Hur Reparerar Jag Ett Hål I En Gips På En Vägg? Hur Man Reparerar Och Hur Man Lappar Ett Hål I Gips

Innehållsförteckning:

Video: Hur Reparerar Jag Ett Hål I En Gips På En Vägg? Hur Man Reparerar Och Hur Man Lappar Ett Hål I Gips

Video: Hur Reparerar Jag Ett Hål I En Gips På En Vägg? Hur Man Reparerar Och Hur Man Lappar Ett Hål I Gips
Video: How to repair small hole in plasterboard 2024, April
Hur Reparerar Jag Ett Hål I En Gips På En Vägg? Hur Man Reparerar Och Hur Man Lappar Ett Hål I Gips
Hur Reparerar Jag Ett Hål I En Gips På En Vägg? Hur Man Reparerar Och Hur Man Lappar Ett Hål I Gips
Anonim

Nästan ingen modern renovering är klar utan användning av gips. Detta material är ganska prisvärt, lätt, lätt att installera, men tyvärr väldigt skört. Om det uppstår ett hål i väggen under eller efter reparationer, oroa dig inte. Du kan stänga ett hål i en gipsvägg, det viktigaste är att veta hur man gör det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

Det är inte nödvändigt att ha yrkeskunskaper för att reparera ett hål i gips. Innan du startar något företag, särskilt när det gäller reparationer, måste du förbereda dig så noggrant som möjligt för processen. Bra förberedelser är halva striden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt kräver ett hål som plötsligt bildas i en vägg en viss trimning och bearbetning. Detta kan göras med den vanligaste kniven, som är avsedd för byggnadsarbete, eller så kan du säkert använda en bågfil. När du väljer en bågfil som verktyg rekommenderar vi att du tar ett verktyg med fina tänder. Detta är vanligtvis en hacksåg för metall. Ju mindre tänder, desto lättare blir det att göra rätt sågsnitt, vars kanter inte behöver rengöras på länge.

Efter skärprocessen kräver kanterna bearbetning. Detta kan göras med samma konstruktionskniv. Du kan också använda en fil som är avsedd för grov bearbetning. Små filer är också bra, men kom ihåg att de snabbt kommer att bli igensatta av gipsdamm och kommer att vara obekväma att arbeta. Alternativt kan du använda sandpapper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha avslutat förberedelsesteget, nämligen att ha förberett själva hålet för tätning, måste du bestämma vad du exakt ska lappa hålet med. En bit gips är idealisk. Förresten, efter reparationen är det lämpligt att inte slänga resterna och resterna. Som ni ser kan de mycket väl komma till nytta.

Dessutom, för efterföljande reparationer, nämligen för att reparera skador, behöver du följande föremål: en enkel penna, en linjal, en konstruktionskniv, en spatel, sandpapper, lameller, skruvar, kitt och gips själv.

Bild
Bild

Hur ska man hantera skador?

Bild
Bild

Liten defekt

Om ett litet hål med en diameter på högst tre centimeter har bildats, kan det enkelt lappas med ett kitt. Naturligtvis behöver du ett kitt som är utformat för att fungera med gips.

När du spädar kittet, var noga med att läsa instruktionerna på förpackningen så att alla proportioner observeras. Som regel måste den torra blandningen tillsättas till det beredda vattnet, så det blir möjligt att uppnå den ideala konsistensen, som liknar tjock gräddfil.

På det förberedda hålet måste du limma den så kallade serpyanka. Sedan appliceras ett snyggt lager kitt ovanpå och allt får torka helt. Skiktet ska vara tunt eftersom proceduren måste upprepas tre gånger för att hela strukturen ska hålla bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du har fyllt hålet med flera lager kitt och det är helt torrt måste ytan slipas så att det inte uppstår några oegentligheter. Detta kan göras med sandpapper. Dessutom kan du redan måla ytan eller klistra över med tapeter.

Bild
Bild

Det händer att små sprickor bildas på ytan, som sedan kan störa den övergripande finishen. Det är väldigt lätt att bli av med dem. Om sprickan är liten måste du fördjupa den lite och sedan täcka den med kitt, som vi pratade om ovan. Efter torkning, glöm inte slipning.

Om ett litet flis har bildats på gipsets yta kan situationen korrigeras med hjälp av gipsstejp. Rensa upp skadan i förväg, applicera tejp och gå över med kitt ovanpå.

Bild
Bild

Stort hål

Om en imponerande storleksskada har uppstått i väggen, vars diameter är cirka åtta centimeter eller mer, fungerar ovanstående metod inte. En korrigering krävs för att åtgärda problemet.

Innan du börjar göra plåstret själv måste du förbereda ett hål. Det vill säga klippa den och ge den en jämn rektangelform. Från alla sidor av det förberedda hålet måste du ta bort två centimeter kartong. Detta är nödvändigt så att plåstret senare sitter så tätt som möjligt och det inte finns någon stark deformation av väggen, bular

Bild
Bild
  • Därefter måste hålet mätas, varefter alla dimensioner måste överföras till en bit gips som förberetts i förväg. Mät rätt, dubbelkolla och klipp först ut plåstret. Det är viktigt att komma ihåg att plåstret i sig måste vara minst fem centimeter större än hålet.
  • Efter noggrant att klippa ut plåstret, slipa kanterna enligt beskrivningen ovan. Därefter måste det skäras från baksidan så att allt skärs till själva gipset. Och framifrån ska bara ett lager av själva kartongen vara kvar.
  • Inuti hålet förberett i väggen måste du fästa två små träblock. Stängerna måste fästas på ett sådant sätt att deras kanter inte syns från själva hålet. Det vill säga, de måste fästas från hålets kant två eller tre centimeter åt sidan. Stängerna ska fästas med självgängande skruvar. Stängerna ska placeras upptill och nedtill, inte på sidorna.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Vidare bör ett lager kitt appliceras på den förberedda plåstret och pressas mot ytan. Nästa steg kan villkorligt kallas "förklädnad". För att maskera plåstret korrekt måste du bearbeta alla skarvar med självhäftande tejp. Applicera sedan ytterligare ett tunt lager kitt på plåstret själv. Efter att ha väntat på fullständig torkning måste alla oegentligheter behandlas med sandpapper.
  • Du kan också fixa plåstret med gips, som ska appliceras på kanterna på den förberedda delen. Det finns också ett annat alternativ när plåstret skruvas med en borr på de installerade stängerna.
  • Efter att hålet har reparerats kan du göra den sista efterbehandlingen, nämligen: täck väggen med gips ovanpå, måla väggarna eller limma tapeten.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Om reparationsarbete pågår kommer våra tips och tricks definitivt att vara till nytta:

  • För att klippa en jämn bit gips, till exempel för en lapp, måste du först göra jämna och djupa snitt på kartongen på båda sidor. Efter det är det bara att trycka och bryta gipsdelen.
  • Plåstret kan ha vilken form som helst: kvadrat, triangel eller cirkel. Det viktigaste är att komma ihåg att det ska vara lätt att använda och inte skapa onödiga problem.
Bild
Bild
  • Var noga med att använda skruvar i rostfritt stål, annars kan det med tiden uppstå rostfläckar på ytan, vilket förstör väggens övergripande utseende.
  • Du kan fixa plåstret inte bara med självgängande skruvar, utan också med hjälp av speciellt lim.
  • Om det inte fanns några träklossar i huset, kan de enkelt ersättas med plastprodukter, som kan fixas med lim.
  • Om skador på mer än fyrtio centimeter har bildats i väggen måste ett helt ark med gips bytas ut. Tyvärr, vid allvarliga skador, kommer inga patchar att hjälpa situationen.
Bild
Bild
  • Efter att plåstret har installerats i väggen ska du inte bara måla det här nyligen reparerade området, eftersom den färska färgen sticker ut starkt mot den allmänna bakgrunden. Dessutom är det väldigt svårt att hitta rätt nyans.
  • Lösningen, nämligen kittet, måste förberedas korrekt. Var noga med att blanda morteln med en borr för att uppnå en enhetlig konsistens utan klumpar.
Bild
Bild
  • Om renoveringen sker i badrummet är det absolut nödvändigt att använda alla material, inklusive blandningar som är lämpliga för arbete i ett rum med hög luftfuktighet.
  • Om ett litet hål på väggen har bildats exakt på den plats där du länge har drömt om att hänga en bild eller ett familjefoto, så är det inte alls nödvändigt att stänga det. Din favoritmålning hjälper till att maskera hålet i väggen och kommer att glädja dig över sitt utseende.

Rekommenderad: