Manuella Gräsflätor (23 Bilder): Hur Ska Man Klippa Korrekt? Hur Skärper Man Ett Verktyg? Vilken Fläta är Bäst För Att Klippa Gräs? Hur Slår Man Av För Klippning?

Innehållsförteckning:

Video: Manuella Gräsflätor (23 Bilder): Hur Ska Man Klippa Korrekt? Hur Skärper Man Ett Verktyg? Vilken Fläta är Bäst För Att Klippa Gräs? Hur Slår Man Av För Klippning?

Video: Manuella Gräsflätor (23 Bilder): Hur Ska Man Klippa Korrekt? Hur Skärper Man Ett Verktyg? Vilken Fläta är Bäst För Att Klippa Gräs? Hur Slår Man Av För Klippning?
Video: Att klippa gräs 💪🙏🇸🇪❤️ 2024, April
Manuella Gräsflätor (23 Bilder): Hur Ska Man Klippa Korrekt? Hur Skärper Man Ett Verktyg? Vilken Fläta är Bäst För Att Klippa Gräs? Hur Slår Man Av För Klippning?
Manuella Gräsflätor (23 Bilder): Hur Ska Man Klippa Korrekt? Hur Skärper Man Ett Verktyg? Vilken Fläta är Bäst För Att Klippa Gräs? Hur Slår Man Av För Klippning?
Anonim

En vanlig ljå finns i ladan till varje riktig ägare. För närvarande produceras många typer av universalgräsklippare, men detta verktyg med en respektabel ålder ger fortfarande inte upp sina positioner. Flätan är oersättlig i små områden, liksom på svåråtkomliga platser.

Verktygsbeskrivning

Näten för gräs kom till Ryssland från utvecklade europeiska länder tack vare Peter I. Till en början utfärdades till och med dekret så att detta verktyg började användas i stor utsträckning. Basen på flätan är en kniv med ett skarpt och böjt blad . Oftast är den gjord av stål. Klippknivens längd kan vara mycket varierande, från 30-50 cm. Klippningen är ofta gjord av gran, det är på den som klippelementet fästs. En jämn och lång axel anses vara idealisk, men dess längd bör inte överstiga 2 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vanligtvis två handtag på lie. En av dem används för handen som gör huvudarbetet, och den andra för den som stöder. Ofta är båda handtagen fixerade i en fast position på strängen. Praktiken har dock visat att flätor med justerbara handtag är de mest bekväma. De justeras enkelt för olika höjder.

Fästningen av en vanlig fläta ser ut som en kil och en ring . Oftast tas torrt trä för att göra en kil. Ringen låter dig säkert ansluta hela strukturen. Vissa verktyg är bultade. I små områden av trädgårdsmästare stöter ofta på ett handgjutjärn nr 5 och nr 6.

Det är värt att notera att siffran anger längden på knivbladet. Gräset klipps bra och enkelt av hjulen, både på öppna ängar och under träd, runt buskar, mellan bäddar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många typer av flätor idag. Följande 3 typer utmärks på gårdar.

  • Säckpipor eller rosa lax . När du klipper med den måste du böja för mycket, eftersom axeln har en böjd form. Fördelen med verktyget är det långa böjda bladet, vilket gör det enkelt att klippa gräs i områden som är övervuxna med buskar eller stötar.
  • Litovka är mest efterfrågad . Detta verktyg kan användas med en helt platt rygg. Manteln av denna art är lång, och knivbladet kan ha mycket olika längder. Ofta säger de om denna fläta att det är en trädgård.
  • Serpanka är en sammansmältning av en lie med en skärd . Den största fördelen är att den är lätt. Detta beror på verktygets lilla storlek.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom utmärks olika typer av flätor baserat på principen för deras arbete och utseende

  • Manuell , vilket får inte bara armarna att fungera utan även resten av musklerna.
  • Mekanisk eller gräsklippare ser ut som ett block med knivar på hjul. Med den här enheten förblir en kniv stillastående, medan resten rör sig och arbetar enligt saxprincipen.
  • Slända består av spindelknivar som drivs av roterande hjul. De är indelade i 2 typer. Nackdelen med sådana anordningar kan anses vara ett behov av att ständigt justera hastigheten. Dessa enheter är inte heller lämpliga för stora ytor.

    1. kontakt, i vilken skärelementens blad skär varandra;
    2. beröringsfri, där bladen är placerade på ett visst avstånd, och klippning sker genom att gripa och mata gräset till knivarna.
  • Vikbar lätt att transportera och lätt att förvara. Flätans lilla storlek på grund av den förkortade axeln anses av många vara bekväm. Vissa modeller av denna typ är tillverkade med ett handtag, och några med ett gummerat munstycke på kniven. En sådan liten fläta är lämplig för kompakta tomter och är helt olämplig för slåtter.
  • Mini-flätan liknar en skärd i form av en kniv . Metallhandtaget är dock kraftfullare, rakare och längden överstiger inte 1 meter. Skärelementet når en maximal längd på 35 cm. Lämplig om området som ska skäras är litet.

Det finns också professionella penselklippare, men de används praktiskt taget inte i sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja en fläta är inte en lätt uppgift, eftersom det finns många faktorer att tänka på. Först och främst är det viktigt att veta för vilket område verktyget väljs. Till exempel är ett litium inte lämpligt för ojämn terräng, och en mini ljung är bara bra för gräsmattor eller en liten rabatt. Det kommer att vara obekvämt för rosa lax att klippa gräs på en plan yta, men serpanka kommer att göra ett utmärkt jobb med växter som har en hård stjälk.

Kvaliteten på skärelementet, kallat blad, kontrolleras av stötar. Samtidigt ska en bra ringning höras, vilket innebär att metallen är ordentligt härdad. En kosovishche, som en kniv, måste vara tillräckligt flexibel för att verktyget ska hålla så länge som möjligt. Kvalitetsflätor har en vässlipad skärkant.

Välj ett klippverktyg baserat på din höjd . Det är viktigt att flätan sitter bra i händerna och är bekväm. Verktygets vikt spelar också roll. Nyligen finns det ofta lätta flätor, mer praktiska att arbeta med.

Man bör komma ihåg att ju längre kniven är, desto tyngre blir hela flätan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många folkliga metoder för att kontrollera hur högkvalitativ fläta är. En är att ta en bit fönsterglas och köra den över bladet. Om glaset går bra utan att fastna, är flätan bra . Annars är duken gjord av mjuk metall och det blir många problem med den. Det är bäst om glaset passerar smidigt över skärelementet, utan ett enda spår.

Det finns också en metod för att kontrollera en högkvalitativ fläta med en vanlig matchning. Den passar på kanten av liekniven tvärs över. Då måste den skjutas från ena sidan. Om matchen vänder, är instrumentet bra. Vissa använder en spik för att testa den över bladet. Man tror att om det inte finns några synliga defekter eller spån avlägsnas från spiken, så är flätan av hög kvalitet och kommer att tjäna inte bara år, utan decennier.

Det finns också en metod när änden av flätan pressas mot brädet på golvet och pressas uppifrån. Med en bra fläta böjer stålet jämnt och omedelbart efter att ha släppts kommer det att återgå till sin tidigare position . När du väljer en fläta är det värt att uppmärksamma ett sådant ögonblick som närvaron av ett märke från tillverkaren.

Företag som endast tillverkar högkvalitativa verktyg lämnar alltid sin egen logotyp på metallplåten för att undvika förfalskning. Oftast ligger varumärket i flätans häl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse för arbete

Att välja en fläta är halva striden, den måste fortfarande vara förberedd för arbete. Det är bra om nålen köptes redan färdigmonterad och klar för användning . Om inte, måste den fortfarande slås av och sedan skärpas. Sedan måste du montera verktyget.

Slående

Förberedelsen av instrumentet börjar med slående. Det är inte lätt att slå av korrekt, men det är viktigt för varje flätägare att kunna göra detta . För denna process behöver du en topp, en hammare, en stubbe eller en stock. Tidigare gjordes mormödrar oberoende av improviserade medel, men nu kan de köpas i specialbutiker. Det viktigaste är att de är gjorda av massivt stål och inte punkteras när de träffas.

Hylsan måste drivas in i en stubbe eller stock, och kniven måste tas bort från handtaget. Du behöver inte göra detta, men då måste du ställa dig för handtaget. Slående börjar med att skärelementet sätts i vatten i 30-40 minuter, sedan ligger det på huvudet med en skarp kant mot sig själv. Slagen appliceras från hälen, utan mycket ansträngning. Hammarslaget kompletteras med en uppdragningsrörelse.

Som ett resultat dras metallplåten i önskad riktning . När man slår är det viktigt att inte rusa och inte slå hårt, för att inte böja skäreggen. För varje slag måste du flytta från hälen till knivens näsa. När kantens tjocklek är nästan önskvärd bör hammarslagen vara ännu svagare. Detta är nödvändigt för att släta ut bucklor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärpning

Det enklaste sättet att vässa en fläta är i två steg: skrapa och räta ut. Det första steget utförs med en skrapa (triangulär fil med vassa kanter). I detta fall kan kniven slipas från en eller två sidor, beroende på typ. Vid skrapning hålls flätan i hälområdet och styrs med en skrapa längs skärelementet till bladets ände. Det är viktigt att göra skärpningsvinkeln.

Skrapningen är klar så snart grader visas på skärkanten . Nu måste du vässa den med en smörjstång. De måste utföras med samma skärpningsvinkel som upprätthölls vid slipning med en skrapa. Annars blir flätan snabbt tråkig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa?

Bra klippning beror på hur väl verktyget hanteras. Niven ska hållas med vänster hand för flätan högre än handtaget, och med höger hand ta tag i själva handtaget . Höger ben ska vara framför och vänster ben ska vara bak. Bålen ska vridas något åt vänster och sedan böja något. Klippning börjar med en cirkulär rörelse från höger till vänster. När lie är på ett hårt föremål, blir bladet tråkigt.

För att göra detta måste du definitivt ta med dig en brynsten och en slät stålstav. Bladet räknas först med en stång om bucklor erhölls, sedan slipas det med en stång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

För en lång livslängd kräver ljutten enkelt underhåll. Det räcker med att slå av lie och skärpa i tid. Det är också viktigt att vara uppmärksam på fästets tillförlitlighet . För att förvara verktyget, välj ett torrt rum, helst utan direkt solljus. Det är också viktigt att flätan är utom räckhåll för barn.

Rekommenderad: