Växthus För Plantor (58 Bilder): Ett Minidrivhus För Ett Sommarresidens, Ett Bärbart Växthus Med Egna Händer, Ett Växthus Och Ett Mikroväxthus Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Växthus För Plantor (58 Bilder): Ett Minidrivhus För Ett Sommarresidens, Ett Bärbart Växthus Med Egna Händer, Ett Växthus Och Ett Mikroväxthus Med Egna Händer

Video: Växthus För Plantor (58 Bilder): Ett Minidrivhus För Ett Sommarresidens, Ett Bärbart Växthus Med Egna Händer, Ett Växthus Och Ett Mikroväxthus Med Egna Händer
Video: Votiva Forma/Fractora V Vaginal Enhancement 2024, April
Växthus För Plantor (58 Bilder): Ett Minidrivhus För Ett Sommarresidens, Ett Bärbart Växthus Med Egna Händer, Ett Växthus Och Ett Mikroväxthus Med Egna Händer
Växthus För Plantor (58 Bilder): Ett Minidrivhus För Ett Sommarresidens, Ett Bärbart Växthus Med Egna Händer, Ett Växthus Och Ett Mikroväxthus Med Egna Händer
Anonim

Även om du har en liten mark kan du placera ett växthus på den. Dessa mönster blir mer och mer populära. Även i lägenheter och hus dyker det redan upp miniväxter, för att inte tala om fullfjädrade sommarstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För snabb tillväxt av tidiga plantor måste många villkor vara uppfyllda. De viktigaste är parametrarna i mikroklimatet som kommer att omge de unga skotten. Växthuset kan enkelt lösa detta problem. Inuti denna struktur upprätthålls ett speciellt mikroklimat, vilket bidrar till växternas snabba tillväxt och deras snabba utveckling.

Sådana mönster har ett antal fantastiska funktioner som inte lämnar likgiltiga även nybörjare trädgårdsmästare, för att inte tala om erfarna:

  • Mini växthus lockar rörlighet. De är lätt bärbara, vilket gör att du kan ta hänsyn till kraven i en viss kultur.
  • Mångsidighet när det gäller valet av växttyp. Med rätt tillvägagångssätt i växthuset kan du skapa det klimat som den valda växten kräver.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Tillgänglighet av material för egen produktion och låg kostnad för köp av en färdig struktur. Oavsett vilket alternativ du väljer kommer du inte att ha höga kostnader i alla fall. För ett hemlagat växthus kan du i allmänhet använda rester av byggmaterial.
  • Snabb montering är en annan viktig fördel. Ett växthus kan göras på en timme; för en mer övergripande design behöver du inte spendera mer än en dag. Minsta tid, maximal nytta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Alla växthus kan delas in i två stora grupper: för hemmet och för trädgården, eller utomhus.

Utomhus växthus kan vara monolitiska, stora eller kompakta, bärbara strukturer. Det finns många sorter och variationer. Du kan köpa en färdig version eller skapa ett riktigt mästerverk själv.

En välvd sommarstuga är ett vanligt alternativ som är lätt att göra själv . Små bågar installeras i rad, som kan vara gjorda av olika material. Ovanifrån är strukturen täckt med en speciell agrofiber eller ett vanligt filmhölje. Kan bäras eller monteras permanent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utomhus bärbara miniatyr växthus ser ut som en låda utan botten. Ett glas- eller filmskydd finns ovanpå. Detta trädgårdsalternativ kan enkelt överföras till en ny plats och till och med installeras helt enkelt på trädgårdsbädden. En liknande design används ofta för att skydda plantor som redan har planterats på marken från frost. Ett sådant växthus är också bra för att rota tillväxten av trädgårdsodlingar.

Vertikalt växthus har tillräckligt med plats för hyllor och stativ. Även stället kan placeras i en sådan struktur. Det finns växthus till salu på 4 hyllor, men de är lätta att göra med egna händer. Sådana växthus tar liten plats, men samtidigt låter de dig växa många plantor.

Infälld design , eller ett belgiskt växthus ligger i en skyttegrav. En sele skapas på sidorna, inuti vilken den valda grödan planteras. På toppen finns ett polykarbonat- eller filmöverdrag. Den enklaste designen har ett lock med en lutning. För mer komplexa och dimensionella växthus är ett gavelöverdrag konstruerat. Värmeisoleringens funktioner utförs av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växthusfjäril den sticker ut bland hela sortimentet med sin ovanliga öppningstyp. Små klaffar är installerade ovanpå. När de är öppna ser de ut som en mals vingar. I teorin kan sådana strukturer ha olika dimensioner, men oftast är de små.

Snigelväxthus kallas även "brödkorg", i de flesta fall har den stora dimensioner, därför är den lämplig för en rymlig sommarstuga. Utseendet på strukturen, i synnerhet principen för öppning, liknar verkligen en brödkorg. Sådana konstruktioner väljs för enkelt anläggningsunderhåll och bekväm åtkomst.

Växthus "tulpan " Är en modern stor struktur, som är utrustad med ett skjuttak, dörrar, ventiler, avtagbara transparenta paneler. Allt i denna byggnad är genomtänkt till minsta detalj. Den hopfällbara konstruktionen eliminerar risken för skador på panelerna under snötryck. Det infällbara taket ger fri tillgång till planteringar och stör inte naturlig bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppvärmda och upplysta växthus är avgörande för att odla tidiga grödor. Utan detta villkor kommer det inte att vara möjligt att odla en bra skörd. Ett varmt växthus kan utrustas med värmare med infraröda lampor, luftvärmare, värmepaneler. Du kan också lägga en värmekabel eller i värsta fall installera en behållare med varmt vatten inuti. Biobränslen är ett annat alternativ för att utrusta ett varmt växthus. Du kommer att lära dig mer om reglerna för dess användning nedan.

För ett hus behöver ett växthus ett kompakt . Ofta finns sådana strukturer på fönsterbrädan. De låter dig börja odla plantor tidigt - i februari eller början av mars. Allt beror på vilken växt du väljer. I alla fall börjar fröna gro snabbt, och groddarna växer kraftigt. Ofta skapas ett mikroväxthus som gatukonstruktioner, bara i en reducerad storlek. Ett hemväxthus kan till och med vara på flera nivåer, för att inte tala om de vanliga båg- och filmalternativen. Mini-växthus i specialaffärer erbjuds i ett stort sortiment. Men du kan också bygga en struktur med dina egna händer som inte kommer att vara sämre än den färdiga versionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

En mängd olika material används för tillverkning av växthus. Vi kommer att prata om fördelarna och nackdelarna med var och en av dem ytterligare.

Låt oss börja med de material som används för stöd och ram:

  • Plast är svårt att rulla in i en båge, eftersom det behåller sin ursprungliga form väl och kan spricka med överdriven kraft. Men när det gäller tillgänglighet vinner plastmaterial klart.
  • Metallen kännetecknas av hållbarhet och hållfasthet, men korrosion är fortfarande huvudproblemet. Metall kräver nödvändigtvis bearbetning.
  • Trä för bågar används extremt sällan, oftare för en ram. När du skapar ett prefabricerat växthus är detta material särskilt relevant. Trädet behöver också behandling för att skydda det från förfall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skyddsmaterial kan också användas på olika sätt

  • Polykarbonat har funnits stor tillämpning i många industrier, inklusive produktion av växthus. Detta material kan användas för DIY -design eftersom det är prisvärt och lätt att använda. I grunden är det ett plastmaterial. Men till skillnad från plast är polykarbonat mycket starkare. Det är också lättare och mer praktiskt än glas.
  • Plastfolie används ofta, eftersom det här alternativet är det enklaste och mest prisvärda. Fästningsprocessen är inte svår, oavsett materialet i bågarna och ramen. Sådant material kan användas i högst 3 säsonger, med hänsyn tagen till avlägsnandet för vintern. Men för hemväxthus är det filmen som är det bästa alternativet.
  • Agrofibre är dyrare än den tidigare versionen, men det är hållbart och praktiskt. Det finns inga problem med fastsättning, på grund av den porösa strukturen passerar materialet fukt och behåller värme.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Spunbond är ett relativt nytt material som är ett fiberduk. Kompositionen innehåller stabilisatorer som släcker de negativa effekterna av ultraviolett strålning. Denna funktion ger materialet hållbarhet, trots konstant exponering för solen. Spunbond finns i olika densiteter och stabilisatorer.
  • Växthus i områden som kännetecknas av starka vindar är täckta med förstärkt folie. Materialet tål vindbelastningar upp till 34 m / s, vilket är en imponerande siffra. Hon är inte heller rädd för låga och höga temperaturer (från -50 till +60). Materialet är flerskiktat, med ett glasfibernät inuti.
  • Glas drar redan tillbaka i bakgrunden, eftersom det är långt ifrån det bästa alternativet för växthus. Det är skört, tungt, dyrt och svårt att arbeta med.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger med egna händer?

Alla kan göra ett växthus för plantor på våren. Vi erbjuder de mest enkla, intressanta och praktiska alternativen som kan skapas för hand.

Först måste du studera några tips som hjälper dig att undvika misstag under arbetet

  • Växthusets storlek måste vara noga genomtänkt så att den fortsatta driften och skötseln av plantorna blir bekväm. Om ett mini-växthus skapas räcker det med 1 x 2 m. Höjden väljs i enlighet med de tillgängliga brädorna.
  • Det rekommenderas inte att montera lutande strukturer. Å ena sidan låter denna design vatten rinna bort och inte dröja kvar på ytan. Men å andra sidan kommer fukt inte att störa planteringarna och ena sidan är skuggad. Med brist på sol är unga skott tunna, långa och svaga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett växthus av trä kan presenteras i flera versioner: med en låda, ram, med fönsterkarmar eller med en filmbeläggning.

  • För konstruktionen av lådan är det nödvändigt att förbereda fyra brädor: två för längd och bredd. Ändarna trimmas för att passa torget. För att samla lådan kan du använda stänger eller fästa brädorna från ände till ände. Det är bättre att förstärka lådan med hjälp av rätvinkliga trianglar, som kommer att placeras i hörnen.
  • Sedan kan du gå till toppen. För strukturer som är skapade för långvarig användning är det bättre att montera ramar med glas. De blir svårare än en filmbeläggning, men driftsprocessen blir bekväm och lång.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För ett växthus med en längd av två meter kommer det att räcka med att göra tre ramar. För att skapa dem behöver du staplar - 4 för varje ram. På ena sidan måste du göra en fasning för glaset. Därefter förbereder vi glaset och fixar det i ramarna med glaspärlor. Färdiga ramar kan fixeras med gångjärn, vilket kommer att göra ytterligare drift bekvämare. Om du använder filmen kan du helt enkelt fixa den med små spikar eller lägga lasten runt omkretsen.
  • Du kan bygga ett växthus av trä utan en låda. Detta blir en ramtunnelkonstruktion. För att genomföra en sådan idé är det nödvändigt att montera en ram från skenor. Virket samlas i en vinkel, ovanifrån brädorna fixeras med spikar / skruvar.

De nedre ändarna, som kommer att gräva ner i marken, görs bäst vassa . För att öka stabiliteten kan du skapa ett bunt av alla sammansatta strukturer med hjälp av stänger. Filmen sträcker sig på båda sidor. Å ena sidan måste det sprinklas, och å andra sidan måste det fixeras med en last (stenar, tegel).

Bild
Bild
Bild
Bild

Välvda strukturer är vanligtvis skapade av metall. De visar sig vara hållbara och pålitliga, snabbt monterade och lätt att transportera till en annan plats. För strukturer måste du välja stavar med en diameter på 6–8 mm. Längden beror på växthusets uppskattade bredd på cirka 50 cm höjd. Endast folie eller agrofiber används för täckning. Det är möjligt att utesluta att materialet sjunker genom att dra repet mellan bågarna.

Plaströr är bra för att skapa välvda växthus . Huvudproblemet ligger i plastens böjningsprocess. Det finns flera sätt att lösa det. Inledningsvis måste du göra en mall enligt vilken bågar kommer att skapas. Spikar kan dras in i brädet utan att glömma ytterligare envisa spikar vid brädans kanter. Ett rör förs in i mallen och värms upp med en varmluftspistol eller kokande vatten. Det uppvärmda röret tar lätt önskad form. Det ska svalna helt i denna position.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varma växthus är mycket praktiska, eftersom du kan börja odla plantor i februari eller med vårens början och inte ge upp tidiga grödor. En mängd olika tekniker kan användas i varma växthus, men biobränslen väljs bäst som det mest effektiva och billiga alternativet.

Arbetet utförs enligt följande schema

  • En grop grävs, vars djup bestäms av den månad bränslet lades. För mars krävs minst 70 cm, för april räcker det med 50 cm.
  • Den förberedda grundgropen är fylld med bränsle, som bäst används som gödsel.
  • Ovanpå gropen finns en film och mattor. Efter ett tag värms gödseln upp, det är nödvändigt att tillsätta nytt bränsle till den ursprungliga nivån.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Längs kanten av gropen läggs lameller - stockar eller brädor. Från södra sidan läggs de unga männen helt enkelt på marken, och från norra sidan stiger de med 10 cm. Ramen för växthusstrukturen läggs ovanpå.
  • Efter en vecka kommer bränslet att värmas upp väl, vilket ångan visar. Vid denna tidpunkt kan jord hällas ovanpå med tillsats av aska och kalk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett varmt växthus kan också tillverkas med artificiell uppvärmning, till exempel en speciell kabel.

Arbetsordningen kommer att se ut så här:

  • botten av växthuset är täckt med grus och sand;
  • en ormkabel läggs ovanpå grus-sanddynan;
  • för att skydda värmeelementet kan gjutjärnslådor eller järnplåt staplas;
  • följer nu ett bördigt lager, dess tjocklek bör vara cirka 18 cm;
  • systemet är anslutet till elnätet, spänningen på 220V kommer att räcka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett växthus kan tillverkas av många material till hands . Till exempel kommer en vanlig låda täckt med folie redan att vara ett bra växthus. Lådan kan till exempel bytas ut mot ett fat. Under alla gamla ramar med glas kan du slå ner ramen. Några ramar uppsatta vid huset - och växthuset är klart. Det återstår bara att täcka sidodelarna med en film. För hemmini-växthus kan du anpassa de återförslutbara äggbrickorna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Ofta finns det situationer när ett växthus är installerat på platsen, och vad man ska göra med det är inte känt. Du måste kunna använda sådana strukturer, annars kan du förstöra alla dina åtaganden.

Olika grödor kräver olika förhållanden (jord- och lufttemperatur, belysning, luftfuktighet) . Att expandera en befintlig struktur eller plantera alla grödor i ett växthus är inte värt det. Bättre att inte vara lat och göra flera växthus.

När du väljer en plats för ett växthus är det nödvändigt att ge företräde åt platta och tysta områden. Du kan till och med välja en trädgård. Under tillväxten av plantor finns det få löv på träden, så skuggan från dem kommer inte att blockera solen. Växthuset bör placeras bekvämt så att driftsprocessen är bekväm. Det ska finnas en vattenkälla, ett skjul med verktyg och andra användbara strukturer i närheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en film för täckning är det absolut nödvändigt att studera parametrarna som alla ansvariga tillverkare tillämpar på den.

Det rekommenderas att värma upp jorden innan du planterar frön . För att påskynda denna process kan den täckas med aska eller torv. På så sätt kommer mer solenergi att absorberas. Dessutom är både aska och torv utmärkta gödningsmedel.

Om det saknas sol i växthuset, bör konstgjord belysning göras. Hyllor och stativ skapas inuti vertikala växthus, vilket sparar utrymme och skapar en extra säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett antal tips för att förbereda jorden för användning i växthus. Fel jord kan allvarligt förstöra hela idén, fröna kanske inte gror alls eller växterna blir svaga.

Marken bereds enligt följande regler

  • Bra jord ska vara lätt, rik på organiska och mineraliska komponenter.
  • Marken måste bestå av torv. En bra jord erhålls från följande förhållande: en del torv, lövverk (helst skog) och humus tas för tre delar torv.
  • Komponenter för framtida jord skördas på hösten och blandas före fröplantning. Förpackningar används för att lagra sammansatta komponenter. Rumstemperaturen bör inte sjunka under noll.
  • Marken måste desinficeras. För att göra detta kan du använda rökning, ånga, använda antiseptika eller kopparsulfat. De flesta av dessa metoder kräver användning av personlig skyddsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Detta växthus är mobilt, pålitligt, snabbt att montera och lätt att flytta till en ny plats. Ramen skapar inte svårigheter vid vård av planteringar. Ett sådant växthus kräver ett minimum av investeringar, ansträngning och tid.

Detta växthus kan kallas ett konstverk och en dröm för många. Alla husägare skulle inte ha något emot att få ett sådant ramväxthus. En av nackdelarna är svårigheten att odla grödor med olika krav på miljöförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta vackra växthus skapades för hand, kan man säga, av skrotmaterial. Men samtidigt ser det väldigt vackert ut. Om du räknar ut det är det svåraste steget att böja plaströren. Alla andra processer är enkla, kräver inte användning av ett komplext verktyg och användning av specialkunskaper. Alla kommer att kunna bygga samma struktur för sin webbplats.

För detta växthus användes polykarbonat - ett hållbart och pålitligt material som kan hålla i många år. Själva strukturen är byggd på principen om en brödkorg. Det är lätt att använda, ser vackert ut och ger fri tillgång till planteringar. Du kan göra en sådan struktur med dina egna händer, men du måste spendera mycket på material, tydligt beräkna dimensionerna och ge metallstängerna önskad form.

Rekommenderad: