Källarkant (50 Bilder): Storlek På Sidospår För Källare Och Fundament, Metallprodukter För Nailite -hus

Innehållsförteckning:

Video: Källarkant (50 Bilder): Storlek På Sidospår För Källare Och Fundament, Metallprodukter För Nailite -hus

Video: Källarkant (50 Bilder): Storlek På Sidospår För Källare Och Fundament, Metallprodukter För Nailite -hus
Video: Lap Siding Installation Basics 2024, April
Källarkant (50 Bilder): Storlek På Sidospår För Källare Och Fundament, Metallprodukter För Nailite -hus
Källarkant (50 Bilder): Storlek På Sidospår För Källare Och Fundament, Metallprodukter För Nailite -hus
Anonim

En sockel är ett element som ligger mellan en byggnads grund och dess första balk, en byggnadsram eller den första raden med tegel. Med andra ord är det ett övergångselement i huset från grunden. Ett sådant arrangemang orsakar en ökad belastning på källardelen, som är mer utsatt för förstörelse och korrosion än andra.

I detta avseende behöver basen pålitligt skydd, som inte är rädd för effekterna av fukt och vägreagenser, frost och mekaniska skador . Detta efterbehandlingsmaterial är källarkant. Det är en panel vars yta imiterar naturmaterial: sten, tegel, trä, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Källarkant är en panel baserad på polyvinylklorid, metall och några andra material som har en låsanslutning för installation och används för beklädnad av byggnadens källare. Panelerna är tjockare än fasadmotstyckena, vilket förklarar deras ökade styrka och motståndskraft mot stress. Samtidigt är tyngden av källarsidan obetydlig, så det finns ingen överdriven belastning på byggnadens bärande strukturer. Materialets vikt per 1 m2 är i genomsnitt 3-5 kg.

Installationen går snabbt och enkelt: panelerna hänger ihop med varandra på grund av närvaron av speciella lås, och ytterligare element finns för hörn och utskjutande element. Om vi pratar om metallfasader i källaren, är det rättvist att säga att det är ekonomiskt. Detta beror på att materialet lätt böjer sig, så mängden materialrester är minimal. Tyvärr är det inte nödvändigt att säga detta om vinylanalogen, eftersom materialet inte böjer sig.

Bild
Bild

Installation av sockelpaneler kan utföras på alla typer av socklar. Materialet fästs direkt på väggytan eller på en metall- eller läktarkista. I det senare fallet behöver du inte oroa dig för att noggrant jämna ut byggnadens väggar: sidopaneler låter dig dölja oegentligheter, sprickor och andra brister i väggarna.

På grund av att källarpanelerna skyddar den nedre delen av byggnaden från de negativa effekterna av miljön är det möjligt att förlänga konstruktionens livslängd avsevärt. Siding motstår korrosion (metallprofiler har en speciell polymerbehandling), är inte rädd för frost (på grund av en liten expansionskoefficient, materialet spricker inte vid låga temperaturer, tål upp till 60 fryscykler), tål temperaturfall och vindbyar vindstilla vind (på grund av närvaron av ett lås mot orkan) … Drifttemperaturområde - från -50 till +60 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slutligen förekommer inte mögel och mögel på sidosidan och insekter häckar inte. Dessutom bleknar den inte i solen och behåller ett attraktivt utseende och prestanda under hela dess livslängd (30-50 år).

Tack vare olika texturer och färger kan du välja källarpaneler för alla hem- och exteriörstil . Samtidigt imiterar moderna profiler så nära som möjligt ytan av sten, trä, tegel, kakel, så strukturen ser elegant och ädel ut. Det är viktigt att köp och installation av källarsidor blir mycket billigare jämfört med kostnaden för att täcka med tegel eller sten.

Bild
Bild

Kanske är materialets enda "nackdel" dess brandfarlighet vid kontakt med öppen låga. Brandfaroklassen för vinylmodeller är G2 (måttligt brandfarlig).

Materialets omfattning är mycket brett:

  • plintbeklädnad;
  • utsmyckning av verandan, veranda;
  • efterbehandling av lokaler som kännetecknas av en hög luftfuktighet;
  • mot bad, lusthus, staket, brunnar.
Bild
Bild

Vyer

Beroende på materialet på grundval av vilket källarsidan utförs finns det flera typer av det.

Metall

Panelerna är i princip galvaniserat stål täckt med ett skyddande polymerskikt. En egenskap hos materialet är dess ökade hållfasthet, motståndskraft mot mekaniska skador, brandsäkerhet. Tack vare polymerskiktet skyddas materialets yta mot korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallbeklädnad kan imitera olika texturer, men kostnaden kan inte kallas låg.

Vinyl

Detta material är baserat på polyvinylklorid. Vinylbeklädnad kännetecknas av hållbarhet, prisvärdhet och en mängd olika texturer och färger. Det är dessa paneler som kan ha både ett ovanligt pastellintervall och rika nyanser (rött, ljusblått). Dessutom kan de imitera trä, sten, tegelytor.

När det gäller driftsegenskaper är dessa frostbeständighet, fuktbeständighet, vindbeständighet. När det gäller deras hållfasthetsegenskaper är vinylprofilerna sämre än sina metallmotsatser.

Bild
Bild

En typ av PVC-baserade paneler är akrylfasad . På grund av närvaron av polymerer i basen kännetecknas den av förbättrade tekniska egenskaper. De är optimala för utomhusdekoration i svåra väderförhållanden, motståndskraftiga mot extrema temperaturer och verkan av kemikalier. Deras livslängd är längre (upp till 50 år) jämfört med livslängden för vinylmodeller (upp till 30 år), men kostnaden är högre.

Fibercement

Den är baserad på cement, modifierare och cellulosaförstärkande fibrer. Det senare ger materialet styrka och soliditet. Panelerna är motståndskraftiga mot fukt och eld. De är dock inte alltid lämpliga för inredning av hus, eftersom märkbara sömmar och luckor kvarstår under installationen.

Det finns också keramik- och betongfasader . Den första är miljövänlig eftersom den innehåller lera och andra naturliga komponenter. När det gäller deras styrka är keramiska paneler jämförbara med liknande plattor med ökad tillförlitlighet. Fördelen med betongbeklädnad är motståndskraft mot solljus, fukt, låga temperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har emellertid en imponerande vikt, och därför krävs ofta förstärkning av fundamentet och källarens höjd bör inte överstiga 2 meter. Slutligen krävs en slipmaskin med diamantskiva för att skära panelerna.

Alla dessa typer av paneler kan användas tillsammans med isolering. För dessa ändamål är skum och polystyrenskum lämpliga, och när man organiserar vattentätningsskydd av väggytan är det tillåtet att använda värmeisolerande material av mineralull (basalt är bättre, men om ett ekonomiskt alternativ övervägs är glasfiber också lämpligt). En låda är vanligtvis fäst på väggarnas isolerade yta.

När det gäller typer av källarsidor bör följande grupper av material särskiljas.

Bild
Bild

Flexibla paneler

De är uteslutande vinyl, som används för beklädnad av sfäriska ytor. Möjligheten att böja utan att bryta beror på närvaron av syntetbaserade bindemedelstrådar som ligger mellan panelens formfaktor och spikpanelen. Längden på sådana produkter är vanligtvis 3-3, 8 m, bredd-17-24 cm. Tjockleken på panelerna är liten för källarmaterialet-1, 1-1, 5 cm. Detta är förståeligt, eftersom det är för tjockt material kommer inte att kunna ta en sfärisk form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modulära paneler

De är bekanta profiler som kan vara långa (deras längd är 2-6 m) eller rektangulära profiler (deras genomsnittliga storlek är 1150 * 450 mm).

Sockelsidorna kan härma olika ytor

  • murverk av natursten;
  • murverk av huggna stenar (låter dig få ädla, dyra fasader, imiterar beklädnad med natursten, presenteras i mer än 60 färgvariationer);
  • tegel (slät eller flisad) murverk av vita eller röda tegelstenar (ca 11 färger tillgängliga);
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

imitation av virke, brädor, bältros, flis (grovhuggna brädor)

Den mest optimala källarsidan är metallpaneler. Delar av källaren, trimmade på detta sätt, tolererar lätt negativa miljöförhållanden och är inte rädda för mekaniska skador.

Men om fasadmaterialet har ljusa eller ovanliga pastellfärger kan en liknande färgpalett krävas för källaren. I det här fallet är det bättre att välja vinylprofiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Sidodimensioner regleras inte av statliga standarder, så panelens mått kan variera från tillverkare till tillverkare.

Normalt är vinylfasad 2,5 till 4 m lång och 20-30 cm bred . Längden på metallfasader varierar från 60 cm till 6 m. Och storleken på fibercementpaneler av de flesta märken är lika: längd - inom 3-3,6 m, bredd - från 10 till 30 cm.

Tjockleken på källarpanelerna överstiger tjockleken på väggprofilerna och ligger i intervallet 2-4 mm. De mest populära profilerna är 1 m långa, 0,5 m breda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer ett sidospår bör du komma ihåg att tillverkaren anger panelens hela bredd och den användbara. Beräkningen av antalet profiler bör utföras utifrån användbarhetskoefficienten. Till exempel har profilerna "mursten" från märket Nailite en full storlek (längd) 116 x 49 cm och en användbar - 102 x 46 cm.

Oavsett vilket företag som utfärdar kan alla profiler delas in i tre grupper

  • tunn, upp till 15 mm bred (kännetecknas av låg vikt och flexibilitet);
  • medium, vars bredd varierar mellan 15-25 mm (det mest efterfrågade materialet);
  • tjock - deras bredd är cirka 25 mm (modellerna kännetecknas av närvaron av ett tjockt lager av polyuretan, och därför har materialet höga värmeisoleringsegenskaper och kan monteras utan användning av isolering).
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

På grund av olika paneldesignalternativ kan den utskjutande delen av fundamentet och sockeln ha olika finish. Paneler för sten är utbredda: på grund av förekomsten av grovhet är det möjligt att uppnå effekten av naturligt murverk. Om det är nödvändigt för att uppnå originalitet på utsidan, kan vi rekommendera en imitation av mursten av olika storlekar.

Imitation av murverk är inte mindre populärt . På grund av intrycket tryckt på originalmaterialet har panelerna all den karakteristiska grovheten och flisen. En annan fördel med "tegel" -profiler är enkelhet att klippa (tegel för tegel), så det används ofta för att avsluta byggnader med ett stort antal utskjutningar och svängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den beige profilen, den så kallade "brända tegelstenen", kommer att uppskattas av älskare av raffinerad lyx. Det sticker ut från andra sidospår alternativ för sin utsökta adel.

Att sitta under ett träd passar perfekt in i stilen med ett "rustikt" hus på landet. Det kommer att skapa en illusion av att pläta basen med naturligt trä. För hus i lantlig eller kolonial stil rekommenderas att välja en vit och ljus nyans av profiler för brädet, för byggnader i alpestugor-en nyans av wenge, körsbär eller mörkbrun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Bland de inhemska märkena utmärks följande företag.

  • " Dolomit ", som har producerat sina produkter sedan 2008. Sockelprofiler imiterar vild sten, du kan välja materialet från en av tre kollektioner: monokromatisk sten, exklusiv, sten med målade sömmar. Bredden på panelerna är 22 cm, längden är 33 cm. Materialets tjocklek är 1,6 mm.
  • Sidomärke Docke finns i 3 varianter: murverk, huggen sten, skiktad sandsten. Enligt kundrecensioner kännetecknas materialet av god kvalitet till ett ganska överkomligt pris.
  • I märkeskollektionen FineBer du kan hitta många alternativ för paneler med imitation av tegelverk: gula och röda tegelstenar, samling "Brick facing BRITT" (möjlig palett - mörkbrun, mörkrosa, nyanser av vinrött), samling "Brick".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland västerländska tillverkare är följande märken betrodda av köpare

  • Erkänd ledare - amerikansk tillverkare Nailite … Produkterna är av hög kvalitet och olika designlösningar. De mest populära är profiler för sten, tegel, trä. Materialets livslängd är 25 år, medan det är anpassat för användning i det hårda ryska klimatet. Behöver inte ytterligare färgning under användning.
  • Märkesamling Novik representerad av imitation av tegelverk i olika nyanser. Panelernas längd och bredd är 1219x470 mm.
  • Tyskt märke Deke , och i enlighet med den tyska stavningen Döcke, produceras i 2 varianter: en sten och en tegelsten. Ytterligare element levereras med panelerna.
Bild
Bild
  • Profilproduktion VOX (Polen) utförs i tvådimensionella variationer: 1110x460x2,5 (massiv mur) och 1110x477x2,5 mm (massiv sten för tegel). Den senaste stenmodellen har en panelbredd på 466 mm. Tillverkaren lyckades uppnå en fantastisk närhet till natursten: sidosidan har till och med en sprinkling av de minsta fragment som är karakteristiska för en sten.
  • Kanadensiskt sidospår NOVIK är tillverkad med förbättrad teknik och tål därför även extrema väderförhållanden. Med mer än 15 års historia har materialet förbättrade tekniska egenskaper, kräver inte målning och andra manipulationer under drift. Tillverkad i 5 varianter: vilda och huggna stenar, cedertavla, tegel, träbältros.
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

När du väljer paneler, anslut 2 av dem tillsammans. De ska passa enkelt och inte skapa luckor. Lederna ska vara osynliga.

En vinylprofil av hög kvalitet ska ha samma färg på utsidan och insidan . På billigare modeller är ryggen vanligtvis lättare. I allmänhet påverkar detta inte byggnadens slutliga utseende, men i vissa fall kan man misstänka en lågkvalitativ produkt till ett uppblåst pris. Under alla omständigheter ska panelernas färg vara enhetlig, fri från ränder och fläckar.

För paneler med en mörkare färg måste du betala ett något högre pris än för motsvarigheter i ljusa nyanser. Detta beror på det faktum att de tidigare bleknar snabbare, och därför används stabilisatorer för att bevara färgen, vilket ökar kostnaden för profilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Obs: den blanka ytan absorberar ljus och bleknar därför snabbare. Om ditt hem ligger på solsidan eller om du bor i den södra regionen, är det bättre att föredra matta alternativ.

Titta på panelen från slutet: den måste ha samma höjd i hela profilen. Observera att höjden på hörnpanelerna måste vara exakt samma som profilens bredd.

Perforeringarna för självgängande skruvar måste vara identiska, snygga. Annars kommer fukt att tränga in i för stora hål, och för små, när du försöker skruva in självgängande skruvar i dem, kommer profilen att spricka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att vara uppmärksam på produktförpackningar. Normalt bör den vara gjord av kartong. När du köper sidospår i plastfolie riskerar du att skaffa profiler som deformerats under transport och lagring.

Genom att följa enkla rekommendationer kan du uppnå den tekniska noggrannheten vid installationen av källarpaneler:

  • läggning utförs från botten till toppen, från vänster till höger;
  • panelerna ska fästas på lådan med hjälp av rostfria spikar eller självgängande skruvar;
Bild
Bild
  • spikar och skruvar ska placeras strikt vinkelrätt mot panelernas yta, medan locket inte ska sjunka in i panelen, annars kan sidosidan deformeras;
  • när de installeras vid negativa temperaturer, hålls sidopaneler preliminärt vid rumstemperatur i ett dygn.

Vackra exempel

På grund av olika sidospårmodeller är det möjligt att enkelt välja det bästa alternativet för en specifik struktur. Det är viktigt att ta hänsyn till exteriörens egenskaper: husets storlek, nyanser och textur av andra efterbehandlingsmaterial.

Så, för lanthus gjorda av sten, rekommenderas det att välja en källarsida för flisad basalt, spillror. För hus med trähölje är en sockel med en imitation av en vassmatta, träflis, ekbjälkar lämplig.

Bild
Bild

Populära källarbeklädnader inkluderar användning av en mörk nyans av källarpaneler och tak i kombination med ljusfärgad beklädnad av resten av fasaden. För att matcha basen kan du rama in dörr- och fönsteröppningar.

Utförandet av källaren, fasaden och taket i samma färg, men i olika nyanser, anses vara tilltalande för ögat. Det är att föredra att välja ljusa varma färger av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest mångsidiga typen av källarpaneler är de som imiterar murverk. Det är dock viktigt att välja en lämplig "sten" för fasaden. Så för byhus i lantlig stil är det bättre att välja en sten med ljusa nyanser, kombinera den med en sten- eller träfasad.

För klassikerna bör du välja grått eller sandigt murverk. Materialet för sockeln kan upprepas när du avslutar små dekorativa element i fasaden, som, som du vet, är rikliga i det klassiska exteriören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnader där samma fasad och källarpaneler används, som bara skiljer sig i färg, ser spektakulära ut. Som regel är det ytor som imiterar sten. Stenfinish kommer att visa status och god smak hos ägarna till byggnaden.

Bild
Bild

I den här videon hittar du en mästarklass om installation av källarsidor.

Rekommenderad: