Hur Befruktas Druvor På Våren? Hur Matar Man Kopparsulfat För En Bra Stor Skörd? Vårmatning Tidigt På Våren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Befruktas Druvor På Våren? Hur Matar Man Kopparsulfat För En Bra Stor Skörd? Vårmatning Tidigt På Våren

Video: Hur Befruktas Druvor På Våren? Hur Matar Man Kopparsulfat För En Bra Stor Skörd? Vårmatning Tidigt På Våren
Video: How to Fertilize Grapes For Great Production! Fertilizing Our Organic Grape House 2024, April
Hur Befruktas Druvor På Våren? Hur Matar Man Kopparsulfat För En Bra Stor Skörd? Vårmatning Tidigt På Våren
Hur Befruktas Druvor På Våren? Hur Matar Man Kopparsulfat För En Bra Stor Skörd? Vårmatning Tidigt På Våren
Anonim

Toppdressing av druvor på våren är mycket viktigt för vinstockens fulla tillväxt och utveckling och för att få en rik skörd. Faktum är att gödningsmedlet som appliceras på plantans plantningshål räcker i högst 3 år, varefter substratet är utarmat. I vår recension kommer vi att fokusera på de mest effektiva gödningsmedel och populära folkmedicin för vingårdsvård.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Varje år skickar druvor mycket energi och näringsämnen till fruktens tillväxt och mognad. För att göra detta absorberar det alla användbara mikro- och makroelement från jorden, utan vilket det inte kommer att kunna utvecklas fullt ut och bära frukt i framtida perioder. Med brist på näringsämnen försvagas busken, blir sårbar för infektioner och skadedjur . Som ett resultat smälter äggstockarna och frukterna mognar dåligt.

Den årliga vårmatningen spelar en speciell roll . Efter vintern kommer alla växter ur viloläge, druvorna växer aktivt och får näring från jorden.

Om marken är utarmad kommer det att påverka vingårdens vegetation mest negativt.

Bild
Bild

Således utför utfodring på våren ett antal viktiga funktioner:

  • när en tillräcklig mängd näring tas emot växer frukterna stora och har höga smakegenskaper;
  • toppdressing låter dig bevara blomställningar och formade borstar maximalt;
  • vårmatning förbättrar tillståndet hos växter som är svaga efter vinterperioden;
  • befruktning stärker växternas immunitet, därför fungerar det som en förebyggande åtgärd mot svampinfektioner och parasiter;
  • med rätt utfodring kan dess kumulativa effekt kvarstå under hela året.
Bild
Bild

Det är mycket lätt att avgöra att en växt saknar vissa spårämnen genom att titta på de gröna delarna. Detta låter dig justera volymen och sammansättningen av användbara förband. Så med underskott:

  • kväve - vinstockens tillväxt stannar, bladen ändrar färg till ljusgrön;
  • kalium - en brun kant visas längs kanten på bladplattan;
  • fosfor - senblommande, brunbruna fläckar märks på de mörkgröna bladbladen;
  • järn - bladen blir gula, men venerna behåller samtidigt en ljus mättad färg;
  • svavel - tillväxtpunkten dör bort.
Bild
Bild

Vilka gödningsmedel ska appliceras?

Den grundläggande lösningen för vårgödsling av vingården är en blandning av 2 msk. l. superfosfat och 1 msk. l. ammoniumnitrat med tillsats av 1 tsk. kaliumsulfat . De torra komponenterna blandas och löses i en hink med varmt vatten som värms upp till 20-25 grader. Kall användning rekommenderas inte. Denna volym av näringsblandningen är tillräcklig för att befrukta en druvbuske; den hälls i en speciell gräv eller rör.

Denna lösning används för de två första förbanden . När den tredje introduceras är det nödvändigt att utesluta kvävehaltiga komponenter - urea och ammoniumnitrat.

Ett överskott av detta spårämne i fruktstadiet orsakar en aktiv tillväxt av den gröna massan till nackdel för tillväxten av klasar och mognad av frukter.

Bild
Bild

För utfodring av druvbuskar på våren kan du använda färdiga komplexa gödningsmedel, du kan köpa dem i vilken butik som helst. De innehåller alla makro- och mikroelement som är nödvändiga för odling i optimala proportioner. Erfarna vinodlare använder "Aquarin", "Solution" eller "Novofert ". Dessa produkter löses i vatten enligt instruktionerna. Varje ändring av dosen kan leda till de mest ogynnsamma konsekvenserna, eftersom ett överskott av näringsämnen för en växt är lika farligt som bristen på det.

På våren reagerar druvor väl på införandet av organiskt material i marken . Sådana gödningsmedel kan användas som basförband eller som en del av ett komplex tillsammans med mineraltillskott. Man bör dock komma ihåg att organisk gödsling uteslutande appliceras på våren, före blomning. Att arbeta med organiskt material är enkelt, bekvämt och lönsamt; naturliga och samtidigt tillgängliga ämnen kan användas som gödningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Ett effektivt gödselmedel för vingården som kan ersätta all annan toppdressing. Den innehåller kväve, kalium, fosfor och många andra mineraler. Gödsling av vinstockarna produceras enligt följande schema:

  • jordens översta skikt avlägsnas i gångarna;
  • ruttnad gödsel placeras i den resulterande diken;
  • gödselmedel strös med jord;
  • jorden i cirkeln nära stammen har försiktigt spillts ut.

Denna "smörgås" kommer att fungera som den viktigaste näringsleverantören under hela växtsäsongen.

Bild
Bild

Kompost

En bra toppdressing på våren för druvor kommer att ruttna växtmaterial, det är berett i 6-8 månader. Detta kommer att kräva onödiga växtrester, jord, torv, gödsel, lite kalk och vatten.

För att förbereda en komposthög i ett avlägset område i trädgården är det nödvändigt att lägga ett lager av organiskt avfall 20-30 cm tjockt. Strö över det med jord eller gödsel ovanpå, lägg sedan ytterligare ett lager kompost och täck det med jord igen. Denna "tårta" bildas tills högen på högen är 1,5-2 m.

Var tredje lager i processen strös med kalk och spills noggrant med vatten. På sidorna och ovanpå är högen täckt med trädgårdsjord eller torv. Om du gör detta tidigt på hösten kan du nästa vår få en näringsrik toppdressing för vingården.

Bild
Bild

Kycklingspillning

Det anses vara en av de mest effektiva folkmedicinerna för ökad tillväxt och utveckling av vinstockarna. Dess kemiska sammansättning motsvarar nivån av gödsel, så det är efterfrågat när den första vårmatningen genomförs.

Viktig. Man bör komma ihåg att oförberedd fågelspillning är mycket giftigt och kan bränna växtens rötter och gröna delar.

Därför måste spillningen spädas med vatten i förhållandet 1: 2 innan den gödslar vingården och den resulterande uppslamningen måste stå i 2 veckor . Efter det späds det igen med vatten, vilket ökar den totala mängden vätska med 5 gånger. Först då kan vingårdens gödselmedel användas. Näringskompositionen appliceras på ett avstånd av 40-60 cm från stammen.

Bild
Bild

Örtinfusion

Grönt gödselmedel kommer att vara ett bra alternativ till organiska föreningar. I denna egenskap kan du använda årliga lupiner, ärtor, alfalfa, klöver eller nässlor . Växtmassan stoppas i en hink med 2⁄3, hälls med vatten och lämnas att jäsa på en varm plats i 5-7 dagar, i slutet av denna period bör en obehaglig lukt uppträda. Den resulterande lösningen dekanteras, späds ut med en hink vatten och förs under vinstockarna under vattning.

Varje rotförband måste kompletteras med blad . Detta beror på att druvblad har förmågan att tillgodogöra sig mikro- och makroelement i flytande form. Näringslösningen för sprutning framställs av samma ämnen som för rotbefruktning, vanligtvis används ammoniumnitrat, urea, kaliumsulfat, superfosfater och mineraler. Koppar, bor, zink, selen och andra mineraler måste tillsättas till näringsblandningen.

Bild
Bild

För att förhindra avdunstning införs socker i den resulterande lösningen före användning med en hastighet av 50 g per hink med läkemedlet. Som root top dressing kan du använda färdiga komplexa produkter "Master", "Florovit", liksom "Biopon ". I detta fall är det viktigt att observera doseringen, tillverkaren anger det i instruktionerna.

Av folkmedicin för sprutning är de mest populära örtinfusioner med tillsats av askpulver.

För att förbereda näringsblandningen fyller du tunnan halvvägs med klippt gräs, fyller den med vatten och låter jäsa i 2 veckor . Efter denna tid tillsätts 500 g aska till varje liter jäst infusion.

Bild
Bild

Ansökningsmetoder

Låt oss bo mer i detalj om reglerna för införande av rotförband.

Rot

Erfarna odlare, när de planterar unga plantor, brukar de gräva ett rör i hålet, genom vilket de därefter vattnar och matar sin vingård. För detta är plast- eller asbeströr med en diameter på 15-20 mm lämpliga. De måste placeras på ett avstånd av 50-80 cm från busken och fördjupas med 40-50 cm.

Om detta inte har gjorts kan en annan teknik användas. För att göra detta grävs en 40-60 cm djup dike över hela vingårdens diameter på ett avstånd av 50-60 cm från buskarna. Det är där då och då som användbara lösningar hälls och strös sedan med jord.

Råd. Det är viktigt att komma ihåg att vingården måste fuktas rikligt före varje utfodring, annars får rötterna en kemisk förbränning.

Det rekommenderade befruktningsdjupet måste observeras exakt . Näringsblandningen bör placeras på nivån för huvuddelen av rötterna - detta är grundregeln för att mata vingården. Endast i detta fall kommer alla introducerade mikro- och makroelement att absorberas fullt ut och gynna busken. Om toppdressing är ytlig, stimulerar det den aktiva tillväxten av ytterligare skott, vilket i sin tur bromsar utvecklingen av druvor, försämrar tillväxt och mognad av frukter.

Bild
Bild

Blad

Den första bladbehandlingen utförs innan knopparna dyker upp; i Moskva -regionen och andra centrala regioner faller denna period i början av maj. Den andra toppdressingen utförs efter blomningen, oftast motsvarar den första halvan av juni, men i Kuban och andra södra territorier sprutas i slutet av våren . Det är nödvändigt att utföra behandlingen i grumligt, men inte regnigt väder, på soliga dagar är det bättre att göra detta på morgonen före soluppgången eller på kvällen efter solnedgången, när det inte finns någon aggressiv effekt av ultraviolett strålning.

För det för att maximera effekten av näringslösningen bevattnas druvbuskarna med vatten från en sprayflaska varje dag . I detta fall tar den torkade lösningen igen en flytande form och absorberas maximalt av växtens gröna vävnader. Således bibehålls en förlängd matningseffekt.

Bild
Bild

Utfodringsschema

Och slutligen, överväga befruktningssystemet som gör att du kan maximera vinskörden.

Mitten av april

Den första delen av vårgödsel appliceras tidigt på våren innan den aktiva växtsäsongen börjar, tills knopparna öppnar sig på skotten. I den centrala delen av Ryssland faller den här tiden i april - de första tio dagarna i maj . Den största effektiviteten under denna period ges av kompositioner baserade på fosfatgödselmedel (50 g), kväve (40-50 g) och kaliumkalas (30-40 g).

Den torra blandningen förs in i hål grävda runt busken på ett avstånd av 50-60 cm . Därefter tillsätts toppdressing med jord. Således kommer växterna genom rötterna att kunna absorbera maximalt med näringsämnen som är nödvändiga för aktiv vegetation.

Samtidigt utförs profylaktisk sprutning av vinstockarna med lösningar av koppar eller järnsulfat. Sådan behandling kommer att förhindra nederlag av växter genom svampinfektioner.

Det största resultatet uppnås genom gemensam användning av bearbetningen av ytdelen och spill av mark.

Bild
Bild

Innan blomningen

Den andra utfodringen utförs 3-4 dagar innan blommorna öppnas. I de södra regionerna i vårt land motsvarar denna period slutet av maj, i de norra regionerna faller den på början av sommaren. För närvarande bör utfodring innehålla en blandning av mineraliska och organiska komponenter:

  • en lösning av fågelspillning eller mullein används som naturliga formuleringar;
  • mineralkomplex framställs på basis av kaliumpreparat (30 g), kväve (40-50 g) och fosfater (50-60 g).
Bild
Bild

Efter fruktsats

Tredje gången måste druvorna matas efter fruktsättningen, när bär på storleken av en ärta visas i stora mängder på vinstocken. Vid detta skede ger komplexa preparat störst effekt, de späds med en hastighet av 30 g per 10 liter vätska . Sådan näring hjälper till att maximera druvutbytet. Erfarna vinodlare hävdar att om du utför komplex utfodring korrekt och följer alla rekommenderade doser kan du uppnå en avkastningsökning med två eller till och med tre gånger.

I det första skedet av fruktmognad behöver växten fosfor och kalium . För dem som föredrar folkmedicin kan vi rekommendera träaska - det blir ett alternativ till kaliumberedningar. Det erhålls genom att bränna grenar av druvor eller fruktträd.

Rekommenderad: