Grön Gödsel Före Vintern: Vilka Vintergröna Gödsel Kan Sås Och Ska De Grävas Upp? Så Dem I Ett Växthus, Plantera I November Och Oktober

Innehållsförteckning:

Video: Grön Gödsel Före Vintern: Vilka Vintergröna Gödsel Kan Sås Och Ska De Grävas Upp? Så Dem I Ett Växthus, Plantera I November Och Oktober

Video: Grön Gödsel Före Vintern: Vilka Vintergröna Gödsel Kan Sås Och Ska De Grävas Upp? Så Dem I Ett Växthus, Plantera I November Och Oktober
Video: Odling & Regn - Plantera gödsla så just NU -3 smarta knep 2024, April
Grön Gödsel Före Vintern: Vilka Vintergröna Gödsel Kan Sås Och Ska De Grävas Upp? Så Dem I Ett Växthus, Plantera I November Och Oktober
Grön Gödsel Före Vintern: Vilka Vintergröna Gödsel Kan Sås Och Ska De Grävas Upp? Så Dem I Ett Växthus, Plantera I November Och Oktober
Anonim

Nej, även den mest bördiga marken kan ge imponerande skördar från år till år - förr eller senare tar det slut på värdefulla mineraler och avkastningen börjar minska. Problemet kan lösas med hjälp av växtföljd (men detta innebär jordens ledighet) eller införandet av kemiskt gödningsmedel, vilket inte heller är särskilt bra - du kan överdriva det med "kemi". Det är mycket bättre att gå den naturliga vägen, plantera de växter som kan berika jorden med de saknade mineralerna. Sådana växter kallas bara siderater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Till skillnad från det klassiska växtföljningsförfarandet är gröngödsel bra eftersom de inte innebär "vila" av några tomter - de planteras antingen tidigt på våren, innan de planterar de viktigaste grödorna, eller före vintern, efter skörden . Det finns ingen anledning att oroa sig för att vintergröna gödsel inte kommer att hinna ge den nödvändiga effekten före det kalla vädret - de utmärker sig genom utmärkt fröspiring, tillsammans med förmågan att snabbt bygga upp grön massa. Rotsystemet lyckas snabbt lossa jorden, och när gröngödseln ändå dör blir det ett användbart gödningsmedel för platsen.

Faktum är att den fördelaktiga effekten av att odla gröngödsel i ett öppet område eller i ett växthus är mycket bredare och mer mångsidig .… Erfarna jordbrukstekniker planterar den gröda som är bäst lämpad för en given situation och uppnår många andra resultat förutom att lossa jorden själv eller öka fertiliteten. Med rätt val av gröngödsel kan du skrämma bort många skadedjur och desinficera jorden från vissa sjukdomar, sådana växter kan skydda den fördelaktiga mikrofloran från frost och till och med skydda de övre skikten från att torka ut på våren.

Dessutom kostar plantningen i alla fall bonden mindre än några alternativa sätt att uppnå detta mål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du så?

Listan över potentiell gröngödsel är ganska imponerande - den innehåller cirka trehundra arter av olika växter, och de flesta av dem kan användas som undervintrar. För bättre memorering och självsäker orientering är det lättare att omedelbart dela in dem i familjer i enlighet med den biologiska klassificeringen.

Låt oss omedelbart uppmärksamma er på att vissa familjer endast består av odlade växter, medan andra inkluderar både gröngödsel och fullfjädrade grödor . I det andra fallet bör valet av gröngödsel vara rimligt: besläktade arter har ungefär samma effekt på jordens mineralsammansättning, så konventionell lupin, vintra och klöver, som är klassiker av gröngödselodling, kan inte planteras före plantering ärtor, bönor eller bönor - detta kommer bara att tömma jorden ännu mer ….

Om du inte är säker på graden av möjlig släktskap mellan den intresserade gröngödseln och den potentiella kulturen, bör du hitta deras tillhörighet till en viss familj i referensböcker eller Internet och jämföra med varandra.

Bild
Bild

Baljväxter

Grödor från baljväxterfamiljen är kanske den mest kända gröngödseln, och nästan alla arter är lämpliga för rollen som en sådan användbar växt. Förutom de förutsägbara bönorna, ärtorna, bönorna och sojabönorna, inkluderar detta lupin, klöver och vikch. Alla dessa växter är likgiltiga för plötsligt kallt väder, dessutom utmärks de av den snabba tillväxten av köttiga löv, som i framtiden kommer att bli ett värdefullt gödningsmedel. På grund av frostbeständighet är plantering av baljväxter möjlig tidigt på våren och ännu mer på hösten. Dessutom ger varje typ sina egna, specifika fördelar:

  • bönorna själva är kända som en kraftfull kväveproducent som är nödvändig för tillväxt av många växter, men om det är nödvändigt att berika bädden med mineraler på ett komplext sätt bör de spädas ut med de närmaste släktingarna: vickor och ärtor;
  • Vetch värderas framför allt som en syreberikare av jorden, dess bidrag till rikedom av organiskt material är också mycket viktigt, medan det passar bra med gröna gödselväxter som vete eller råg;
  • för att mätta jorden med kalium är det mest rimligt att plantera klöver;
  • lupin berikar generöst jorden med organiska ämnen - man tror att det klarar denna uppgift nästan bättre än gödsel;
  • alfalfa som gröngödsel är ett kraftfullt alternativ till användning av fosfat-kvävegödselmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kål

Ingen använder kål själv som en siderat, men dess närmaste släktingar agerar ofta i denna roll: raps, senap, sällan våldtäkt. Senap och raps producerar inte lika många blad som kål, men de producerar fortfarande grön massa ganska effektivt. En separat fördel med just de gröna gödselväxterna är att deras lukt är mycket obehaglig för vissa skadedjur, inklusive trådmask.

När det gäller mineralkomponenten i fördelarna med sådan gröngödsel är ökningen av innehållet av fosfor och svavel mer märkbar än andra.

Bild
Bild

Selleri

Det finns inga uppenbara siderater bland representanterna för denna familj, men det finns många odlade växter: morötter och dill, persilja och selleri, palsternackor och kummin. Enligt det allmänna kravet för val av en specifik typ av gröngödsel är det oacceptabelt att använda en växt av samma familj som en gröngödsel, till vilken den odlade arten som planteras i framtiden tillhör. Respektive, selleri är opretentiösa i valet av grön gödsel.

Bild
Bild

Solanaceae

Situationen med nattskärmen liknar situationen med det ovan beskrivna selleri - det här är också en övervägande kulturell och på inget sätt en grön gödselfamilj . Mest troligt kan inget modernt kök klara sig utan sådana grödor, eftersom detta inkluderar potatis och tomater och paprika och äggplanter.

Det finns dock inga riktiga sidor på listan, och för odling av ovanstående grödor är detta ett stort plus, vilket innebär att det inte finns några strikta restriktioner för möjliga sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrofiler

Phacelia är den enda populära gröngödseln i denna grupp, men den är bra på att klara uppgifter av alla typer och svårighetsgrader. Först och främst har en sådan växt en helt opretentiös inställning när det gäller markval - den växer lika bra i den ljusa solen, som bokstavligen älskar, och i relativ halvskugga. Phacelia kan inte skrämmas av frost, medan den inte tappar sin spiring även vid 4 graders värme. Det enda man ska vara försiktig med phacelia är med riklig vattning - grön gödsel är mottaglig för svampsjukdomar som utvecklas bara under förhållanden med hög luftfuktighet.

Phacelia planteras bara i lös jord, och för uppmärksamheten på dess behov är jag redo att tacka bonden med ett antal förbättringar för sin trädgård. Denna växt fixerar jorden på ett tillförlitligt sätt i ett stabilt läge, förhindrar erosion, och tillåter samtidigt inte att den torkar ut, och tillåter inte att användbara ämnen tvättas ur den. På grund av phacelia ökar lagret av värdefulla ämnen i jorden bara, och det planteras ofta bredvid andra grödor, eftersom den universella gröngödseln bekämpar ruttning och främjar tidig mognad av frukter från "kollegor". Överraskande nog förstår kulturen på något sätt var de skadliga växterna är, och hindrar bara att de senare växer.

Phacelia är också intressant i sättet att plantera - dess frön blandas oftast med sand för att uppnå en jämnare fördelning av dem i trädgården

Samtidigt är den tunna phacelia en av få gröngödsel som kan leva i trädgården samtidigt som huvudgrödan.

Bild
Bild

Såregler

Även om det inte är förbjudet att plantera gröna gödsel under hela den varma säsongen, är det mest effektivt att plantera dem på hösten. Tack vare detta kommer fältet att "förnyas" i oktober och till och med i slutet av november - då ingen mer användbar aktivitet fortfarande kan uppta det … Novemberfrosten är inte skrämmande för det mesta av den gröna gödseln, och bonden får ett bekvämt tillfälle på våren att bara göra det som verkligen behöver göras omedelbart och lämna det oroliga arbetet med gröna gödselgrödor till hösten. Till slut, på hösten, kan sideraterna ges mer tid, eftersom såplanten inte tar slut.

Unga skott av gröngödsel är användbara för jorden på vintern, förhindrar att det fryser och på tidig vår skyddar det från alltför intensivt solljus. Samtidigt ges sidor vanligtvis inte möjlighet att växa fullt ut - så snart sådana hjälpare kommer in i det spirande stadiet brukar webbplatsens ägare klippa dem och använda dem senare som mulch för vintern.

Förfarandet för plantering av gröngödsel skiljer sig inte i grunden från att plantera andra växter . Du kan göra det nästan omedelbart efter att de mer värdefulla föregångarna har tagits bort och trädgården är ledig.

Det senare är särskilt viktigt - även om gröna gödselväxter är utformade för att bekämpa ogräs, måste de vid plantering fortfarande vara lika med en konkurrent, så att trädgårdsbädden ska vara orörd.

Bild
Bild

Eftersom siderater odlas målmedvetet av människor, borde det inte vara förvånande att även de skulle befruktas. Det behövs inte så mycket för detta - en kvadratmeter territorium behöver bara 40 gram nitroammophoska och gödningsmedel baserade på kalium och fosfor. Innan du planterar är det också värt att gräva en trädgård eller gå på jorden med en kultivator, och om regnet inte skämmer bort din region, spilla sedan generöst med vatten.

Gröna gödselfrön har en hög grobarhet, så inga plantor - vi planterar dem direkt med frön . Små frön är vanligtvis utspridda tjockt över trädgården, utan att bry sig om raden - det är precis vad de gör med phacelia och senap, som ofta räcker till 200 respektive 500 gram per "kvadrat". Korngröna gödsel planteras längs spåren, deras frön behöver redan mycket mer - upp till 2 kg per kvadratmeter. När du planterar i rader mellan fröna bör det vara 1-2 cm vardera, du behöver inte begrava fröet djupt-2-4 cm kommer att räcka. Tills rikliga skott dyker upp är det bättre att vattna trädgården rikligt och regelbundet.

Bild
Bild

Efter grödor, skörd som planeras för sommaren, bör plantering av gröngödsel göras till och med två gånger.

I det här fallet faller spannmål eller baljväxter som kan växa mycket snabbt i den "första satsen" - när de når en höjd av 20 cm kan de redan klippas. I en krossad form blandas den gröna massan med marken, där den, ruttnande, kommer att vara ett utmärkt hjälpmedel för tillväxten av den andra vågen av gröngödsel. Landningen är planerad till andra halvan av september eller första halvan av oktober, och det kan vara samma grödor eller sötklöver med vikch.

För vintern finns rötterna på den andra vågen siderata kvar i marken, vilket förhindrar att jorden blåses bort eller blir för torr. På våren, innan sådd påbörjas, bör du befria marken från dessa bojor, därför gröna gödselgrödor planterade med en kontinuerlig plantering plogas djupt ner i marken. Vanliga planteringar kan helt enkelt klippas av och läggas ut mellan raderna, strös med jord. Den huvudsakliga planteringssäsongen för grödor med högt värde börjar 2-3 veckor efter det.

Bild
Bild

Behöver jag gräva?

Behovet av att gräva upp jorden efter gröngödseln beror starkt på egenskaperna hos jorden som utgör bädden. Vår uppgift är att få de snittade växterna att ruttna snabbare och släppa ut värdefulla ämnen, så vi måste uppskatta hur snabbt detta kommer att ske naturligt.

Om jorden är alkalisk eller neutral kommer det att ge ett utmärkt resultat att plöja jorden med klippt gröngödsel - sönderfall sker snabbt och jorden mättas med allt den behöver . Detta fungerar inte med sura jordar - ruttnande i dem sker mycket långsamt.

Att veta att jorden i din trädgård är sur, det är bättre att lämna de klippta gröna gödslingarna på ytan i form av mulch eller skicka dem till kompostgropen - där blir de till användbart gödselmedel snabbare.

Rekommenderad: