Växthusskuggnät: Vilken Solskugga är Bäst? Hur Fäster Man Ett Växthusskyddsnät?

Innehållsförteckning:

Video: Växthusskuggnät: Vilken Solskugga är Bäst? Hur Fäster Man Ett Växthusskyddsnät?

Video: Växthusskuggnät: Vilken Solskugga är Bäst? Hur Fäster Man Ett Växthusskyddsnät?
Video: Hemma hos reportage. Magdalena Forsberg växthus 6:00 2024, April
Växthusskuggnät: Vilken Solskugga är Bäst? Hur Fäster Man Ett Växthusskyddsnät?
Växthusskuggnät: Vilken Solskugga är Bäst? Hur Fäster Man Ett Växthusskyddsnät?
Anonim

Skuggnät för växthus och skjul - ett unikt efterfrågat material med ett brett spektrum av applikationer. Från den här artikeln lär du dig vad det är, vad det används till. Dessutom kommer vi att visa dig hur du väljer och installerar det korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Lätt skuggnät för växthus - en bana av konstgjord bikakematerial som är utformat för att skydda växter och öka avkastningen. Det är ett alternativ till film, som förskjuter slitstark polykarbonat, polyeten och polyvinyl från hemmamarknaden, som inte skyddar växter från ultraviolett strålning.

Den har en bikakestruktur som gör den andningsbar. Det är ett lätt täckmaterial med olika bredder, längder och nät. Skiljer sig i knuten vävning av konstfiber . Den innehåller en liten andel folie, tack vare vilken den effektivt kan reflektera och sprida solens strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kan ha olika skuggningshastigheter, så den är lämplig för olika grödor och planteringstyper.

Skuggningsrutan har en varierad färgpalett: den kan vara grå, ljusgrön, ljusgrön, ljusblå, röd. Dess densitet kan variera mellan 35-185 g / m2. Ger användning över filmen eller spänning inuti strukturer.

Nätet döljer inte bara växter från solen, det fördelar jämnt ultraviolett ljus och sprider värme över ett specifikt utrymme . Detta eliminerar överhettning av växter, minskar förbrukningen av vatten som används för bevattning. Duken är idealiska för att odla grönsaker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Baserat på cellhålens storlek, förutom solljus, kan den också behålla fukt. Detta gör att du kan upprätthålla de nödvändiga förutsättningarna för normal tillväxt av växter, för att öka avkastningen (med 10-30% av den vanliga volymen).

Skuggnätet köps för stora gårdar och kompakta växthus i privata hus . Materialet behåller upp till 25% av värmen när omgivningstemperaturen sjunker. Det läggs inuti och utanför byggnader, används i det öppna fältet när man anordnar ett skyddat utrymme där buskar, plantor, grönsaker och fruktträd växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skuggnät används i kommersiell verksamhet istället för dekorativa inneslutande strukturer.

Materialet är också lämpligt för att ordna balkonger och loggior i stadslägenheter och privata hus. Den används som fordonsskjul. Det används vid rekonstruktion av utsidan av strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Skuggnät för växthus och växthus har ett antal fördelar. Det utmärks av:

  • miljösäkerhet och frånvaro av toxiner;
  • enkel underhåll och enkel installation;
  • variation i bandbredd;
  • lätt vikt och motståndskraft mot blommande;
  • brist på vindstyrka när den är korrekt installerad;
  • motståndskraft mot blekning och töjning;
  • enkel vikning och packning;
  • kompaktitet under transport och lagring;
  • skapa förutsättningar för snabbare mognad av frukter;
  • hög motståndskraft mot mekanisk påfrestning och skada;
  • motståndskraft mot uttorkning, sönderfall;
  • hållbarhet och rimlig kostnad.
Bild
Bild

Det bidrar till att skapa optimala förutsättningar för tillväxt av växthusväxter.

Det är ett effektivt skydd för grödor från hagel, solbränna, mögel, fåglar. Men med alla dess fördelar kan den inte bibehålla elasticitet och styrka om den används vid låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Materialet skiljer sig i färg, formen på bikakhålen, densiteten hos de använda råvarorna och dess sammansättning. Skuggnätet kan klassificeras enligt olika kriterier.

Bild
Bild

Med graden av skuggning

Skuggningsparametrar för materialet varierar från 45 till 90% . Tätheten väljs utifrån egenskaperna hos klimatzonen och kulturen i sig. Solskydd är indelade i 2 typer: för utomhus- och inomhusbruk . I detta fall har dukarna med de största cellerna en högre ljusöverföringskapacitet.

Produkter från den första gruppen har en skuggningstäthet lika med 70%. De är lämpliga för odling av kål, aubergine, tomater, sallad och annat grönt. Det ljusskyddande tyget för skuggning av ljusälskande grödor har en densitet på 45%.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kamouflagemasken har den minsta maskstorleken. Hon döljer föremål från nyfikna ögon.

För växter är det dock bättre att välja alternativ med medelhög densitet (från 45 till 60-70%, beroende på användningsorten). Om ett skuggnät planeras att användas för ett staket bör skuggningshastigheten ligga i intervallet 80-90%.

Bild
Bild

Efter destination

Det huvudsakliga tillämpningsområdet för det skyddande ljusskuggningsnätet är jordbruk . Reflekterande, solskydd, kamouflagenät säljs. Baserat på syftet kan dess användning baseras på olika principer. Den köps för:

  • partiell reflektion av direkt solljus;
  • minska mängden termisk strålning;
  • bevarande av fukt i jorden;
  • optimering av fotosyntesprocessen;
  • enhetlig ljusfördelning i växthuset;
  • spridning av solstrålning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är landskapet på territoriet dekorerat med nät . De används för att dekorera de angränsande områdena, med deras hjälp skapar de blomsterarrangemang på viloplatser. De dekorerar sommar lusthus, utrustar rabatter, verandor, terrasser. Dessa material gör praktiska fjäderfästaket.

Detta material används också för att maskera fula platser i närområdet.

Till exempel, med dess hjälp, är väggarna i stugorna maskerade och dekorerar dem med vävning av blommor. Dessutom används ett tätare skuggnät för att skydda byggnadsställningar och för att omsluta byggnadsfasader.

Bild
Bild

Efter förpackningstyp

Materialets förpackning är varierande. Produkterna har ett brett utbud av bredder (1-10 m), längder (upp till 100 m). Detta gör täcknätet lämpligt för användning i stora växthus. Till försäljning finns den i form av rullar och påsar . Dessutom kan du köpa den med bilderna.

Materialet säljs partihandel och detaljhandel, medan det finns en mängd olika storlekar för produkter av varje densitet. Till exempel säljs maskor med en densitet på 35 g / m2 i förpackningar om 3x50, 4x50, 6x50 m. Material 55 g / m2 kan ha förpackningsparametrar 3x10, 4x10, 6x10, 3x20, 4x20, 6x20, 3x30, 4x30, 6x30, 6x50 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

De tätare modifieringarna väger mer. De kan dock ha exakt samma förpackning. De vanligaste förpackningsalternativen sträcker sig från 3 till 6 m.

Samtidigt kan banans längd variera från 10 till 50 m. Förutom löpdimensionerna finns det produkter med större parametrar till försäljning.

Bild
Bild

Populära tillverkare

Många inhemska och utländska företag bedriver produktion av ljusskuggande växthusnät:

  • AgroHozTorg är den största leverantören av produkter för jordbruk och byggande;
  • Aluminet producerar ett tvåskiktigt ljusskyddsnät i röd och vit färg, som kännetecknas av värmebeständighet och extra styrka;
  • skuggnät från tillverkaren Premium-Agro har optimala egenskaper, det är lämpligt för odling av zucchini och gurkor;
  • Tenax SOLEADO PRO -nätverket kan filtrera mängden ultravioletta strålar, produkterna fördelar skuggning jämnt;
  • Optima mesh är tillverkat av polypropenfibrer, det är mycket hållbart, det anses vara ett pålitligt skydd för växter från vindstötar och väderfällning;
  • produkterna från den tyska leverantören Metallprofil GmbH är utformade för att optimera avkastningen, detta nätverk är särskilt starkt och hållbart;
  • LLC "Armatex" erbjuder kunderna ett högkvalitativt skuggnät för jordbruk, som skyddar grödorna som odlas från överdriven solstrålning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Innan du går till affären bakom skuggnätet måste du studera ett antal nyanser. Detta gör att du kan ta ett bra täckmaterial för specifika grödor och förhållanden. Till exempel bestäms de först med syftet med det inköpta materialet. Det är viktigt att välja ett alternativ för odling av specifika växtsorter, med hänsyn till regionens klimategenskaper.

Med tanke på materialets olika densitet, för att använda nätet inuti växthuset, tar de material med en nyans på 45%. För utomhusapplikationer krävs ett tätare nät. Om det köps för landskapsdekoration väljs mindre täta sorter. Dessutom är en för liten maskduk inte lämplig för vävning av gurkor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebeklädnader har 60% skuggning. För staket och häckar tas alternativ med en densitet på 80%. Skärmnätet med 90% densitet är inte lämpligt för växter.

De köper det bara för att arrangera lusthus. Du måste köpa material med hänsyn till den nödvändiga storleken på skyddet.

När det gäller färgen är det bättre att välja en grön duk . Materialets mörkgröna ton bryter, reflekterar och absorberar solens strålar bättre än andra nyanser. Ett sådant nät värms upp i värmen, men skyddar samtidigt växterna från värmen.

Blågröna nät är optimala för växthus där grönsaker odlas året runt. De hjälper till att optimera det inre mikroklimatet, håller det på önskad nivå. Dessutom ger de skydd för lövverk från brännskador och mögel.

Bild
Bild

Övning visar att när man använder ett grågrönt nät accelereras mognaden av frukter och deras storlek ökar. Samtidigt kommer mer solljus in i växthuset.

Grå nät används för att ta hand om dekorativa blommor och växter. Trädgårdsmästare tror att detta stretchmaterial främjar snabb tillväxt av löv, stjälkar och knoppbildning. Men de påverkar inte fruiting på något sätt. Men de kan skydda grödor från små frost.

Röda maskor anses vara effektiva för bildandet av ett stort antal äggstockar. När du använder dem blommar växter tidigare. Färgen provocerar dock tillväxten av inte bara odlade växter, utan också ogräs.

Bild
Bild

Skuggnät är tillverkade av polykarbonat och polymerer . Alternativ av den första typen är dyrare, har hållbarhet och motståndskraft mot olika negativa miljöfaktorer. Polymera analoger kännetecknas av lägre densitet och låg kostnad. De är billigare, men också starka och hållbara. Tygsorter är opraktiska.

Bild
Bild

Installation

Innan du sätter på skyddet för växter måste du bestämma hur exakt skuggningen ska utföras. Fäst mörkningsgallret från botten (från växthusets bas). I avsaknad av speciella fästelement används tråd eller rep.

Om skärmen har en förstärkt kant med hål för tråd, är den utrustad med en nylonsladd eller ett icke-blekande rep . De används för att fixa nätverket. Det är lättare att installera nätet tillsammans.

Materialets infästning utförs med en lika stor del, vilket förhindrar att nätet sjunker.

Bild
Bild

Använd vid behov en häftapparat för konstruktion … Om den köpta panelen inte når marken kan du hänga små vikter på spännringarna. Detta bör göras med jämna mellanrum.

Beroende på typ av installation kan den installeras ovanpå folien eller sträckas inuti växthuset. Installationstiden kan bero på klimatförhållanden och syfte … Till exempel i de södra delarna av landet görs skuggning i slutet av maj och tas bort i september.

Om växthuset är av metall kan du fästa materialet runt omkretsen med en tråd och plastband. Om det är av trä är det bättre att använda smala plankor eller spikar. I det här fallet kommer dessa fästen att vara mer pålitliga. Beroende på situationen kan du också välja speciella återanvändbara clips som fästelement.

Bild
Bild

Nätet är fäst på stöd (till exempel element i växthusramen), staketstolpar . Beroende på typ sys den vid behov ihop. Fästet måste vara starkt, annars kommer materialet att sjunka och kommer inte att hålla länge. För större tillförlitlighet rekommenderas att fixera nätet var 10-15 cm.

Rekommenderad: