Alfalfa Som En Grön Gödsel: Fördelarna Och Nackdelarna Med En Växt, De Grundläggande Reglerna För Sådd, Egenskaperna Hos Att Klippa Grön Gödsel

Innehållsförteckning:

Video: Alfalfa Som En Grön Gödsel: Fördelarna Och Nackdelarna Med En Växt, De Grundläggande Reglerna För Sådd, Egenskaperna Hos Att Klippa Grön Gödsel

Video: Alfalfa Som En Grön Gödsel: Fördelarna Och Nackdelarna Med En Växt, De Grundläggande Reglerna För Sådd, Egenskaperna Hos Att Klippa Grön Gödsel
Video: "Guldvatten" bra gödsel för skuggtåliga växter - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Alfalfa Som En Grön Gödsel: Fördelarna Och Nackdelarna Med En Växt, De Grundläggande Reglerna För Sådd, Egenskaperna Hos Att Klippa Grön Gödsel
Alfalfa Som En Grön Gödsel: Fördelarna Och Nackdelarna Med En Växt, De Grundläggande Reglerna För Sådd, Egenskaperna Hos Att Klippa Grön Gödsel
Anonim

För närvarande, för att göra jorden mest näringsrik och bördig, används olika gröna gödselmedel. De är specialgödselmedel som bland annat kan öka avkastningen avsevärt. Alfalfa används ofta som gröngödsel. Idag kommer vi att prata om de främsta fördelarna och nackdelarna med sådana växter, samt hur man planterar dem korrekt.

Vyer

För närvarande kan olika sorter av sådan vegetation användas för att gödsla sommarstugor

Blå såning alfalfa . Denna kultur kännetecknas av den mest frodiga markbundna delen. Stamhöjden kan variera från 40 till 80 centimeter. Denna typ låter dig få 2 eller 3 sticklingar. Tät växtlighet skyddar platsen från erosion. Rotsystemet går djupt ner i marken (2-3 meter). Sådan alfalfa kan växa även på mycket sur mark, på ett ställe växer den i 10-15 år. I detta fall sker det maximala utbytet av gröngödsel 3-4 år efter sådd.

Bild
Bild

Gul skärpa alfalfa . Denna sort har en höjd av upp till 55-60 centimeter. Den växer på ett ställe i 5-7 år. Denna typ av gröngödsel har ett särskilt motståndskraft mot sjukdomar och skadliga organismer. Arten kan utvecklas på nästan vilken mark som helst. Dessutom kan gul halvmåne alfalfa lätt tolerera extrema temperaturfluktuationer och frost.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Alfalfa har många viktiga fördelar som gröngödsel. Låt oss markera de viktigaste.

  • Återhämtning av frukt . Alfalfa kan återställa även de mest eroderade områdena.
  • Förbättra luftutbyte . Denna växts rotsystem tränger perfekt in i marken, vilket bidrar till bättre luftcirkulation. Fuktutbyte kan också öka.
  • Ackumulering av kvävehaltiga komponenter . Alfalfa, när den interagerar med speciella knölbakterier, börjar producera kväve på egen hand.
  • Det är den mest effektiva gröngödseln . Alfalfa används bäst för de förortsområden som måste förbättras grundligt, den här anläggningen kommer att vara användbar i mer än två år.
  • Jordskydd . Sådan gröngödsel gör att du kan skydda marken från frysning under den kalla årstiden, från överdriven överhettning i värmen, samt från de negativa effekterna av en stor mängd fukt och starka vindar.
  • Sanitära fastigheter . Vegetation används ibland för att rensa jorden från olika patogener och små skadedjur. Dessutom kommer det inte att tillåta ogräs att visas på webbplatsen.
  • Mulchbildning . Växten växer ganska snabbt och bygger upp grön massa, som används i framtiden för mulching. Ibland tas det för djurfoder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots alla ovanstående fördelar har alfalfa som siderat ett antal betydande nackdelar

  • Högt pris . Jämfört med andra gröngödsel och gödselmedel har alfalfa ett ganska högt pris, så alla har inte råd.
  • Beroendet av groning av plantmaterial på väderförhållanden . För att få fullfjädrade plantor behövs en stor mängd fukt. Om det inte finns tillräckligt med vatten kan ett stort antal tomma platser dyka upp på sommarstugan där frömaterialet inte grodde.
Bild
Bild

Grundläggande regler för sådd

För att alfalfa ska gro måste vissa viktiga planteringsregler följas. Så kom ihåg det Innan du planterar frö bör du noggrant förbereda jorden . För att göra detta grävs det först under årets höstperiod. Djupet bör vara minst 25 eller 30 centimeter.

Om det visar sig att den markerade tomten har för hög surhet, kommer det att vara nödvändigt att utföra bearbetning med kalk eller gips innan du gräver

Efter det, på våren, är det nödvändigt att harva, vilket bidrar till utjämning av marken och fuktbevarande. Först då kan alfalfa sås. Det rekommenderas att göra detta tillsammans med sand.

Sådjupet bör inte vara mer än 2 centimeter . Efter avstigning kan du gå genom territoriet med en speciell rulle eller höjd. Detta förfarande gör att området kan komprimeras och jämnas ut.

Kom ihåg att denna växt är flerårig, så du bör förvänta dig effekten av den bara ett par år efter plantering.

Bild
Bild

Hur ska man klippa alfalfa?

Denna procedur utförs under perioden med den mest aktiva blomningen. Det sker vanligtvis 55-60 dagar efter sådd. Snittväxtligheten bör lämnas på plats för att klippas om. Allt detta kan också omedelbart skickas till kompostgropen.

Förutom, om det är för mycket gräs kan en del av det användas som foder för boskap . Efter en månad kommer det att vara möjligt att klippa de bildade efterdyningarna, men samtidigt inte tillåta brunkning av stjälkarna. Sådana element kommer inte att kunna passa som siderat.

Vid vårsådd klipps gräset under blomningen, när åtminstone en liten del redan har bildat sina bladblad och blomknoppar. Klippning bör inte göras i regnigt väder; det rekommenderas att göra detta på soliga dagar.

Bild
Bild

Kom ihåg att inte skära alfalfa för lågt. Annars kan unga skott helt enkelt dö . Med ofullständig öppning av knopparna utförs proceduren med cirka 5 centimeter. Om blommorna redan har öppnats helt kan du öka snittet till 10 centimeter.

Alltför ofta bör siderat inte klippas, eftersom detta kan leda till allvarlig utarmning av vegetation och ytterligare död av grödan.

Om växten ser för svag ut ska klippningen skjutas upp.

Rekommenderad: