Lack I Sprayburkar: Matt Färg På Plast Och Krom, Måla Bilen Med En Aerosolkomposition, Alternativ För En Keramisk Yta

Innehållsförteckning:

Video: Lack I Sprayburkar: Matt Färg På Plast Och Krom, Måla Bilen Med En Aerosolkomposition, Alternativ För En Keramisk Yta

Video: Lack I Sprayburkar: Matt Färg På Plast Och Krom, Måla Bilen Med En Aerosolkomposition, Alternativ För En Keramisk Yta
Video: SÅ SPRAYARMÅLAR MAN SOM ETT PROFFS! 2024, April
Lack I Sprayburkar: Matt Färg På Plast Och Krom, Måla Bilen Med En Aerosolkomposition, Alternativ För En Keramisk Yta
Lack I Sprayburkar: Matt Färg På Plast Och Krom, Måla Bilen Med En Aerosolkomposition, Alternativ För En Keramisk Yta
Anonim

Aerosollack är en speciell typ av lackblandningar som utmärks av sin enkelhet och användarvänlighet. Men den som först stöter på behovet av att använda sådana material är mycket förvånad över att få veta om antalet befintliga alternativ för färgning av kompositioner. Därför, när du köper sådant material, är det värt att bekanta dig i detalj med vilka typer av lacker i burkar som finns och vad som är deras skillnader.

Bild
Bild

Fördelar

Aerosollack, oavsett tillverkare, har ett antal fördelar.

  • Dessa formuleringar kräver inte utspädning och blandning, de är redo att användas från det ögonblick de köps. För att arbeta med burkar behöver du inte extra slöseri med ytterligare verktyg: borstar eller rullar. Spraylack finns i små behållare, vilket gör dem till ett praktiskt och mobilt material.
  • Ofta är aerosoler i burkar en typ av snabbtorkande foderprodukt. Torktiden är flera minuter. På grund av denna egenskap bildas inte fläckar på den behandlade ytan.
  • Spraylack är avsedda att sprutas på olika ytor som metall, tegel, trä, plast. De kan täcka både plana ytor och svåråtkomliga platser, alla typer av utstick och böjningar, till exempel delar av en bil som behöver uppdateras, men det är väldigt svårt att nå dem. Ett slående exempel är den keramiska tvåkomponentslacken "CERAMIC", som ger ytan en ädel glans, skyddar den målade ytan och ökar dess slitstyrka.
Bild
Bild
  • Lackblandningar i cylindrar är mycket enkla att använda. För att kunna använda dem krävs inte vissa färdigheter, erfarenheter och speciella arbetsförhållanden - det är tillräckligt att bekanta sig med bruksanvisningen som anges på cylindern. Förbrukningen av medel kommer att vara minimal - denna typ av applicering av det motstående materialet anses vara den mest ekonomiska. Beläggningsskiktet blir enhetligt och enhetligt.
  • Dessa beläggningar har ett rimligt pris, även om de är dyrare än konventionella färger och lacker.
Bild
Bild

Varje spraylack har utmärkta fysikaliska och kemiska egenskaper, är mycket motståndskraftig mot fukt och olika aggressiva ämnen samt stabilitet mot extrema temperaturer. Ytan målad med dessa medel anses vara helt skyddad från olika typer av mekaniska och väderpåverkan.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av lacker. Av dessa är det värt att lyfta fram två typer av vattenbaserade: akryl och polyuretan. Fördelen med dessa sprayer är deras brandsäkerhet. Dessutom torkar de snabbt nog, skapar en hållbar beläggning, har praktiskt taget inte en specifik stickande kemisk lukt, till skillnad från färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretan

Polyuretanlack är ett derivat av polyestrar och diisocyanater. Denna beläggning är resistent mot fysisk påverkan. Det är uppdelat i två typer: enkomponent och tvåkomponent (endast enkomponentsformuleringar används i aerosoler). De kan vara vattenbaserade eller alkoholbaserade.

Fördelar med polyuretanlack:

  • på grund av deras sammansättning bildar de inte sprickor efter fullständig torkning;
  • exfoliera inte;
  • skapa en hållbar beläggning;
  • resistent mot aggressiva medier och UV -strålar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Akryl

Akryllack är en viskös, vattenlöslig vätska som är nästan luktfri. Den är tillverkad av en flytande polymer eller den så kallade akryldispersionen.

Denna beläggning har följande fysikaliska och kemiska egenskaper:

  • torkning sker på grund av avdunstning av vatten, varefter beläggningen bildar en film som kan skydda den från olika mekaniska skador;
  • efter torkning lämpar sig beläggningen inte för påverkan av någon form av vätska;
  • akrylfilm behåller transparens och blir inte gul under påverkan av UV -strålar;
  • appliceras på vilken yta som helst, inklusive tegel och betong;
  • har god vidhäftning på väl rengjorda ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nitrocellulosa

Nitrocellulosalack är en förening av hartser, kolloxylin, baserat på ett organiskt lösningsmedel. Har en skarp lukt, efter torkning blir det säkert för hälsan. Den kan användas inuti en bostad - förutsatt att den är ordentligt ventilerad. Torkningstiden är en timme. Aerosolen skapar en hållbar beläggning med utmärkta skyddande egenskaper och utmärkta dekorativa egenskaper.

Baserat på yttre egenskaper kan lacker vara färgade eller transparenta, matta eller blanka . Det finns också en reflekterande aerosol som slänger av ljuspartiklar från glansiga ytor. Vilken produkt att välja för arbete är varje köpares verksamhet. Allt beror på applikationsplatsen, typen av yta som ska målas och förväntade resultat.

Bild
Bild

Applikationsområde

Oavsett tillverkare, från aerosollackets sammansättning, har dessa sprayer ett mycket brett användningsområde.

Konventionellt kan tre huvudsakliga användningsområden för spraylack särskiljas

  • Bilindustrin . Kompositionen appliceras oftast på matt färg på plast och krom.
  • Hemma . Den universella kompositionen kan täcka olika möbler, tillbehör, beslag, leksaker, lägga till glans på olika ytor och därigenom skapa konstverk.
  • Byggbranschen . De används ofta för att belägga olika ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationsfunktioner

Det är möjligt att använda lacker i sprayburkar utan att ha en viss erfarenhet av att arbeta med dem.

Det räcker med att följa några enkla rekommendationer

  • Skaka burken väl i 2-3 minuter före användning. Dess inre innehåll kan sprutas på ytan om ljudet av en boll är tydligt hörbart inuti patronen.
  • Innan du börjar belägga ytan ska lacken sprutas på en oansenlig plats för testning. Om ytan som ska målas har ett svart ytterskikt behöver du inte oroa dig: produktens utseende efter sprayning kommer inte att lida.
  • Aerosolen ska sprutas på ytan från ett avstånd av cirka 30 cm, burken ska hållas vertikalt.
  • Applicera spraykemikalien jämnt. Om det behövs kan du applicera beläggningen igen, men bara efter en 10 minuters paus.
  • Om det behövs en liten mängd lack för att täcka ytan och hela innehållet i burken inte har använts kan resten lämnas till nästa gång. Dock måste nebulisatorn rengöras. För att göra detta, vänd burken upp och ner och spraya tills strålen försvinner.
Bild
Bild

Innan du börjar måla är det värt att studera instruktionerna och därefter strikt följa de grundläggande säkerhetsreglerna:

  • vid användning av lacker på organisk basis krävs ventilation;
  • spraya inte en burk nära öppen låga;
  • det är nödvändigt att ha overall, mask för andningsskydd, skyddsglasögon, handskar.
Bild
Bild

Vattenbaserade aerosolformuleringar kräver inte sådana strikta säkerhetsåtgärder - i detta fall kan användning av mask och glasögon uteslutas.

Bild
Bild

Efter avslutat arbete måste du vänta tills ytan är helt torr. Samtidigt måste du se till att det inte kommer damm under torkningen och försöka skydda det så mycket som möjligt från eventuella mekaniska skador.

Rekommenderad: