Vad Ska Man Plantera Längs Staketet? Vad Ska Man Plantera Från Gatans Sida I Landet? Vilka Växter Att Plantera I Skuggan Av Ett Korrugerat Staket? Plantering Av Vilda Druvor Och An

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Man Plantera Längs Staketet? Vad Ska Man Plantera Från Gatans Sida I Landet? Vilka Växter Att Plantera I Skuggan Av Ett Korrugerat Staket? Plantering Av Vilda Druvor Och An

Video: Vad Ska Man Plantera Längs Staketet? Vad Ska Man Plantera Från Gatans Sida I Landet? Vilka Växter Att Plantera I Skuggan Av Ett Korrugerat Staket? Plantering Av Vilda Druvor Och An
Video: Plantera ett PLOMMONTRÄD - Vad ska du tänka på? 2024, Mars
Vad Ska Man Plantera Längs Staketet? Vad Ska Man Plantera Från Gatans Sida I Landet? Vilka Växter Att Plantera I Skuggan Av Ett Korrugerat Staket? Plantering Av Vilda Druvor Och An
Vad Ska Man Plantera Längs Staketet? Vad Ska Man Plantera Från Gatans Sida I Landet? Vilka Växter Att Plantera I Skuggan Av Ett Korrugerat Staket? Plantering Av Vilda Druvor Och An
Anonim

Problemet med att plantera på en plats uppstår antingen strax efter förvärvet, i designstadiet eller under ombyggnaden av det bebodda territoriet. Naturliga förhållanden - jordens struktur och sammansättning, grundvattendjupet, lättnaden och mycket mer kan diktera deras begränsningar . Dessutom måste de planterade växternas biologiska och ekologiska egenskaper beaktas. Den juridiska aspekten spelar också en viktig roll. Kommer det att bli konflikter med grannar i framtiden på grund av skuggning av deras territorium?

Du måste också överväga om rotsystemet kommer att skada fundamenten, kommunikationerna och strukturerna, både befintliga och planerade . Och, naturligtvis, när man organiserar planteringar längs häckar är den estetiska sidan av frågan viktig - valet av grödor ur dekorativ synvinkel.

Bild
Bild

Vad kan du plantera?

Ofta vill du plantera något längs staketet, till exempel i landet, så snart som möjligt. I detta fall måste man vara beredd på möjliga problem på grund av oväntat snabb eller omvänt långsam tillväxt av vissa element i sådana spontana planteringar, vilket kommer att leda till deras ojämna tillväxt och en ganska snabb förlust av någon dekorativ effekt. Att plantera trädgrödor utan att ta hänsyn till deras framtida förändringar kan kräva avlägsnande av enskilda grenar eller till och med hela stammar, vilket inte heller kommer att bringa planteringarna närmare deras idealiska utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träd

Träd planterade nära staket är en utmärkt barriär för damm och gaser från vägbanan. Dessutom kan träd vara en bra grund för en häck, vilket blockerar utsikten över platsen från grannar.

Barrträd kan dekorera ett tomt staket av sten (tegel) eller wellpapp: olika typer av granar, thuja, enbär . Fruktträd är mer lämpliga för trästaket: äppelträd, päron, plommon, i de södra regionerna - aprikos. Förutom obestridlig dekorativitet under blomningen, glädjer de sig med frukter under andra halvan av sommaren, och på hösten dekorerar de utrymmet med ljusa kronor.

De kräver dock särskild vård, eftersom de blir välsmakande byte för olika insekts skadedjur som kan förneka alla dekorativa effekter av sådana planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika obehagliga känslor är det bättre att plantera värdefulla raser inuti platsen, annars kommer mycket dyrbar tid att läggas på ineffektivt skydd av plantor från både möjliga skador och stöld. Unga barrträd lider ofta under perioden före nyår.

Övervakningskameror eller deras dummies kan rädda situationen, men de kommer inte längre att återställa de skadade planteringarna, och nya träd måste planteras under våren, vilket definitivt kommer att ligga efter de tidigare planterade motsvarigheterna.

Efter att ha planterat träd nära staketet är det viktigt att komma ihåg att de under åren kan förändras avsevärt och orsaka skuggning av deras eget eller grannområde . Övervuxna kronor kan mycket märkbart förändra fuktregimen i strukturer, vilket kommer att orsaka för tidigt åldrande av träelement, och rotsystemet kan skada fundament, väggar och kommunikation över tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Buskar

Buskar saknar många nackdelar med trädgrödor. De kan utgöra grunden för en häck, men de kommer aldrig att orsaka en så intensiv skuggning . De flesta arter har en betydligt kortare livslängd än träd, men många kan enkelt trivas och klona sig i många skott som med rätt vård så småningom ersätter moderplantan.

Snabbväxande prydnadsbuskar, till skillnad från träd, hjälper till att bilda en häck mycket tidigare . Långblommande aromatiska sorter - syren, berberis, prydnadsviburnum och många andra kan bli grunden för mixborders i kombination med örtartade grödor och blommor.

Lockiga arter, till exempel vilda druvor och andra, kan på en säsong förvandla ett tomt staket av tegel eller sten, vilket perfekt betonar strukturen i ett trästaket

Törniga buskar - hagtorn, vild ros, inklusive olika rosor, krusbär, berberis, kan indikera områdets zonindelning även i avsaknad av ett fullvärdigt staket eller i närvaro av en lågzonande häck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommor

Att plantera blommor längs staket och häckar, även i grönsaksträdgårdar, är en mångårig folklig tradition . Å ena sidan har detta alltid varit en manifestation av önskan att förädla rymden, och å andra sidan ett av sätten att ersätta ogräs med något vackert och, enligt värdinnan, utan tvekan mer användbart.

Hemlagade rabatter längs staket planterade med årliga blommor kräver vanligtvis noggrant veckovis underhåll . Det är ingen hemlighet att detta inte alls avvisar blomsterodlare, utan tvärtom lockar med behovet av konstant kreativitet och kreativ aktivitet. Men det är av någon anledning värt att försvaga din uppmärksamhet, och sådana rabatter blir snabbt till en försummad ödemark med utskjutande torkade skott och doftande ogräs.

Det är omöjligheten för daglig vård som blir orsaken till sökandet efter fleråriga blommor och örter för plantering längs staket och staket. Dekorativa loaches hjälper till att förfina alla staket, inklusive ett nät som inte går att presentera . Och arten som bildar klumpar fyller perfekt mixbrodern och skapar en bakgrund för lågväxande buskar eller höga blommande gräs (gladioli, malva, dahlior).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skapar jag en komposition?

Staketdekoration är en viktig kreativ komponent, som ofta finns i det undermedvetna hos ägaren av en tomt. Att skapa en komposition är särskilt viktigt i hörnet av webbplatsen . Alternativen för denna design kan vara mycket olika. Och deras estetik begränsas ofta av skaparens idéer och kapacitet, som förvisso långt ifrån alltid är idealiska.

Säker, om planteringar utförs för att dekorera en liten sommarstuga trädgård, kan en sådan amatörstrategi vara motiverad, och det kommer att bli få klagomål om en sådan landskapsdesign.

Men om det är nödvändigt att förbättra staketet för ett lanthus eller seriös markbesittning måste planteringarna motsvara statusen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet är det bättre att använda tjänster från specialister som kan utveckla ett planteringsschema, med hänsyn till ålder och säsongsförändringar i de planterade växterna. Förutom, det är nödvändigt att göra en förstudie av jordar avseende deras kemiska och litologiska sammansättning och fuktning med grundvatten . Växter för lätt jord kommer aldrig att utvecklas fullt ut på lerjord, och vice versa, fuktälskare planterade på sandjord kommer att uppleva konstant stress, och förtryckta växter ser ganska motbjudande ut och på inget sätt förstärka några staket.

Mikroklimat är ofta en begränsande faktor . Om ett tomt staket, till exempel av tegel eller sten, skapar skugga under större delen av dagsljuset är det meningslöst att plantera ljusälskande växter. Oavsett hur mycket ägaren av webbplatsen gillar dem, kommer sådana planteringar inte att kunna växa för fullt - detta är en verklighet som inte alla vill stå ut med och år efter år försöker de växa på den skuggiga sidan vad ska växa i den ljusa solen.

Ofta är situationen precis tvärtom, när skuggälskande arter försöker anpassa sig till starkt ljus och konstant höga temperaturer

Men det finns också ett tredje alternativ för utveckling av händelser - blandning av skogsälskande arter med älskare av starkt ljus - ättlingar till stäppväxter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika de irriterande misstagen som beskrivs ovan, innan du planerar planteringarna, bör du bekanta dig med funktionerna och kraven för olika växters livsmiljö - sökande för att skapa kompositioner och mixborders

Men det är inte allt. Det är viktigt att överväga möjliga luftflöden på platsen. Vissa växter kan drabbas av kalla strömmar från vattendrag eller från närliggande skogar.

Valet av växter för plantering kan också påverkas av materialet från vilket staketet är gjort . Så ett staket av wellpapp på sommaren värms upp mycket, vilket reflekterar värme till de närliggande växterna. Lokalt, nära staketet, kan temperaturen stiga till tropiska indikatorer som är otänkbara i den tempererade zonen. Samtidigt kan det till och med vara kallt på platsens djup.

Det är klart att en temperaturökning orsakar riklig avdunstning från bladens yta, vilket kan vara en annan orsak till stress och hämmad tillväxt av planteringar nära ett tomt metallstaket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett massivt staket av tegel eller natursten kräver seriös markberedning, jämförbar med grunden, vilket kan påverka fördelningen av grundvatten avsevärt - detta bör också beaktas vid planering av planteringar. Genom att blockera den naturliga avrinningen som har bildats i hundratals år är det möjligt att skapa en zon med ökad fuktighet . Samtidigt, mycket nära, till exempel på andra sidan staketet, kan det uppstå en zon med lokal fuktbrist.

Naturligtvis ser och interagerar ett trästaket mest organiskt med alla planteringar, och om det också blåses, till exempel från ett staket, är detta kanske den bästa kombinationen av ett staket och planteringar. Det är sökandet efter en möjlig kompromiss mellan ägaren av webbplatsens önskan att skydda sig så mycket som möjligt från buller och från nyfikna ögon och behoven hos växterna i hans häck - Huvuduppgiften för en landskapsdesigner, professionell eller amatör, när landskapsarkitektur görs på platsens område och planerar planteringar längs staketet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för landning från gatans sida

Det har redan noterats att det är bättre att inte plantera särskilt värdefulla växter längs staketets yttre sida, detta kan provocera deras stöld eller skada, det kommer att kräva betydande kostnader för att organisera övervakning, i allmänhet kommer det att ha en märkbar effekt på bekvämligheten att leva. Bättre att göra med opretentiösa träd:

  • poppel;
  • lönn;
  • Björkträd;
  • Rönn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Samma härdiga buskar är också lämpliga:

  • lila;
  • berberis;
  • akacia (caragana).

Staketets effekt på mikroklimatet förblir densamma som på webbplatsens territorium, vi kommer inte att prata om det separat.

Samtidigt måste man komma ihåg tillväxten av planteringar genom åren och ta hänsyn till platsen för kraftledningar och annan kommunikation. Annars finns det en risk att verktygen självständigt löser problemet genom att såga dina träd, vilket inte på något sätt ger dem en dekorativ effekt.

Du måste också ta hänsyn till trottoarernas placering och eventuella störningar i förbipasserande fordon, eftersom detta också kan orsaka obehagligt intresse från de relevanta tjänsterna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för val av växter

För plantering längs platsens staket kan du erbjuda följande växter

  • På solsidan, för att skapa grunden för en mixborder, är växter med pubescenta blad lämpliga - mejsel, dekorativ malört, prydnadsflingor, lökform. Äkta värmeälskande växter är inte lämpliga för sådana planteringar, trots uppvärmning på sommaren kan temperaturen vara mycket låg på natten och under andra årstider.
  • I förgrunden kan du plantera lågväxande perenner, till exempel timjan, allisum. Vissa inomhusväxter kan planteras längs staketet på sommaren: azalea, begonia, bougainvillea. Lämplig för plantering i solrosor, petunia, balsam.
  • Det är bättre att plantera mer hårda växter i skuggan. På denna plats faller snö tidigare och varar längre, mer fukt. Skogsbuskar är lämpliga för sådana platser: derain, euonymus, kaprifol, hagtorn, viburnum, vinbär, fläder, hortensia, olika klätterväxter.
  • Från trädgrödor kommer havtorn, pil och sug att slå rot. Barrträd kan också bli grunden för trädplantager.
  • Den örtbaserade basen kommer att skapas av ormbunkar, hosta, periwinkle, saxifrage, lungwort, pelargoner, skuggälskande spannmål.

Rekommenderad: