Akryllack (50 Bilder): Transparent Och Färglös VGT-beläggning, Akrylbaserat Medel, Hur Man Tvättar Av Beläggningen, Hur Man Lackar En Bild

Innehållsförteckning:

Video: Akryllack (50 Bilder): Transparent Och Färglös VGT-beläggning, Akrylbaserat Medel, Hur Man Tvättar Av Beläggningen, Hur Man Lackar En Bild

Video: Akryllack (50 Bilder): Transparent Och Färglös VGT-beläggning, Akrylbaserat Medel, Hur Man Tvättar Av Beläggningen, Hur Man Lackar En Bild
Video: Slipning bord med Mirka Deros & abranet, oljning/polering med Selder & Company linolja & Abralon 2024, Mars
Akryllack (50 Bilder): Transparent Och Färglös VGT-beläggning, Akrylbaserat Medel, Hur Man Tvättar Av Beläggningen, Hur Man Lackar En Bild
Akryllack (50 Bilder): Transparent Och Färglös VGT-beläggning, Akrylbaserat Medel, Hur Man Tvättar Av Beläggningen, Hur Man Lackar En Bild
Anonim

Lack är en typ av beläggning som skyddar ytan mot fukt och mekaniska skador, dessutom klarar den sin estetiska funktion bra. Moderna tillverkare släpper ständigt alla nya typer av detta efterbehandlingsmaterial.

Genom att gå en kurs mot ekologisk och miljövänlighet rekommenderar experter att välja en lack baserad på akryl.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Akryllack är krossad plast upplöst i akryl. Efter torkning av en sådan komposition bildas en tunn, färglös akrylfilm med hög motståndskraft mot mekanisk skada.

De huvudsakliga ämnena i lacken passar in i tre punkter:

  • flytande polymer (akryl);
  • antiseptisk (för att skydda trä mot fukt och skadedjur);
  • mjukgörare (huvudkomponenten som ger beläggningen maximal styrka och hållbarhet).
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryllack är ett färdigt ämne: homogent, transparent, praktiskt taget luktfritt. Den är baserad på högkvalitativa, färgfria akrylhartser och vattenhaltiga dispersioner.

För att bekanta dig med denna nästan universella beläggning bör du markera dess huvudsakliga egenskaper och egenskaper

  • Akryllack är flytande. Det kännetecknas av hög viskositet och förmågan att lösa sig i vatten.
  • En av finheterna är den minimala förekomsten av lukt (åtminstone obehaglig).
  • Trots att denna typ av lack är vattenlöslig kan den inte tvättas av efter torkning.
  • Filmen, som visas i stället för det torkade akryllacket, har ökad elasticitet och slitstyrka.
  • Beläggningen förlorar inte sin genomskinlighet även över tid och under påverkan av solljus.
  • Vid behov rekommenderas till och med sådan lack att blandas med vattenburna färger.
  • Perfekt för utomhus- och inomhusbruk. Det interagerar perfekt inte bara med trä, utan också med tegel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det viktigaste och trevligaste med akryllack är dess färdiga tillstånd, det vill säga att du kan köpa det, ta hem det och omedelbart börja bearbeta. Proffs rekommenderar också att sluta uppmärksamma den på grund av det faktum att beläggningen är mycket motståndskraftig mot extrema temperaturer (den spricker varken i värme eller i svår frost). Akryllack är så mångsidigt att det lätt passar inte bara på trä eller tegel. Det finns information om dess framgångsrika tillämpning på papper, tapeter, kartong, putsade ytor, metall- och plastprodukter, fiberboard och gips, glasytor etc. Låt oss bo på de positiva och negativa aspekterna av akryllack.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • hög nivå av fuktmotstånd och värmeledningsförmåga;
  • transparens och elasticitet;
  • miljövänlighet;
  • uttalade antiseptiska egenskaper;
  • utmärkt dekorationslösning;
  • låg brandrisk;
  • motståndskraft mot hushållskemikalier och alkohollösningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns praktiskt taget inga nackdelar med användningen av akryllack, med undantag för den mänskliga faktorn och enkel uppmärksamhet hos köpare.

Professionella rekommenderar alltid att uppmärksamma tillverkningsdatum och hållbarhet för akryllack, vilket kan påverka dess fysiska och kemiska egenskaper väsentligt. Om beläggningen har förvarats i frost under lång tid kan den frysa och förlora sina huvudsakliga egenskaper: elasticitet och enkel applicering. Naturligtvis inkluderar nackdelarna det höga priset för en kvalitetsprodukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

Att förbereda ytan för applicering av akryllack är ett grundläggande och viktigt steg i arbetet. Först måste du rengöra allt från damm, smuts och fett. Vid ny applicering måste det gamla lagret tas bort och slipas av för att lackeras. Den första applikationen på trä kännetecknas av användningen av tre lager: den första - lacken utspädd med lösningsmedel med 10%; den andra och den tredje är outspädd lack.

Det rekommenderas att applicera akrylbeläggning med en speciell rulle . Professionals avråder från att använda en pensel när det gäller stora ytor som ska beläggas. Samspelet mellan ämnet och huden är oacceptabelt, därför bör arbetet utföras med handskar.

När du inreder ett rum och dess element kan tanken på att lägga till färg på lacken komma upp. Naturligtvis kommer du inte att kunna uppnå ljusa färger, men färgning gör att du enkelt kan ge din favoritinredning en ny nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

När du börjar köpa akryllack bör du förstå dess huvudtyper. Det finns otaliga sorter av detta efterbehandlingsmaterial på den moderna marknaden. Redan innan du köper och applicerar akryllack måste du bestämma dig för vilken typ av beläggning du vill få i slutändan: matt eller blank, transparent, matt eller med en viss nyans.

Det finns flera huvudkarakteristik genom vilka lack kan delas in i grupper

  • Förening . Enkomponent - en beläggning som endast innehåller akryl. Tvåkomponentslack, kompletterat med polyuretan.
  • Utseende behandlad yta. Två polära underarter: matt och blank, och en intilliggande - halvmatt. Matta sorter har en behaglig silkeslen konsistens med extra sammetslen toner. Glans ger däremot intrycket av ett ogenomträngligt isöverdrag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Yta som ska behandlas:

  1. för golv (akrylbaserat uretanparkettlack är lämpligt för perfekt plana ytor; för ojämn parkett är det bättre att använda matta sorter);
  2. för möbler (det används ofta för att lägga till fräschör och ljusstyrka till gamla inredningsartiklar, så det är bäst att välja en blank polyuretanlack).
  • Färg . I sin ursprungliga form är akryllack en flytande transparent substans som enkelt kan kombineras med vilken vattenbaserad färg som helst och får sin unika nyans. Precis som färg kan den färgas och färgas. Från färglös går det lätt till ytterligheter: vitt och svart.
  • Förpackning . Det kan vara en aerosol i en burk, avsedd för bearbetning av trä och dess färgning (en sådan aerosol universell akryllack gör att fantasin kan delta i att dekorera ett rum). Sprayen främjar en jämn, lätt applicering. Huvudbehållaren för beläggning är också en burk eller hink, beroende på önskad volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lista typerna exakt så mycket som du kan sjunga lovord till alla fördelar med akryllack. Isolerande och antiseptiska egenskaper, en liten förekomst av lukt gör det också möjligt att särskilja en specifik lacksort till en separat kategori och underart.

Och ett sådant universellt verktyg som VGT -akryllack lämnar inga chanser för någon av sina medmänniskor, eftersom det är VGT som har universella kvaliteter för bearbetning av både parkettgolv och andra brokiga ytor.

Bild
Bild

Urval och tillämpning

Inte bara att spara tid och pengar beror på att välja rätt efterbehandlingsmaterial, utan också på framgångsrik bearbetning av den valda ytan. Akryllack är så unikt och mångsidigt att det enkelt kan användas i vilken inredning som helst med slutna ögon.

Vid bearbetning av trä har akrylbaserad lack en praktisk och estetisk effekt . Det är bara bearbetningen av ett trägolv! Vid arbete med en fast grov bräda är det nödvändigt att välja alternativ som utgör det mest täta skiktet. En sådan beläggning bör också lätt motstå temperaturfluktuationer och vara resistent mot fukt. Akryllack för parkett skapades ursprungligen så att beläggningen var tunn, transparent och nästan viktlös, men om du täcker grova brädor med den här typen av lack kommer golvet snart att spricka. Det är värt att komma ihåg att det inte kommer att vara möjligt att snabbt lacka golvet, eftersom det första lagret torkar i minst 4 timmar och minst 12 timmar efter avslutad. För att göra hantverkarnas liv så enkelt som möjligt gjordes golvlacken i akryl ursprungligen vit. När det är torrt får det perfekt transparens, vilket ger signalen för nästa lager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusarbete är tillämpningen av denna produkt också tillämplig som efterbehandling. Den är resistent mot plötsliga temperaturförändringar och mekaniska skador och gör att ytan kan behålla sitt ursprungliga mönster och nyans.

Mindre projekt behöver också akryllack . Till exempel är det mycket bekvämt att använda det för att täcka pallar och nattduksbord, trappor, räcken och gipsskivor, bänkskivor, dekorativa inredningsartiklar (figurer, ramar och så vidare). Även måleri kräver bearbetning - det är värt att täcka bilden med akryllack så att den gläds längre med sina ljusa urfärger.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av den höga kostnaden för akryllack finns det flera sätt att göra din egen trälack hemma. Den äldsta och vanligaste metoden är att blanda aceton och skum. Konsistensen visar sig vara geléliknande, inte den mest praktiska för applicering, men den är inte sämre än de köpta i sin hållbarhet och slitstyrka. Du kan använda denna massa för att behandla små ytor på ytan eller för att applicera ett skyddande lager på dekorativa inredningar gjorda av dig själv.

Decoupage kan betraktas som ett annat kreativt användningsområde för akryllack . - dekorera olika inredningsartiklar med målningar, teckningar, prydnader och monogram på pappersbasis.

För att bevara denna typ av kreativitet måste det slutliga resultatet lackeras. Glansigt eller matt akryllack passar perfekt in i denna procedur, vilket ger motivet en glans eller en delikat flätig känsla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

tips och tricks

Innan du börjar lackera bör du ta till dig några grundläggande råd från proffs som gärna delar med sig av erfarenheter - både positiva och negativa.

  • Stoppning . Efter rengöring av ytan från smuts, damm och fett bör den grundas med en speciell primer eller impregnering. Detta hjälper till att göra lackskiktet så jämnt som möjligt.
  • Slipning . En idealisk spegelyta gör att du kan skaffa dig den så kallade våtslipningen: det fuktade träet slipas grovt och först appliceras en primer och akryllack. Varje lager, förutom det första, slipas också med fint sandpapper.
  • Tvätta bort . Vid dekorering av ett redan lackerat föremål måste den gamla lacken först tvättas av. Oftast räcker det bara med att slipa ytan, grunda och applicera ett lackskikt. Ibland blir det så svårt att ta bort den gamla beläggningen att du måste ta ytterligare fysisk ansträngning eller mekanisk slipning. Det tar till exempel lite svett att ta bort ett lager nagellack från en gitarr. Det finns en risk att förstöra trädet, men det finns humana sätt: slipning med sandpapper (sandpapper) och torkning med en hårtork (bättre än en konstruktion, men det viktigaste är att inte överhetta träet).
Bild
Bild
Bild
Bild

De tjockaste blandningarna späds bäst. Eftersom akryllack tillverkas på grundval av vatten kan de bara tunnas ut med vatten, men mängden tunnare kan inte vara mer än 10% av beläggningens totala massa.

Bland de viktiga rekommendationerna för användning av akryllack är iakttagande av yttre förhållanden: temperatur och luftfuktighet. Den första indikatorn måste vara positiv och den andra måste vara minst 50%. Varje avvikelse från dessa standarder kommer att leda till en försämring av beläggningens prestanda.

För tjocka lager ska inte appliceras. Ju tunnare skikt, desto mjukare blir ytan som ska behandlas och desto mer estetiskt tilltalande kommer det att se ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare och recensioner

Bland de mest kända valarna på byggmaterialmarknaden vid tillverkning av akryllack finns följande märken: Tikkurila, Neomid, Lakra, Optimist och Goodhim. Låt oss stanna på var och en mer i detalj.

Tikkurila - drottningen av färger och lacker. Akryllack för parkett - Parketti Assa fick maximalt antal positiva recensioner. Det har ökat slitstyrka, så det kan användas på de mest framkomliga platserna. Lätt att rengöra och försämras inte vid användning av hushållskemikalier av någon komposition. Även om det finns ett behov av att radera färgspår från ett redan lackerat golv, kan du använda "White Spirit" eller något annat lösningsmedel. Parkettgolv skyddat av Tikkurila -lack är inte rädd för någonting.

Bild
Bild
Bild
Bild

Neomid Är en rysk tillverkare som erbjuder ett omfattande sortiment av högkvalitativa och hållbara färger och lacker. Köpare rekommenderar oftast Neomid Sauna akryllack för trä. Det används, som namnet antyder, för att dekorera rum med hög temperatur och luftfuktighet, är värme- och fuktbeständigt, lätt att applicera och hållbart. Neomid Stone är en akryllack för bearbetning av sten eller mineralytor (tegel, betong, etc.). Efter torkning visas effekten av en våt sten, ämnet har utmärkta antiseptiska och skyddande egenskaper. Lämplig för utomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Lacra " Är ett multinationellt projekt koncentrerat till Ryssland, men har nära band med Europa och Kanada. Tack vare detta är alla märkesprodukter efterfrågade och har goda egenskaper. Enligt konsumentrecensioner är Lakra akryllack luktfritt, men det har en mycket värdefull faktor - ett lågt pris. Kunder använder detta märkes sortiment av lacker för icke-renoveringsändamål. Vissa människor använder gärna akryllack för handgjord och decoupagekonst.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Optimist " Är den mest inflytelserika och största tillverkaren i Ryssland. Akryllack av detta märke kännetecknas av beläggning av hög kvalitet, bra torkningshastighet och miljövänlighet. Kundrecensioner förklarar enhälligt endast de positiva aspekterna av denna produkt:

  • enkel applicering;
  • snabbtorkande;
  • möjligheten att tona;
  • enkel underhåll av den lackerade ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varumärkets främsta prestation Goodhim är en universell akryllack Goodhim konsistens … Dess främsta egenskap är att den är lika väl lämpad för dekorativ efterbehandling av lokaler och inredningsartiklar. Dess mångsidighet gör att den kan användas både inomhus och utomhus. Har sin egen färgpalett, som innehåller tio nyanser: valnöt, ek, metallic och andra. Det låga priset tillför det en speciell dragningskraft i konsumenternas ögon.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akryllack är inte bara ett annat efterbehandlingsmaterial som kommer att gå vilse i inredningen efter en tid efter renoveringen. Det är en hel strategi och ett stort designbeslut. Det är trevligt att veta att gamla föremål restaurerade med akryllack ser fräscha, glänsande och behagligt sammetslen ut vid beröring. Om du lägger till färgnyanser i en transparent vätska kan du titta på saker och inredning från en annan vinkel.

Rekommenderad: