Hur Fäster Man En Bar På En Bar? Hur Fäster Man Den På Längden? Anslutningsalternativ I Hörnen. Hur Kan Du Hålla Ihop Det Under Konstruktionen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fäster Man En Bar På En Bar? Hur Fäster Man Den På Längden? Anslutningsalternativ I Hörnen. Hur Kan Du Hålla Ihop Det Under Konstruktionen?

Video: Hur Fäster Man En Bar På En Bar? Hur Fäster Man Den På Längden? Anslutningsalternativ I Hörnen. Hur Kan Du Hålla Ihop Det Under Konstruktionen?
Video: How to make 45 degree Deck Corners / Deck Frame Trick. Как строить углы террасы 2024, April
Hur Fäster Man En Bar På En Bar? Hur Fäster Man Den På Längden? Anslutningsalternativ I Hörnen. Hur Kan Du Hålla Ihop Det Under Konstruktionen?
Hur Fäster Man En Bar På En Bar? Hur Fäster Man Den På Längden? Anslutningsalternativ I Hörnen. Hur Kan Du Hålla Ihop Det Under Konstruktionen?
Anonim

Inte alla nybörjare byggare vet hur man fäster en bar till en bar. Denna fråga är särskilt relevant om byggmaterialet används för första gången. Hur man fäster den på längden beror på platsen. Det finns situationer när olika anslutningsalternativ används i hörnen.

Bild
Bild

Hur fäster man virket?

Överflödet av fästelement som kan användas i konstruktion för att ansluta delar är otroligt häpnadsväckande. Men om vi betraktar dem separat, visar det sig att de alla är uppfunna för olika ändamål och inte alltid är rationella i sin tillämpning med en viss typ av material. Erfarna byggare köper fästelement på råd av samma inkompetenta säljkonsulter, som försäkrar att det för en trästång är bättre att ta en starkare och längre, tillverkad av hållbar metall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trä är ett material som använts i konstruktion i århundraden, välstuderat, med värdefulla egenskaper och allvarliga nackdelar . En träkonstruktion, speciellt gjord av stockar eller noggrant bearbetat virke med vanliga geometriska konturer, kan stå i årtionden utan synliga förändringar.

Mycket i långsiktig drift avgörs dock just med hjälp av lämpliga fästmaterial. Experter är säkra på att valet av anslutningsanordningar måste hanteras mer ansvarsfullt än kvalitetsegenskaperna hos det basmaterial som används.

Byggmarknader och stormarknader erbjuder många olika alternativ

Metallstift - valsad produkt, skärning av korrugerad armering. De används för att säkert fästa ramen, kronorna i den nedre delen av strukturen. Användningen av en plugg är utformad för att förhindra deformation av basen. Deras inneboende styrka ger strukturens till synes pålitliga hållbarhet. Experter är dock säkra på att den korrugerade ytan orsakar deformation av den naturliga trästrukturen, ett annat argument mot är metallens känslighet för korrosion, men detta kan hävdas, eftersom stift också kan köpas med en korrosionsskyddande beläggning. Därför är huvudargumentet mot pluggar inkompatibiliteten mellan trä och metall, deras helt olika strukturer och egenskaper, mottaglighet för yttre påverkan av klimat och väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träpinnar - en utmärkt lösning, eftersom de också är gjorda av trä, men lövträ. De mest populära är gjorda av björk, som praktiskt taget inte är sämre i styrka än metallprodukter, och de utför samma funktioner. Deras popularitet förklaras av deras demokratiska kostnad, liksom av två tillverkningsalternativ - runda och fyrkantiga. De förra anses vara enkla, eftersom det är lättare att förbereda runda hål, men en starkare anslutning känns igen med fyrkantiga stift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett pålitligt sätt att fästa en träbalk är en fjädermontering med det vältaliga namnet "kraft ". Detta är en funktionell uppsättning av gängade bultar och fjädrar i en standardlängd på 25 centimeter. Den tveklösa fördelen med produktens material (endast slitstarka legeringar används som inte korroderar) - de deformerar inte träet och tål en enorm belastning. Tack vare dessa funktioner behöver du inte använda en stor mängd (högst fyra element används för 1 bar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Experter är säkra på att användning av spik av den vanliga typen är ett stort misstag när man bygger ett hus från en bar . De rostar snabbt och tål inte den belastning som krävs. Det rekommenderas inte att ta metallklammer också. Det enda alternativet som inte möter kritik är de hattlösa naglarna med en diameter på 6 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expertutlåtandet är entydigt benäget till förmån för vårenheter eller björkpluggar . Dessa fästelement är dock bra på enkla fogar, utan mycket av komplexiteten hos strukturelementen. I själva verket möter mästare utan arbetserfarenhet svårigheter som verkar oöverstigliga.

Men varje problem har sin egen speciella lösning - århundraden av erfarenhet, hantverkarnas uppfinningsrikedom har länge hjälpt till att hitta ett sätt att lösa även de svåraste problemen inom träkonstruktion.

Bild
Bild

Hur fäster man i hörnen?

Det verkar bara utifrån som att det inte är svårt att fästa hörnfogarna och en eller två metoder kan användas för detta. Virket är lättare att lägga till än fasta stockar som vanligtvis användes för ett sekel sedan. Den är väl bearbetad, har rätt geometrisk form och är ofta utrustad med speciella spår och spår för snabb sammanfogning. Alla utarbetade metoder har fått rymliga och figurativa namn.

I ett halvt träd, när man under fogen väljer en del av virket, vilket utgör ett slags steg . De ligger ovanpå varandra och fästs med träpluggar genom och genom, genom förberedda hål. För större styrka använder hantverkare stift för fästelement på en stång mellan två hörn.

Bild
Bild

" In i tassen " - nästan samma sätt att knyta en hörnfog, men om ett hack görs rektangulärt i ett halvt träd, så skärs det här i en viss lutningsvinkel.

Bild
Bild

" Laxstjärt " kräver mer arbete, men anses vara en av de mest hållbara av alla befintliga typer. Trapesformiga spikar görs på de ojämna stavarna, som sätts in i spåret mittemot. Spetsen i form av en trapetsform håller fastare i låskopplingen och stängerna sprids inte.

Bild
Bild

" Vindtät" rotrygg även kallad stekpanna eller varmt hörn. Detta är också en låsanslutning, men den erhålls genom att skära ett spår, och den andra tonen upprepar formen av den första. Nu hamras dessutom en träpinne i den, och tidigare hantverkare uppnådde en "vindtät" anslutning genom att helt enkelt justera träfibrer. Den användes för de yttre hörnen så att kyla inte trängde in i lederna.

Bild
Bild

Genom typen av yttre snitt skiljer man bara två sorter - med rester som ligger kvar framför hörnen eller utan rester. Även om nuvarande verktyg och snickerierfarenhet, liksom produkterna från sågverksindustrin, möjliggör många tillämpningar. Populariteten av trähuskonstruktion är inte sämre än byggandet av bostäder från de nyaste och mest progressiva byggmaterialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med resten i "oblo" eller i "skålen"

Denna metod, som tidigare var efterfrågad vid konstruktion av stockar, kännetecknas av närvaron av en bypass (rester på den yttre hörnytan). Det passar dock fortfarande på olika sätt, och några av dem, med sina hemligheter, överförs från generation till generation. I den moderna världen är det mindre efterfrågat om ägarna till byggnaden behöver spara pengar, eftersom den enda nackdelen med avverkningen "i skålen" är överkonsumtion av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I skogsområden, där det inte finns någon särskild brist på detta, är detta inte huvudargumentet för att välja teknik - här anses ett argument för denna metod vara att få utmärkt värmeisolering och traditionellt dekorativ visualisering.

Om ett virke med redan förberedda spår är det enkelt och lätt att samla "i en skål" även för en amatör. Men om de skärs ut på egen hand behöver du en mall och noggrann beaktande av de nödvändiga parametrarna. Det säregna med träkonstruktion är att endast en metod används för alla hörn, så du måste pilla och köpa verktyg av hög kvalitet.

Bild
Bild

Ingen rest

Metoden utan bypass hjälper naturligtvis till att spara byggmaterial, plus på så sätt kan du få ytterligare mätare inuti byggnaden. Sådana hus anses dock kalla, eftersom även den starkaste dockningen blåser ut under den kalla vintertiden. Att spara på trä är ett extremt kontroversiellt argument, eftersom skarvarna behöver extern isolering . Men ingen hindrar den nitiska ägaren från att använda metoden "i tassen" eller dess sorter för att bygga uthus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Längsgående anslutningsmöjligheter

Förankring längs längden är en lika viktig del av processen att bygga en byggnad av virke. Mästarna tror det högkvalitativ longitudinell dockning är lika viktig , eftersom varaktigheten av bevarandet av en noggrant monterad krona beror på detta stadium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du utför alla steg i skarvningen korrekt, kommer servicetiden och byggnadens stabilitet att garanteras i många decennier. Det enklaste sättet att bygga upp är att använda ett direkt- eller taklås, och det är dessa två typer som efterfrågas när man bygger från en bar. Ytterligare försäkring är användningen av vertikala stift eller pluggar.

Det finns några tips från riktiga mästare för någon som tog en chans och startade en konstruktion med egna händer, utan att ha tillräckligt med erfarenhet av denna typ av arbete

Bekväm metod för längsgående anslutning - ett halvt träd , i vilken en del av änden är avskuret, men för större styrka måste du sätta två stift, annars fungerar inte den nödvändiga styvheten i leden i kontaktzonen.

Bild
Bild

" Laxstjärt " - ganska acceptabelt alternativ för längsgående fästning.

Bild
Bild

Kombinerad version av halvträmetoden , där fågelns svans är höjdpunkten på den övre delen. I denna form motstår de perfekt längdsträckning, och det är oundvikligt när träkronor torkar ut.

Bild
Bild

Nackdelen med den välkända halvträmetoden är möjligheten till ett gap under inverkan av längsgående spänning .

Bild
Bild

Anslut pålitligt balkar 150x150 mm i storlek., Du kan ansöka rak patchlås , eftersom snedställningen har samma nackdel som halvträmetoden. Det är svårare för en oerfaren hantverkare, men den klarar den potentiella belastningen.

Bild
Bild

Att använda för att fästa elementen, om det inte fanns tillräckligt med byggmaterial, är det bättre att använda en spik med en nyckel eller en rotspik. Ofta, för att dra ihop två komponentdelar, gör de helt enkelt ett snitt, som dessutom fästs med spikar eller pluggar.

Detta är inte det mest hållbara alternativet som inte bör användas för överlappning, men det är ganska acceptabelt när man bygger upp byggnader från en bar på 100x100 mm i storlek.

Bild
Bild

Grundmaterialen för fastsättning av stockar eller träbjälkar har inte förändrats nämnvärt, men nya alternativ har lagts till. För lekmannen verkar de vara ett smartare val. Och riktiga mästare tar till gamla, beprövade metoder. Äldreupplevelseentusiaster spelar in videor och lägger upp foton så att de inte tappar grejen.

Rekommenderad: