OSB-3: OSB-plattor 9-12 Mm Och Andra Storlekar, Tekniska Egenskaper, Vattentäta Plattor 2500х1250х10, 12х1250х2500 Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

OSB-3: OSB-plattor 9-12 Mm Och Andra Storlekar, Tekniska Egenskaper, Vattentäta Plattor 2500х1250х10, 12х1250х2500 Och Andra Alternativ
OSB-3: OSB-plattor 9-12 Mm Och Andra Storlekar, Tekniska Egenskaper, Vattentäta Plattor 2500х1250х10, 12х1250х2500 Och Andra Alternativ
Anonim

OSB (avkodningsorienterat strandkort) är indelade i 4 typer: OSB-1, OSB-2, OSB-3 och OSB-4. De två första modifieringarna är av lägsta kvalitet, de kan inte användas för konstruktion av bärande strukturer och kan inte heller användas i rum med hög luftfuktighet. Av alla typer av material anses OSB-3 vara den mest populära. Den har det bästa pris / prestanda -förhållandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

OSB på engelska betyder orienterat strandkort, som i sin förkortade form låter som OSB, därför skrivs den ryska förkortningen ibland OSB. Det är ett strukturellt flerskiktsmaterial, vid tillverkning av vilket barrträd huvudsakligen används . För tillverkning av träskivor erhålls flis med en längd av 8-20 cm. De resulterande flisen blandas med ett bindemedel, borsyra och hartser. Skikten av den resulterande massan limmas ihop på pressutrustning under påverkan av höga temperaturer och tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den största skillnaden mellan OSB och annat sågat virke är skillnaden i spånorientering . Chips i det första och sista lagret placeras längs hela arkets längd och i mitten - i en vinkelrätt position i förhållande till täckskikten. Till skillnad från OSB-1 och OSB-2 har OSB-3 bra vattenbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

OSB-4 har de bästa tekniska egenskaperna och prestandan, men på grund av det höga priset är materialet impopulärt . Du kan skilja OSB -3 från andra vid ändarna - europeiska tillverkare målar ofta kanterna för att förhindra svullnad av materialet.

Fuktresistenta modifikationer, till skillnad från konventionella, kan beläggas med en film (laminerad) eller en speciell lack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

OSB-3-kort, vars beskrivning av fördelarna är av intresse för många byggare, har nyligen fått stor efterfrågan. Deras popularitet beror på ett antal fördelar:

  • lätt vikt, underlättar transport och installation av ark;
  • homogen struktur;
  • stark kvarhållning av fästelement på grund av hög densitet;
  • användarvänlighet - materialet kan sågas, skäras och bearbetas med improviserade verktyg;
  • möjligheten att tillgripa flera bearbetningsmetoder - arken kan målas i önskad färg, lack appliceras;
  • mångsidighet - OSB kan användas för utjämning av väggar, arrangering av tak eller golv under taket, liksom för andra byggnadsarbeten.

Nackdelarna inkluderar låg estetik , varför orienterade strängskivor praktiskt taget inte används för utvändig beklädnad. Dessutom är detta virke klassat som miljömässigt osäkert och brännbart.

Det har en faroklass 4 när det gäller toxicitet - det betyder att materialet släpper ut många skadliga ämnen i miljön under antändning och förbränning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

OSB-3 har samma fysikaliska och kemiska egenskaper över hela ytan. Materialet är hållbart, lätt att använda, motståndskraftigt mot fukt. Till skillnad från naturligt trä har skivorna inte inre hålrum och sprickor på ytan, hål från fallna knutar och andra defekter . De mekaniska och kemiska egenskaperna hos OSB-3 ligger nära plywood. Låt oss överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

Miljövänlighet

Många potentiella konsumenter av OSB-3 är intresserade av deras skadlighet för människor. Faktum är att sådana byggmaterial inte är miljövänliga och kan vara hälsofarliga. Vid tillverkning av paneler används kemiskt erhållna hartser som bindemedel . Oftast använder tillverkare fenol-formaldehyd- och melamin-formaldehydkompositioner. Tack vare användningen av dessa ämnen är det möjligt att öka styrkan på brädorna och minska produktionskostnaden.

Bild
Bild

Polymerbindemedel kan skada människors hälsa när de släpper ut bensen, fenol, formaldehyder och andra cancerframkallande föreningar i miljön . När de kommer in i stora mängder orsakar de hudsjukdomar, allergiska utslag, andnings- och synsjukdomar. För att ta reda på koncentrationen av skadliga ämnen måste du studera informationen i intyg om överensstämmelse.

I sådan dokumentation indikerar tillverkare information om forskningen som utförts - från dem kan man resonera om produktens säkerhet.

Bild
Bild

Formaldehydemissionsklassen bestäms av standarderna:

  • E0;
  • E1;
  • E2;
  • E3;
  • E4.

Tallrikar i klasserna E0-E1 har minimal hälsoskada. De kan användas inomhus, liksom för dekoration av sjukhus och barnrum. På grund av den högre koncentrationen av cancerframkallande ämnen får byggmaterial E2 och E3 endast användas för utomhusarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka

Beroende på tillverkaren kan hårdheten för OSB-3 variera något. I grund och botten klarar plattorna en belastning som inte överstiger 640 kg / m3. Deras böjhållfasthet i förhållande till längdaxeln är 22 N / mm2 och längs tväraxeln - 11 N / mm2.

Bild
Bild

Densitet

Dess indikatorer är 640-650 kg / m3 (motsvarar värdena på barrträd). På grund av sin goda densitet smuldras eller delamineras inte byggmaterialet under bearbetning och installation av fästelement i det . På grund av användningen vid tillverkning av stora flisar kan plattorna på ett tillförlitligt sätt hålla hårdvaran även på ett minsta avstånd av 1 cm från ändarna. Samtidigt bildas inte flis och andra defekter från mekanisk spänning på arket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktmotstånd

OSB-3 tillhör vattentäta brädor. De kan användas i rum med hög luftfuktighet, liksom för utomhusarbete. Fuktmotståndet för dessa byggmaterial beräknas med hjälp av svällningskoefficienten i tjocklek. För att bestämma det placeras en tallrik med en viss tjocklek i vatten i 24 timmar.

Efter denna tid registreras svullnad av materialet, för OSB-3 bör koefficienten inte överstiga 15%.

Bild
Bild

Övrig

OSB-3-ark har en låg ångpermeabilitet lika med 0, 0031 mg / (m · h · Pa). Det är jämförbart med ångmotståndet hos skumglas. Låga hastigheter uppnås på grund av användning av hartser vid tillverkning av material, som vid stelning inte passerar ånga bra . Arken har en svag biologisk stabilitet när de hålls länge under förhållanden med hög luftfuktighet eller med skarpa temperaturhopp. I torra rum påverkas panelerna sällan av svamp- och mögliga mikroorganismer. För att öka den biologiska resistensen hos OSB-3 rekommenderas att använda speciella fuktskyddande föreningar: lacker och färger med skyddande funktioner.

OSB -3 har god motståndskraft mot värmeöverföring - materialet behåller perfekt värmen inuti rummet och skapar en barriär för penetration av kyla . Värmekonduktivitetsindikatorer beror direkt på plåtens tjocklek. Till exempel, för en 9 mm panel, kommer värdet att vara 0,08 W / (m K) och 18 mm - 0,16 W / (m K).

Bild
Bild

Bladstorlekar

Inhemska och utländska tillverkare erbjuder OSB -kort i olika storlekar. Produktens tjocklek är (i mm):

  • 6;
  • 8;
  • 9;
  • 10;
  • 12;
  • 15;
  • 16;
  • 18.
Bild
Bild

Vissa tillverkare erbjuder extra starka och styva paneler med en tjocklek på 22 och 30 mm. Populära arkstorlekar (i mm):

  • 2500x1250x10;
  • 2500x1250x15;
  • 12x1250x2500;
  • 9x1250x2500;
  • 18x1250x2500;
  • 18x1220x2440.

Vikten av 1 ark beror på materialets storlek. För paneler av standardstorlekar varierar den från 12 till 45 kg. När du väljer storleken på OSB -3 för beklädnadsytor är det bäst att ge företräde åt måttark, till exempel 3000x1500 mm - på detta sätt blir det möjligt att minska antalet fogar.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Sortimentet av orienterade strängskivor representeras av produkter från inhemsk och europeisk produktion. I betyget för populära märken ingår följande företag: Kronospan, Bolderaja, Glunz, Kalevala, Ultralam, EGGER, Izoplat, Arbec.

Varumärket Kronospan grundades i Lettland . Med ökad produktionskapacitet började filialerna öppna i Rumänien, Vitryssland och Ryssland. Material av hög kvalitet med E1 -utsläppsklass produceras under detta varumärke. Tillverkaren erbjuder produkter med en slät yttre och grov insida, vilket ger en bekvämare installation av byggmaterial.

Bild
Bild

Enligt konsumenterna är Bolderaja den mest populära lettiska OSB -tillverkaren . Detta är ett av de största europeiska träbearbetningsföretagen. Bolderaja skivmaterial kännetecknas av goda fysikaliska och kemiska egenskaper och driftsegenskaper. OSB-3 är tillverkade med plana ändar eller T & G-4 "torn-spår" typ. Extra starka paneler med en tjocklek av 30 mm finns att köpa.

Bild
Bild

Glunz är en stor tysk tillverkare av OSB-3, som har förenat koncernen Sonae Industria . Under detta märke produceras säkra för hälsokokare med utsläppsklass E0.

Vid tillverkning av orienterad strängskiva använder tillverkaren noggrant utvalda råvaror och miljövänliga bindemedel.

Bild
Bild

" Kalevala " Är den näst största tillverkaren av högkvalitativa kakelmaterial, med produktionsanläggningar i Ryssland. För tillverkning av OSB använder han karelskt trä, som är känt för sina höghållfasthetsindikatorer, på grund av vilket densiteten på färdiga ark är upp till 700 kg / m3. På grund av den utmärkta kvaliteten har produkterna från detta märke vunnit popularitet inte bara i Ryssland, utan också i OSS -länderna.

Bild
Bild

En annan pålitlig inhemsk tillverkare av OSB-3 är Ultralam . Det erbjuder kakelmaterial med bästa valuta för pengarna. Ultralamskivor tillverkas med kontinuerlig pressteknik. Plattor av detta märke utmärks av idealisk geometri och indikatorer för hög densitet - inte mindre än 620 kg / m3.

Bild
Bild

Under varumärket EGGER plattor med låg hygroskopicitet av E0- och E1 -standarderna produceras, vilket gör dem efterfrågade för inredning.

Bild
Bild

Tallriksmärke "Isoplat " skiljer sig i fysiska egenskaper från OSB-3 från ovanstående tillverkare. De är mindre täta och mer lösa. Sådana paneler är viktiga. Men de hittade också sina kunder på grund av budgetkostnaden och tillhandahållandet av bra värme- och ljudisolering.

Bild
Bild

Arbec angav betyget för de bästa OSB -tillverkarna . Detta är ett kanadensiskt varumärke, under vilket OSB produceras med ökad vattenbeständighet, bra värmeisolering och bästa ljudabsorption.

Bild
Bild

Användningsområden

OSB-3 får användas både inomhus och utomhus. De används ofta för följande typer av arbete:

  • vid konstruktion av takmantel;
  • för beklädnad av husets inre och yttre väggar;
  • när du anordnar grova golv (för utjämning av ytan för laminat, linoleum, parkettbräda eller andra motstående material);
  • vid avslutning av takytor;
  • vid uppförande av landningar och trappor;
  • för installation av golv, I-balkar;
  • att skapa stödstrukturer för olika efterbehandlingsmaterial;
  • för formning under konstruktionen av fundamentet;
  • när man placerar golv i lastbilar.

OSB-3 kan användas vid möbelproduktion. Vid tillverkning av möbelartiklar används de för att skapa delar som planeras utsättas för höga belastningar. Orienterade strängark används ofta för att göra sjöfartslådor, skyltar, produktionsställ och hyllor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

I järnaffärer säljs OSB-3 i ett brett sortiment, vilket gör det svårt för konsumenten att välja en kvalitetsprodukt

  • När du köper ett kakelmaterial måste du först och främst vara uppmärksam på klassen av utsläpp av skadliga ämnen. För tillverkning av möbler och inredning rekommenderas att välja OSB E0 eller E1. E2 -plattor är lämpliga för utomhusarbete. Det är bäst att vägra produkter med utsläppsklass E3.
  • När du väljer plåtens tjocklek måste du ta hänsyn till typen och intensiteten av de förväntade belastningarna, avståndet mellan bärkonstruktionerna samt plattans bärparametrar.
  • För takarbete är det bäst att föredra paneler med en korrugerad eller grov sida. Det låter dig få en god vidhäftning till bituminösa primrar och mastik. För yttre dekoration är laminerade ark eller OSB-3 belagda med lack lämpliga. Paneler med sådana beläggningar motstår fukt bättre, på grund av vilka de rekommenderas för användning i rum med hög luftfuktighet.
  • När du väljer tallrikar måste du ta hänsyn till deras lukt. Du bör vägra att köpa produkter som utstrålar en skarp lukt av formalin eller plast - det indikerar en hög toxicitet hos produkten.
  • Innan du köper måste du be om ett intyg om överensstämmelse för det köpta byggmaterialet och annan relaterad dokumentation. Och även, om möjligt, inspektera förpackningen - den ska vara intakt, utan pauser. Pålitliga tillverkare kompletterar skivvirke med skär, som anger produktmärkning och dess fysiska och kemiska egenskaper.
Bild
Bild

Funktioner för installation och användning

Installation av OSB-3 kräver inte speciella färdigheter. För fixering av plattorna är det tillåtet att använda olika fästelement: spikar, självgängande skruvar, nitar eller skruvar. Dessutom kan material limas ihop med speciella träföreningar. När du väljer ett lim är det nödvändigt att ta hänsyn till belastningen på ytan, graden av luftfuktighet under drift, samt den nödvändiga anslutningsgraden. För internt arbete bör giftfria ämnen väljas.

Installationsrekommendationer för golv:

  • material med raka ändar läggs med ett mellanrum på 3-4 mm; när du placerar ett flytande golv bör gapet mellan arket och väggen vara minst 12 mm;
  • anslutningen av de korta kanterna måste utföras längs lagren och de långa - med hjälp av torn -spåranslutningen;
  • panelerna ska fixeras med spikar; för en mer tillförlitlig fixering måste lim appliceras mellan OSB och stockarna.
Bild
Bild

När du lägger golv i öppna områden är det nödvändigt att skydda beklädnaden från fukt - för detta kan den dessutom täckas med specialiserade fuktskyddande föreningar. Om beläggningen kommer att utsättas för regn, rekommenderas att tillhandahålla ett dräneringssystem och ett tätskikt. När du monterar panelen med skruvar rekommenderas det att förbereda hål i den.

Använd inte våta paneler för att uppnå önskat resultat . Om materialen har utsatts för regn måste de behandlas med anti-biologiska korrosionsföreningar och vänta på att arken torkar.

OSB-3 är ett multifunktionellt byggmaterial. Den används på olika områden, av vilka funktionerna i installationsarbetet kommer att bero på.

Rekommenderad: