Fasadmått: Panelbredd Och -längd, Tjocklek På Ytterfasad Och Husbeklädnad, Vad är Storlekarna

Innehållsförteckning:

Video: Fasadmått: Panelbredd Och -längd, Tjocklek På Ytterfasad Och Husbeklädnad, Vad är Storlekarna

Video: Fasadmått: Panelbredd Och -längd, Tjocklek På Ytterfasad Och Husbeklädnad, Vad är Storlekarna
Video: The Cedar Room Ltd 2024, April
Fasadmått: Panelbredd Och -längd, Tjocklek På Ytterfasad Och Husbeklädnad, Vad är Storlekarna
Fasadmått: Panelbredd Och -längd, Tjocklek På Ytterfasad Och Husbeklädnad, Vad är Storlekarna
Anonim

Fasader används i stor utsträckning för beklädnad av byggnader. Detta beror på materialets motståndskraft mot miljöpåverkan (luftfuktighet, frost och plötsliga temperaturförändringar, vindstötar), hållbarhet och estetisk attraktion. Skivorna är målade i pastellfärgade eller ljusa färger, kan vara blanka eller matta och imiterar även sten- och tegelverk, trä och keramiska ytor.

Sidospärr - paneler, vars dimensioner beror på typ av profil, funktioner för dess användning och tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

De främsta fördelarna med sidospår är dess motståndskraft mot fukt. Plastmodeller tillåter inte att fukt passerar igenom, metallmotstånd har en speciell polymerbeläggning som säkerställer materialets fuktavvisande egenskaper.

Det är viktigt att sidospår har indikatorer för höghållfasthet ., vilket gör det till ett pålitligt material för husbeklädnad. I detta avseende är metallpaneler starkare, de är inte rädda för mekaniska stötar.

På grund av den lilla expansionskoefficienten spricker profilerna inte i kallt väder och tål 60 frysningscykler. Närvaron av ett anti-orkanlås gör att du säkert kan använda materialet även i områden som kännetecknas av en vindstöt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets livslängd är också imponerande, vilket i genomsnitt, beroende på typ av paneler, är 30-60 år.

De flesta sidopaneler är lätta (3-6 kg per m2) i vikt därför krävs ingen ytterligare förstärkning av grunden. Profiler kan monteras tillsammans med värmeisolerande material (mineralullsrullar eller polystyren). Fixering utförs direkt på väggen eller svarven (trä eller metall). Om metoden för att fästa på lådan väljs behöver du inte oroa dig för väggarnas jämnhet. Tack vare denna teknik är det lätt att dölja ojämnheter och sprickor på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av närvaron av en låsmekanism monteras panelerna enkelt enligt principen för en barndesigner. Med andra ord kan installationen utföras utan inblandning av proffs; installation av materialet är möjligt även vid negativa temperaturer. Det är sant att i detta fall bör panelerna förvaras vid rumstemperatur i ett dygn.

Med sidospår med imitation av olika ytor är det möjligt att uppnå intressanta stilistiska lösningar. Det är viktigt att materialet imiterar sten, trä, tegel så exakt som möjligt; sådan stilisering kan bara misstänkas på nära håll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen är sidospår känd för sin överkomlighet, priset kommer definitivt att vara lägre än kostnaden för att möta med en sten eller tegel.

Storlekar av olika slag

Dimensionerna på sidoprofiler regleras inte av statliga standarder. Varje tillverkare bestämmer självständigt vilken storlek panelerna de producerar kommer att vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensionerna beror inte bara på det märke under vilket profilerna för utomhusbruk tillverkas, utan också på deras typ . Det är viktigt för vilken typ av finish profilen är avsedd. Så de främre alternativen är tunnare än de i källaren. De senare är utformade för att skydda och dekorera byggnadens källare, som är mer utsatt för fukt, vägreagenser och mekaniska skador än andra. Det är detta som bestämmer tjockleken på källarpanelerna, som är 1,5-2 gånger högre än höjden på standardprofilen för fasaden.

Att veta bredden, längden och höjden på sidospåren är avgörande för att noggrant beräkna antalet förpackningar med sidospår som krävs, med hänsyn till avfallet under installationen.

Bild
Bild

Trä

Den har styrka och fuktbeständighet, men endast under förutsättning av regelbunden bearbetning med speciella föreningar. Materialet utmärks av goda indikatorer på värme och ljudisolering, unika färger och unik konsistens, höga kostnader.

Tillverkare rekommenderas att följa följande indikatorer vid tillverkning av materialet: längd - från 2 till 6 m, bredd - högst 22 cm, tjocklek - högst 2,2 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cement

Materialet är baserat på cementblandningar och modifierare, och för att säkerställa dess styrka tillsätts speciella cellulosafibrer som har en förstärkande egenskap. Resultatet är ett hållbart monolitiskt material som är resistent mot frost och hög luftfuktighet. Cementpaneler är dock inte lämpliga för alla typer av fundament, eftersom de lägger ytterligare belastning på byggnadens bas.

Längden på sådana paneler kan vara från 3 till 3,6 mm, bredd - 20 cm, tjocklek - 0,8-1,2 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinyl

Den är gjord på basis av polyvinylklorid, en viss mängd akryl tillåts i kompositionen (akrylfasad erhålls, vilket är ett slags vinyl). Plastpaneler utmärks av sin elasticitet och färgpalett. Det senare faktum beror på tillsatsen av ett färgpigment direkt till produktens sammansättning i produktionsstadiet.

För PVC -paneler är de klassiska höjderna från 2,5 till 4 m . Längre paneler är optimala för beklädnad av höga byggnader eftersom yttersömmar undviks. Men deras användning kräver skicklighet - profilen böjer sig och kan spricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panelens totala bredd är 20-30 cm (användbar bredd är 2-3 cm mindre) och tjockleken överstiger inte 0,7-1,2 mm. Vikten av en profil är inom 1, 5-1, 9 kg.

Amerikanskt tillverkat sidospår har en något annorlunda standardbredd - från 20,5 till 25 cm.

Måtten kan variera beroende på hur många skenor som är fästa på en panel. Det finns enkla (markerade med bokstaven S), dubbla (markerade - D) och trippel (du kan känna igen det med markören T).

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramisk

Den keramiska profilen gjord på basis av lera och andra naturkomponenter är miljövänlig och kan därför inte bara användas för utvändig utan även för invändig beklädnad.

Standardmått är: längd - 3-4 m, bredd - 19-22 cm, profilhöjd - högst 1 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Metallbeklädnad är gjord av pläterat stål med en skyddande polymerbeläggning. Profilmått beror på dess typ. Det finns flera materialalternativ - platta paneler, bräda, fiskbens och dubbla fiskbensben.

För metallbeklädnad är standardhöjderna på fartyget 0,5-6 m med en bredd på 25 cm och en materialtjocklek på 0,5 mm. Fiskbensmodifieringen har en bredd på 25 cm med en profillängd på 0,5-6 m och en profilhöjd på 0,5-0,6 mm. Vikten av metallfasad är i genomsnitt 4 kg per m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets tjocklek består inte bara av tjockleken på själva metallramen utan även av tjockleken på polymerbeläggningen. I genomsnitt är det sista lagret minst 40 µm tjockt.

Sockelpaneler

Sockelpaneler kan tillhandahållas i alla typer av sidospår. Med andra ord, de är gjorda av metall, vinyl, fibercement, keramik, trä. De mest populära och mest lämpliga för detta område av huset är vinyl (samt akryl) och metallprofiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos sidospår är dess kompakta storlek . Som regel är frigöringsformen små rektanglar, vars längd motsvarar standardhöjden på källaren i hus. Paneler av denna storlek är enkla att installera och fästa med nästan inget slöseri.

Traditionellt är materialets längd 1-1,5 m, bredden är från 40 till 90 cm, tjockleken är minst 2 mm (2-4 mm). Siding med ökade värmeisoleringsegenskaper kan ha en mindre tjocklek. Den kan monteras utan isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur beräknar man kvantiteten?

När du köper material bör du köpa det så att det räcker till hela fasaden, med hänsyn tagen till beståndet. Detta beror på att nyanser av paneler från samma tillverkare i olika satser kan ha små skillnader i färg.

Noggrann beräkning hjälper till att skaffa rätt mängd material . Det enklaste sättet är att bjuda in en professionell mätare, vanligtvis tillhandahåller tillverkaren eller butiken sina tjänster gratis när de lägger en beställning hos dem. Fördelen med denna metod är att specialisten exakt beräknar den nödvändiga fasaden och tar ansvar för de utförda åtgärderna. Det finns dock en risk att mätaren som är intresserad av att öka köpkvittot ständigt kommer att erbjuda komponenter som kan undvikas.

Bild
Bild

Du kan också använda ett speciellt program för att beräkna materialförbrukning.

Ofta föreslås sådana räknare att användas av järnaffärer och sidospetsföretag.

För att avgöra hur många paneler som ska köpas, hjälper en enkel "gammaldags" beräkning . För att göra detta bör du ta reda på måtten på de profiler som du planerar att använda, liksom dimensionerna på deras komponenter. Dessutom måste du mäta höjden och längden på väggarna, källaren, öppningarna (dörr och fönster). Och mäta också höjden på byggnadens hörn (invändigt och externt).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha gjort de nödvändiga mätningarna börjar de beräkna antalet profilerader på väggen. Höjden på den senare divideras med profilens bredd (användbart, inte totalt). Det resulterande talet är antalet rader. Om du multiplicerar antalet paneler i rad med denna faktor får du det totala antalet profiler som krävs. Det återstår att dividera denna siffra med antalet paneler i paketet och avrunda resultatet. Resultatet är antalet sidoskåp som krävs för fasad.

I de delar av väggen där det finns öppningar krävs dock färre profiler. För detta beräknas längden på profilerna i denna del av byggnaden och deras antal.

Bild
Bild

Räkningen av beslag utförs bit för bit. Du kan bestämma antalet hörnplankor genom att dividera vägghöjden med höjden på en planka. Antalet plattband bestäms baserat på indikatorn för öppningarnas omkrets. Efter att ha mätt omkretsen på toppen och botten av väggarna, bestäm antalet startband (fästelement, för att fixera den nedre raden av sidospår) och sista (efterbehandlingselement på den monterade ytan) remsor.

Beräkningen av start- och finishremsor utförs utan att ta hänsyn till materiallagret . För att spara pengar kan en sidopanel användas som den nedre hjälplisten, där låsfogarna är förskurna. Du kan ta reda på antalet J-profilelement genom att dela det totala antalet bilder av vertikala snitt nära fönstret och diagonala plan på gavlarna (det är för dessa sektioner som profilen används) med längden på en panel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid beräkning är det viktigt att följa några rekommendationer

  • När du mäter väggarnas höjd och omkrets, överväg dimensionerna på avsatser och nischer. För deras design används en J-profil och speciella hörn.
  • När du beräknar längden på väggarna, kom ihåg att den kommer att öka något på båda sidor genom att installera manteln under sidosidan.
  • Innan du köper detta eller det materialet, analysera funktionerna i dimensionerna på flera av de mest populära modellerna. Det är mer bekvämt att göra en tabell för detta, inklusive kolumner som materialets namn, dess längd, bredd, det erforderliga antalet paneler och komponenter, den ungefärliga kostnaden för beklädnaden. En sådan ledtråd hjälper dig att inte bli förvirrad i parametrarna för olika typer av sidospår och låter dig hitta det mest optimala alternativet för priset.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Du kan beräkna den nödvändiga ytan, omkretsen och höjden på ytor så exakt som möjligt med hjälp av husets schematiska plan, som innehåller de exakta parametrarna.
  • Efter beräkning av det erforderliga antalet paneler, lägg till ytterligare 15% till detta antal för kvoter, överlappningar och trim.
  • Om du behöver köpa ytterligare material är det viktigt att det nya partiet har samma serie och nummer som det som köptes tidigare. Annars kan nyanser av material från olika satser skilja sig åt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att mantla en byggnad utan att behöva klippa sidosidan . För dessa ändamål behöver du en cirkelsåg med ett hårt diamantblad för att klippa fibercement, en sticksåg eller en såg, en metallkniv för att ge metall- eller vinylprofilen den önskade längden. Sektioner behandlas med emery.

Rekommenderad: