Reparation Av Det Blinda Området: Hur Man Reparerar Sprickorna I Det Blinda Området Runt Huset Med Egna Händer? Hur Reparerar Jag Det Blinda Området Som Har Flyttat Sig Från Fundam

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Det Blinda Området: Hur Man Reparerar Sprickorna I Det Blinda Området Runt Huset Med Egna Händer? Hur Reparerar Jag Det Blinda Området Som Har Flyttat Sig Från Fundam

Video: Reparation Av Det Blinda Området: Hur Man Reparerar Sprickorna I Det Blinda Området Runt Huset Med Egna Händer? Hur Reparerar Jag Det Blinda Området Som Har Flyttat Sig Från Fundam
Video: Tätning och reparation av läckande hängrännor 2024, April
Reparation Av Det Blinda Området: Hur Man Reparerar Sprickorna I Det Blinda Området Runt Huset Med Egna Händer? Hur Reparerar Jag Det Blinda Området Som Har Flyttat Sig Från Fundam
Reparation Av Det Blinda Området: Hur Man Reparerar Sprickorna I Det Blinda Området Runt Huset Med Egna Händer? Hur Reparerar Jag Det Blinda Området Som Har Flyttat Sig Från Fundam
Anonim

En byggnad utan ett blindt område runt den är svårt att föreställa sig. Åtminstone vad som påstår sig vara arkitektonisk och teknisk integritet. Men det blinda området kan börja kollapsa snabbt, ett par säsonger efter hällning. Sprickor uppträder i det, genom vilket vatten kommer in i huset, och växtfrön kommer snabbt in i dessa sprickor, gräs och till och med träd börjar växa. Därför är det bättre att inte fördröja reparationen av det blinda området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur reparerar man sprickor?

Det mesta av reparationsarbetet kan utföras för hand och utan att demontera det gamla blindområdet. Det finns en teknisk plan enligt vilken de flesta sprickorna repareras. I denna steg-för-steg-instruktion visas flera byggprodukter samtidigt, som "lappar" det blinda området.

Här är mönstret för att lappa upp sprickorna

  1. Först måste du ta bort allt som faller av . Du behöver inte bryta allt alls, du bör bara ta bort det som kan tas bort med händerna eller sopas bort med en kvast. Något kommer säkert att bli av med ett chip. Om spåren är smala kan de breddas med en spatel.
  2. Sedan kommer grundningsstadiet, detta bör vara en djup penetrationskomposition . Du måste grunda med en pensel. Syftet med detta steg är att härda den spruckna ytan något. Det är viktigt att inte överdriva det med en primer, men du behöver inte ångra det.
  3. Därefter måste du göra en utjämningsbeläggning med en reparationsblandning eller plastbruk . Först och främst är de platser där ytan är sprucken utsmetad. Det är bra om du kan lägga till PVA -lim i byggnadsblandningen för större styrka.
  4. Sedan bör ett tätskikt läggas: takmaterial eller polyeten används . En källaröverlappning på 8 cm görs också.
  5. Det övre lagret av vattentätningsskiktet är ett armeringsnät av tråd, dess cell är 5 cm

  6. Därefter måste du hälla ett betongskikt på 8 cm, lutningen från strukturen är 3 cm . Betongen efter hällningen måste vara hård, därför stryks och slätas den så mycket som möjligt när den läggs. Nästa dag, sand med en flottör (du kan använda en trä, du kan använda en polyuretan).

  7. Om byggnaden inte är särskilt stor, till exempel ett lanthus, kan du klara dig utan tvärsömmar . De kommer att krävas på områden som täcker mer än 15 m. Om en söm fortfarande behövs görs den med ett intervall på 7 m från brädet efter kreosotbehandling. Sömmarna är gjorda av fast skum, en centimeter remsa placeras över hela djupet av lagret. Efter att betongen tagits upp kan överskottet avlägsnas.
  8. Ytterkanten av det blinda området blir även om du använder brädor för formning . Därefter avlägsnas de och jord strös på samma nivå som det blinda området. Om betongskiktet är mindre än 5 cm görs en "tand" i kanten (tjocklek upp till 10 cm görs). Du kan också göra en betongkant i kanten, eller installera keramiska tegelstenar - då klarar du dig utan bräda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är den allmänna tekniska planen. Och sedan - en beskrivning av handlingar i olika situationer som är associerade med funktionerna i formen.

Subtila oegentligheter

Små sprickor, flis och revor i betong kan växa till något mer, vilket redan kräver andra krafter för att rätta till. Därför, tills sprickorna börjar växa, måste de tas bort.

Låt oss se hur du gör detta

  • Om sprickan inte är mer än 1 mm . Sådana sprickor kommer naturligtvis inte att förstöra det blinda området, de kan till och med försvinna av sig själva. Du kan göra med ytförseglingen av sprickor med en primer (om det blinda området inte används som en bana).
  • Om skadedjupet är upp till 3 mm . Det är nödvändigt att fylla sprickorna, en lösning av cement och vatten används.
  • Om sprickorna är upp till 3 cm , de måste först broderas för att bilda en kon, sedan blir det en primer och betonghällning. Och för att bilda en tätning behöver du ett kitt.
  • Om det blinda området exfolierar och smulas , problemområden i hela strukturen avlägsnas, kanterna behandlas med en primer och fylls med en vattencementbruk med tillsats av flytande glas (alla i lika stora proportioner). Området, som har restaurerats, är täckt med folie och väntar på fullständig torkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om klyftorna är mer än 3 cm behövs också betonggjutning och restaurering.

Stora lager

För att korrigera allvarliga deformationer krävs en betongblandare. I den, förbered en blandning för att hälla. Ta 1 del cement, 2, 5 delar sand, 4, 5 delar krossad sten, 125 liter vatten per kubikmeter färdig lösning, mjukgörare och tillsatser om det behövs . Det är bättre att förbereda blandningen i en betongblandare, försök att applicera den inom 2 timmar. Den gjutna betongen blir våt, den ska täckas med säckväv så att vattnet inte hinner förångas särskilt snabbt. Detta förhindrar förresten också efterföljande sprickbildning av ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kullersten

Om det översta lagret är av kullersten blir reparationen inte lätt - kullerstenarna själva måste tas bort, liksom bindningsskiktet. Om underlaget inte har hakat kan du helt enkelt fylla det frånflyttade fragmentet med spillror och sedan tampa det. Slutligen restaureras området med cement, ovanpå vilka stenar läggs. Och fyllningen av volymerna mellan kullerstenarna med cementmurbruk kommer att slutföra arbetet. Det kommer inte att fungera bara för att dölja något, kullerstensområdet kräver så radikala åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På plattans yta

Ett kaklat mörkt område kräver reparation om en eller flera brickor är skadade. Om det blinda området används felaktigt kan detta hända ganska snabbt, om det fanns en kraftig mekanisk påverkan på konstruktionen kommer reparationen inte heller att vänta. De skadade plattorna måste tas bort, det utrymda området ska täckas med sand och lägga nya hela element.

Ibland måste beläggningsplattorna i det blinda området repareras om de sjunkit eller sjunkit . Inte nödvändigtvis hela, möjligen ett avsnitt. En sådan defekt bildas som ett resultat av en analfabetisk installation av kudden.

För att reparera det blinda området måste du ta bort brickorna från det skadade området, göra en sandkrossad kudde och sedan lägga en ny kakel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad händer om jag flyttade från stiftelsen?

Detta händer ganska ofta: efter det första användningsåret kopplas det blinda området från basen. Detta beror på krympningen av strukturen, men möjligen också i samband med kränkningar i konstruktionen. Om det blinda området har flyttat bort från husets bas, om det har lagt sig, kan det repareras.

Om designen har flyttat bort betydligt måste du först och främst ta reda på varför detta hände . Det händer att orsaken till sprickor inte alls är i jordens rörlighet. Om arbetsflödet störs måste du ibland bryta allt och bygga om det blinda området. Om marken uppenbarligen är mycket kraftig, behöver det blinda området förstärkning. Med hjälp av stavar kommer strukturen att anslutas till fundamentet, vilket kommer att rädda den från ytterligare "exkommunikation". Eller åtminstone kommer det inte att tillåta det redan existerande gapet att öka.

En spricka som visas på källarens plats kan tas bort mycket enkelt: den är förseglad med mjuka material som bevarar termiska förhållanden och frihet för de två strukturerna. Kopplingsmaterialet maskeras av efterbehandlingsramar, alla typer av dekorativa skär och sluttningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur åtgärdar du andra fel?

Ack, det här är inte allt force majeure som kan hända med ett blindt område i ett privat hus.

Det är nödvändigt att demontera reparationen och restaureringen av det blinda området - de vanligaste fallen

  1. Om det mjuka blindområdet är skadat i den övre vattentäta delen . Reparationen utförs genom att man fyller på eller fyller på sand, vilket fyller mellanrummen mellan gruset. Detta kan vara viktigt om sanden tvättas ut genom nederbörd eller smälta vatten.
  2. Byte av vattentätning krävs . Detta fall kan klassificeras som komplext, eftersom vattentätningsskiktet inte ens ligger 15 cm från den övre nivån av det blinda området. Allt grus måste tas bort för att exponera isoleringsskiktet. Ett plåster ska göras på hålet i materialet och tätningsmedlet (eller limet) ska återställas till skiktets ogenomtränglighet.
  3. Olika material används för att eliminera stora skador - en blandning av bygglim och betong, speciella polymerer, polyuretanskum (speciellt fuktbeständigt). När dessa föreningar tränger in i sprickorna, härdar blandningarna snabbt. Cement fungerar inte eftersom det bara täcker det övre lagret av expansionshålet, inte hela djupet.
  4. Om det blinda området inte gränsar till sockeln, förvänta dig sprickor . Problemet måste åtgärdas. Vi måste göra en dräneringsbas, lägga det blinda området nära strukturen och för att täta sömmarna, använd polyuretanbaserade tätningsmedel.
  5. Konkreta misslyckanden måste demonteras . Då blir det nödvändigt att lägga nya tomter ändå. Om det inte finns ett fel i det blinda området, men flera, är det lättare att göra ett nytt - och det kommer ut snabbare med tiden och ett mer pålitligt alternativ när det gäller reparationskvaliteten. Det är bekvämare att täta expansionsfogar med bituminös mastik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att deformationsskalan är för stor för att kunna undvikas utan demontering.

Det enda alternativet för renovering är att lägga nya strukturer ovanpå de gamla. Tja, om detta inte fungerar, demonteras hela blindområdet och passar igen från början i en strikt teknisk sekvens. För var och en halv meter - expansionsfogar.

För att undvika samma misstag en andra gång måste du studera dem: på detta sätt blir det möjligt att utesluta alla faktorer som leder till sprickor i det blinda området. Till exempel glömde de att sätta vattentätning - faktiskt ett ganska vanligt fall. Eller så var det hårt tampat, det var täckt ojämnt, med en sådan tjocklek på det översta lagret kommer det blinda området inte att kunna tjäna på länge och området intill huset kommer att sjunka eller kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till sist, om expansionsfogar inte görs kommer jord som expanderar, dras ihop, sväller (och allt mer än en gång) att påverka betongunderlagets integritet negativt . Expansionsfogar hjälper till att kompensera den potentiella skadan från dessa naturfenomen. Det visar sig att det bästa reparationsalternativet är den ursprungligen korrekta läggningen av det blinda området, och om detta inte fungerade redan, är reparationen nödvändig i enlighet med alla tekniska krav.

Rekommenderad: