Isolering För Husets Väggar Utanför För Sidospår: Alternativ För Fasaden På Ett Trähus, Polystyren Och Polystyrenskum För Utomhusbruk

Innehållsförteckning:

Video: Isolering För Husets Väggar Utanför För Sidospår: Alternativ För Fasaden På Ett Trähus, Polystyren Och Polystyrenskum För Utomhusbruk

Video: Isolering För Husets Väggar Utanför För Sidospår: Alternativ För Fasaden På Ett Trähus, Polystyren Och Polystyrenskum För Utomhusbruk
Video: Tvätta och skrapa fasad - steg för steg 2024, April
Isolering För Husets Väggar Utanför För Sidospår: Alternativ För Fasaden På Ett Trähus, Polystyren Och Polystyrenskum För Utomhusbruk
Isolering För Husets Väggar Utanför För Sidospår: Alternativ För Fasaden På Ett Trähus, Polystyren Och Polystyrenskum För Utomhusbruk
Anonim

Fasader används mycket för att avsluta en mängd olika bostadshus - både privata och flerbostadshus. Men det ryska klimatet tvingar oss att ständigt ta hand om den maximala värmebesparingen. Och därför är valet av högkvalitativ isolering av stor vikt. Dessutom bör det inte bara vara av hög kvalitet, utan också helt överensstämma med egenskaperna hos en viss bostad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varför behövs detta?

Uppvärmning av byggnader på vintern kräver stora utgifter och påverkar avsevärt den ekonomiska situationen för invånarna. Endast högklassig isolering hjälper till att sänka kostnaderna och säkerställa en hög komfort samtidigt. På egen hand kommer trä och tjocka tegelväggar inte att behålla värme, och när sidospår fortfarande placeras utanför kan det öka risken för att kyla hemmet. Det är absolut nödvändigt att ta hand om värmeisolering och skapa ett värmehållande gap mellan huvudväggen och den dekorativa ytan. Dessa krav gäller fullt ut för ramhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer: fördelar och nackdelar

I alla järnaffärer och på marknaden erbjuds konsumenter en mängd olika material och tekniska lösningar som presenteras som universella produkter. Men i verkligheten händer detta inte: en viss typ av isolering har en strikt begränsad tillämpning, och bara inom en fast bestämd ram avslöjar den dess kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland billiga och tekniskt enkla lösningar intar en av de ledande positionerna alltid skum. Den är lätt och kan fästas på basen av väggen med hjälp av pluggar eller speciellt lim. Materialets lätthet hindrar inte att det har hög styvhet och relativ styrka. Även i kontakt med vatten kommer isoleringen att utföra sin funktion på ett tillförlitligt sätt, oavsett hur stark frosten är på gatan.

Skummet har också objektiva nackdelar:

  • materialets maximala livslängd är bara 15 år;
  • ångpermeabilitet är otillräcklig;
  • behovet av ytterligare ventilation.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att isolera fasadväggarna är inte bara vilket skum som helst användbart, utan endast bearbetat med extruderingsmetoden (officiellt kallad polystyrenskum). Sådan isolering utsätts inte för krympning, utan kräver ökad ljudisolering, eftersom den ibland förstärker yttre buller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralull rekommenderas för både metall- och plastfasad , proffs anser plattor 1000x50 mm i storlek för att vara den bästa sorten. Rullarna krymper gradvis, och det finns en hög risk att förlora isoleringen i den övre delen av väggen efter en kort tid. Nackdelarna med en sådan beläggning är det betydande behovet av ångspärr, behovet av att täcka materialet från fukt från utsidan. Om du ska installera mineralull är det nödvändigt att vidta åtgärder för att skydda mot fina dammpartiklar. Resten av basaltisoleringen fungerar relativt bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta kan du hitta den så kallade penoplexen i byggföretagens kataloger. Det är inget ovanligt med det, eftersom det är samma expanderade polystyren som extruderades vid förhöjt tryck (en sådan teknisk process skapar en struktur av små celler). På fabriker produceras penoplex i form av plattor med en tjocklek på 2 till 10 cm.

Fördelen med materialet är den enhetliga fördelningen av luftbubblor genom massan. På grund av denna egenskap överför den mycket lite värme och är lite känslig för effekterna av vatten. Under testerna bekräftade ett antal termotekniska undersökningar att när penoplex drunknar på 30 dagar blir det tyngre med bara 0,06%, det vill säga att vatten bara kan tränga in i produktens snittändar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna kan det noteras att denna isolering lätt förstörs genom att:

  • aceton;
  • formaldehyd;
  • färgförtunnare;
  • bensin, fotogen, diesel;
  • oljefärg och ett antal andra organiska ämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknikens komplexitet leder till det faktum att penoplex är dyrare än nästan all massisolering, exklusive mineralull. Efter installationen täck materialets yta så snart som möjligt innan det förstörs av direkt solljus. Liksom alla derivat av polystyren tillåter inte ens folieklädd penoplex dig att skydda dig mot att en husmus ser ut i väggarna. Vi måste vidta ytterligare åtgärder för att bekämpa denna gnagare. Ett allvarligt problem är den enkla tändningen av denna typ av isolering, vilket förnekar även dess acceptabla densitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För väggar som är färdiga med alla typer av sidospår måste du välja isolering, med fokus på följande kriterier:

  • värmeledningsförmåga;
  • intensiteten av fuktabsorption (vätska och från luften);
  • dess skydd mot brandpåverkan;
  • önskad skikttjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmeledningsförmåga (hur mycket värme som kvarhålls) är en nyckelparameter som kännetecknar ett material som isolerande. Men även mellan deras enskilda arter varierar det ganska stort. Så värmen slipper mest genom mineralull, och minst läckage kommer genom skum. Förvirring är förgäves: rekommendationer för att välja bomull görs med hänsyn till materialets andra värdefulla egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmare möter oundvikligen fukt som avsätts från luftströmmar, om "kakans" integritet bryts kan droppar (sippor) av flytande vatten också tränga in. Därför, när de väljer den slutliga versionen, styrs de alltid av hur mycket vatten ämnet kommer att absorbera utan att förlora dess användbara egenskaper. Det enklaste sättet är med materialets densitet: ju mer betydande det är, desto bättre är det att använda just denna typ av isolering. Men vi måste också räkna med komplikationen med att montera tyngre konstruktioner.

Brandsäkerheten bedöms utifrån hur hög brännbarhet ett ämne är . Och tjockleken på det lager som skapas är ett motsägelsefullt värde. Det råder ingen tvekan om att med dess ökning ökar det termiska skyddet märkbart. Men ett balanserat tillvägagångssätt behövs med hänsyn till hur tätt materialet används. Om det är mycket tätt, är det lämpligt att använda ett mindre tjockt lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare försöker övertyga konsumenterna om att deras material är helt miljövänliga, gjorda av linnefibrer eller ren cellulosa, och även limmet är valt så naturligt som möjligt. Tro på sådana löften eller inte, alla måste bestämma på egen hand, men det är bättre att tänka på varför professionella byggare försöker isolera fasader med mer välbekanta produkter, utan att betala för mycket "för miljön". Det enda undantaget är glasull, det är verkligen hälsofarligt vid minsta tekniska kränkning eller otillräckliga skyddsåtgärder.

För utomhusbruk under sidospår är det svårt att hitta bättre alternativ än den redan nämnda mineralullen och expanderad polystyren. Men för att resultatet ska uppfylla byggnadernas förväntningar, och även den allvarligaste frosten inte påverkar utsidan, är det nödvändigt att inte bara välja rätt isolering utan också att tillämpa den enligt rekommendationer från proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsteknik

Det första steget, enligt allmänt accepterad teknik, är beräkningen av det erforderliga värmeskyddsskiktet. I Moskva -regionen kan hus för sidospår isoleras med mineralull (eller glas) ull, vars tjocklek är 50 - 100 mm, under särskilt svåra förhållanden kan denna siffra fördubblas genom att göra en tvåskiktsstruktur. Det är bäst att inte förlita sig på din egen ingenjörskunskap, onlinekalkylatorer eller råd från bekanta byggare, utan begära en beräkning från samma företag som installerar sidospåren.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behovet av den exakta mängden material bestäms är det dags att förbereda ytan.

Det går enligt följande:

  • alla lampor och dekorativa detaljer tas bort;
  • rännor demonteras;
  • trim på fönster och dörrar tas bort (om de redan har installerats);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • väggarnas grova ytor befrias från förfallna områden;
  • hela träytan är impregnerad med brandskyddsmedel;
  • om väggarna inte är av trä, utan av tegel eller av konststen, är det nödvändigt att ta bort tillströmningen och föroreningarna;
  • sedan täcks betongen eller teglet två gånger med en djupt penetrerande primer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla typer av sidospår installeras horisontellt , och därför bör lådan gå vertikalt. Avstånden mellan dess noder beror på vilken typ av beklädnad som ska appliceras och på bredden på blocken för den valda isoleringen. Oftast tillhandahålls ett mellanrum på 0,6 m, men under lagren av mineralull och glasull är stängerna monterade med ett yttre steg på 590 mm, då passar beläggningen tätt och lämnar inte någonstans. Men avståndet från en fästpunkt för stången till en annan i botten kan inte vara mer än 0,5 m.

För att hålla dessa delar på en trävägg används självgängande skruvar för att skruva in dem i träet, specialiserade pluggar appliceras över tegelstenen. Varje block väljs så att det är lika tjockt som isoleringen (vi pratar om installation direkt på väggytan). Men när en ram appliceras tar de antingen delar för svarven med en storlek på 5x5 cm, eller speciella upphängningar i form av bokstaven P.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att montera sidospåren nära isoleringsmaterialet och lämna ett mellanrum på 40-50 mm, byggarna ger tillförlitlig ventilation. Men denna lösning kräver installation av en extra låda, vars skapande beaktas vid beräkning av mängden material. När plattor, rullar överstiger 100 mm i tjocklek, är det lämpligt att ge företräde åt en tvärkista (det gör det möjligt att placera lagren av värmeskydd i rät vinkel mot varandra).

Ovanför mineralull, glasull och skum är det alltid nödvändigt att placera ett speciellt membran som skyddar både fukt och vind från utsidan. När man studerar recensioner av sådana membran är det värt att uppmärksamma om de är bra på att släppa ut ånga. Om denna siffra inte räcker kan allvarliga problem uppstå.

Bild
Bild

Dukar för skydd mot vind och vatten överlappar nödvändigtvis varandra med minst 0,1 m. Vid beräkning av behovet av alla komponenter kan du säkert lägga till ytterligare 10% till den resulterande siffran. Då bromsar varken defekta produkter eller installationsfel konstruktionen eller reparationen.

Bild
Bild

Många nybörjare och hantverkare lockas av det enkla att skapa en låda av trä, vilket manifesteras i att:

  • Installationen kan göras för hand utan onödiga verktyg.
  • Processen är inte dyr.
  • Träläkten ensam minimerar värmeläckage (jämfört med stålmotstycken).
  • Strukturen kan fästas direkt på väggen utan att lägga till fästen eller andra anslutningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men positiva egenskaper kan inte existera utan nackdelar. Så, materialets billighet blir en mindre övertygande fördel när du överväger behovet av behandling med brandskyddsmedel och medel som undertrycker tillväxten av mikroskopiska svampar. Det visar sig inte vara en så enkel uppgift att välja staplarna med exakt önskad längd, som ska vara till och med externt och dessutom torkad upp till 10 - 12%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

När isoleringen väljs och köps och själva arbetet börjar bör ingenting störa installatörerna. Även om modern teknik låter dig arbeta under alla årstider, är det därför lämpligt att välja en torr och varm dag. Innan man lägger isoleringen krävs det att man tar bort allt som kan bli ett hinder - till och med grenarna av buskar som kan fastna.

Ecowool i dess praktiska egenskaper är identisk med mineralanalogen , så det enda argumentet till förmån är ökad säkerhet. Dessa två material är utmärkta för att dämpa gatubuller på grund av deras fibrösa, lösa tjocklek. Ecowool måste fixas med specialanordningar och paneler bildas inte av det. Så nästan alltid installationen av denna isolering är betrodd av proffs. Om det inte är möjligt att betala för deras tjänster måste du överväga andra metoder för termiskt skydd.

Bild
Bild

Det är lämpligt att isolera sidospår på träväggar med material med lägst värmeledningsförmåga. Vi pratar om glasull och extruderat polystyrenskum. Huvudproblemet med sten-, betong- och tegelytor är den höga ånganivån, och endast hydrofoba material kan effektivt motstå det. För platser där maximalt brandskydd krävs är mineralull definitivt i första hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I stället för ett membran för att skydda mot vind och fukt från utsidan använder vissa hantverkare förstärkningsskikt (gjorda av metallnät och murbruk). Det finns tillfällen då mineralull placeras i form av en så kallad omslutande form, när mattor placeras mellan två metallplåtar. Ett sådant steg hjälper till att garantera den högsta stabiliteten hos värmeskyddet, men tvingar istället att tänka på fästningen av beklädnaden på det yttre arket. Genom att placera ett isolerande material med extrema remsor är det möjligt att ställa in placeringen av delar av det dekorativa materialet i förhållande till isoleringsskiktet mest exakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland vet användarna inte om det är möjligt att inte isolera sidospåren alls och inte betala för ytterligare material och arbete . Svaret blir genomgående negativt, även när hemmet är i ett varmt område. När allt kommer omkring hjälper värmeisolering av hög kvalitet inte bara att hålla värmen inne, utan garanterar också ett rationellt tillstånd för området mellan väggen och ytskivorna. Om kondens ackumuleras där, blir även det starkaste materialet av högsta kvalitet snabbt oanvändbart. Därför överväger ansvariga ägare alltid noga hur man tillhandahåller värmeisolering under sidoskiktet i enlighet med alla tekniska regler.

Rekommenderad: