Hur Odlar Man Ett Ek? 23 Foton Hur Man Planterar Ett Ungt Träd På Platsen På Rätt Sätt? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Matar Och Hur Man Skär?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Ett Ek? 23 Foton Hur Man Planterar Ett Ungt Träd På Platsen På Rätt Sätt? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Matar Och Hur Man Skär?

Video: Hur Odlar Man Ett Ek? 23 Foton Hur Man Planterar Ett Ungt Träd På Platsen På Rätt Sätt? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Matar Och Hur Man Skär?
Video: Hur man planterar ett äppelträd 2024, April
Hur Odlar Man Ett Ek? 23 Foton Hur Man Planterar Ett Ungt Träd På Platsen På Rätt Sätt? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Matar Och Hur Man Skär?
Hur Odlar Man Ett Ek? 23 Foton Hur Man Planterar Ett Ungt Träd På Platsen På Rätt Sätt? Vilken Jord Tycker Han Om? Hur Man Matar Och Hur Man Skär?
Anonim

Inte alla trädgårdsmästare bestämmer sig för att plantera och odla en ek på sin plats. Men samtidigt har ett sådant träd ett dekorativt utseende, det kan dekorera vilket landskap som helst. Idag kommer vi att prata om hur man planterar en ek på rätt sätt, hur man sköter den.

Bild
Bild

Val av sittplats

Innan du planterar denna växt i en sommarstuga bör du vara särskilt uppmärksam på valet av en lämplig plats. Ek är opretentiös för jordar i mittfältet. Men ändå är trädet väldigt förtjust i jorden, mättad med näringsämnen.

Förutom, När du väljer en plats bör du komma ihåg att sådan vegetation föredrar områden som är väl upplysta av solen, lätt tolererar långvariga torka . Och även eken älskar plats. Det rekommenderas inte att välja platser där det kommer att finnas stillastående vatten vid rötterna. Jordens surhet bör vara neutral.

Om det inte finns plats för en stor växt på din tomt bör du föredra sorter med en kompakt rundad krona.

Bild
Bild

Landningsregler

Nu ska vi titta på hur man korrekt planterar ett sådant träd på platsen. Först måste du välja rätt planteringsmaterial . Oftast kommer ekodlingen från en ekollon.

Ekollon skördas under höstsäsongen, när växterna fäller sitt lövverk. Vid den här tiden är sådant planteringsmaterial redan fullt moget. I det här fallet är fallna frukter ganska lämpliga. Men samtidigt måste de vara intakta, det kan inte bli några skador på ytan, till exempel svarta fläckar, mögel, hål.

De mest lämpliga frukterna anses vara brunaktiga med en liten grön nyans . Och även deras hatt borde lossna lite.

De insamlade ekollonen hälls i en behållare fylld med rent kallt vatten. I denna form lämnas allt i 5 minuter.

Bild
Bild

Därefter flyter skadade nötter till vätskans yta, och högkvalitativa kommer att förbli på botten av behållaren. Allt vatten är tömt. Frukterna läggs ut på en pappersservett eller på en handduk så att de kan torka ut . Kom dock ihåg att de inte får placeras i öppen sol eller på ett batteri.

Nötter bör också stratifieras . I det här fallet måste de läggas i en påse, sågspån och mossa tillsätts där, de kommer att behålla fukt. I denna form placeras allt i kylskåpets nedre fack.

Den utförda proceduren gör att plantmaterialet kan gro mycket snabbare på våren . I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att ständigt övervaka luftfuktigheten i påsen och regelbundet tillsätta vätska där. Annars kan muttrarna börja ruttna.

Bild
Bild

Groda frukter tas bort från påsen, detta bör göras så noggrant som möjligt för att inte skada deras rotsystem. Sedan planteras de i separata behållare. Enkla engångskoppar av plast kan också användas.

Trädgårdsjord hälls i förberedda behållare . Dessutom läggs torv till den. Rötterna av grodda nötter ska inte begravas för djupt. I det första steget bör plantorna vattnas ofta. Materialet bör odlas på södra eller västra sidan.

Plantor med rätt vård kommer att dyka upp 2-3 veckor efter plantering. Om rötterna under denna tid blir för trånga i plastkoppar, är det bättre att transplantera dem i större behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga växter planteras i öppen mark först efter att de har minst 5 små löv . Rotsystemet ska vara tillräckligt stort och vitt. I detta fall kommer groddens höjd att vara cirka 15 centimeter.

Det valda området bör rensas från all vegetation i förväg, så att du i slutändan får ett plant område, vars diameter är minst 1,5-2 meter. Därefter grävs jorden noggrant till ett djup av 25-30 centimeter.

Torr jord måste fuktas. Därefter bildas planteringsgroparna. För att göra detta, gör hål med ett djup som är något större än rotens längd. Deras diameter bör vara cirka 30 centimeter.

Unga plantor sänks försiktigt ner i de grävda hålen . Allt detta är täckt med jord. Då måste vegetationen vattnas rikligt. För att förhindra tillväxt av ogräs är det nödvändigt att lägga ett lager av mulch på ett avstånd av 25-30 cm från stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Därefter kommer vi att titta på de viktigaste sätten att föröka ett sådant träd

  • Sticklingar . Det bör komma ihåg att sticklingar som togs från vuxna arter är ganska svåra att rota, så det är bättre att ta materialet från årliga individer. De måste planteras i tid från juni till juli. I detta fall bör endast starka och friska grenar väljas, utan skador och ruttna områden.
  • Ekollon . Detta alternativ är det vanligaste bland trädgårdsmästare. Tidigare har vi redan tittat på hur man korrekt gror växter med dessa nötter. Fruktsamling utförs vanligtvis i september-oktober. I detta fall kan det groda materialet dessutom behandlas med speciella biostimulerande medel för att påskynda tillväxten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För att en ek ska kunna växa och utvecklas normalt, för att få ett vackert utseende, är det nödvändigt att ge den rätt och aktuell vård.

Vattning

Ett sådant träd första gången efter plantering kräver regelbunden riklig vattning. I genomsnitt bör 30 liter vatten användas för varje planta på två veckor . Men närmare höstsäsongen bör antalet procedurer minskas, eftersom eken har ett ganska kraftfullt rotsystem som går djupt ner i jorden, den kan självständigt få vatten för sig själv.

När vegetationen redan har uppnått 4-5 års ålder behöver den vattnas endast under torra perioder. Vid den här tiden bör den redan ha en höjd av cirka 1,5 meter.

Bild
Bild

Beskärning

Du måste först förbereda nödvändiga verktyg för denna procedur. Det är bättre att blöta sekatörerna i förväg i varmt rent vatten, sågbladet kan bearbetas i en lösning med blekmedel . Dessa enheter sköljs omedelbart före beskärning och tas bort för att torka ut.

Beskärning spelar en viktig roll vid kronbildning . Under en eks livstid kan du observera den aktiva tillväxten av dess huvudstam. Samtidigt går utvecklingen av den övre delen mycket snabbare i jämförelse med sidogrenarna.

För att bromsa den aktiva tillväxten av spetsen är det nödvändigt att noggrant skära av den apikala knoppen, samt förkorta eller ta bort skottet eller grenarna . För att kronan ska visa sig vara känslig och vacker som ett resultat är det värt att bara ta bort en del av tillväxten, och ibland även hela grenar.

Bild
Bild

Trimningsprocessen tar också bort alla sjuka och skadade delar. Denna procedur måste utföras från cylinderns krage till utsidan. En stamkrage är en tillväxt som visas på en växt där grenarna och stammen möts.

Om du gör en frisyr med en sådan krage kan du skada trädet kraftigt, eftersom vävnader som är viktiga för ytterligare aktiv tillväxt kommer att påverkas. Det är värt att förkorta de längsta grenarna, klippa dem till knoppar eller sidogrenar.

Kom ihåg att trimma snett för att främja växttillväxt. Under proceduren är det också bättre att ta bort grenar som växer strikt ovanpå varandra, som skär varandra eller gnuggar starkt mot varandra.

Bild
Bild

Gödselmedel

Gödsel spelar också en viktig roll i underhållet. Det är särskilt viktigt att göra näringsrika förband efter plantering, när unga plantor fortfarande rotar sig på en ny plats. På våren rekommenderas att gödsla med olika ämnen som innehåller kväve . I detta fall är ammoniumnitrat det bästa alternativet. Organiskt gödningsmedel (ko -gödsel och urea) är också lämpliga.

I början av höstsäsongen är det bäst att mata träden med komplex mineralgödsel . De innehåller alla de viktigaste makronäringsämnena och spårämnena som säkerställer korrekt tillväxt och utveckling av ek. Nitroammophoska används ofta.

Under plantering rekommenderas att införa speciella biologiska stimulanser i jorden. De låter växtligheten slå rot mycket snabbare och lättare på sin permanenta plats och anpassa sig till nya förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd mot sjukdomar och skadedjur

Ek kan påverkas av olika skadliga insekter

  • Silkesmaskar . Dessa fjärilar är honungsvita med svarta mönster. De livnär sig på skotten av unga träd. Dessa insekter kan lätt tugga på löv som precis börjat blomma, vilket leder till att det bara återstår vener. Dessa skadedjur börjar föröka sig ganska snabbt. Oftast används föreningar som "Karbofos", "Decis" för att bekämpa sidenmaskar. I detta fall utförs behandlingen genom sprutning.
  • Bladrullar . Dessa skadliga insekter är små fjärilar, vars kropp är helt täckt med fina hårstrån. Deras färger är varierade. Larverna på dessa fjärilar kan snabbt förstöra bladen på trädet. De börjar rulla ihop till tunna rör eller samlas i en liten bunt. Oftast infekterar detta skadedjur vegetation i början av våren. Det kan visas på grund av överdriven fuktnivå. I det här fallet kan du använda läkemedel som "Karbofos", "Fitoverm" och "Decis".
  • Nattfjärilar . Nattfjärilar har en smal kropp med triangulära vingar. Larver kan äta bladblad, blommor och bara blommande knoppar. Sådana skadedjur förekommer som regel i början av sommaren eller sen vår på grund av för torrt och varmt väder. För att bekämpa skadedjuret använder de också "Karbofos", "Fitoverm".
  • Ekpott . En sådan insekt har en svartbrun kropp. Det finns små taggar på sidorna. Färgen på ekskivan är vit och gul. Den livnär sig på rotsystemet, trädens hjärta. Skadedjuret kan suga saften från eken. Det kan dyka upp från slutet av våren till slutet av sommarsäsongen. För att förstöra insekten bör den sjuka växten sprutas med preparatet "Karate". Och bara en sådan procedur räcker. Du kan använda andra formuleringar ("Kinmiks", "Karbofos"), men du måste göra flera behandlingar för att ta bort insekten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan ek påverkas av olika sjukdomar

  • Mjöldagg . I detta fall bildas en vit blomning på bladbladen. Och du kan också se små bollar - sporer av skadliga svampar. När den påverkas av denna sjukdom kommer vegetationen snabbt att förlora sitt dekorativa utseende. De infekterade delarna kommer att sluta utvecklas och växa normalt. Mjöldagg minskar kraftigt frostmotståndet hos ek, försvagar trädet. Normalt börjar vegetationen värka i juni. Mjöldagg utvecklas under förhållanden med för torrt och varmt väder. Dessutom kan en stor mängd kväve i jorden också provocera dess utseende. Kolloidalt svavel kan användas vid kontaminering. Och även läkemedlet "Fundazol" används, behandlingen utförs genom sprutning (minst 5 procedurer).
  • Nekros . I detta fall bildas något deprimerade områden på vegetationen, som senare börjar ruttna. Barken börjar gradvis falla av. Träets färg kan också förändras. Orsaken till sjukdomen är patogena svampar. Nekros kan också leda till att kronan och enskilda grenar torkar ut och i framtiden till ekens fullständiga död. Nekros kan bero på långvarig torka. Järnsulfat används för att bekämpa sjukdomen.
  • Brun spotting . Vid skador kommer gröngula fläckar att visas på träd. De är oftast runda. Vidare blir dessa områden bruna. Patogena svampar är också orsaken till brun fläck. För att bota en sjuk ek bör du omedelbart använda färdiga preparat ("Fundazol").
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta används en mängd olika folkmedicin för att bekämpa sjukdomar, liksom för att utföra förebyggande åtgärder

  • Sammansättning med läsk . För att förbereda denna komposition hemma måste du blanda 1 liter filtrerat vatten, 4 gram läsk i en behållare. Och du kan också lägga till 4 gram krossad tvätttvål där. All resulterande massa blandas noggrant. Den färdiga blandningen besprutas med ek 2 gånger med en paus på två veckor.
  • Sammansättning med träaska . I detta fall blandas 0,5 glas aska, 1 liter kokande vatten. I denna form infunderas massan i två dagar. Efter denna tid filtreras blandningen, lite krossad tvål tillsätts där, som tidigare är utspädd med vatten. Bearbetningen utförs 2 gånger med ett veckas intervall.
  • Komposition med mullein . Vid tillagning blandas 1/3 hink gödsel och kallt vatten. I detta formulär skickas alla för infusion i tre dagar. Massan måste blandas regelbundet. Därefter filtreras blandningen genom ett tätt tyg och späds med vatten (i förhållandet 1:10). Denna infusion används för att spraya ek. Förfarandet rekommenderas att endast utföras på kvällen för att undvika brännskador.
  • Sammansättning med kefir . Den fermenterade mjölkprodukten blandas med filtrerat vatten i ett förhållande av 1:10. Det hela omrörs tills en homogen blandning bildas. Därefter sprutas kompositionen på träden.

Som en förebyggande åtgärd är det också tillåtet att behandla vegetationen med speciella fungicider. De kan köpas i nästan vilken trädgårdsbutik som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Innan vintersäsongen börjar kommer det att vara nödvändigt att ta bort allt lövverk runt träden. Och mulching bör också utföras. För detta är torv, torkat gräs och humus bäst lämpade. Ett lager av mulch läggs noggrant ut i området nära stammen.

Växtens grenar är något böjda mot stammens yta . Ett skyddshölje av säckväv läggs ovanpå. Andra non-woven täta tyger kan också användas. Om det i framtiden visar sig att vissa delar fortfarande är frysta på vintern, huggs veden till ett levande lager.

Sådan förberedelse för vinterperioden utförs oftast bara för unga träd, eftersom de ännu inte har mognat fullt ut. Mogna och friska ekar är sällan förberedda för frost.

Rekommenderad: