Primer-emalj För Rost: Primer För Rost 3 I 1 Och Korrosionsskyddande Emalj För Metall, Kompositioner "Severon" Och "Bystromet", "Spetsnaz" Och "C

Innehållsförteckning:

Video: Primer-emalj För Rost: Primer För Rost 3 I 1 Och Korrosionsskyddande Emalj För Metall, Kompositioner "Severon" Och "Bystromet", "Spetsnaz" Och "C

Video: Primer-emalj För Rost: Primer För Rost 3 I 1 Och Korrosionsskyddande Emalj För Metall, Kompositioner
Video: How To Paint Rusty Metal 2024, April
Primer-emalj För Rost: Primer För Rost 3 I 1 Och Korrosionsskyddande Emalj För Metall, Kompositioner "Severon" Och "Bystromet", "Spetsnaz" Och "C
Primer-emalj För Rost: Primer För Rost 3 I 1 Och Korrosionsskyddande Emalj För Metall, Kompositioner "Severon" Och "Bystromet", "Spetsnaz" Och "C
Anonim

Unika beläggningar - primer -emaljer, kan skydda och återställa metallprodukter från rost, i synnerhet för att väsentligt förlänga bilytornas livslängd, speciellt där ett klimat med uttalade årstider, instabilt väder och en mängd nederbörd råder.

Bild
Bild

Utnämning

Antikorrosiv primer emalj används för att skapa ett skyddande och dekorativt lager på ett rent eller rostskadat område av metall. De skapar skydd mot effekterna av fukt, söt- och saltvatten, regn, snö, hagel, därför är de väl lämpade för nya eller tidigare målade metallstaket och tak, dörrar och grindar, staket och galler, olika tekniska och dekorativa produkter, utrustning och strukturer belägna inomhus och utomhus, delar av bilar och båtar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns en hel rad skyddande färger och lacker. Till exempel alkyduretanemaljer, som ofta används för utomhusbeläggning av betong, metall och trä. Ett brett spektrum av applikationer för epoxyemalj, kännetecknad av hållbarhet och motståndskraft mot väderlek - från golv till målning av ytterväggar och tak. Polyuretanemalj är känd för sin användning på betong- och trägolv. Alkyd eller akryl emalj är känd för sina olika typer och mångsidighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mängd olika korrosionsskyddande primer-emaljer används för att skydda metall mot rost, har en komplex kemisk sammansättning och är indelade i:

  • isolerande;
  • passiverande;
  • förvandla;
  • fosfaterande tvåkomponenter;
  • skyddare;
  • hämmande.
Bild
Bild

Isolerande primeremalj bildar ett lager som skyddar metallen från fukt och syre. Det har ökat värmebeständighet och är bra för konstruktioner utomhus eller i vatten. Passiveringsmedlet kan bromsa den korrosiva processen och är väl lämpad för förhållanden med hög luftfuktighet. Omvandlare, som inkluderar fosforsyra, som interagerar med rost, bildar en pålitlig fosfatfilm och reducerar delvis metallen. Fosfaterande tvåkomponenter, förutom fosforsyrainnehållande och passiverande ämnen, har utmärkt vidhäftning (vidhäftning) till ytan och är lämpliga för bearbetning av galvaniserade metaller.

Bild
Bild

Skydd är utrustade med metallpartiklar, när de är torra bildar de en stark metalliserad beläggning, är ekonomiska i förbrukning och rekommenderas för bearbetning av produkter som kommer i kontakt med vatten. Hämmare kännetecknas av djup vidhäftning till skadad metall, höga korrosionsskyddande egenskaper, ökad förbrukning och är väl lämpade för dekorativ målning.

Genom sin sammansättning är många av ovanstående medel av de så kallade 3-i-1 primer-emaljerna, som kommer att diskuteras nedan.

Sammansättning och specifikationer

Vissa primer emaljer jämförs positivt med andra i användarvänlighet på grund av deras multikomponent natur. De innehåller, förutom lösningsmedel, olika pigment och fyllmedel, tre huvudgrupper av ämnen:

  • rostomvandlare;
  • korrosionsskyddande primer;
  • yttre dekorativa lager.
Bild
Bild

Därför kallas dessa färger och lacker primer-emaljer 3 i 1. Och på grund av den homogena och unika konsistensen, i stället för tre successivt applicerade lager, krävs bara att ett appliceras. Ägaren till 3 i 1 emalj är undantagen från kostnaden för primers och kitt. Några av deras andra attraktiva funktioner kan också noteras:

  • värmebeständighet för det färdiga lagret (tål intervallet från + 100 ° С till -40 ° С);
  • jämnhet hos den behandlade ytan;
  • beläggningens immunitet mot oorganiska och organiska ämnen (mineraloljor, svaga lösningar av salter, syror och alkalier, alkoholer etc.);
  • inget behov av noggrann förberedelse av den målade ytan (fullständig avlägsnande av rost krävs inte);
  • relativt låg förbrukning och bra döljande kraft (förmåga att täcka ytans färg);
  • snabbtorkande (inom cirka två timmar) och beläggningens hållbarhet (upp till 7 år utomhus, upp till 10 år inomhus).
Bild
Bild
Bild
Bild

Förbrukningen av sådana emaljer är 80-120 ml / m2 (ett lager). Tjockleken på ett lager är cirka 20-25 mikron (0,02-0,025 mm). Det finns ungefär ett kilo komposition per sju kvadratmeter yta. Utvändigt är beläggningen en tunn kontinuerlig och enhetlig enhetligt färgad film. Lämpliga ytor för målning är produkter och ytor av rostfritt stål, gjutjärn, vissa icke-järnmetaller som aluminium, koppar och zink.

I sammansättningen av rostfärger, bland andra element, kan olika fyllmedel presenteras. Vissa skyddsemaljer kan använda metallpartiklar för att skapa styrka och ge en viss konsistens till den slutliga beläggningen. Till exempel är den så kallade hammarfärgen för rost känd, som innehåller aluminiumflagor, som när de är torra skapar en konsistens som påminner om effekten av handhammning på plåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkares översikt

I Ryssland är tillverkning av färger och lacker och hushållskemikalier ganska vanligt. Framför allt bland leverantörerna av primer emaljer 3 i 1 sticker ut:

Sankt Petersburg mark " Novbytkhim " … Bland företagets produkter finns en snabbtorkande passiverande primer-emalj för rost 3 i 1. Den används för att skydda och måla intakta och rostskadade metallytor. Den har transformerande egenskaper, korrosionsskyddande primer och dekorativ emalj, vilket förenklar målningsprocessen. Det används ofta för att måla stora produkter med en komplex struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moskva företag OOO NPO Krasko erbjuder en snabbtorkande, hämmande, stöttålig halvmatt primer-emalj för rost 3 i 1 "Bystromet" med ettskiktsskydd samt polyuretan "Polyuretol"-kemiskt, fukt- och frostbeständigt glansigt slitbanan höghållfast primer -emal 3 i 1 med effekten av "mikro-titan" (närvaron av titanpartiklar i färgen skapar ett betydande motstånd hos den skapade ytan mot alla typer av fysiska påverkan).

Bild
Bild
Bild
Bild

LLC "Kaluga Paintwork Plant " tillverkar transformerande emalj-primer för rost PF-100. Tillverkad på basis av alkyd-uretanlack, har egenskaperna emalj, rostborttagare och primer.

En tvåskiktsbeläggning kan på lång sikt demonstrera utmärkta skyddande och dekorativa egenskaper i ett föränderligt tempererat kontinentalt klimat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Novosibirsk företag " LKM Technologies " presenterar "Pental Amor"-en primer-emalj 2 i 1 (extern efterbehandlad emalj i kombination med en korrosionsskyddande primer), som används för metallytor i och utanför lokalerna, samt omvandlar primer-emalj för rost 3 i 1 " Corroed ", som är avsedd för reparationsmålning av olika föremål (brospänner, hangarer, kraftöverföringslinjepoler), produkter med en komplex struktur (formade staket), kapacitet som används inom jordbruket.

Bild
Bild
Bild
Bild

FKP "Perm Gunpowder Plant " producerar i en mängd olika färgpaletter värmebeständig primeremalj "Acromet", som har god vidhäftning till det bearbetade materialet, kombinerar primerns och den slutliga beläggningens förmåga med utmärkta yttre parametrar och ger pålitligt skydd av beläggningen från yttre miljö påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

CJSC "Alp emalj " (Moskva-regionen) erbjuder en snabbtorkande, väderbeständig och kemiskt resistent 3-i-1 primer-emalj "Severon", utformad för användning i områden med hårt klimat och instabilt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företag " Yaroslavl -färger " skapar en primer-emalj för rost 3 i 1 "Spetsnaz" med hög motståndskraft mot atmosfären i en industriområde, som används för omvandling och målning av skrymmande strukturer med en komplex struktur, där demonteringen av den tidigare beläggningen är svår (staket, galler, brokonstruktioner), samt för restaurering av målningar av personbilsdelar (botten och skärmar).

Bild
Bild
Bild
Bild

Yaroslavl företag OJSC "Ryska färger " tillverkar Prodekor primer-emalj, som är avsedd för målning av fabriksbyggnader, produkter av komplex design, där rengöring av den gamla beläggningen är svår, liksom för reparationsmålning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En intressant hammarmålning för rost presenteras av ett polskt märke Hammerit . Detta färgskydd innehåller metallpartiklar som, när de torkas, skapar ett pärlemorande hammareffektmönster på järn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för ansökan

Det bör noteras att effektiv användning av rostprimer endast är lämplig för relativt små skadade områden. Mer omfattande restaureringsarbete behövs för större områden.

För att välja rätt emalj är det rimligt att överväga följande punkter:

  • ytmaterial (till exempel för galvaniserad metall är det att föredra att välja fosfaterande tvåkomponentsemaljer);
  • ytans natur (om ytan är av en komplex konfiguration, bör du ta emalj med hög vidhäftning; vid en kraftigt skadad yta av rost måste du komma ihåg att förbrukningen av emalj kommer att öka; om det finns svårigheter att ta bort gammal färg, då är det användbart att ta emalj av märket "Spetsnaz");
  • luftfuktighet (i fuktiga klimat bör isolerande eller passiverande emaljer användas);
Bild
Bild
Bild
Bild
  • lufttemperatur (till exempel vid låga temperaturförhållanden är det bättre att använda snabbtorkande föreningar);
  • typ av produktens användning (om den till exempel utsätts för mekanisk spänning är emaljskydd av typen "Polyuretol" bättre lämpade);
  • produktens dekorativitet (önskad färg, till exempel svart för gallret, matt eller blank glans av motsvarande emalj).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att röra emaljen innan den appliceras så att alla dess komponenter är jämnt fördelade. Om konsistensen verkar för viskös kan olika lösningsmedel, såsom xylen, användas för att späda ut kompositionen. Det är nödvändigt att förbereda ytan som ska behandlas, nämligen:

  • rengör det från damm eller tvätta det med vatten från smuts;
  • torka för att uppnå fullständig vidhäftning till emaljen och för att undvika avskalning av beläggningen;
  • vid oljeförorening, avfett ytan, särskilt platser som skadats av korrosion, till exempel med vit sprit (och torka den sedan);
  • ta bort spruckna delar av beläggningen;
  • om det redan har belagts med lack eller färg, bör det rengöras med ett fint slipverktyg (t.ex. smörjpapper) till en matt yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns rost är det bara att ta bort den lösa delen, till exempel med en metallborste eller en spatel. Tjockleken på den återstående täta rosten bör inte vara tjockare än 100 mikron. Annars finns det en möjlighet att målningen kommer att vara av dålig kvalitet.

Det är absolut nödvändigt att uppmärksamma det faktum att påförandet av en primer-emalj är oacceptabelt på en yta som tidigare har behandlats med nitrocellulosmedel , till exempel nitrolack. Då kan den gamla beläggningen bukta ut. Om du är osäker kan du testa det: applicera lite emalj jämnt på ett litet område och vänta en timme. Om ytan inte har ändrats kan du fortsätta måla. Om svullnad uppstår måste du ta bort den skadade beläggningen med speciella tvättar för färg- och lackprodukter.

Bild
Bild

Således, när du arbetar med 3 i 1 primer emaljer, är det inte nödvändigt att ta bort all gammal färg och rost från ytan. En primer behövs inte heller - den finns redan i emaljen.

För en mer effektiv och tillförlitlig målning är det nödvändigt att observera några indikatorer. Den relativa luftfuktigheten i luften under målning bör vara cirka 70%och lufttemperaturen bör ligga i intervallet från -10 ° C till + 30 ° С.

Lagring och transport av emalj kan utföras vid temperaturer under 0 ° C, alltid i noggrant stängda behållare, borta från barn, solen och uppvärmda apparater.

Bild
Bild

Applicering är möjlig på olika sätt och verktyg: du kan agera med en pensel, använda en rulle, doppa delen i kompositionen, täck produkten med en spray. Använd gummihandskar för att skydda dina händer. Det är bättre att använda breda och tjocka penslar (detta gör det möjligt att fördela kompositionen jämnare), tillverkad av naturliga borst (detta kommer att hålla borsten från aggressiva färgämnen). Vid sprutning, använd en metallspruta utan plastdelar som kan skadas av emaljens korrosionsskyddande ämnen. Sprutning med en aerosol är fördelaktigt när en mycket liten yta målas.

Färgen appliceras i ett, två eller tre lager. Det tar fyrtio minuter att torka varje lager helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en kvalitetsyta är det bäst att applicera minst två lager. För allmän torkning av flerlagersbeläggningen bör du vänta en vecka.

Emaljer rekommenderas inte för inredning. Antikorrosiva medel är mycket giftiga, därför bör du använda andningsskydd och säkerställa god ventilation när du arbetar inne i andra lokaler.

Den otvivelaktiga fördelen med primeremaljer är bland annat dess relativt korta torktid under olika förhållanden. Detta sparar tid på jobbet. Nackdelen med denna produkt är en stark obehaglig lukt, som kvarstår ganska länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av primer emaljer i fordonsområdet förtjänar en separat diskussion. De skapar trots allt en mer hållbar och pålitlig beläggning än andra medel, och därför används det här lack- och lackmaterialet oftast inte för att måla bilens ytterkropp, utan för dess delar som är mest i nära kontakt med fukt, mekanisk verkan av sand, stenar, vägsalt. Jordemaljer 3 i 1 används aktivt för att måla bilens undersida och de inre delarna av vingarna. Till exempel 3-i-1 rostfärg för bilar från Novbytkhim, som visar:

  • effektivt skydd mot vatten och mineraloljor;
  • utmärkt vidhäftning till basen;
  • förhindra rosttillväxt;
  • god täckförmåga;
Bild
Bild
  • snabbtorkande vid målning;
  • relativt låg kostnad för produkten;
  • enkel användning;
  • pigmentkvalitet som ger bilytan attraktiva dekorativa egenskaper (men på grund av det begränsade utbudet av färger är det ibland svårt att uppnå enhetlig karossfärgning).
Bild
Bild

För att säkerställa motståndet hos den framtida beläggningen av bildelar mot atmosfäriska och mekaniska påverkan och därigenom öka dess hållbarhet, rekommenderas att applicera minst tre lager av kompositionen.

Rekommenderad: