Installation Av Källarsidor (44 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Avsluta Källaren Med Egna Händer, Mantla Stapeln Av Ett Privat Hus Med Källarsidor

Innehållsförteckning:

Video: Installation Av Källarsidor (44 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Avsluta Källaren Med Egna Händer, Mantla Stapeln Av Ett Privat Hus Med Källarsidor

Video: Installation Av Källarsidor (44 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Avsluta Källaren Med Egna Händer, Mantla Stapeln Av Ett Privat Hus Med Källarsidor
Video: Isolera källarvägg inifrån med ISOVER 2024, April
Installation Av Källarsidor (44 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Avsluta Källaren Med Egna Händer, Mantla Stapeln Av Ett Privat Hus Med Källarsidor
Installation Av Källarsidor (44 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner För Att Avsluta Källaren Med Egna Händer, Mantla Stapeln Av Ett Privat Hus Med Källarsidor
Anonim

Inför fasader på byggnader med kakel, natursten eller trä anses nu vara en onödigt mödosam åtgärd. Komplexa strukturer som har naturliga rötter och minskar mängden av dessa mycket naturliga material ersätts av lätta paneler av plast, vinyl och metall. Fasader är inte bara en miljövänlig typ av byggnadsinredning, utan också mycket ekonomiskt. Och om du inte vill fanera hela huset, men det är helt enkelt nödvändigt att skapa en säker och solid grund för huset, kommer en opretentiös men pittoresk källarsidor till undsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Beklädnaden av byggnadens källare är indelad i typer enligt två kriterier: material och installationsmetod.

De vanligaste sidomaterialen är:

  • polyvinylklorid;
  • vinyl;
  • polypropen.

Alla är en universell finish för källarsidor, eftersom de har utmärkta motståndsegenskaper: mot ultraviolett strålning, fukt och extrema temperaturer. De kan enkelt tjäna i många år. Det finns naturligtvis metallfasad. Men det kräver ytterligare behandling av själva materialet med korrosionsskyddande medel och noggrannare vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt läggningsmetoden kan typer av källarsidor vara horisontella och vertikala

Oftast är det för den nedre delen av byggnaden som proffs och amatörer i byggbranschen använder horisontell läggning. Och för att förse källaren i huset med högkvalitativ beklädnad med dina egna händer så enkelt, snabbt och effektivt som möjligt, måste du skaffa grundläggande verktyg och förbereda byggnadens bas för installation.

Förberedelse och verktyg

Innan du fortsätter direkt med installationen är det nödvändigt att förbereda ytan för arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst bör uppmärksamhet ägnas åt väggarnas jämnhet . Källarkanten ger ut alla dina skelett med inmatningar (läs: ojämnheter). Och det bör också komma ihåg att när man vetter mot basen av ett hus med syntetiska dukar kan en utmärkt miljö bildas under dem för utseende och spridning av svamp, mögel och andra fuktälskande mikroorganismer. Därför måste väggarna under plattorna behandlas med ett antiseptiskt medel eller annan impregnering.

En förutsättning innan du lägger sidoskivor är att rengöra basen från skräp, damm, spindelnät och annat, så att ytan är helt fri från främmande föremål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg i förberedelsen blir lösningen av isolering eller ventilation av fasaden. Eftersom båda dessa fenomen är mycket vanliga i dagens miljö, bör träning utföras med dessa funktioner i åtanke. Med något av dessa alternativ är det nödvändigt att ta hänsyn till det inköpta materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För självinstallation av källarsidor behöver du först följande verktyg:

  • skruvmejsel - du kan använda en gammal farfars skruvmejsel, men det kommer att ta mer tid för sådant arbete;
  • självgängande skruvar med platt huvud (många självgängande skruvar);
  • vatten- eller infraröd nivå;
  • bågfil för metall eller sticksåg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis, för varje fall och för varje mästare, är hans egen uppsättning verktyg karakteristisk. Denna lista är avsedd att komma igång.

När det gäller komponenterna i själva sidospåret är allt enkelt här . För att montera panelerna på sockeln behöver du: svarv (metallprofiler eller trästänger), startplatta, finishprofil och j-profil. Det är allt för att fästa panelerna på basen / sockelväggen. De huvudsakliga delarna som utgör själva sidospåret är: mantelpaneler med den valda designen och hörnpaneler.

Bild
Bild

Men innan du köper dessa komponenter i det framtida "ansiktet" på husets grund, bör du göra preliminära, mest exakta beräkningar.

Beräkning av mängden material

Det är inte svårt att beräkna korrekt hur mycket sidospår som krävs för att avsluta källaren. Men här bör man vara särskilt försiktig. När allt kommer omkring vill ingen gå till affären mitt i installationsprocessen och köpa ytterligare material. Eller tvärtom, köp ett gäng paneler och vet inte var du ska lägga resten, och varför så mycket pengar spenderades.

Vi fortsätter att mäta basen av husets fasad . Genom att mäta bredden och höjden på ena sidan får du ytarean för beklädnaden. Gör samma sak med resten av sidorna i ditt land eller hus. Genom att lägga till alla fyra siffrorna får du den totala ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

I byggbutiker idag kan du hitta en mängd olika väggpaneler för sidospår, olika företag och tillverkare. Så du kan hitta olika storlekar, texturer, stylingmetoder. Vissa tillverkare släpper redan sina produkter och med fästelement specifikt för sina paneler. Samtidigt anges den exakta totalytan på panelerna och det användbara området på varje förpackning. Var uppmärksam på det första värdet och beräkna hur många paket med detta material som behövs i ditt fall.

Var noga med att lägga till 10-15% till det resulterande antalet paket . Detta hjälper dig att vara säker på att du har en marginal i händelse av force majeure. Samtidigt är detta inte ett orimligt belopp värt galna pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en komplett uppsättning material, tillbehör och verktyg kan du börja installera källarsidan.

Steg-för-steg-instruktion

När du börjar installera sockelsidorna med egna händer bör du börja med en stödbas. Det är värt att notera här att i vissa fall behövs inte svarven. När husets väggar är helt plana (från skum- och gasblock och andra) kan lådan som sådan inte behövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av svarven börjar med installationen av de valda plankorna: trä eller metall. Nästa steg är rätt placering av dessa remsor.

Det finns tre typer av listerinstallation:

  • vertikal;
  • horisontell:
  • kombinerad.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att klä källaren är horisontellt bäst lämpad, eftersom det är ett litet område med praktiskt taget inga öppningar. Om du bestämmer dig för att mantla hela huset med sidopaneler på en gång, är det vettigt att montera en vanlig vertikal eller kombinerad låda.

Låt oss stanna vid metallprofilen . Utanför fästs profilremsorna på sockeln med hjälp av pluggar och självgängande skruvar (om väggmaterialet är tegel eller sten). En viktig punkt är att lämna en till en och en halv centimeter mellan det självgängande skruvhuvudet och bladet för att tillåta temperaturfluktuationer att göra egna förändringar i form och volym på alla komponenter utan att äventyra sidospårets utseende.

Bild
Bild

För en timmerbas kan du använda vanliga självgängande skruvar eller galvaniserade spikar, och kom ihåg att lämna ett litet avstånd mellan locket och basen.

Glöm inte att innan du installerar svarven i källaren måste du slutföra alla steg för att isolera eller ventilera fasaden. Efter att ha installerat stödstrukturen har du inte längre denna möjlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så snart allt arbete med installationen av svarven är klart fortsätter vi med installationen av sidospannorna . Den första är startstången, som är en slags guide, som anger vägen för ytterligare rörelse av hela sidosidan. Därför är det mycket viktigt i detta skede att använda byggnivån. Det händer också att marken runt huset inte ens räcker till, på vissa ställen till och med väldigt ojämn. Det är inte möjligt att kapa sidopaneler på ett sådant sätt att det ser estetiskt tilltalande ut. Det är här J-profilen kommer att rädda byggare. Detta är en metallstång med en extern j-formad harpunkrok. Profilen installeras så nära marken som möjligt, och startstången är fäst vid den utan att offra och förvränga.

Bild
Bild

För att installera dukarna på källarlådan bör du följa en viss sekvens, som hjälper dig att snabbt och effektivt installera alla panelerna.

Rörelsen av stapelelement sker från vänster till höger och från botten till toppen

  • Först installeras hörnsidningselementet.
  • Det första stycket trimmas vertikalt till vänster kant för att helt anpassa den sidan. Den sätts på startstången eller J-profilen och glider åt vänster så långt som möjligt för att komma in i hörnet på spåren. Kom ihåg att lämna naturliga luckor mellan sidopaneler.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Nivån på denna del mäts noggrant. När den blir exakt nivå kan du fästa den med självgängande skruvar i lådan.
  • Fortsätt med installationen av efterföljande element på samma sätt. Varje nästa rad är förskjuten så att lederna inte går i en rak linje längs hela basens höjd.
  • Innan den sista raden installeras, fästs en finishlist.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av källarsidor är inte en särskilt svår process, men det kräver omsorg och precision, utan vilket det är omöjligt att uppnå ett bra slutresultat.

Jag vill särskilt uppehålla mig vid pälsfundamentets mantel med PVC -paneler.

Skruvhögar används för att grunda ett hus på platser där det helt enkelt är omöjligt att jämna ut markytan ., och ägarna vill inte röra sig och vänta länge. Den största skillnaden mellan källarsidor i sådana strukturer är att det först och främst är nödvändigt att mycket noggrant bearbeta pålarna själva med ett vattentätningsmedel och utföra alla nödvändiga dräneringsarbeten. Kontrollera om det finns skräp, vegetation eller vilda hålor under huset. Resten görs i samma sekvens som med en konventionell bas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

När du installerar källarsidor med egna händer kan du tillgripa råd och rekommendationer från erfarna specialister.

  • Om du vill återskapa lockiga, ovanliga hörnstrukturer kan du också använda en metallprofil som tar någon form om du gör små snitt på rätt ställen.
  • Antalet dekorativa sidohörn är alltid lika med antalet rader med sockelpaneler. Således kan du enkelt beräkna deras preliminära antal.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Att fästa ett hörn först, sedan installera panelerna, igen täcka allt med ett hörn är fel. Det finns en risk att inte räkna och inte gissa med spåren. Installationen av alla sidospår måste utföras med beaktande av alla rekommendationer som ges i instruktionerna för den.
  • Observera att beklädnad av ett privat hus med sidospår innebär användning av ett stort antal skruvar eller spikar. Så en standardpanel kan ta upp till fem stycken. De måste skruvas fast i speciella hål. Samtidigt, för att fördela belastningen på alla paneler jämnt, bör skruvar eller spikar placeras strikt i mitten av hålen på de horisontella panelerna. När det gäller hörnen, här, i det allra första nedre hålet, sätts en spik eller självgängande skruv in i dess nedre del, och sedan också i mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Proffs rekommenderar att man ägnar särskild uppmärksamhet åt några av nyanserna när man väljer paneler för sidospår

  • Färg. Ju högre produktkvalitet, desto mer solid och ljusare blir panelernas färg både ute och inne.
  • Tjocklek. Denna parameter bör vara densamma längs hela längden och hela panelens höjd. Om du tittar på det direkt och ser tätningar, svullnader, krökningar, springa ifrån denna tillverkare eller säljare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mått. Storleksinformationen från tillverkaren på förpackningen måste matcha måtten på de tillgängliga panelerna.
  • Hål. Alla perforeringar är av samma storlek, form och släta.
  • Utseende. Förekomsten av de minsta ytdefekterna: skalning, svullnad, delaminering är inte tillåten.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vården är källarsidan mycket opretentiös . Rätt rengöring kommer att förlänga inte bara dess livslängd, utan också ditt estetiska nöje. För att tvätta panelerna är det bekvämt att använda en slang där vatten tillförs under ett måttligt tryck. På svåråtkomliga platser kan en bilborste komma till undsättning. Det viktigaste är att inte använda material med en grov yta och ibland använda klassiska tvättmedel.

Vid installation av fibercementfasader (eller paneler för murverk och tegel) är det nödvändigt att ta hänsyn till faktorn att detta material är mycket nyckfullt och ger dålig krympning, det är svårt att reagera på väderförändringar. Således bör tillvägagångssättet för denna typ av beklädnad också vara speciellt för att inte förstöra ditt humör vid en plötslig force majeure.

Rekommenderad: