Justering Av Plastdörrar: Instruktioner Om Hur Man Självständigt Justerar Och Reparerar En Plaststruktur

Innehållsförteckning:

Video: Justering Av Plastdörrar: Instruktioner Om Hur Man Självständigt Justerar Och Reparerar En Plaststruktur

Video: Justering Av Plastdörrar: Instruktioner Om Hur Man Självständigt Justerar Och Reparerar En Plaststruktur
Video: Hard Drive Repair And Data Recovery On 500GB Hard Disk 2024, April
Justering Av Plastdörrar: Instruktioner Om Hur Man Självständigt Justerar Och Reparerar En Plaststruktur
Justering Av Plastdörrar: Instruktioner Om Hur Man Självständigt Justerar Och Reparerar En Plaststruktur
Anonim

Plastdörrar sprang snabbt in på hemmamarknaden. De lockade köpare med sitt utseende, relativt demokratiska kostnader och en enorm mängd funktioner. Men som vilken mekanism som helst kan en plastdörr uppleva vissa funktionsstörningar.

De vanligaste problemen

På grund av att antalet ägare av plastdörrar stadigt ökar, finns det följaktligen statistik över samtal till reparationsavdelningen. Följaktligen framträder följande bild av huvudproblemen:

Oftast klagar kunderna på det dörren sjönk … Sådana fall är särskilt vanliga i de rum där dörren är öppen större delen av dagen. Den nedre delen av dörrbladet börjar blanda tröskeln eller golvet, det finns svårigheter att stänga. Små produkter är mindre mottagliga för denna gissel. Speciellt måste du vara uppmärksam på de människor som har installerat inbrottslarmsensorer. För närvarande dörren sjunker är det mycket troligt att det blir omöjligt att beväpna föremålet.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Den näst mest populära defekten kallas knarra … Dörren knarrar när den öppnas. Detta är särskilt skadligt om det finns små barn i familjen som kan väckas av buller.
  • Vid dörren monterad i balkongblocket, tätningen kan lossna … I detta avseende uppstår en situation, särskilt under vinterperioden, när kall luft fritt tränger in i bostaden.
  • Billigt slott vid entrégrupperna i kylan kan det till och med sylt. I det här fallet kommer det att vara möjligt att komma in först efter ankomsten av specialister. En liknande situation kan också uppstå om handtagets öppningsmekanism blir oanvändbar.
  • Det minsta sannolika att inträffa problem med dörrstängaren , pollaren och flera personer noterar att det finns en motreaktion med det utfällbara öppningssystemet. Backlash är fritt spel, på grund av vilket dörrens skramlande kan höras.

Ju fler mekanismer en produkt har, desto större är chansen att något kommer att misslyckas. Dörren av metallplast är inget undantag.

Alla problem åtgärdas på några minuter med ett litet antal verktyg som finns tillgängliga i nästan varje familj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Först och främst bör du se till att garantitiden verkligen har gått ut. Under de senaste åren har vissa företag utfärdat en garanti för beslag i flera år. Dessutom kan du varje år ringa en specialist för förebyggande underhåll, om denna klausul finns i kontraktet. Om förebyggande utförs regelbundet, elimineras alla problem i tid.

Men om garantiperioden redan har upphört och det inte finns någon önskan att kontakta en specialist från tredje part, bör Phillips-skruvmejslar (eller skruvmejsel) och sexkantnycklar förberedas. I vissa fall behöver du tång och vanligt smörjmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beslag

Det viktigaste i en plastdörr är inte en profil, utan dess "fyllning" av metall.

Innan du går vidare till sätt att lösa vissa problem bör du överväga vilka tillbehör som finns tillgängliga för PVC -profildörren. Vilken del måste hanteras. Det här skulle kunna vara:

  • Närmare . Det är en enhet utformad för smidig dörrrörelse. I vissa rum, tack vare honom, sitter plastdörren tätt intill sockeln och håller därför värmen i rummet.
  • Penna . Beroende på design kan den vara med eller utan inbyggt lås.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Slott . Det finns oftast i både gatu- och kontorsdörrar. Dess huvudsakliga syfte är känt för alla - det är att låsa dörren.
  • Gångjärn . Det är ett välkänt faktum att deras huvudsakliga uppgift är att fixa dörrbladet i karm. Men också med deras hjälp öppnas och stängs dörren. Till skillnad från gångjärnen i järndörrar är gångjärnen i plastdörren direkt utrustade med en justeringsmekanism.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trunnions och annan kvarvarande mekanism . Allt detta är beläget runt hela dörrbladets omkrets. Motstycket sitter på ramen. Direkt är tapparna utformade för att justera kontaktkraften - fastspänning. Den längsta metalldelen av dörrbladet fungerar med ett handtag. När handtaget öppnas eller stängs aktiveras alla ytterligare delar som är ansvariga för att fixera eller placera plastdörren.

Bild
Bild

Separat skulle jag vilja notera sigillet . Med tiden kan limet som det sitter på lossna, vilket innebär att det måste bytas ut. Tätningen förhindrar att buller och kyla kommer in i rummet. Oftast gjord av gummi eller silikon. Spricker inte i kylan, är inte rädd för höga temperaturer och ultraviolett strålning.

Dessa namngavs de mest synliga komponenterna, men det finns många andra små ståldelar, tillsammans är de ansvariga för plastdörrens väl samordnade arbete.

Hur man justerar korrekt: instruktioner

Helst bör varje man ha kunskap om dörrjustering. Och det spelar ingen roll vilken dörr vi pratar om - entrén, interiören eller balkongen. Och ännu mer är principen för dess funktion inte viktig, vare sig öppningssystemet är konventionellt eller svängbart.

I vissa fall hjälper en blyertsledning från en enkel penna till en gnissling, eller en liten bit grafit placeras under gångjärnen. Denna metod hjälper om det främmande bruset avges av slingorna själva.

Men oftast är problemet innanför dörrbladet. För att eliminera det måste du smörja gångjärnen med maskinolja; det är lättast att utföra denna operation med dörrarna helt öppna. Det är förmodligen inte vettigt att i detalj beskriva proceduren för applicering av maskinolja. Någon person har antingen smörjt in det själv någon gång, eller sett hur andra gör det. Även om det inte finns någon erfarenhet av detta är allt klart på en intuitiv nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis går installatörer av metall-plastprodukter inte till anläggningen med maskin eller annan olja. I en professionell miljö, för dessa ändamål, används en sprayburk WD-40, kallad i den manliga miljön som "vadashka". Alla bilägare känner honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra fall kan du inte klara dig utan verktyg, men alla vuxna kan göra detta arbete självständigt.

Uppskjut inte reparationen av metall-plastdörrar för vintern. Vissa delar kan inte bara gå sönder på grund av mekaniska ansträngningar på vintern, utan även vid låga temperaturer kan fingrar bli förkylda, särskilt när det gäller en gatudörr. Och när det gäller att reparera en balkongdörr kan resultatet bli detsamma.

Justering av plastdörrar börjar med en insexnyckel. Insexnyckeln sätts in i ett hål antingen på produktens gångjärn eller i ovansidan eller mitten av dörren. I vissa mönster kan du komma åt det efter att du först tagit bort plastkåpan från baldakinerna. Justeringen kan vara både horisontell och vertikal.

Bild
Bild

De nedre och övre gångjärnen har två kontrollhål vardera. Svårast att nå är hålet i hörnet av de nedre gångjärnen. Om gångjärnen sitter tätt mot dörrkarmen måste du svettas mycket för att komma till det.

Det är vettigt att utföra åtgärder med de nedre gångjärnen när dörren börjar röra tröskeln. När insexnyckeln vrids till en av sidorna, höjs dörren antingen eller omvänt, sänks. Förresten, dessa rekommendationer är också lämpliga i de fall bucklor visas på tätningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I fall där dörren redan har hakat avsevärt är en horisontell inställning lämplig. Oftast sker detta under påverkan av metallplastens egen gravitation. Bara den här gången måste allt arbete utföras i den övre delen av duken.

Det är först nödvändigt att skruva loss skruvarna i de övre gångjärnen och ta bort den dekorativa plasten, om det föreskrivs i konstruktionen. Efter det kan du hitta en metallkomponent med en skruv, som är ansvarig för möjligheten att justera dörren till vänster eller höger. När du vrider sexkanten med- eller motsols rör sig produkten. Du kan justera den exakt till millimetern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är svårt att rikta in den felaktiga inriktningen bör de horisontella skruvarna lossas och justeras. I det här fallet blir det lättare att justera dörren i höjd, och den tid som spenderas kommer inte att överstiga tio minuter.

Många minns från skolplanen att plast expanderar vid höga temperaturer. Detta påverkar förresten plastdörrar på ett visst sätt. I synnerhet rekommenderar experter att försvaga trycket på sommaren och att inte glömma att stärka det på vintern. Detta bidrar till att lösa problem med utseende av utkast.

Dra med en insexnyckel, eller tvärtom, lossa en speciell mekanism - en trunion. När du behöver lossna - bör du vända skåran mot dig själv, annars - tvärtom.

Om plastdörrens design inte ger möjlighet att justera trunion med en sexkant, kan klämman justeras med en tång eller en skiftnyckel. Med ett parallellt arrangemang av trunionen blir klämman svag. Om du ställer in det vinkelräta läget blir fastspänningen stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dörren ska stängas väl är det tillräckligt att justera mekanismens funktion. Av ovanstående att döma kan du bara dra åt gångjärnen själv med en insexnyckel och några minuter ledig tid.

Lås-, handtag- eller låsbrott repareras ofta inte. Det är lättare att köpa en ny mekanism och byta ut. Mer detaljerad information om detta finns i ett särskilt avsnitt.

Du kan lära dig hur du justerar en plastdörr med egna händer från den här videon.

DIY installationsschema

En skruvmejsel eller stjärnskruvmejsel räcker för att byta ut låset. Om det är nödvändigt att reparera en balkongdörr av plast, då i sådana konstruktioner är låset oftast inbäddat i handtaget, det visar sig att byte av handtaget kommer att få låset att fungera.

Bild
Bild

Handtaget kan bytas ut i några steg:

  • Vi flyttar den dekorativa plasten åt sidan. Självgängande skruvar är dolda under den, som fäster handtaget på dörrbladet.
  • Skruva loss skruvarna och ta ut handtaget med en skruvmejsel eller skruvmejsel.
  • Vi installerar en ny mekanism, köpt i förväg i en järnaffär.
  • Det återstår bara att dra åt skruvarna och återföra dekorplasten till sitt ursprungliga läge.

Byte av lås

Annars byts låset i ingångsplastdörren ut. Saken är att låset och handtaget i sådana produkter fungerar separat från varandra. Men även här kommer det att räcka med en skruvmejsel.

Bild
Bild

Först och främst måste du ta reda på vilken typ av lås som är installerad. Hittills används två alternativ i stor utsträckning - med och utan spärr. Oftast beställs ett spärrlås när det är nödvändigt att fixa dörren i stängt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av lås-enkelpunkt och flerpunkt. Enpunktslås, till skillnad från flerpunktslås, har bara en låspunkt. Som ett resultat passar dörrbladet inte tätt mot ytan. Flerpunktsskydd har mycket mer tillförlitligt skydd, eftersom de "fastnar" i dörrkarmen från tre sidor.

Förresten, och beroende på hur dörren öppnas finns det olika typer av spärrar - antingen spärr eller rulle. Fale används när dörren öppnas genom att trycka på handtaget och rullen när handtaget dras mot sig själv i öppet läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men tillbaka till bytet av låset. Ta först bort metallplattan som skyddar produkten från obehörig störning. Om en viss del har misslyckats, till exempel en låscylinder, byts den ut. Naturligtvis behöver du inte byta ut andra delar. I mer avancerade fall kommer en liknande procedur att krävas som vid byte av handtaget som beskrivs ovan.

Slingor misslyckas sällan. Deras design, gjord av metalllegeringar, är så tillförlitlig att den tjänar, utan att känna till reparationen, i flera decennier. Det kan krävas endast om den defekta produkten ursprungligen lämnade fabriken. Eller om dörrbladets vikt inte överensstämmer med specifikationerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det spelar ingen roll om du byter ut gångjärnet på en trädörr eller gångjärnet mot ett av plast. Förfarandet kan endast skilja sig åt i detalj. För metallplast är det första man ska göra att ta bort de dekorativa locken. De spelar inte bara en estetisk roll, utan skyddar också metallen från fuktinträngning.

Och då behöver du:

  • Slå ut axelmekanismen. För att göra detta, ta en hammare eller klubba. Detta arbete utförs mycket noggrant, dörren ska stå på glänt.
  • Efter utseendet på en liten metalldel bör den gripas med en tång (eller använd tång) och dras ner.
  • Luta dörren mot dig och lyfta den något (bokstavligen till stiftets höjd), ta bort den från dess gångjärn.
  • Vi skruvar loss de gamla gångjärnen och monterar de nya med hjälp av instruktionerna.

Det återstår bara att återställa dörren till sitt vanliga tillstånd. Det är lämpligt att utföra denna operation tillsammans, kom ihåg att plastdörren väger mycket.

Bild
Bild

Processen att byta takluckor är också enkel. Den gamla mekanismen tas bort och dess exakta kopia installeras. Först monteras lådan och sedan spaken. Efter att ha anslutit kroppen till spaken kan du börja justera tätaren. Genom att lossa eller omvänt dra åt skruvarna som sitter i slutet av fodralet. På så sätt regleras stängningshastigheten och trycket. Golv och dolda stängare har inte fått utbredd användning idag, så det är ingen mening att stanna mer på dem.

Om du måste byta plastdörrtätningen, är det användbart att ta bort den gamla med en platt skruvmejsel innan du skickar den till järnaffären. Packningen fästs vid limmet i motsvarande spår, så det bör inte vara några svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett prov till hands kan du garanterat köpa det önskade alternativet. Det återstår bara att rengöra ytan från överflödigt lim, applicera ett nytt lager längs hela längden och fixera tätningen. Samtidigt ska det inte hänga och töjas.

Överväger dörrbladet

Bild
Bild

Det verkar som om folk hade tur, vissa beställde installationen av plastdörrar för några år sedan, andra blev de glada ägarna till nya kvadratmeter, där metall-plastdörrar redan installerades. Men åren går, det finns en önskan att inte göra en kosmetik utan en större översyn av ett av rummen. Och just nu finns det en insikt om att det inte skulle vara överflödigt att överväga dörren från ena sidan till den andra. Ganska ofta är det detta problem som gäller balkongdörren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna procedur börjar med att ta bort handtagen och dörrbladet från gångjärnen.

Detta förfarande beskrevs tidigare, så fortsätt omedelbart till följande punkter:

Ta bort den återstående hårdvaran från dörrbladet, inklusive de monterade nedre gångjärnen. För att göra detta måste du använda skruvmejslar eller en skruvmejsel. Det borde inte finnas några speciella svårigheter. Det viktigaste att komma ihåg är att de borttagna delarna bäst läggs ut på samma sätt som de installerades. Och det är särskilt viktigt att inte bryta plastklämmorna, annars måste de köpas

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bra att veta att beslag varierar från tillverkare till tillverkare, och varje tillverkare har en annan serie.

  • Nästan alla detaljer är symmetriska, det följer att deras spegelomläggning är möjlig. Förutom den del som kallas saxen på ramen måste du köpa den. Den installeras högst upp på dörren. Det kan vara antingen vänster eller höger. Dess syfte är att fälla tillbaka plastprodukten.
  • Efter att alla tillbehör har tagits bort, ordnar vi om det på ett spegelliknande sätt. Det viktigaste är att korrekt markera läget för de nedre öglorna. Glöm inte samtidigt handtaget, vilket också kommer att ändra dess position.
  • För att borra ett hål för handtaget behöver du ett multiverktyg med ett speciellt fäste. Den kan användas för att skära ett snyggt rektangulärt hål utan att skada resten av dörrbladet. En vanlig mejsel kan vara en ersättning för ett multiverktyg, men plastbearbetning tar mer tid.
  • För korrekt inriktning av kopplingarna, bör spåren placeras exakt i mitten. Detta kommer att spara både tid och nerver. Du bör använda instruktionerna och diagrammen från tillverkaren av tillbehören.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Anslutningen av saxen på ramen med saxen på skärmen är möjlig tack vare löparna som sätts in i styrningarna. Den andra låsmekanismen är de speciella hålen som ligger ovanpå plasthylsan.
  • Med ett lutnings-och-sväng dörröppningssystem finns det en mekanism som ansvarar för blockering. Genom att ändra tungans position blir det möjligt att installera den när dörren övervägs.
  • När dörrbladet är klart ska kopplingarna också överföras till dörrkarmen. Observera delarnas position ner till millimeter, annars fungerar ingenting.
  • Baren, som är ansvarig för att hålla dörren under svängningssystemet, kan vara symmetrisk eller asymmetrisk. Den symmetriska plankan passar höger och vänster. När du överför den bör du noggrant studera detaljerna.
Bild
Bild
  • Inriktningen av plastdörren är möjlig med en insexnyckel. Detta förfarande diskuteras mer i detalj i de föregående avsnitten.
  • Hålen som bildas på platsen för handtagets tidigare plats kan dekoreras med en speciell plastinsats, som kallas sockeln.
  • Och hålen från gångjärnen ska täckas med vita flytande spikar eller fyllas med flytande plast.

Denna process kommer att ta en viss tid . Det enklaste sättet är att uppväga en dörr med ett konventionellt öppningssystem, eftersom många av de detaljer som tillhandahålls i utformningen av dörrbladet med ett utfällbart system, i detta fall, är frånvarande.

Spegel överhängande av balkongblocket

Även om människor ganska sällan tillgriper att väga upp dörrbladet, finns det fortfarande sådana exempel. I analogi görs spegelarrangemanget på balkongblocket om. Men kom ihåg att detta kan kräva tillstånd, eftersom en del av väggen som ligger under fönstret ska demonteras.

Bild
Bild

Vi tar bort plastdörr- och fönsterkonstruktionerna från gångjärnen med den tidigare beskrivna metoden. Använd en vanlig skruvmejsel för att försiktigt ta bort sluttningarna, hörnen och dörrkarmen som hålls på skummet.

Med tillstånd i handen tar vi bort en del av väggen. Det enklaste sättet att rengöra är tegel, du måste pilla lite med en armerad betongplatta. Som ett resultat bör du få en rektangulär öppning.

Eftersom den trasiga delen av väggen är liten är det lämpligt att använda tegel för konstruktion av en ny del. Efter att ha utfört alla mätningar i förväg får vi en absolut lika symmetrisk version av balkongblocket. Impost är en plastdel av en dörrkarm, liknar en konstruktör och förs över på nolltid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det återstår bara att väga upp dörren och sätta in fönstret. Förfarandet är redan bekant. Sedan återställer vi sluttningarna och hörnen till sin ursprungliga plats, och med hjälp av ett tätningsmedel och en ren trasa täcker vi sprickorna.

De beskrivna transformationerna kan tyckas mycket komplicerade för vissa. Och inte alla har ett sådant behov. Men ett stort antal människor vill utrusta dörrbladet med en tilt-and-turn öppningsmekanism.

Modernisering av dörrbladet

Uppvärmningssäsongen varar större delen av året, och det är ganska naturligt att det under vårens tining finns en önskan att ventilera rummet. Oftast tillåter designen av dörren bara att öppna den vidöppen eller lämna dörren något på glänt. I detta fall kommer kall luft jämnt in i rummet, inklusive i den nedre delen. Situationen är annorlunda när dörren öppnas i svängsystemet. Den öppnas endast upptill och kall luft finns kvar i de övre skikten.

Bild
Bild

För att ändra utformningen av öppningen av metall-plast, kommer det att vara nödvändigt att ta bort dörren från gångjärnen igen. Efter att ha undersökt den övre delen av beslagen eller dokumenten för produkten kan du gå till järnaffären. Det räcker att veta storleken på hårdvaruspåret eller namnet på själva hårdvaran. Konsulter erbjuder det önskade alternativet utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en skruvmejsel tar du bort de övre hårdvaruelementen från dörren, som vi inte längre behöver. Du bör börja med de övre öglorna och förlängningssladden.

Efter att ha behandlat skärmen går vi vidare till ramen, där du måste demontera den mellersta klämman och det övre gångjärnet. Istället för det gamla gångjärnet fästs ett nytt speciellt utformat för utfällbart öppningssystem.

På skärmen installerar du mittlåset och skärmen på saxen. Du bör regelbundet hänvisa till diagrammen och instruktionerna som medföljer beslagen. Även specialister tittar ofta på dem, det finns inget förkastligt i detta: trots allt är mekanismen ganska komplicerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att installera saxen på karmen och motstycket längst ner i dörrkarmen. Beroende på plastdörrens höjd installeras ytterligare slag. Detta slutför installationen av systemet, det återstår bara att justera det med en insexnyckel.

Avslutningsvis vill jag notera att en plastdörr börjar med en mätning. Om mätaren gjorde rätt mätningar och det inte fanns något äktenskap på fabriken och installatörerna gjorde sitt jobb effektivt, kommer det att tjäna troget i mer än ett dussin år. Naturligtvis med rätt användning. Men om någon del misslyckas någon gång, kommer det inte att vara svårt att byta ut den eller lyfta den hängande dörren.

Rekommenderad: