Hur Bearbetas Druvor? Hur Behandlas På Hösten Ordentligt Före Skydd För Vintern Och I Augusti Efter Skörden? Väteperoxid Och Andra Medel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bearbetas Druvor? Hur Behandlas På Hösten Ordentligt Före Skydd För Vintern Och I Augusti Efter Skörden? Väteperoxid Och Andra Medel

Video: Hur Bearbetas Druvor? Hur Behandlas På Hösten Ordentligt Före Skydd För Vintern Och I Augusti Efter Skörden? Väteperoxid Och Andra Medel
Video: Marquette Grape Harvest 2021 2024, April
Hur Bearbetas Druvor? Hur Behandlas På Hösten Ordentligt Före Skydd För Vintern Och I Augusti Efter Skörden? Väteperoxid Och Andra Medel
Hur Bearbetas Druvor? Hur Behandlas På Hösten Ordentligt Före Skydd För Vintern Och I Augusti Efter Skörden? Väteperoxid Och Andra Medel
Anonim

Behovet av att förstå hur och hur man bearbetar druvor på hösten före skydd för vintern och i augusti efter skörd förvirrar ofta nybörjare vinodlare. Väteperoxid och andra lösningar som rekommenderas för detta kan hittas även i hem för första hjälpen kit, liksom köpt i specialaffärer. För att förstå hur man korrekt bearbetar druvor för säsongen hjälper enkla och detaljerade instruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Druvor är en växt som, när den odlas, förlorar en betydande del av sin naturliga immunitet. Vinstocken är känslig för klimat- och temperaturförändringar, mottaglig för svampinfektioner och lider av skadedjur . Varje sådan påverkan leder till det faktum att växterna slutar växa, förvärrar uppsättningen av klasar. Bären börjar ruttna, och ibland förstörs hela grödan.

Förebyggande behandlingar är en viktig del av framgången inom vinodling . De skyddar växter från utvecklingen av de flesta sjukdomar. Och bearbetning kan också vara akut och hjälpa till att lösa specifika problem. Oftast upptäcks nederlag av mögel, mögel, mjöldagg. I avsaknad av skydd på vinstocken kan löv, bär, bakterieinfektioner utvecklas. De är svåra att behandla. Det visar sig vara mycket lättare att genomföra förebyggande. I världspraxis finns det många exempel på att vissa sorter helt försvinner.

Efter att phylloxera fördes till Europa från Amerika förstördes många vingårdar . I synnerhet de som "Madeira" tillverkades av. De kunde aldrig återställas. Förebyggande åtgärder är det enda sättet att skydda växter. Vingården behöver spraya från sjukdomar och skadedjur mycket mer än andra planteringar på platsen.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till sortens egenskaper, specifika arters mottaglighet för att besegras av svampinfektioner. I vilket fall som helst kommer det inte att vara möjligt att helt klara sig utan sådana skyddsåtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Druvorna sprutas under hela sin växtsäsong. Tidigt på våren, omedelbart efter att täckmaterialet har tagits bort, utförs de första behandlingarna . Aktiviteterna avslutas under förberedelserna av växter för övervintring. Men det finns också vissa begränsningar.

På hösten behöver druvor särskilt skydd efter skörd och beskärning . På sommaren, i värmen, sprayas endast på morgonen eller kvällen, och i september, när regntiden återkommer, måste du vänta på torrt väder för att slutföra behandlingen.

Bild
Bild

Vårsprutning

Valet av månad för den första sessionen för skydd mot sjukdomar bör baseras på klimatets egenskaper i regionen. I söder blir det slutet av mars eller början av april. I områden med ett tempererat klimat måste du vänta till maj. Det är viktigt att knopparna ännu inte har blommat ut. Innan detta beskärs torkade och skadade grenar, döda löv i rotområdet tas bort.

Marken sprutas tillsammans med vinstocken med en 1-3% lösning av järnsulfat. Detta ämne möjliggör ett effektivt förebyggande av olika växtsjukdomar, har en desinfektionsmedel. Sprutning med järnsulfat:

  • saktar ner processen att öppna njurarna;
  • hjälper till att undvika frysning av skott;
  • förstör mossor och lavar;
  • förhindrar mineralbrist.

Traditionellt anses behandling med detta ämne vara mest fördelaktig under hösten . På våren ersätts den ofta med kopparsulfat i en lösning på upp till 3%. Sprutning utförs på en vinstock som har lidit av sjukdomar den senaste säsongen. Men järnsulfat klarar också framgångsrikt sina uppgifter med ett bredare spektrum av åtgärder. Den andra vårbehandlingen faller under perioden då växtens ögon öppnas. För sprutning tas fungicider. Till dem kan du lägga till "Karbofos" för att förstöra de uppvaknande insekterna. Sprutning kan upprepas efter 10 dagar.

Den sista vårbehandlingen bör utföras senast 10 dagar före blomningen, annars kan det uppstå pollineringsproblem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommarmånaderna

Perioden för den mest aktiva vegetationen av druvor faller under årets varmaste månader. Det är här viktigt att välja rätt preparat för att förhindra att svampen sprids, men inte för att förlora grödan. När atmosfärstemperaturen stiger till +18 grader kan lösningar av svavelinnehållande medel användas för behandling . Vid kallare väder är de ineffektiva.

Höstmånader

Efter skörden finns vinstocken kvar på platsen. Det skärs av och sprutas sedan med lösningar av järn och kopparsulfat. Den optimala koncentrationen för höstbearbetning är 3-5% . En sådan lösning kommer att förbereda druvorna för övervintring, ge dem ett högt immunskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bearbetas?

Behandlingen av druvor från sjukdomar kan ske vid olika perioder, men det är särskilt viktigt vid den tidpunkt då växten är sårbar för yttre påverkan. Vissa ämnen används för att mogna vinstockarna, andra först efter skörd, innan de skyddar sig för vintern . Skördade bär bearbetas också vanligtvis för långtidslagring.

Folkmedicin

Denna grupp av medel för att skydda druvor från sjukdomar och skadedjur inkluderar förbrukningsmaterial tillgängliga för alla. De hjälper från svamp och mögel, rädda från lavar och mossa. Om vinstocken blir svart, sjuk kan de mycket väl hjälpa till i de tidiga stadierna.

  • Borsyra . Det används under druvningens blomningstid, främjar bildandet av äggstockar. I framtiden kan sprutning utföras så att bären blir saftigare. Borsyra-baserad gödning är också användbar för att eliminera tecken på brist på den huvudsakliga aktiva substansen i jorden. Lösningen bereds i varmt vatten genom att sänka 2,5 g pulver i 1 liter vatten.
  • Manganlösning . Det används för att bearbeta druvor under mogen period av klasar. Var 7-14 dagar kan du utföra bladsprutning av mogna borstar med en lösning av mangan i en koncentration av 5 g per 10 l vatten.
  • Sodaaska . En lösning baserad på den bereds med en hastighet av 50 g per 10 liter vatten, tillsätt 50 g flytande tvål och 10 droppar medicinsk jod. Med denna komposition kan skott sprutas för att förbättra smaken av bären; när det träffar marken minskar det intensiteten av ogräs tillväxt.
  • Osläckt kalk . Dess lösning i en andel av 1 kg torrsubstans per 10 liter vatten täcker ytorna på stammar och grenar. Bearbetningen är särskilt effektiv på hösten.
  • Vegetabiliska råvaror . Detta inkluderar avkok på potatisskivor, lökskal, rödpeppar, malört. Råvaror krossas, hälls med vatten, kokas. Den resulterande buljongen filtreras, lagras i upp till 2 månader. Blanda före användning med flytande tvålösning eller mjölkvassle.
Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att överväga användningen av väteperoxid vid sprutning av druvor. Det ersätter kemiska fungicider under perioder när klasar börjar hälla på vinstocken. Väteperoxid är säkert för druvor i alla utvecklingsstadier. Detta ämne har en uttalad bakteriedödande och fungicid effekt, hjälper till att fylla på syrebristen i organ och vävnader. Koncentrationen av lösningen varierar beroende på syftet med behandlingen.

  • Förebyggande . I detta fall sätts 300 ml 3% peroxid till 10 liter vatten. Med denna komposition sprutas vinstockar och skott 3 gånger under säsongen.
  • Behandling av sjukdomar . Lösningen bereds av 8 liter vatten och 250 ml väteperoxid.
  • Desinfektion av frön och plantor . För att blötlägga materialet i 0,5 l vatten, lös upp 25 ml av ämnet.

Den medicinska lösningen säljs redan i den koncentration som krävs på 3%. Sprutning utförs på bladen genom en trädgårds sprayflaska med ett fint munstycke. Det är viktigt att välja perioder utan strålande sol eller långvariga regn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkemedel

Alla kemikalier kan endast användas strikt efter bruksanvisningen. Överdosering kan påverka växternas tillstånd, bärens smak negativt. En av de säkraste lösningarna är Bordeaux -blandningen, uppfunnen av den franska forskaren Milliard. Det är ett mångsidigt svampdödande preparat som hjälper till att förstöra sporerna i svampkulturer. Lämplig för behandling av sjuka och friska vinstockar.

För sprutning av druvor kan ett antal andra populära kemikalier och färdiga lösningar särskiljas

  • Fitosporin . Ett läkemedel för universell verkan mot olika infektionssjukdomar. Det används också för att öka avkastningen, jämnt fördela behandlingar - upp till 3 gånger under säsongen. Det ekonomiska "Fitosporin-M" i form av ett pastat koncentrat förtjänar också uppmärksamhet.
  • " Nitrofen ". En komplex produkt som kombinerar funktionerna av en fungicid och insektoakaricida egenskaper. Lämplig för tidig vår- och höstbearbetning, används under fruktperioden. Läkemedlet hämmar tillväxten av ogräsgrödor, men det kan smörja jorden något. Kompositionen är baserad på fenoler erhållna från kol.
  • Horus . Schweizisk kemisk beredning i form av granulat innehållande cyprodinil. Detta kemiska bekämpningsmedel är särskilt aktivt mot olika typer av svampar - ascomycetes, deuteromycetes. Den aktiva substansen har god permeabilitet i löv och frukt, bidrar till bättre bevarande av grödan på grenarna och förhindrar att borstarna ruttnar. Läkemedlet är effektivt mot mögel, oidium, fläckar och mjöldagg, fruktröta.
  • " Topas ". Ett effektivt preparat mot vit och svart ruttna, amerikanskt och rostigt. Den är baserad på ämnet penkonazol, som inte har fytotoxicitet vid rätt dos. Skiljer sig i en hög penetrationshastighet i växtvävnader.
  • " Urea ". Urea i form av lösningar mättar jorden med kväve. Och det är också effektivt vid behandling av vingården tidigt på våren och förstör patogener och insektslarver.
  • " Dnok ". En komplex åtgärdspreparat lämplig för bekämpning av insekter och svampsjukdomar. Sprutning på våren hjälper till att förhindra infektion och undertrycka patogen mikroflora.
  • " Euparen ". Läkemedlet är av universell verkan. Klarar de flesta svampinfektioner. Hjälper vid behandling av oidium, mögel, grå, vit och svart ruttna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla fungicida preparat för druvor är vanligtvis indelade i flera grupper . För förebyggande åtgärder är kontaktmedel för upprepad användning väl lämpade. Men redan det första regnet kommer att tvätta bort alla spår av bearbetning. Systemiska läkemedel ackumuleras i växtvävnader och ger långsiktigt skydd. Kombinerade produkter kombinerar egenskaperna hos de andra två grupperna och är bäst lämpade för ett omfattande skydd av vingården.

Typ av patogen är också viktig. Till exempel, " Flaton", "Baytan", "Tsinebom", "Kaptan" är effektiva mot vit och svart röta . Kombinerade preparat "Vectra", "Falcon", "Fundazol", "Ridomil Gold" är mer lämpade för att bekämpa mjöldagg och mögel. Fungicider Sumileks och Topsin är effektiva mot gråröta.

Insekticidpreparat väljs utifrån typen av skadedjur som angriper vinstocken. En fästing, bladlus eller phylloxera kommer att behöva olika kemikalier. Var och en av dem kommer att ta hänsyn till särdragen i insekts utfodringsbeteende. Till exempel, i kampen mot bladlöss fungerar kombinerade enteriska medel bäst:

  • "Kinmix", agerar i alla utvecklingsstadier;
  • "Actellik" med en långvarig effekt;
  • Fozalon för långsiktigt skydd.

Spindelmider kan förstöras med läkemedel med permetrin, bensofosfat. Koncentrerat kolloidalt svavel (75%) eliminerar alla skadedjur, inklusive phylloxera. " Fitoverm", "Bitoxibacillin P" kommer att vara användbara mot bladrullar . "Fufanon-Nova" och andra läkemedel baserade på malathion hjälper till att bli av med maskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Regler

Grundläggande behandlingsrekommendationer är lika relevanta för fungicider och insekticider. Sprutning görs bäst i klart, vindstilla väder. Det är viktigt att noggrant studera instruktionerna för läkemedlet för att undvika överdosering. Även samma botemedel i en annan volym kan koncentration bli ett gift eller ett läkemedel för druvor.

Andra viktiga rekommendationer

  • Upprätthålla ordning på vingården . Innan någon behandling måste du ta bort det fallna och gulnade lövverket. De avslöjade tecknen på infektion är en anledning till att ta bort skadade borstar, skott, med deras efterföljande förstörelse.
  • Överensstämmelse med schemat . För druvor utförs 4 vårbehandlingar och 1 var på sommaren, på hösten. Oplanerad sprutning kommer endast att krävas om tecken på infektion av vinstocken med sjukdomar eller skadedjur upptäcks.
  • Växling av droger . Du kan inte använda samma produkter på grund av det snabba missbruket. Det är viktigt att regelbundet ersätta dem med liknande läkemedel, men på en annan grund.
  • Med hänsyn tagen till läkemedels kompatibilitet . Om du samtidigt behöver bli av med insekter och svampar kommer komplexa preparat att rädda.
  • Kontaktskydd . Vissa kemiska bekämpningsmedel kan orsaka kemiska brännskador vid inandning eller kontakt med huden. Att bära andningsskydd, gummihandskar och specialdräkter hjälper till att förhindra negativa reaktioner.

Genom att följa dessa tips kan du stödja druvornas immunitet, ta hand om dess säkerhet under fruktperioden, skydda värdefulla sorter från insektsattacker utan att riskera din egen hälsa.

Rekommenderad: