volt LED -strålkastare: 12V Bil LED -strålkastare Och Vattentäta Utomhusmodeller, Handhållna Xenonstrålkastare Och Andra Modeller
Video: Auxbeam led headlights for my Civic!!! 2024, April
12 Volt LED -strålkastare: 12V Bil LED -strålkastare Och Vattentäta Utomhusmodeller, Handhållna Xenonstrålkastare Och Andra Modeller
12 Volt LED -strålkastare: 12V Bil LED -strålkastare Och Vattentäta Utomhusmodeller, Handhållna Xenonstrålkastare Och Andra Modeller
Anonim

Led punktbelysning - nästa steg i utvecklingen av LED -armaturer. Från och med fick- och prydnadslampor kom tillverkarna hem och bordslampor, och snart kom de till strålkastare och högeffektljusremsor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

12 volts LED -strålkastare fungerar inte på ett hushållsnätverk med en spänning på 220 V . Undantaget är fall då en gata eller ett lokalt område belyses, en tomt, en innergård, 20 identiska strålkastare med samma effekt (till exempel 10 W) för 12 V eller 10 element för 24 V är seriekopplade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det här alternativet används bara av självtillverkade hantverkare som köper upp och hittar urindustriella produkter med en inoperativ förare eller en "punkterad" LED på deponier.

Som ett resultat kostar reparation, ändring och förbättring av sådana lampor bara slantar - förutsatt att befälhavaren vet hur man löd och har en uppfattning om hur en sådan belysningsteknik fungerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det här alternativet inte är något för dig, var uppmärksam på de produkter som finns tillgängliga för försäljning. 12-volts strålkastare har många fördelar.

  • Relativ säkerhet spänningar upp till 12 (eller 36) volt. Med spänningar upp till 12 V kan du arbeta även med våta händer och utan dielektriska handskar, förutsatt att fingrarna inte skadas. I ett torrt rum utan elektriskt skydd är det tillåtet att arbeta under spänningar upp till 36 V.
  • Enkel montering, underhållbarhet … En självtillverkad lågspänningsenhet och ett fodral för den kan monteras även på platta träbitar täckta med vattentät lack.
  • Ingen drivrutin och omvandlarkort behövs . Det räcker med att bara ansluta det erforderliga antalet lysdioder i serie. För 12 volt är dessa 4 tre -volt vita lysdioder, för 24 V - 8, för 36 V - 12 respektive.
  • Burk komplettera kretsen med en multivibrator - extern dimmer, - skapa "körljus", mjukt blinkande, blinkande med en frekvens från flera till 2-3 tio hertz (stroboskoping).
  • Möjlighet att ansluta husstrålkastare från bilbatteri till exempel när strömmen stängdes av i mörker, men användaren fortfarande behöver fortsätta arbeta. Motsatsen är också sant: bilstrålkastare drivs i garaget på själva bilen från en 12 V strömförsörjning, och en stor spegel placeras framför bilen för att reflektera ljuset i hela garaget. Samtidigt sparar konsumenten på att köpa spotlights direkt till garagelokalen.
  • Möjlighet skapa belysning med obegränsad effekt - till exempel är flera 200 W strålkastare anslutna till ett bilbatteri parallellt. Ett sådant ljusflöde kan belysa upp till 5 tunnland, som på dagtid i grumligt väder.
  • En förarlös 12-volts strålkastare flimrar inte i luften . Detta kommer att uppskattas fullt ut, till exempel av kortvågiga radioamatörer och AM -radiolyssnare. Faktum är att det inte finns någon kraftfull impulsstörning från en strålkastare med en 220 V -drivrutin, som "täpper till" radioluften i en radie på upp till tiotals meter. Och en transformator (linjär) strömförsörjning, en solpanel eller ett hemgjord vindkraftverk är de mest lämpliga lösningarna för att driva en 12-volts strålkastare från en 220 V.
  • Arbete av en strålkastare eller strålkastare på lysdioder i all värme och frost under förhållanden Land (utom Antarktis, där frost på vintern varierar från -45 till -89,2 °). Faktum är att lysdioden, på förslag från tillverkaren, på grund av besparingar på ljuselement och avsiktlig överskattning av ström och matningsspänning i omvandlaren under en tid kan arbeta vid + 70 °, värma upp till en givet temperaturvärde under drift.
  • Lönsamhet … Förarlös strömförsörjning sparar konsumenten från strömförluster för ytterligare omvandling av matningsspänningen. Lysdioder och deras grupper är anslutna direkt till batteriet. Om spänningen ändå visar sig vara överskattad, till exempel 13, 8 volt på ett fulladdat bilsyra (eller syra-gel) batteri, och anslutningen av extra lysdioder i seriegrupper åtföljs av ett kraftigt minskat ljusstyrka, då används vanliga likriktardioder eller ballastmotstånd som begränsar arbetsströmmen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det första fallet detta uppnås genom ett spänningsfall på några tiondelar eller hela volt, medan effektförlusten är minimal. På sekunden - motstånd installeras, för att utesluta överhettning av vilka element med en marginal på flera watt också används.

Halvledardioder (likriktare) föredras: de sänker bara spänningen, medan matningsströmmen inte påverkas på något sätt. Och i jämförelse med glödlampor (halogen, xenon) når energieffektiviteten en ny nivå: besparingar med samma ljusstyrka når i vissa fall 15 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fel för 12 V strålkastare - strömförluster på grund av låg spänning med en betydande längd av trådledningen. Om 220 volt kan överföras för tiotals meter längs relativt tunna trådar med ett tvärsnitt på 0,5 m 2, ökar detta tvärsnitt för 12 volt proportionellt med 9 gånger (12 * 9 = 224).

Bild
Bild

Ledningskostnaderna kommer att öka även om relativt tjockt aluminium används istället för kopparkabel. Spänningsfallet kompenseras genom att ytterligare batterier ansluts parallellt i en gemensam effektkrets, lödda tunna gamla ledningar i en tjock kabel med tillförlitlig isolering av de resulterande anslutningspunkterna.

därför 12V-belysningssystemet blir mycket mer komplicerat, vilket inte kan sägas om 220-volts strålkastare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Förutom bilar, 12 volts strålkastare används i båtar, tåg, flygplan … Alla transporter där det är svårt att använda 220 volt (förutom vagnar, tunnelbana, elektriska tåg, elektriska bussar och spårvagnar) är begränsade.

Möjligheten att belysa ett icke-flyktigt hus, växthus och annan struktur tillhandahålls av LED-strålkastare som drivs från vindkraftverk, solpaneler, mini-vattenkraftverk installerade på en vattenförsörjningsledning eller i en närliggande ström, från tidvattengeneratorer på stranden av havet eller en stor sjö, en närliggande flod, alla typer av linjära lindningsgenererande spolar installerade på dörrar, cyklar.

Bild
Bild

Användningen av lågspänningsstrålkastare och lyktor är motiverad där det på grund av verkliga eller grundläggande överväganden inte finns någon centraliserad strömförsörjning. Söklampan används som cykellampa vid autonom vandring.

Skyltar, vägskyltar, fyrar och andra strukturer, föremål synliga på avstånd - monteringsplatser för strålkastare för 12, 24 och 36 V, drivs självständigt eller genom en strömförsörjning gömd i en stolpe, stöd eller på ett annat ställe på en höjd av kl. minst 4 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

12V strålkastare klassificeras enligt flera kriterier

  • Varm glöd - 2000-5000 kelvin. Kall - mer än 6000 K. Den första används i bostäder och arbetslokaler, den andra - på gatorna, på gårdar, på platser inom det yttre skyddade området.
  • Kraft - 10, 20, 30, 50, 100 och 200 watt. Hög effekt är inte alltid tillrådligt, mindre eller mellanliggande, liksom hög, monteras på grundval av befintliga inköpta produkter eller från enskilda lysdioder oberoende i form av en extra stor matris.
  • Ansökningar: marin, bil, stillastående (till exempel på gatan). Alla är vattentäta: de fungerar under kalla och kraftiga regn. Poolstrålkastare tål nedsänkning i en vattenreservoar upp till flera meter och kan arbeta där i månader utan att rengöra från alla typer av avlagringar.
  • Med glödfärg : monokrom - röd, gul, grön och blå. RGB -modeller - röd -blå -grön - låter dig få vilken färg som helst på glödet. Trippel RGB -lysdioder eller fyrdubbla RGBW (med en vit), placerad med en dimmer eller mikroprocessorstyrenhet, gör att du inte bara kan skapa, till exempel, en lila eller turkos nyans, utan också få färgerna att förändras vid olika frekvenser.
  • Ljusmoduldesign: många små lysdioder, antingen en eller flera stora.
  • Modularitet: till exempel är strålkastarna på en fotbollsstadion gjorda i form av dussintals åtskilda block.
  • Hus och upphängningsdesign: justerbar och solid.
  • Rörlighet: den handhållna (laddningsbara) LED-strålkastaren transporteras till arbetsplatsen, hängande på ett bälte. Det är ett alternativ till en strålkastare.

Hela enheten kräver ett chassi med en extern kylfläns. Bakväggen har ett ribbat utseende, vars yta ökas. Kraftfulla utomhusstrålkastare kan vara explosionssäkra, till exempel för användning på natten i en armé eller på en deponi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För gatan

En 12V gatustrålkastare är en utåt oskiljbar design . Men när man tittar närmare kommer användaren att upptäcka att dussintals små lysdioder har ersatts av en (4-diod) eller flera stora. Effekt - 30-200 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hemmet

En strålkastare för hemmabruk skiljer sig inte från en utomhus (utomhus) i någonting, förutom en effekt på 10 till 30 watt. Trettio watt räcker för att lysa upp ett kök-vardagsrum med en kvadrat på upp till 40 m 2 . En sådan lösning är tillfällig, eller så skapades den för minimalistiska människor som inte behöver designens skönhet, en utsökt inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppmärken

Du bör inte köpa produkter från märken som tillverkar kinesisk belysningsutrustning i Ryssland under inhemska märken . Deras ljuseffekt är 25-30% lägre än den deklarerade. De flesta märken, vars laboratorium ligger i Ryssland, och som själva producerar belysningsutrustning, har stort förtroende bland ryssarna. Till exempel detta Optogan och SvetaLed, inte Era eller Jazzway.

Du kan köpa sådana spotlights via mellanhänder, till exempel på Yandex. Market”, alla möjliga alternativ presenteras där.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du köper LED -strålkastare från onlinebutiker, var noga med att läsa recensioner från riktiga köpare innan du gör en beställning. Besvikelsen med låg kvalitet varar längre än glädjen över lågt pris.

  • Köp inte billiga förfalskningar och produkter från tillverkare som fuskar med kraft och ljusflöde hela tiden.
  • 12V strålkastare, som alla andra, överväga noggrant. "Hålslagna" lysdioder markeras med svarta prickar i stället för den utbrända mikrokristallen. Be säljaren att testa produkten. Se till att alla lysdioder är på samma sätt.
  • Undvik defekta produkter där luminansen är ojämn. Det händer att olika lysdioder från samma sats skiljer sig något i sina ljusegenskaper. Förekomsten av "varma" och "kalla" lysdioder är inte ett fel - om de bara fungerade under den angivna perioden.
  • Om du inte är säker på kvaliteten och det inte finns några produkter som är lämpliga för märket i din stad, eller om modellerna är ur produktion, bör du beställa dioder och brödbrädor och montera strålkastaren själv.

Rekommenderad: