Förbereda äppelträd För Vintern: Nyanser Av Att Lämna På Hösten. Hur Man Förbereder Unga Och Gamla äppelträd I Sibirien Och Moskva -regionen? Hur Man Täcker Plantor Och Hur Man Mat

Innehållsförteckning:

Video: Förbereda äppelträd För Vintern: Nyanser Av Att Lämna På Hösten. Hur Man Förbereder Unga Och Gamla äppelträd I Sibirien Och Moskva -regionen? Hur Man Täcker Plantor Och Hur Man Mat

Video: Förbereda äppelträd För Vintern: Nyanser Av Att Lämna På Hösten. Hur Man Förbereder Unga Och Gamla äppelträd I Sibirien Och Moskva -regionen? Hur Man Täcker Plantor Och Hur Man Mat
Video: Pruning Old Fruit Trees - Reinvigorating Old Trees 2024, April
Förbereda äppelträd För Vintern: Nyanser Av Att Lämna På Hösten. Hur Man Förbereder Unga Och Gamla äppelträd I Sibirien Och Moskva -regionen? Hur Man Täcker Plantor Och Hur Man Mat
Förbereda äppelträd För Vintern: Nyanser Av Att Lämna På Hösten. Hur Man Förbereder Unga Och Gamla äppelträd I Sibirien Och Moskva -regionen? Hur Man Täcker Plantor Och Hur Man Mat
Anonim

Trots att äppelträd anses vara ganska opretentiösa växter behöver de fortfarande ordentlig höstvård. Tidig förberedelse av träd för vintern gör dem mer motståndskraftiga mot vinterfrost, samt ökar framtida avkastning.

Bild
Bild

När ska man börja förbereda?

Förberedelse av äppelträd för vintern börjar vanligtvis efter skörden. Tidpunkten för arbetet kan variera mycket. Så i Ural och Sibirien förbereds äppelträd för vintern i september. I Leningrad-regionen eller Moskva-regionen förbereds träd i mitten av oktober.

Höstförberedelserna tar ganska lång tid. Därför är det viktigt att hinna göra allt innan den första frosten börjar.

Bild
Bild

Rensa stamcirkeln

Förberedelserna för övervintring börjar med rengöring av området . Marken i cirkeln nära stammen måste rengöras från fallna löv och grenar. Olika skadedjur övervintrar ofta i detta skräp. Därför måste vi omedelbart bli av med dem.

Om möjligt bör bladen brännas. De kommer att göra utmärkt aska, som sedan kan användas som gödningsmedel . Om det inte finns något sätt att bränna skräp på platsen måste de gamla bladen tas utanför det.

Bild
Bild

Nyanser av trimning

Beskärning av trädet är också mycket viktigt på hösten. Detta bör göras före den första frosten. Efter ett betydande temperaturfall blir grenarna för ömtåliga. Därför kan beskärning av ett träd för sent skada det mycket.

Apple beskärning består av flera grundläggande steg

  1. Först måste du ta bort alla torra och trasiga grenar från trädet.
  2. Därefter måste du skära av skotten som är skadade av sjukdomar. Detta bör göras med ett kraftigt vässat och desinficerat instrument.
  3. Skärplatsen måste behandlas väl med kopparsulfat.
  4. När området har torkat måste det täckas med trädgårdslack. Detta görs för att trädet ska återhämta sig snabbare efter beskärning. Du kan också använda lackbaserad färg istället.
  5. Alla avskurna grenar, som fallna löv, måste brännas.

Beskärning kan göras med beskärningssax eller med vassa trädgårdssaxar. Om det finns rotväxt bredvid stammen måste den tas bort.

Bild
Bild

Vattning

Innan vintern börjar måste äppelträd vattnas väl. Detta görs av flera skäl samtidigt. För det första kommer snabb fukt att skydda trädets rötter från att frysa. För det andra, så kan trädet överleva alla upptiningar.

Att vattna äppelträden är nödvändigt efter att alla löv har fallit från grenarna . I detta fall bör temperaturen inte vara under noll.

För att förhindra att träden vattnas, måste en lämplig mängd vatten hällas under varje äppelträd. För att vattna en ung växt räcker det med 50 liter vatten. Ett vuxet träd vattnas med 100 liter. Cirka 140 liter vätska hälls under äppelträd över 10 år.

Vid vattning av växter är det viktigt att se till att allt vatten absorberas väl i jorden och inte sprids över hela platsen. Vissa trädgårdsmästare förlänger vattningsprocessen över flera dagar . I detta fall mättas jorden jämnt.

Att vattna gamla och unga äppelträd är värt det även om sommaren var regnig. Det är värt att göra utan att vattna om äppelträdet växer på dränerad eller för tung jord, där vattennivån är mycket hög.

Bild
Bild

Vad och hur man matar?

Tidig befruktning spelar också en viktig roll i processen att förbereda äppelträdet för vintern. Toppdressing ska läggas till varm jord . I vissa regioner görs detta i september, i andra - nästan innan vintern börjar.

På hösten matas växterna så att de bär frukt bättre nästa år . Vid denna tidpunkt används fosfor-kaliumgödselmedel. Träd behöver inte kväve just nu. Sådana förband stimulerar den aktiva tillväxten av nya skott. Detta kan göra att växten blir svag och fryser på vintern.

Under höstperioden rekommenderas att befrukta växter med flytande lösningar . De fungerar mycket mer effektivt än torrförband. Många trädgårdsmästare använder ekologiska produkter för att gödsla träd i sin trädgård. Det bästa alternativet är ruttnad gödsel eller kompost. Du kan också befrukta äppelträdet med torr träaska.

Det finns också speciella gödningssatser till salu nu som är idealiska för att mata äppelträd på hösten. De är märkta "för hösten". Sådana gödningsmedel kan användas av nybörjare.

Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

För att skydda äppelträdet mot mindre skadedjur och vanliga sjukdomar måste det vara ordentligt förberett på hösten.

Sjukdomsprevention

För att skydda trädet mot svampsjukdomar används preparat som innehåller koppar. Du måste täcka trädet med dem två gånger på hösten. Det första förfarandet utförs två veckor efter skörden. Både vuxna träd och unga plantor bör behandlas med läkemedlet . Resterna av läkemedlet måste hällas över jorden under trädet. Den andra proceduren utförs efter ytterligare 10-12 dagar.

Bild
Bild

Pestkontroll

På hösten måste äppelträd också skyddas från insekter. För detta används moderna insekticider av hög kvalitet. De används två veckor efter att ha sprayat trädet med ett medel mot svampsjukdomar.

Vissa trädgårdsmästare försöker ytterligare skydda träd från små gnagare och harar . Det mest pålitliga sättet att skydda dig själv är att använda specialöverdrag. De måste linda in en trädstam. I det här fallet kommer skadedjurna inte att gnaga på barken under den kalla årstiden.

I stället kan trädstammen behandlas med speciella kommersiellt tillgängliga blandningar. De kommer att skrämma bort alla skadedjur. Folkmedicin kan också hjälpa till att hålla äppelträdet friskt . Du kan plantera koriander under äppelträdet. I vissa fall är stamens stam bunden med torr malurt. Deras rika dofter avvärjer de flesta skadedjur. Men denna metod för att skydda äppelträd har sitt eget minus. Den doftande produkten håller inte länge. Därför är det bättre att använda flera olika sätt för att skydda trädet på en gång.

Bild
Bild

Barkbearbetning och kalkning

Stammen på äppelträdet måste rengöras noggrant från mossa och lavar. De stör trädets normala utveckling. Ta bort mossa med en vanlig skrapa. Detta görs mycket noggrant. Många trädgårdsmästare rekommenderar att barken förbehandlas med järnsulfat. För att göra detta, lösa upp 250 gram torrt pulver i 10 liter vatten. Istället för en sådan lösning kan du också använda en blandning av släckt kalk och lera.

Efter bearbetning av barken måste kompositionen rengöras noggrant från ytan med en plastskrapa eller en liten metallborste. Därefter måste trädet behandlas med en lätt lösning av kopparsulfat. Detta kommer att sanera det rengjorda området.

Om det finns håligheter på äppelträdet måste de också repareras innan vintern börjar . Annars kan små gnagare hitta skydd där. Detta görs mycket enkelt. All smuts måste avlägsnas försiktigt från hålrummet. Det måste vara torrt och rent. Därefter måste hålen täckas med gips. Det bör förstås att detta är en tillfällig lösning, för med tiden kommer trädet att växa.

Bild
Bild

Efter sådan bearbetning måste trädet dessutom vitkalkas. Detta görs för att skydda barken från sprickor eller solbränna. Olika formuleringar kan användas för att behandla träd . Oftast väljer trädgårdsmästare slaked lime eller krita utspätt i vatten för vitkalkning. I vissa fall tillsätts lite torr lera, tvål eller till och med kogödsel till den resulterande blandningen. Ett lager kalkning täcker vanligtvis trädstammen ner till de lägsta grenarna.

Det rekommenderas att tvätta träden i november, efter slutet av höstens regnperiod . Detta bör göras i torrt väder. Trä kan bearbetas manuellt eller med en sprutpistol. Om det regnar nästa dag efter kalkning måste proceduren upprepas. Efter arbetets slut måste resten av lösningen hällas på marken bredvid stammen.

Bild
Bild

Grävning och mulching

Innan vintern börjar måste jorden grävas noggrant. Detta görs för att bli av med skadedjur som går i viloläge i jorden. Dessutom kommer grävning av jorden att göra det lättare för luft att komma in i marken.

Efter att ha slutfört allt förberedande arbete måste jorden bredvid stammen noggrant mullas. Detta görs för att skydda växtens rötter från frost. Följande material används oftast som mulch.

  1. Kompost . Övermognad kompost skyddar jorden perfekt och förhindrar också att fukt avdunstar för snabbt. Att använda en sådan produkt för mulching av webbplatsen hjälper också till att öka utbytet av äppelträdet.
  2. Torv . Detta alternativ är också bra för markuppvärmning. Det skyddar rötterna mot extrema temperaturer. Ventilera produkten noggrant före användning. I vissa fall blandas den dessutom med ruttnad gödsel.
  3. Torr bark . Denna råvara används för att täcka marken bredvid mogna träd. Barken skyddar perfekt äppelträdens rötter från kylan, liksom små skadedjur. Men det har också ett minus: barken tar kväve från jorden. Men om du vårdar trädet ordentligt på våren kan detta problem lösas.

Men fallna löv rekommenderas inte för detta ändamål. Olika skadedjur vilar vanligtvis i dem. Ej lämplig för mulching och torr halm. Det lockar gnagare, som kan tugga på barken på ett äppelträd på vintern.

Mulchlagret ska vara ganska tjockt. Var noga med att se till att det använda materialet inte vidrör trädets stam.

Bild
Bild

Uppvärmning

För att skydda äppelträd från vinterfrost måste de vara välisolerade. Detta bör göras innan frost börjar. Innan frysning måste trädstammen tillsammans med de nedre grenarna omsorgsfullt lindas. För detta används material av hög kvalitet som andas.

Säckväv . Oftast använder trädgårdsmästare onödigt tyg eller säckväv i sitt arbete. Hon måste försiktigt linda trädstammen medan hon fångar plantans nedre grenar. Du kan också använda bomullsavfall istället för säckväv.

Bild
Bild

Agrofibre . Detta alternativ är det mest pålitliga, men också det dyraste. Du kan köpa den i en trädgårdsbutik. Om du knyter ett träd med detta material kommer det att skyddas inte bara från kylan, utan också från små gnagare.

Bild
Bild

Plastflaska . Att samla in rätt antal flaskor kan göras mycket snabbt. De används inte bara för växtisolering. Med sitt buller kan de enkelt skrämma bort harar och möss.

Bild
Bild

Papper . Med detta material måste trädstammen förpackas i flera lager. Detta för att förhindra att papperet blir blött med tiden. För tillförlitlighet måste materialet fixeras ytterligare med ett rep. I det här fallet kommer vindbyar inte att riva av den.

Bild
Bild

Polyetenfilm . Detta material används mindre ofta som isolering. Om växten är täckt med en film är det mycket viktigt att ta bort den i tid på våren. Annars kommer växten att ruttna, vilket kommer att ha en mycket dålig effekt på avkastningen.

Bild
Bild

Naturliga material . Lämplig för isolering av äppelträd och naturmaterial: grangrenar eller vass. Om de används för att skydda mot frost är det värt att sprida giftet bredvid trädet. Det kommer att skrämma bort möss och råttor.

Bild
Bild

På vintern används snö för att skydda träden . Den läggs i ett tätt lager bredvid stammen. Detta material låter dig stänga trädets rötter, samt skydda rotkragen från extrem kyla.

Bild
Bild

Om du utför alla höstaktiviteter för att förbereda äppelträdet för vintern korrekt och i tid kommer trädet att utvecklas som det ska och bära frukt väl.

Rekommenderad: