Polyuretanlack: Enkomponent- Och Tvåkomponentssammansättning För Parkett, Vattenbaserad Lack För Betong Och Parkettgolv

Innehållsförteckning:

Video: Polyuretanlack: Enkomponent- Och Tvåkomponentssammansättning För Parkett, Vattenbaserad Lack För Betong Och Parkettgolv

Video: Polyuretanlack: Enkomponent- Och Tvåkomponentssammansättning För Parkett, Vattenbaserad Lack För Betong Och Parkettgolv
Video: Så gör vi - Tunnflyt 2024, April
Polyuretanlack: Enkomponent- Och Tvåkomponentssammansättning För Parkett, Vattenbaserad Lack För Betong Och Parkettgolv
Polyuretanlack: Enkomponent- Och Tvåkomponentssammansättning För Parkett, Vattenbaserad Lack För Betong Och Parkettgolv
Anonim

Polyuretanlack används ofta för behandling av träkonstruktioner. Ett sådant färg- och lackmaterial betonar träets struktur och gör ytan visuellt attraktiv. Efter att lösningen torkat bildas en stark film på ytan, som skyddar trädet från effekterna av yttre negativa faktorer. Typerna, fördelarna och särdragen i tillämpningen av polyuretanmaterial kommer att övervägas mer detaljerat i denna artikel.

Syfte och funktioner

Polyuretanlack är ett av de mest efterfrågade materialen inom konstruktion och renovering. Den skapade beläggningen har utmärkta prestandaegenskaper. Lösningen baserad på polyuretan överträffar andra typer av lacker i många avseenden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanblandningen har följande fördelar:

Motståndskraftig mot temperaturfluktuationer. Beläggningen kan användas i temperaturområdet från -50 till +110 grader Celsius

Lång livslängd. En kvalitetsbeläggning kan hålla i tio år

Det finns en hög vidhäftning

Beläggningens fuktbeständighet spelar en viktig roll

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet är motståndskraftigt mot direkt solljus

Lacken tål olika mekaniska belastningar

Materialets slitstyrka är betydligt högre än för en alkydbeläggning

Bra elasticitet, så att lackskiktet inte spricker efter torkning

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men som alla lacker har polyuretanlack sina nackdelar. De främsta nackdelarna inkluderar:

Sammansättningen av tvåkomponentslösningar innehåller som regel organiska lösningsmedel, som kanske inte har den bästa effekten på människors hälsa

Alla typer av polyuretanblandningar är inte av hög kvalitet. Materialets sammansättning beror på tillverkaren. Beläggningar av dålig kvalitet kan bli gula med tiden

Kostnaden för polyuretanlack av hög kvalitet är ganska hög

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Polyuretanlack används främst på träytor. Lösningen skyddar dock inte bara trä väl, utan också många andra material.

Det finns följande områden för lackapplikation

Skapar en hållbar skyddande beläggning på väggar, golv och tak och trämöbler. En hållbar film av polyuretanlack skyddar ytor mot mekanisk påfrestning och förhindrar också att det bildas skador från kemikalier

Lösningen impregnerar väl sådana ytor som betong, tegel, takmaterial i form av skifferplattor

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanlack är ett av de mest populära materialen för parkettbearbetning

Lack används för att skapa en "våt sten" -effekt

Den används för både inredning och exteriör

Perfekt för att förhindra rost på metall och betong

Bild
Bild
Bild
Bild

Arter: sammansättning och egenskaper

Polyuretanbaserade lacker kan ha en annan sammansättning, vilket påverkar egenskaperna hos den framtida beläggningen.

Genom kemisk sammansättning skiljer sig följande typer av blandningar:

enkomponent

tvåkomponenter

Enkomponentlösningar är vattenbaserade och tillgängliga färdiga att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest praktiska att använda är lacker i form av en aerosol. Fördelen med att använda aerosolburkar är att beläggningen torkar snabbt.

Fördelarna med en sådan komposition inkluderar:

Hälsa. Enkomponentblandningen innehåller inte giftiga ämnen och organiska lösningsmedel

När det är torrt avger inte lacken skadliga ämnen i luften

Materialet är brandsäkert

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkomponentsformuleringar har emellertid sämre kvalitet än tvåkomponentsblandningar. Ett tvåkomponentsbruk gjordes omedelbart innan arbetet påbörjas. Denna komposition inkluderar en bas och en härdare.

För att förbereda en färdigblandning måste båda komponenterna blandas med varandra . Nackdelen med denna komposition är den ganska små tillåtna hållbarheten för den beredda lösningen. Blandningen kan användas inom fem timmar efter tillverkningen.

En tvåkomponentslack har högre tekniska egenskaper än en enkomponentssammansättning. Om ytan kommer att utsättas för hög mekanisk spänning, är det nödvändigt att endast använda tvåkomponentslösningar för dess bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanbaserade blandningar klassificeras inte bara efter kemisk sammansättning, utan också efter applicering.

Beroende på användningsomfång skiljer sig följande typer av lacker ut

Yacht. Denna typ av lack var ursprungligen avsedd att täcka träbåtar. Men nu används materialet aktivt för inredning och yttre dekoration av olika träkonstruktioner. Fördelen med en sådan lack är först och främst dess höga fuktbeständighet

För plast. Latexfria formuleringar finns tillgängliga för bearbetning av plastprodukter

Bild
Bild
Bild
Bild

Parkett

Möbel

Universal (för olika typer av ytor)

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färger

Polyuretanbaserat lack framställs oftast i en färglös transparent form, vilket gör att du kan betona träets naturliga struktur när du applicerar kompositionen på ytan. Enligt glansgraden skiljer sig blanka och matta beläggningar. Sådana nyansskillnader har ingen effekt på materialets tekniska egenskaper.

Bild
Bild

Skillnaden kommer att finnas i vissa operativa funktioner

Glansiga ytor är de mest utsatta för repor. Dessutom är defekter på en blank yta mer märkbara än på en matt yta

Mattlack framhäver trästrukturen bättre

Den matta finishen är den mest UV -beständiga. För utomhusarbete är det bättre att använda just den här typen av färg- och lackmaterial

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa tillverkare av efterbehandlingsmaterial tillverkar lacker baserade på polyuretan, som innehåller färgämnen. Pigmenterade blandningar gör att du kan ge ytan önskad nyans.

Tillverkare

Kvaliteten på polyuretanbaserad lack beror direkt på blandningen av blandningen och dess tillverkare. Det är bättre att köpa material som släppts av ett företag som har etablerat sig väl som tillverkare av färger och lacker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Petri

Petri har en historia på över femtio år. Företaget har en ledande position i Amerika inom tillverkning av polyuretanlack. Alla produkter som tillverkas under varumärket Petri håller hög kvalitet och utmärkt hållbarhet.

Linjen av polyuretanbaserade lacker har tio olika materialmodifieringar, olika i sammansättning och vissa egenskaper. Användningen av alla typer av Petri-blandningar garanterar en höghållfast beläggning med en diamanthård effekt. Detta material är perfekt för behandling av golv i rum med hög trafik, där belastningen på ytan blir hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polistuc

Polistuc är en av ledarna inom tillverkning av färger och lacker i Italien. Italienska polyuretanlack används i både inhemsk och industriell konstruktion. I grund och botten produceras blandningar för bearbetning av metall- och träkonstruktioner.

Polistuc polyuretanlack är mycket motståndskraftiga mot nötning och repor på ytan. Med hjälp av detta material skapas en högkvalitativ och hållbar beläggning som inte blir gul med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Iraqol

Firman "Irakol" är en av de största tillverkarna av professionella färger och lacker i Ryssland. Produkterna från det ryska företaget "Irakol" är inte sämre i kvalitet än produkterna från världstillverkare av färger och lacker.

Vid tillverkning av polyuretanbaserade lacker används endast högteknologisk modern utrustning och de bästa råvarorna. Priset för produkterna från "Irakol" -företaget är betydligt lägre än utländska analoger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning och tillämpningsmetoder

Tekniken för applicering av polyuretanlack på ytan beror på själva blandningens sammansättning, liksom omfattningen av dess tillämpning. Det måste dock komma ihåg att det under alla omständigheter är nödvändigt att utföra proceduren för att förbereda och rengöra ytan innan arbetet avslutas.

Träbeläggning

Innan reparationsarbeten utförs måste träfoten rengöras väl från smuts och vid behov slipas. Om det finns feta fläckar på träet måste de tas bort. När våt rengöring inte hjälper till att bli av med sådan smuts kan du avfetta ytan med ett lösningsmedel.

Om en träkonstruktion kommer att användas utomhus eller under förhållanden med hög luftfuktighet, måste den behandlas med en speciell lösning för att förbättra dess antiseptiska egenskaper. För att betona ytans naturliga trästruktur eller för att ge materialet önskad nyans, färgas produkten före lackering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att täcka golvet med färg- och lackmaterial, blir det nödvändigt att skydda den nedre delen av väggarna från smuts. För att göra detta klistras väggarna ner underifrån med maskeringstejp runt hela omkretsen av rummet.

När träytan är klar för bearbetning kan du börja göra lösningen för applikation. Enkomponentformuleringar säljs färdiga att använda.

I vissa fall måste dock ett lösningsmedel tillsättas till enkomponentblandningar:

Om lösningen ska spridas med en borste är det inte nödvändigt att späda ut den med ett syntetiskt lösningsmedel

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med en rulle måste du tillsätta från fem till tio procent av lösningsmedlet

När en sprutpistol används för att lackera ska lösningen vara ganska flytande. Därför måste upp till tjugo procent av lösningsmedlet tillsättas till kompositionen

Tvåkomponentsblandningar tillverkas strikt i de proportioner som anges av tillverkaren . Instruktionerna för beredning av blandningen anges alltid på förpackningen av materialet. Det är bättre att applicera tvåkomponentslösningar med en pälsrulle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytbehandling bör utföras längs träkornen. Det rekommenderas att applicera polyuretanbeläggningen i minst två lager. I vissa fall kan fyra skikt av blandningen behövas. Lacken sprids över ytan med långsamma och smidiga rörelser. Om du arbetar slarvigt kan det bildas bubblor på beläggningen.

Det sista lagret av blandningen appliceras endast på en torr och ren yta . Tidsintervallet före efterföljande ytbehandling kan vara från två till sex timmar. Allt samlat damm måste avlägsnas från ytan med en dammsugare eller en fuktig trasa. Det rekommenderas också att gå över det första lagret med sandpapper. Torkningstiden för ytbeläggningen beror på vilken typ av polyuretanlack som används och är i genomsnitt åtta timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betonggolv

För att förbättra prestandan hos självutjämnande betonggolv används ofta polyuretanbaserade lacker. För att beläggningen ska vara av hög kvalitet måste golvet vara så plant och rent som möjligt. Om sammansättningen av det självutjämnande golvet inte innehöll polymera ämnen måste en sådan yta grundas.

Det rekommenderas att endast använda tvåkomponentblandningar för behandling av betonggolv.

För att skapa en original dekorativ beläggning kan olika mönster formas på ytan med lack med hjälp av speciella stenciler. Annars skiljer sig tekniken för att applicera polyuretanbruk på betong inte från liknande verk på trägolv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Reparationsarbete inne i lokalerna bör utföras vid en viss temperaturregim. Lufttemperaturen i rummet bör inte överstiga tjugofem grader.

Det finns några extra försiktighetsåtgärder att tänka på när du använder en tvåkomponentslösning

Om efterbehandling utförs inomhus måste rummet vara väl ventilerat

Det är nödvändigt att arbeta med sådant material i en respirator

Efter att ha utfört allt reparationsarbete är det lämpligt att inte driva lokalerna på två dagar. Inom den angivna tiden måste alla skadliga ämnen lämna beläggningen och avdunsta

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det är nödvändigt att täcka golvet med lack, måste appliceringen av blandningen startas från fönstret mot dörren.

När en rulle används som verktyg för att arbeta med färger och lacker måste blandningen fördelas på ytan i tvärgående rörelse. Detta kommer att skapa en jämn, streckfri finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Små föremål eller små ytor behandlas bäst med polyuretanlack som finns i aerosolburkar.

Konsumtionen av aerosolblandningar är vanligtvis högre än för konventionella flytande formuleringar, därför rekommenderas att köpa material med marginal.

Rekommenderad: