Inställning Av Sprutpistol: Hur Man Justerar Inloppstrycket För Målning? Fackeljustering För Nybörjare. Hur Justerar Jag Pistolen Ordentligt Med Toppar Och Andra Cisterner?

Innehållsförteckning:

Video: Inställning Av Sprutpistol: Hur Man Justerar Inloppstrycket För Målning? Fackeljustering För Nybörjare. Hur Justerar Jag Pistolen Ordentligt Med Toppar Och Andra Cisterner?

Video: Inställning Av Sprutpistol: Hur Man Justerar Inloppstrycket För Målning? Fackeljustering För Nybörjare. Hur Justerar Jag Pistolen Ordentligt Med Toppar Och Andra Cisterner?
Video: How To Adjust Your Spray Gun | Setting up Tips 2024, April
Inställning Av Sprutpistol: Hur Man Justerar Inloppstrycket För Målning? Fackeljustering För Nybörjare. Hur Justerar Jag Pistolen Ordentligt Med Toppar Och Andra Cisterner?
Inställning Av Sprutpistol: Hur Man Justerar Inloppstrycket För Målning? Fackeljustering För Nybörjare. Hur Justerar Jag Pistolen Ordentligt Med Toppar Och Andra Cisterner?
Anonim

Att måla olika föremål och ytor med hjälp av en anordning som en sprutpistol innebär att man skapar ett högkvalitativt och enhetligt lager med god densitet, utan att det uppstår några oegentligheter eller fläckar. I princip kan detta verktyg göra detta utan svårigheter, särskilt om det är anslutet till en bra kompressor. Men en enkel anslutning kanske inte räcker för att få ett högkvalitativt resultat. För att sprutpistolens kraft ska kunna avslöjas helt måste den justeras ordentligt genom att ställa in det bästa trycket, liksom några andra indikatorer. Låt oss försöka ta reda på vad systemet för denna process är och vilka åtgärder som bör vidtas för detta.

Bild
Bild

Fackeljustering

Inställningen av sprutpistolen börjar med att justera brännaren. Detta element kommer att ansvara för området där färgen ska sprutas. Om du vill måla en stor yta bör du ställa in maxvärdet eller nära det . Om du behöver kombinera flera färger eller applicera på ett litet område är det bättre att minska denna parameter. Ändringen görs med hjälp av en speciell regulator, som ska vridas antingen i höjningsriktningen eller i motsatt riktning.

När spaken är inställd på max blir sprayen mycket tunn och färgen torr runt kanterna . Dessutom kommer detta att orsaka för hög färgförbrukning och medföra onödiga ekonomiska kostnader, dessutom kommer ytterligare tid att krävas för blandning. Det är bättre att ställa in det så här: Skruva loss regulatorn till max, vrid den sedan lite i minskande riktning.

Vi lägger till det för att applicera färg hålls facklan i upprätt läge, men för att måla smala platser bör dess vinkel ändras nästan till horisontell.

Men du bör inte ställa in läget för svag sprutning, eftersom en hög koncentration kommer att orsaka ränder och läckor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inställning av inloppstryck

En annan punkt angående inställningen av målarverktyget är justeringen av inloppstrycket. När allt kommer omkring bör det förstås att trycket i färgutkastet bestäms av lufttrycket, som regleras av en speciell ventil. Om indikatorn är för hög, i stället för en oval form, kommer en viktliknande att erhållas. Det betyder att gränserna suddas ut, stänk kommer helt enkelt att falla utanför konturens gränser. Med lågt tryck kommer färgen att bilda täta klumpar som lägger sig i ett tjockt lager på ytan.

Den enklaste metoden för att välja den nödvändiga trycknivån för nybörjare är följande algoritm:

  • öppna ventilen helt;
  • testsprutning på ett avstånd av 250-300 millimeter;
  • vrid regulatorn nedåt tills fläcken har önskad form och det applicerade färgskiktet blir enhetligt.

Om stänk av någon anledning inte kan tas bort och sprutpistolen fortsätter att "spotta" och inte sprutar färg, indikerar detta att en blockering har bildats i enheten och måste rengöras.

Naturligtvis är det värt att notera att om sprutpistolen är ny, kan ett sådant problem inte uppstå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan enheten justeras med en regulator med en tryckmätare, som är placerad vid handtaget. När luften rör sig försvinner en del av trycket. Men regulatorn gör det möjligt att korrekt välja tryckvärdet.

Om enheten är utrustad med en inbyggd tryckmätare blir det inga problem. Installationen kommer att göras så här:

  • justeringsskruven för fläckbredd öppnas helt;
  • du måste dra avtryckaren av sprayen;
  • den önskade trycknivån ställs in tack vare luftmassvolymregulatorn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sprutpistolen har en separat enhet kommer inställningen av inloppstrycket att göras enligt följande

  • Skruvarna som ansvarar för luftflödeshastigheten och förändringar i molnets dimensioner bör ställas in på max. Färgsprutningshastigheten spelar ingen roll.
  • Sprutpistolens spak måste tryckas in så att gastillförseln av komprimerad typ startar. När man vrider justerskruven på mätaren måste det önskade inloppstrycket väljas. Om sprutpistolen är konventionell talar vi om värden på 3-4 bar. Om modellen har ett lågt inloppstryck - 1,5-2 bar.
  • Ställ nu färgregulatorn till maxläget. När operatören är övertygad om att alla skruvar är i rätt läge och färgens viskositet är korrekt enligt standarden kan testning av enheten påbörjas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om pistolen inte har några mätelement alls, kan du försöka upprätta en ungefärlig trycknivå med hjälp av filtermekanismens tryckmätare eller kompressorns reducerare. Det finns två aspekter att överväga här.

  • Trycket i ett okontaminerat filter bör vara cirka 0,3-0,5 atmosfärer. Om det är igensatt, ökas det rekommenderade värdet femfaldigt.
  • En del av trycket försvinner när luftmassorna rör sig längs slangen. Vi talar om ett värde på cirka 0,6 atmosfärer.

För att förbereda enheten för användning, skruva loss gasskruven till max. Öppna sedan molnstorleksjusteraren och dra i avtryckaren.

Det återstår att ställa in trycket på reduceraren, med hänsyn till förlusten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterföljande etapper

Låt oss nu prata lite om nästa steg för att installera sprutpistolen, vilket kan vara användbart för att måla trä eller applicera ett färgämne på andra typer av ytor. Låt oss börja från det ögonblick färgen appliceras.

Bild
Bild

Färgförsörjning

När brännarens storlek som passar användaren har ställts in och den bästa trycknivån har ställts in kan du börja justera sprayen. För sådana ändamål är sprutpistolen utrustad med en speciell skruv, som ansvarar för att reglera färgtillförseln . I början av testet ska det skruvas in till slutet och sedan gradvis vridas åt andra hållet när du applicerar testutskrifter. Professionals rekommenderar att du inte ställer in en hög måttförsörjning redan från början, för på så sätt kan du av misstag använda hela kompositionen och förstöra ytan som behandlas.

Om flödeshastigheten är för hög finns det en risk att sprutboxen blir smutsig . Med denna typ av arbete per tidsenhet blir förbrukningen av material för hög, och små förseningar i användningen och ett litet avstånd från enheten till ytan orsakar bildning av fläckar som knappast kan kallas estetiska.

Av denna anledning kommer en minskad materialtillförsel att se mer föredragen ut, för om så önskas är det mycket lättare att höja leveransnivån under drift än att sänka den.

Bild
Bild

För att förstå exakt hur man bäst installerar en sprutpistol för att måla alla typer av ytor, bör du ha åtminstone en liten kunskapsbas om hur färg och lackmaterial levereras till en sådan enhet.

Det finns inget svårt här, eftersom matningsmekanismen består av en stålnål som täcker inloppet, vars slag är begränsad av den ovan nämnda justeringsskruven

Enkelheten i denna design gör att operatören kan göra snabba och de mest obetydliga ändringarna i enhetens driftsläge, beroende på behoven och den nuvarande situationen.

Bild
Bild

Avstånd till ytan

Om vi pratar om en sådan aspekt som avståndet till ytan, så finns det ingen konsensus bland specialister och experter. Vissa säger att för metall eller någon annan yta bör avståndet mellan den och sprutpistolen vara cirka 10 centimeter, medan andra - upp till 30 centimeter. En så stor skillnad kan förklaras mycket enkelt - olika modeller används överallt, som har olika egenskaper, inklusive kraft. Det vore bättre att följa följande rekommendationer:

  • för HVLP - 100-150 millimeter;
  • för LVLP - 150-200 millimeter;
  • för konventionella munstycken av HP -typ - 200-250 millimeter.
Bild
Bild

Hur ställer man in en pistol med en annan behållarposition?

Det bör sägas att på marknaden kan du hitta modeller med en övre och en nedre plats för färgbehållaren. Det andra alternativet blir enklare. Båda typerna av modeller har vissa funktioner.

  • Topptankmodellen är en utmärkt lösning för material med hög viskositet. Det är också bekvämt att använda under lack. Men det är inte särskilt bekvämt att använda en sådan enhet på grund av att den alltid måste hållas i samma vinkel, vilket inte är så lätt om långsiktigt arbete förväntas. Att byta material i det här fallet kommer inte heller att vara den enklaste processen, varför det är bättre att konsumera färgen och lackmaterialet i behållaren i sin helhet.
  • En enhet med bottenkapacitet kan kallas mer praktisk. Dess enda egenskap är att den är helt olämplig för arbete med färg med hög viskositet.

Det måste sägas att placeringen av behållaren över handtaget är något obekvämt när det gäller trötthet i händerna. Till exempel, om botten av tanken lätt kan stödjas med den andra handen, så när den ligger ovanpå, är detta mycket svårare att uppnå.

Det vill säga den enda fördelen med topptankmodellen är att den bara är bättre när du använder färg med annan viskositet.

Bild
Bild

Konfigurationen av enheten bör också utföras med hänsyn till följande aspekter

  • Håll pistolen på samma avstånd från ytan hela tiden. Vi pratar om värden på 20-30 centimeter.
  • Sprutpistolens böjning åt sidan är oacceptabel. Om din hand är trött är det bättre att ta en paus. Det är klart att det kommer att vara svårt att klara sig utan minimala fluktuationer, men om de är för starka kommer färgen på ytan att vara ojämnt fördelad.
  • Vid sprutning på ändarna behöver du inte spara färg och lackmaterial genom att avvika enheten från ett strikt vertikalt läge. Det är bättre att spendera lite mer ämne än att möta den dåliga kvaliteten på den resulterande beläggningen.
  • Det första skiktet ska appliceras horisontellt och det andra vertikalt. Förskjutningen av remsorna bör utföras med 30-60 millimeter, det ska vara god torkning mellan lagren och det ska inte finnas någon vidhäftning alls.
  • Färgningshastigheten i normalt läge är 30-40 millimeter per sekund, och du bör inte avvika från dessa värden. Håll enheten jämn och rör dig så smidigt som möjligt.

Att installera ett färgapplikationsverktyg för nybörjare kan verka skrämmande om du inte följer de ovannämnda punkterna.

Men om de observeras kan även en oerfaren person utföra korrekt justering av sprutpistolen.

Rekommenderad: