Fästning Av Virket På Betong: Hur Fäster Man Timret Vertikalt På Betongväggen? Hur Fäster Man En Träbalk På Balkongen? Hur Fixar Man Det I Taket?

Innehållsförteckning:

Video: Fästning Av Virket På Betong: Hur Fäster Man Timret Vertikalt På Betongväggen? Hur Fäster Man En Träbalk På Balkongen? Hur Fixar Man Det I Taket?

Video: Fästning Av Virket På Betong: Hur Fäster Man Timret Vertikalt På Betongväggen? Hur Fäster Man En Träbalk På Balkongen? Hur Fixar Man Det I Taket?
Video: Såhär apterar du krokigt timmer 2024, Maj
Fästning Av Virket På Betong: Hur Fäster Man Timret Vertikalt På Betongväggen? Hur Fäster Man En Träbalk På Balkongen? Hur Fixar Man Det I Taket?
Fästning Av Virket På Betong: Hur Fäster Man Timret Vertikalt På Betongväggen? Hur Fäster Man En Träbalk På Balkongen? Hur Fixar Man Det I Taket?
Anonim

Moderna bostäder är mycket ofta byggda av betongblock, som inte är sämre än sten i sina prestandaegenskaper, men samtidigt måste en träbalk fixeras ovanpå betongytan för svarven. Detta är inte så lätt att göra, eftersom det är nödvändigt att den borrade betongramen på ett tillförlitligt sätt håller balkarna i rätt läge. Med tanke på att koefficienterna för termisk expansion av 2 material också skiljer sig åt, är det extremt viktigt att observera tekniken för deras anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation funktioner

Att fästa en träbalk på betong utförs på olika sätt, men ankare, metallfästen, pluggar och andra liknande medel används oftast som fästelement. Valet av en specifik teknik beror starkt på vilken typ av material du arbetar med, och vilken konfiguration hela strukturen kommer att sluta med . Till exempel, när du bygger ett blockhus ovanpå ett betongfundament kan du, efter att ha väntat på att betongen härdat helt, helt enkelt täcka den med en stång runt omkretsen, dra den med konsoler eller spika baserna på träväggar till varandra, vilket skapar en omkrets. Så att strukturen inte lutar och tar ett slutligt stabilt läge kan du skruva fast de inre stöden till den, som kommer att ligga på betongplattan utan att fästas på den, och låter den yttre delen av ramen hänga vertikalt och täcka plattan utifrån.

Sådana tillvägagångssätt är relevanta i alla fall när ett försök att fixa en trädel av en struktur genom borrning hotar att väsentligt skada strukturen hos ett poröst material som luftbetong . Du kan sätta golvet på balkongen utan att fästa det på basen på något sätt, utan helt enkelt anpassa det tydligt till konturen av det fria utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla andra fall, när betong- eller expanderade lerbetongblock måste hålla vikten av en vertikalt placerad eller upphängd balk, är det nödvändigt att installera den med obligatorisk fastsättning på basen på ett eller annat sätt.

Monteringsmetoder

Den specifika metoden att montera en balk på en betongbas beror starkt på vilken del av byggnaden som bearbetas. För att få den mest fullständiga bilden av det kommande arbetet kommer vi att överväga alla alternativ i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till stiftelsen

Oftast utförs fastsättning av träkonstruktioner på en betongfundament under byggandet av ett timmerhus. Det mest uppenbara sättet att fästa är ankarstavar, som fästs på armeringen redan innan det hälls med betong, och efter härdning stannar de kvar och representerar ett färdigt fästelement . Denna metod är bra genom att den inte föreslår borrning av betong, vilket innebär att den inte hotar dess integritet. När fundamentet hårdnar, fästs höljet stockar på dubbarna, i vilka speciella hål borras i förväg vid de föreslagna anslutningspunkterna. För fullständig fixering bör stocken fästas ytterligare på hårnålen med muttrar och brickor.

Installation på ankarbultar utförs genom att borra hål för spikspikar med en perforator . För att säkerställa att hålen i stocken och betongbotten är perfekt inriktade bör höljet hållas i det planerade läget och borras endast samtidigt som betongen - aldrig separat. Efter att hålet har bildats, fästs detaljerna i den framtida byggnaden omedelbart med en spik. Nackdelen med denna metod är att pluggen är ett obligatoriskt hål i vattentätningsskiktet, om än ett litet. Det är knappast värt att påminna om att trä tenderar att försämras snabbt i fuktiga förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallhörnet hjälper till att inte röra betongplattan och fixa på ett tillförlitligt sätt de träkonstruktioner som uppförs, men då är det nödvändigt att fixa det inuti byggnaden . På en bandfundament kan en stockstruktur hållas även under sin egen vikt, utan specifik fastsättning, men detta är bara om det är relativt lätt. Metoden är bra för möjligheten att ersätta ruttna stockar, men den är inte lämplig för en ramstruktur på ett pelarunderlag.

I det senare fallet blir lösningen på problemet att fästa på ett grillage - ett trägitter som omsluter högarna . Hon är själv fäst vid pålarna med hjälp av armeringsstavar - tjocka metallstavar som är inbäddade i pelarna under konstruktionsfasen. I detta fall markeras hål på balkarna och hål görs med vilka grillen sätts på stavarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om stången sticker ut ovanifrån efter att ha monterat gallret (vilket är önskvärt för ett lager), skärs dess topp av med en kvarn efter att grillen har monterats.

Till betonggolvet

En balk på 50X50 mm används aktivt för konstruktion av en läkt över ett betonggolv. När du skapar den bör stockarna placeras med ett steg på 50–70 cm, beroende på den förväntade belastningen. Deras fastsättning på golvet utförs genom att borra hålen för ankarna . Ankarbulten måste sättas in i den medlevererade metallhylsan. Efter det tvingas lagren att vara horisontella och stötta upp dem underifrån med fiberplattor, och de fria utrymmena under balkarna fylls med polyuretanskum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till väggen

Installation av trä till betong är möjligt även i en situation där du bara behöver fixa sockeln. Om allt är i ordning med väggarna och de har en plan yta kan du till och med lösa problemet med lim . Man bör dock komma ihåg att demontering under efterföljande reparationer kommer att vara problematisk.

Med perfekt plana väggar är en annan metod för fastsättning acceptabel: på hörnfästen . Deras installation utförs på plastspikar, så betong måste fortfarande borras. Detta kommer dock inte att synas från utsidan, eftersom sockeln kommer att snäppa på plats på fästet och helt dölja det från nyfikna ögon. I detta fall kommer alla ojämnheter i väggen att märkas direkt.

Installation med pluggar kräver särskild omsorg, för att klyva en tunn kullerstenssockel är en enkel uppgift . Att göra ett hål i golvlisten görs genom att försänka; helst bör diametern justeras exakt till fästhuvudets diameter. Så att den självgängande skruven inte syns efter arbetets slut, förseglas den vanligtvis med en dekorativ plugg. Du kan köpa den i samma butik som golvlisten köptes. Alternativt kan ett kitt användas, men denna metod kommer att komplicera framtida demontering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de sällsynta sätten att säkra en golvlist är att spika fast den . Den senare kommer inte in i betongen, så plattan borras först med en segerrik borr och hålen fylls med träkorkar - vi spikar sockeln till dem. Precis som för pluggar kräver sockelbalken noggrann bearbetning: hål borras i den i förväg och försänkning görs, och när installationen är klar döljs fästenas huvuden med pluggar.

Om golvlisten inte bär någon speciell belastning, är montering av läktarna över betongväggen, oavsett om det är inuti eller utanför byggnaden, redan en uppgift som kräver mer fast infästning, även om lätta efterbehandlingsmaterial fästs över gallret. I det här fallet anses pluggarna vara den optimala och praktiskt taget obestridda versionen av fästelement och de längsta - på grund av närvaron av ett tjockt lager gips i gamla byggnader måste de skruvas in minst 4 cm djupt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag finns det pluggar som inte längre kräver en plasthylsa för att skruva in - de kan skruvas direkt i tegel eller betong . Du kan identifiera sådana fästelement med en asterisk istället för ett kors på huvudet. I de flesta fall är de konstruerade för ett hål med en diameter på 6 mm, men erfarna byggare säger att en 6,5 mm borr kommer att hjälpa mycket mer, annars kan fästelementen helt enkelt inte skruvas in.

Lådmonteringstekniken förblir klassisk och innebär inga innovationer . Strålen, planerad för installation, appliceras på väggen och dess position kontrolleras för rätt nivå, varefter de börjar borra väggen rakt igenom den.

Därefter sätts en plasthylsa in (om det behövs) och en självgängande skruv skruvas in.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar taket

En separat teknik är fastsättning av ett trätak eller Mauerlat över träväggar. Oavsett konstruktionens vikt måste man komma ihåg att den regelbundet utsätts för vinden, därför måste den fixeras så tillförlitligt som möjligt, undvika förskjutningar och dessutom falla.

Det mest uppenbara monteringsalternativet är ankare . Det är lämpligt inte bara för att installera ett tak, utan också för att fästa alla slags svarv i taket, även tungt: från en stång på 100X100 mm. Som i fallet med fastsättning av sådana strukturer i alla andra positioner, utförs borrning av hålet för ankaret genom genomgående metod, med en preliminär applicering av en Mauerlat eller separata lag. För fastsättning används vanligtvis metallhylsor, som tenderar att expandera i slutet när muttrarna skruvas fast i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om huset bara byggs är det rimligt att sätta dubbar i väggens struktur, vilket kommer att fungera som fästelement och låta dig inte borra betong . Tapparna fästs direkt på armeringen redan innan betongen hälls, medan de är gjorda med en anständig längdmarginal: helst bör de sträcka sig med 4-5 cm från den inhemska betongplattan och till och med bortom den planerade balken. Detta tillvägagångssätt låter dig lägga 2-3 lager takmaterial mellan betongen och Mauerlat för pålitlig isolering och först sedan fästa själva virket. Så att isoleringsmaterialet pressas hårt, det finns inga sprickor och vinglar, hela strukturen efter montering skruvas på med muttrar och brickor.

Det finns också ett alternativ med en tråd, som trots sin till synes primitivitet används ganska intensivt . Tekniken liknar mycket att fästa med dubbar: med en tråd med en diameter på 6 mm skruvas stången helt enkelt fast på betongfoten.

Samtidigt är det viktigt att korrekt beräkna antalet sådana anslutningspunkter så att de kan bära konstruktionens vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

I konstruktionen är det viktigt att undvika misstag som kan påverka styrkan och hållbarheten hos de konstruktioner som uppförs negativt. Vid montering av en stång på betong, var uppmärksam på några misstag som inte får göras.

  • Diametern på hålet för plasthylsan får aldrig överstiga dess egen diameter . Om dina verktyg ger ett stort fel behöver du bara ta borren 0,5 mm tunnare.
  • Knark i hålet är mycket oönskade . Halva ärmen ska lätt komma in i hålet, och först då kan den avslutas med en hammare.
  • Den självgängande skruven måste sänkas ned i betongen med minst 2 cm . Observera: specifikt i betong, inte bara i en vägg! Tjockleken på gipset, som inte är en tillförlitlig bas för fästelement, kan också nå 2 cm, så det självgängande skruvens totala penetrationsdjup bör helst börja med 4 cm.
  • Den självgängande skruven måste vara mycket längre än plasthylsan som den används med . Beräkningsformeln är ganska enkel: hylsans längd tas, tjockleken på den fästa stången och 10 mm i reserv - summan av alla dessa värden är den rekommenderade längden på fästelementet.
  • Det är nödvändigt att borra väggen till ett djup som är minst 2 cm längre än längden på hylsan som används . För att inte gå för långt kan du markera det normala djupet i förväg med en ljus tuschpenna på borren. Tänk på att slammet i hålet stör korrekt bedömning av dess djup, så det är lämpligt att ta bort dammet i tid med en dammsugare.
  • Den självgängande skruvens diameter väljs individuellt beroende på hylsans väggtjocklek - den senare ska inte rulla upp efter de inskruvade fästelementen.

Rekommenderad: