Hur Fäster Man Polykarbonat På Trä? Hur Fäster Man Lusthuset I Träramen? Installation Av Cellulärt Och Monolitiskt Polykarbonat, Fixeringssteg

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fäster Man Polykarbonat På Trä? Hur Fäster Man Lusthuset I Träramen? Installation Av Cellulärt Och Monolitiskt Polykarbonat, Fixeringssteg

Video: Hur Fäster Man Polykarbonat På Trä? Hur Fäster Man Lusthuset I Träramen? Installation Av Cellulärt Och Monolitiskt Polykarbonat, Fixeringssteg
Video: Polycarbonate roofing from Leroy Merlin to a timber frame. How to install. 2024, Maj
Hur Fäster Man Polykarbonat På Trä? Hur Fäster Man Lusthuset I Träramen? Installation Av Cellulärt Och Monolitiskt Polykarbonat, Fixeringssteg
Hur Fäster Man Polykarbonat På Trä? Hur Fäster Man Lusthuset I Träramen? Installation Av Cellulärt Och Monolitiskt Polykarbonat, Fixeringssteg
Anonim

Polykarbonat är ett efterfrågat material på dagens marknad som har ersatt konventionell plexiglas-, polyeten- eller PVC -film. Dess huvudsakliga tillämpning är i växthus, där billig och effektiv isolering krävs. Plast förlorar i glas på bara en sak - i miljövänlighet, absolut säkerhet för byggnadens ägare.

Bild
Bild

Grundläggande fixeringsregler

Det är omöjligt att fästa polykarbonat på en träram om den inte har fått ordentlig stabilitet. Massan av polykarbonat är liten på grund av dess cellulära struktur - en person kan enkelt lyfta ett eller flera ark och bära dem till arbetsplatsen. Viktökning gör det möjligt att öka den bärande strukturens massivitet, som kommer att stå i årtionden.

Träet måste impregneras med några års mellanrum - det skyddar trästrukturen från sönderfall på grund av svamp, mögel och mikrober.

För att säkert fixera cellulärt polykarbonat på ett träd måste du följa ett antal regler

  1. Fukt som kondenseras från temperaturfallet på den inre ytan (tak och väggar i växthuset) bör rinna genom cellerna inuti arket och avdunsta till atmosfären.
  2. Riktningen för förstyvningarna och hållelementen är densamma. Ark monterade horisontellt placeras endast på horisontella stöd. Likaså med vertikalt polykarbonatdäck. Diagonala, välvda strukturer har också en förstyvning enkelriktad med elementen i stödbasen.
  3. Precis som med sidospår, trägolv etc. krävs termiska expansions- / sammandragningsgap - både för de profilerade hörnen och för själva plåten. Utan att lämna dem, dödar ägaren av strukturen polykarbonatet till svullnad i värmen och sprickbildning (från överdriven spänning av arken) i kylan.
  4. Arken skärs inte längs förstyvningskanterna, utan mellan dem.
  5. När du skär polykarbonatark behöver du ett slipat verktyg. Om detta är ett konstruktions- och monteringsblad är det inte sämre i skärpa än ett rakblad, och i styrka - till en medicinsk skalpell. Om det är en såg, bör tänderna vara placerade i samma plan, och inte "splittras" och beläggas med en förstärkande sprutning (pobeditovy-legering, höghastighetsstål med specialstyrka, etc.).
  6. För att undvika skevhet visade sig arket ha en given form, de använder styrskenor och klämmor för tillförlitlig fixering av både arket och skenorna själva.
  7. Gängdiametern på den självgängande skruven väljs minst 1-2 mm mindre än själva hålet. Ett försök att klämma fast plåten med självgängande skruvar utan att branta vid fästpunkten leder omedelbart till sprickor i polykarbonatstrukturen. Detta kommer inte bara att förstöra utseendet på golvet som monteras, utan också förvärra dess styrka och vattentäthet.
  8. Bultar (eller självgängande skruvar) kan inte dras åt för hårt och inte heller skruvas i rät vinkel mot stödstödet och planet där arken ligger. Detta kommer att leda till sprickbildning av polykarbonatet på grund av betydande temperaturfluktuationer. Både honungskaka och monolitiska typer av polykarbonat är mottagliga för sprickor, oavsett hur flexibla och elastiska de kan verka.
Bild
Bild

På platser där trästrukturen ligger intill plåtarna är den täckt med ett medel mot bakterier, mögel och mögel . Därefter appliceras en icke -brännbar impregnering - vid behov i flera lager. Ovanpå appliceras ett vattentätt lack (till exempel parkett). Om dessa rekommendationer följs kommer växthuset att stå i mer än ett dussin år.

Bild
Bild

Vilka verktyg och material behövs?

Att fixera cellulärt polykarbonat på ett trästöd är ett jobb som inte kräver speciella färdigheter. Men fingerfärdighet, hastighet, prestanda förvärvas ganska snabbt - efter arbetets början.

Inget specialverktyg behövs - installationen av ark utförs nästan manuellt, kostnaderna för det utförda arbetet är låga.

För att fästa polykarbonatark på en träbas behöver du följande verktyg och material:

  • en borr (eller en borrhammare med en adapter för borrar för metall, som arbetar i ett läge utan stötdämpare);
  • en uppsättning borrar för metall;
  • en skruvmejsel med en skiftnyckel eller en uppsättning bitar för självgängande skruvar;
  • självgängande skruvar med sexkantiga eller slitsade ("kors") huvuden;
  • polykarbonatark;
  • en kvarn med cirklar för trä eller en sticksåg med en uppsättning sågblad;
  • anslutningsremsor (övergångar) för att fästa ark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stödstrukturen måste redan vara helt färdigställd . Plankor för polykarbonatark utesluter eventuella luckor mellan arken och förhindrar att nederbörd tränger in under taket. I speciella fall används en isolerande film för att skydda polykarbonat från fuktinträngning i sin lådformade struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsmetoder

Utan en ram kommer polykarbonatark att skapa ett växthus eller lusthus som är extremt instabilt för starka vindar. Stödkonstruktionen är monterad på ett sådant sätt att arkens leder är på stödelementen, och inte mellan dem. Gör följande för att installera arken korrekt:

  1. markera och klippa stora ark i mindre delar, kontrollera längden och bredden på var och en av dem enligt ritningen;
  2. täck arkets ändar med en tätningsfilm innan du installerar det;
  3. placera det första av arken så att kanterna sticker ut något bortom ramen;
  4. markera och borra hål i lagerstödet och i själva arket, de bör placeras i 35 cm steg och sammanfalla vid fästpunkterna;
  5. placera och skruva arken, kontrollera att varje ark passar in i svärdet och inte dinglar efter installationen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktionens täthet finns gummiringar på varje självgängande skruv . I var och en av kanterna (hörnen) på strukturen används en hörnprofil av polykarbonat, som också fungerar som en styrdistans. Det kan sakna en längsgående tomrumsstruktur. Korrekt montering av taket och väggarna i växthuset i polykarbonat gör att plåtarna håller i minst 15 år. Modernt polykarbonat skyddas mot överdriven ultraviolett strålning och exponering för värme och frost, men det kan inte hålla längre än metallstrukturer.

Bild
Bild

Torr

Torr monteringsmetod - fixering av polykarbonat med fästelement och färdiga gummerade (eller gummi) skär. Strukturen monteras med denna teknik enligt följande:

  1. märkning av polykarbonat för stödstrukturen, skär den i lika delar;
  2. borrning av hål i stödet och i ark för fastsättning med självgängande skruvar;
  3. placering av alla flikar och tätningar;
  4. fästark med självgängande skruvar (skruvar).

Den slutliga designen saknar ett hemlagat tätskikt.

Bild
Bild

Våt

För våt installation av polykarbonat används skumlim, gummi eller silikonlim-tätningsmedel, etc. Fästtekniken med denna metod ändras enligt följande:

  1. montering och bearbetning av färdiga fragment med avfettande lösningsmedel vid lederna;
  2. applicering av ett lim på bärstrukturen och själva arken (eller deras fragment);
  3. att trycka arken mot stödet eller strukturen i några sekunder eller minuter, beroende på kompositionens härdningshastighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dels kombineras våt installation med torr installation - på särskilt problematiska platser där belastningarna är höga och det är svårt att korrekt böja ett ark (eller hela arket) under en icke -standardiserad konstruktionsdetalj.

Ignorera inte avfettning (använd alkohol, aceton, 646: e lösningsmedel, dikloretan, etc.) - det hjälper limet att bättre diffundera (tränga in) i ytskiktet av polykarbonat, trä (virke) och / eller beläggning av metallstrukturer. Detta skapar maximal vidhäftning och kvarhållning av de fästa elementen ovanpå varandra.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Om du använder aluminium- eller stålkonstruktioner som en vinkelprofil behöver du ett tätningsmedel, till exempel ett självhäftande tätningsmedel. Det är nödvändigt att skydda växthuset från att blåsa om det ligger i ett område med frekventa och starka vindar. Värmeförlust i en förseglad struktur är endast möjlig på grund av värmeledningsförmåga - metallstrukturer skapar ytterligare kalla broar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidig beläggning av en träbärande struktur med svampdödande föreningar och vattentät lack kommer att låta trädet stå i mer än ett dussin år utan att förlora sin styrka . Arken ovanifrån passar tätt mot trädet, fuktträngning under dem är svårt. Lager- och sidokanterna, till skillnad från de övre, är mer tillgängliga för ångor och oavsiktliga stänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat bör inte tappa genomskinlighet - applicera eventuella beläggningar noggrant . Att minska ljusflödet som passerar genom arken kommer att leda till överhettning i solen, accelererat slitage och för tidig förstörelse.

Bild
Bild

Nybörjare använder ofta fasta termiska brickor av polykarbonat . Dessa brickor kommer att förhindra att bikakan går från att krossas, vilket förhindrar att den självgängande skruven drar åt hårt med ett litet oavsiktligt överskott av vridmomentet.

Bild
Bild

Om du är en professionell installatör kommer du snabbt att "få din hand" på skruvning och utan termiska brickor. Detta gör att kunderna kan minska kostnaderna för material som används vid byggandet av växthus och lusthus något. Hastigheten på ditt arbete påverkas inte.

Ett självmonterat växthus eller lusthus, där huvudmaterialet är polykarbonatark, är inte sämre när det gäller noggrannhet och korrekthet av komponenternas form och placering, i utseende och egenskaper hos den som tillverkas på fabriken. Den färdiga modellen är lättare att installera, men det kommer att kosta betydligt mer eftersom hantverkarnas arbete är betalt.

Rekommenderad: