Jorden Blir Grön: I Ett Växthus, Ett Växthus Och En Grönsaksträdgård. Vad Man Ska Göra, Orsakerna Till Grön Jord I Sängarna. Varför är De Täckta Med Blom Och Mossa, Hur Man Bearbet

Innehållsförteckning:

Video: Jorden Blir Grön: I Ett Växthus, Ett Växthus Och En Grönsaksträdgård. Vad Man Ska Göra, Orsakerna Till Grön Jord I Sängarna. Varför är De Täckta Med Blom Och Mossa, Hur Man Bearbet

Video: Jorden Blir Grön: I Ett Växthus, Ett Växthus Och En Grönsaksträdgård. Vad Man Ska Göra, Orsakerna Till Grön Jord I Sängarna. Varför är De Täckta Med Blom Och Mossa, Hur Man Bearbet
Video: Tejpar ihop redskap och stökar i växthuset - på ekologisk grönsaksgård 2024, April
Jorden Blir Grön: I Ett Växthus, Ett Växthus Och En Grönsaksträdgård. Vad Man Ska Göra, Orsakerna Till Grön Jord I Sängarna. Varför är De Täckta Med Blom Och Mossa, Hur Man Bearbet
Jorden Blir Grön: I Ett Växthus, Ett Växthus Och En Grönsaksträdgård. Vad Man Ska Göra, Orsakerna Till Grön Jord I Sängarna. Varför är De Täckta Med Blom Och Mossa, Hur Man Bearbet
Anonim

Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare, även med korrekt vård av växtgrödor, möter ibland en situation där marken blir grön på platsen. Marken kan bli grön både i öppna sängar och i ett växthus. I det här fallet är jorden täckt med blom av flera skäl. Först och främst är det viktigt att förstå varför jorden har blivit grön och vilka åtgärder som måste vidtas för att lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsakliga skäl

Utseendet på grönska indikerar spridning av mossor eller olika alger på jorden. Deras tvister finns i miljön. De kan föras till en personlig tomt eller växthus med vindströmmar, vatten för bevattning . Vid ogynnsamma förhållanden dör sporer.

I en bekväm miljö kan dessa parasiter föröka sig snabbt, vilket leder till missfärgning av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera faktorer som bidrar till att skapa gynnsamma förutsättningar för spridning av alger och mossor

  1. Överdriven fukt . Oftast står trädgårdsmästare inför utseendet av grön plack på jorden efter vintern. På våren, när snön smälter, översvämmas områdena med vatten. Dessutom kan överdriven vattning av grödor, frekventa regn provocera utseende av mossor eller alger. Överskott av fukt kommer in i ett växthus i polykarbonat på grund av grundvatten, som kan stiga högt med kraftig nederbörd. Överdriven fukt är en vanlig orsak till grönning i blomkrukor inomhus.
  2. Hög jordsyra . Mossa är mycket förtjust i surgjord jord. Sur jord är en gynnsam miljö för utvecklingen av dessa parasitväxter. Vid förhöjda nivåer av surhet kan marken snabbt täckas med en grön matta.
  3. Överdriven applicering av fosforgödselmedel . Du måste mata plantorna korrekt och strikt följa den dos som föreskrivs av tillverkaren. Ett överskott av fosfor i jorden är mycket värre än brist på det. Mossor utvecklas aktivt på mark som är alltför gödslad med fosforgödsel.
  4. Brist på ventilation . Om marken är täckt med mossa i ett växthus eller växthus är det viktigt att analysera ventilationen. I avsaknad av ordentlig ventilation uppträder mossor och alger på markytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken i trädgården kan bli grön på grund av försummelse av grävning och mulching . I lös jord utförs korrekt luftutbyte. Om jordens struktur störs absorberar den fukt sämre - som ett resultat sipprar vatten långsamt djupt ner i marken, efter vattning stannar det ofta på sängarnas yta.

Dessa är idealiska förutsättningar för aktiv reproduktion av mossor och alger, särskilt i växthus och växthus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bli av med problemet?

När en grön blomning visas på jorden i trädgården eller i trädgården måste du omedelbart börja bekämpa den. Mossor och alger kan ta bort de flesta näringsämnena från jorden, varför växter som planterats av en trädgårdsmästare kan ha brist på mineralkomponenter . I sin tur kommer deras brist att påverka produktiviteten hos grödor negativt.

Det finns flera sätt att ta bort greener från markytan . Låt oss prata mer om var och en av dem.

Kompostering

Denna process innebär att man täcker marken med ett lager av mulch ovanpå. Det skyddar jorden från olika negativa faktorer och förbättrar dess egenskaper. Olika organiska och oorganiska komponenter kan användas som mulch. För dessa ändamål använder trädgårdsmästare ofta:

  • sågspån;
  • gräs;
  • sugrör;
  • hö;
  • kompost.

Vissa människor använder barrnålar som mulch. De måste dock användas med försiktighet, eftersom nålarna kan öka jordens surhet. Det är mycket oönskat att täcka sur jord med barr.

Bild
Bild

Användningen av mulching tillåter:

  • minska riskerna för överdriven jordfuktighet;
  • bibehålla den optimala temperaturen runt grödorna;
  • undvik snabb och skarp värmeavledning från marken;
  • mätta jorden med olika växtnäringsämnen (när du använder organisk mulch).

Erfarna trädgårdsmästare och trädgårdsmästare rekommenderar mulching på våren eller försommaren. Det rekommenderas inte att lägga till mulch före den här tiden - annars kan skiktet ruttna i ouppvärmd jord.

Bild
Bild

Vid mulching måste du följa ett antal regler:

  • jorden bör väl kastas med vatten;
  • efter vattning måste det övre lagret lossas med en hacka eller hacka;
  • för att göra jorden mer lös måste du göra många hål i jorden med en högfurk.

När du lägger till ett lager av mulch är det viktigt att lämna ett litet utrymme bredvid växten - detta kommer att främja bättre luftcirkulation.

Bild
Bild

Normalisering av surhet

På sura jordar växer mossor och alger aktivt . Om marken är täckt med en grön matta, minska inte omedelbart surhetsgraden - först och främst måste du kontrollera indikatorerna. För att göra detta kan du använda specialiserade enheter eller använda folkmätningsmetoder.

Metoder för att bestämma jordens surhet

  1. Ta en liten mängd jord till ett specialiserat laboratorium - de kan beräkna surheten med en noggrannhet på tusendelar.
  2. Lakmuspapper. Det kan köpas på apotek, kemikaliebutiker eller fröbutiker.
  3. Jordmätare. Dessa apparater finns i många järnaffärer. Med dess hjälp kan du bestämma inte bara surhet, utan också indikatorer på fukt och marktemperatur.
Bild
Bild

För att snabbt bestämma jordens surhet med improviserade medel rekommenderar trädgårdsmästare att ta några vinbärs- eller körsbärsblad, en behållare och kokande vatten . Bladen måste hällas med varm vätska, och efter att det svalnat, kasta lite jord i det. Om jorden är sur blir vattnet rött. Grönt indikerar neutral surhet och blått indikerar en svagt sur miljö.

Du kan bedöma jordens surhet genom förekomsten av ogräs på platsen. Alltför surgjord jord är älskad av följande växter: nässla, groblad, hästsvans, pilte. Den lite sura jorden är hem för hästfot, klöver och vetegräs.

Om jorden är sur bör åtgärder vidtas för att minska surheten . För detta rekommenderas det att använda kalk- eller dolomitmjöl, krita. Dessa komponenter måste spridas runt platsens omkrets i små mängder.

Bild
Bild

Byt ut det översta lagret

Detta är den svåraste metoden för att hantera mögel, mossor eller alger. Du behöver bara ta till det om de andra metoderna inte hjälpte till att lösa problemet. Att byta ut det översta lagret av jorden kräver allvarlig tid och ansträngning. En sådan händelse rekommenderas att genomföras på hösten efter den fullständiga skörden.

Markersättningen omfattar flera steg:

  • avlägsnande av det övre jordlagret (tjockleken bör inte överstiga 0,3 m);
  • ytbehandling med snabbkalk;
  • slänka kalk efter 24 timmar med vanligt vatten.

Efter 2-3 dagar kan färsk jord läggas på tomten eller i växthuset.

Bild
Bild

Växtföljd

Överdriven befruktning av jorden orsakar ofta utseendet av mossor och alger på dess yta. Om grödor odlas på platsen som kräver en stor mängd mineraler och andra näringsämnen, måste du tillgripa växtföljd. Det syftar till rationell användning av markresurser.

Alla odlade växter kan indelas i tre typer:

  • kräver frekvent och rikligt gödningsmedel
  • ger bra skörd när den odlas på medelgödslad mark;
  • behöver en minsta mängd gödselmedel för aktiv tillväxt och vegetation.

I tre år måste representanter för dessa grödor planteras i tur och ordning, från grupp 1 till slut. Efter det rekommenderas att ta en paus på 1 år. Under denna period bör jorden befruktas väl.

Tack vare rätt växtföljd kan riskerna för utarmning av mineralreserver i marken elimineras.

Bild
Bild

Användning av kemikalier

För att bekämpa grön tillväxt används speciella preparat som finns i fröbutiker. Plogad jord kan behandlas med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat. För en större effekt rekommenderar erfarna trädgårdsmästare oberoende att förbereda en lösning baserad på kopparsulfat och släckt kalk. För detta behöver du:

  • Lös upp 200 g lime i en liter kokande vatten;
  • fyll på med kallt vatten upp till 10 liter;
  • sila lösningen genom en sil.

Samma åtgärder utförs med kopparsulfat, varefter de resulterande lösningarna blandas. Denna komposition används för att behandla jorden före plantering.

Järnsulfat eller herbicider kan också användas för att odla marken.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Många trädgårdsmästare och trädgårdsmästare är intresserade av vad som behöver göras för att förhindra att grön plack uppträder på marken. Det bästa förebyggandet i ett växthus är den korrekta placeringen av strukturen . För att minska riskerna för utveckling av mossor och alger är det nödvändigt att överge installationen av byggnader i låglandet och i områden med närliggande grundvatten. För att förhindra vattendragning av jorden rekommenderas att installera ett droppbevattningssystem. Växthus och hotbeds måste ventileras regelbundet och varje år måste de gräva jord i dem.

I öppna områden bör reglerna för växtföljd iakttas . En annan viktig förebyggande åtgärd är den årliga delvisa förnyelsen av marken. För att undvika utseende av grön plack är det nödvändigt att reglera jordens surhet, tillsätt kalk eller dolomitmjöl efter behov.

Trädgårdsmästare och trädgårdsmästare rekommenderas att regelbundet täcka jorden, samt applicera gödningsmedel korrekt, undvika en överflöd av dem i jorden

Bild
Bild

Genom att följa dessa regler kan du undvika reproduktion av alger och mossor på platsen och i växthuset.

Rekommenderad: