Beläggningsplattor Och Gatstenar För En Bil: Läggningsteknik För Att Parkera En Bil, Tjocklek På Kakel Under En Bil, Kaka För Gatstenar På Gården I Ett Privat Hus

Innehållsförteckning:

Video: Beläggningsplattor Och Gatstenar För En Bil: Läggningsteknik För Att Parkera En Bil, Tjocklek På Kakel Under En Bil, Kaka För Gatstenar På Gården I Ett Privat Hus

Video: Beläggningsplattor Och Gatstenar För En Bil: Läggningsteknik För Att Parkera En Bil, Tjocklek På Kakel Under En Bil, Kaka För Gatstenar På Gården I Ett Privat Hus
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 3 UNDERLAGSARBETE 2024, April
Beläggningsplattor Och Gatstenar För En Bil: Läggningsteknik För Att Parkera En Bil, Tjocklek På Kakel Under En Bil, Kaka För Gatstenar På Gården I Ett Privat Hus
Beläggningsplattor Och Gatstenar För En Bil: Läggningsteknik För Att Parkera En Bil, Tjocklek På Kakel Under En Bil, Kaka För Gatstenar På Gården I Ett Privat Hus
Anonim

När de organiserar parkering använder de vanligtvis speciella tjocka beläggningsplattor. Men även det kommer inte att vara länge om det läggs fel. Därför är det nödvändigt att i detalj studera reglerna för val av material och läggningsteknik innan du arrangerar parkering.

Bild
Bild

Primära krav

Parkeringsplatsen kommer hela tiden att utsättas för höga belastningar, därför är huvudkravet för det styrka. För att förhindra att ytan går sönder måste beläggningsplattorna under bilen vara stabila . För att göra detta måste du välja kakel eller beläggningsstenar med ökad densitet och tjocklek. Tjockleksstandarder för bilar och lastbilar är olika.

Vatten är en av de faktorer som påverkar beläggningens livslängd. Eftersom det förstör plattorna måste det finnas ett dräneringsskikt under beläggningen för att förhindra fuktträngning.

Ytan på parkeringsplatsen på gården i ett privat hus behöver platt och tät . Det bör inte finnas några luftrum mellan plattorna. För att skydda parkeringsplatsen för bilen från förstörelse är det nödvändigt att montera en trottoarkant. Detta kommer att göra beläggningen mer hållbar och förhindrar också att plattorna glider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är de grundläggande reglerna, vars efterlevnad kommer att förlänga livet för en parkeringsplats på gården i ett privat hus. Korrekt installation förhindrar skjuvning och förstörelse av ytan.

Val av kakel och material

Du behöver beläggningsplattor eller gatstenar för att lägga parkeringen.

Plattorna ska placeras under bilar som väger mindre än 2 ton. Skydd för tyngre fordon är gjorda av gatsten.

Det bästa alternativet är vibropressat material

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga materialets viktigaste egenskaper

  • Tjockleken på vibropressade produkter ska vara minst 6 cm. För parkering av lastbilar bör ytjockleken vara 8-10 cm.

  • Det valda materialet måste vara tätt, fuktbeständigt, frostbeständigt.
  • Parkeringsmodulernas storlek ska vara liten. Ju mindre komponenterna, desto längre håller de på grund av fördelningen av lasten mellan dem. Det rekommenderas inte att överskrida storleken 30x30 cm.
  • Det är bättre att välja en enkel rektangulär form på modulerna. Sådana element är lättare att montera och kan bära tunga laster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom kakel måste följande material förberedas före installationen:

  • sand rensad från orenheter;
  • cement skapar ett förstärkande skikt över hela ytan och vid platsens gränser;
  • krossad sten (eller en blandning av krossad sten och grus), med hjälp av vilket ett dräneringsskikt skapas för att förhindra ackumulering av vatten;
  • geotextil med ensidig fuktriktning, vilket inte tillåter tvättning av sängkläderna och ökar beläggningens hållfasthet;
  • kantsten, dess egenskaper beror på beläggningen - tjockleken på basen och plattorna, den måste överstiga deras höjd.

Om allt nödvändigt material är förberett kan du fortsätta att lägga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggteknik

För att parkeringen ska fungera länge är det nödvändigt att välja rätt material och göra en högkvalitativ installation. För att göra detta rekommenderas att utföra sekvensen av åtgärder som presenteras i algoritmen:

  1. det är nödvändigt att utföra förberedande arbete och markera platsen för framtida parkering;
  2. jämna ut och komprimera jorden;
  3. installera kantstenen på ytan av kudden;
  4. installera ett dräneringsskikt på den förberedda ytan;
  5. lägg huvudskiktet ovanpå dräneringsskiktet;
  6. lägga kakel;
  7. fyll lederna med sand;
  8. rengör överflödigt material.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Layout och markering

Utförandet av arbetet börjar med förberedelsestadiet. Det innebär val av ett territorium och dess undersökning . Området för bilplatsen ska vara enhetligt, utan hål eller stötar. Experter rekommenderar att du gör det i en sluttning (högst 5%) för att förhindra stillastående vatten.

Parkeringens storlek kan vara vilken som helst, men om passagen till platsen är anlagd rekommenderas det att göra det minst 2, 2 m . Denna bredd på vägen gör att bilen och fotgängaren kan spridas. Beläggningsstenarnas storlek måste dock också beräknas. Om bredden är en multipel av kakelstorleken behöver den inte trimmas.

Du kan använda pinnar med ett rep eller sladd för att börja markera. Mätningar görs med hjälp av ett måttband. Repet ska vara spänt och fixerat var 1,5: e meter på pinnar.

Efter det, i enlighet med de markerade konturerna, avlägsnas matjorden till ett djup av 30-35 cm. Om platsen är stor är det lämpligt att locka till sig en traktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytan måste vara plan och tampad. Du kan försöka komprimera jorden manuellt eller med en handrulle. Professionella använder en vibrerande platta för tampning. Oavsett vilket verktyg som väljs, är det nödvändigt att tampa varje lager med hög kvalitet, annars kan vissa delar av parkeringen hänga.

Därefter måste området fyllas med vatten, detta kommer att ge ytterligare krympning av basen.

Bild
Bild

Dräneringslager och kant

Efter förberedelse av jorden installeras dränering på den. Lägg den korrekt i lager med pajmetoden. Den klassiska pajen går ut på att lägga sand ovanpå marken . Skiktets tjocklek ska vara 3-5 cm. Sandskiktet ska jämnas och spillas med vatten. Då måste det tampas. Om jordytan är ojämn kan sanden släta ut den.

Den klassiska versionen innebär inte detta, men experter rekommenderar att lägga ut geotextiler redan i detta skede . Den läggs på ett lager sand och dukens sidoväggar ska lindas så att deras höjd är 30 cm. Samtidigt ska de intilliggande arken överlappa varandra med 8-10 cm. Den lagda geotextilen förhindrar ogräs från att gro och bevara ett vackert ytutseende. Dessutom kommer det att stoppa stigningen av grundvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa lager är krossad sten och grus . De är också komprimerade. Det totala lagret måste vara minst 20 cm efter stampning. Därefter täcks dräneringsskiktet med geotextiler.

Innan dräneringsskiktet läggs måste trottoarkanter installeras. De ska stiga över beläggningsplattorna, men inte mer än 14 cm, annars finns det risk för att stötfångaren på bilen skadas.

Bild
Bild

Kantstenen kan installeras på två sätt: på en betongbas eller med hjälp av bulkmaterial i dräneringsskiktet.

För konstruktion av en trottoarkant på en betongbas på platsen för dess läggning görs en utgrävning i spillrorna med hjälp av en murslev . Den fylls med en betongblandning på 3-5 cm. En sten placeras i den, som sedan jämnas ut, varefter det omgivande spillret jämnas ut.

Bild
Bild

Så här läggs alla brickor i följd . Det bör vara ett avstånd på 5-10 mm mellan dem. Detta gap måste fyllas med ett cement-sandbruk. Trottoarkanten läggs med en liten lutning (3-5%) i motsatt riktning mot byggnaderna.

Om vägen har en sväng krävs en kvarn med en stenskiva. Den kan användas för att skära kantstenen i 4 bitar, som används för att skapa en båge. Det ska också finnas 5-10 mm mellan dem för fyllning med murbruk.

Ett liknande alternativ för att installera trottoarkanten är att fästa med rekvisita, kantstenen kommer att hållas på dräneringsmaterialet . Den vertikala förankringen av trottoarkanten kommer att förses med envisa pinnar som hamras inifrån. Utanför bör det strös med ett dräneringsskiktmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudskiktet läggs ovanpå dräneringsskiktet. Den kan bestå av sand eller betong.

Om basen består av sand är läggningsförfarandet enligt följande: det läggs ut på dräneringsskiktet 5-7 cm tjockt, spillts med vatten och tampas . Sedan täcks skiktet med en torr cement-sandblandning (1: 4) med en tjocklek på 6-7 cm. Det måste också tampas och jämnas med en putsregel. Nu kan du installera beläggningsplattor.

Bild
Bild

Betongbeläggning

Betongunderlaget för parkeringen är hållbart men dyrt. Dessutom läcker inte fukt ut genom betongen. Det betyder att över tiden, under påverkan av vatten och låga temperaturer, kan beläggningsstenarna spricka. men om dräneringssystemet är ordentligt organiserat kan en betongbas vara en utmärkt lösning för parkering, som kommer att utsättas för stor belastning.

I det här fallet är det nödvändigt att skapa fuktfällor: bitar av asbest eller tunna träplankor placeras i betonglösningen. Avståndet mellan dem är cirka 3 meter.

Betongbeläggningen läggs med en sluttning. Andelen lutning ska vara liten, högst 5% i riktning motsatt befintliga byggnader . Om parkeringsområdet är stort, är det nödvändigt att göra förstärkning. Det är bäst att välja glasfiberarmering med en diameter på 8 mm. Den är bunden med vanliga plastklämmor, och sedan skärs överskottet av. Det resulterande nätet läggs på dräneringsskiktet, en betongbeläggning installeras på det.

Om lufttemperaturen är över +25 grader, en dag efter installationen av screed, bör den vattnas med vatten 2-3 gånger om dagen . Efter en vecka kan kakel eller gatsten läggas på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beläggning och efterbehandling

För att lägga plattorna med egna händer måste du utföra installationen enligt reglerna. Basen som den läggs på måste definitivt torka. Låt det inte bli blött.

För att bevara återfyllningsskiktet läggs beläggningsstenarna från kanten av trottoarkanten . Lägg ut den från kanten till mitten. Runt omkretsen måste du dra sladden på höjden av murverket. Brickorna staplas i rad längs och i rad tvärs över uppfarten. Nu måste du lägga ut området och lägga beläggningsstenar i områden på en kvadratmeter. Från segment till segment måste du gå över passagen.

Vid installation av kakel används en nivå. Detta undviker höjdskillnader. Kontrollera nivån så ofta som möjligt, trottoaren ska vara platt. Du kan jämna ut brickorna med en gummiklubba.

Om plattorna läggs på en sandkudde kan plattorna läggas rygg mot rygg utan att lämna luckor . Även om de, som praktiken visar, fortfarande bildas och de måste fyllas med en blandning. På en betongfot krävs inte längre avstånd än 5 mm mellan plattorna.

Bild
Bild

M300 cementblandning hälls över utrymmena mellan plattorna. Det sprids jämnt över hela området och sprids med en pensel mellan sömmarna. Blandningen fyller alla sprickor och stelnar efter de första regnen.

Byggnadsarbetet håller på att ta slut med rengöring av territoriet . Efter ett par dagar spills ytan med vatten så att cementen stelnar bra. När detta händer kan du börja använda den nya parkeringen. Men ju mer tid som går mellan vattning och drift, desto bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Således kan du göra din egen parkering i ett privat hus eller på landet. Det är möjligt att göra detta med egna händer bara om du har ett specialverktyg: en rulle eller en vibrerande platta. Dessutom måste du förstå att måtten på skikten anges med hänsyn till den redan genomförda packningen. Det är nödvändigt att utföra beräkningar av erforderlig mängd material, annars måste det beställas igen.

Rekommenderad: