Emalj NTs-132: Tekniska Egenskaper För NP-132P, Vit Och Ljusgrön Färg I Förpackningar Om 1 Och 0 7 Kg, GOST 6631 74

Innehållsförteckning:

Video: Emalj NTs-132: Tekniska Egenskaper För NP-132P, Vit Och Ljusgrön Färg I Förpackningar Om 1 Och 0 7 Kg, GOST 6631 74

Video: Emalj NTs-132: Tekniska Egenskaper För NP-132P, Vit Och Ljusgrön Färg I Förpackningar Om 1 Och 0 7 Kg, GOST 6631 74
Video: Sången om färgerna - Sjung med Sanna 2024, Mars
Emalj NTs-132: Tekniska Egenskaper För NP-132P, Vit Och Ljusgrön Färg I Förpackningar Om 1 Och 0 7 Kg, GOST 6631 74
Emalj NTs-132: Tekniska Egenskaper För NP-132P, Vit Och Ljusgrön Färg I Förpackningar Om 1 Och 0 7 Kg, GOST 6631 74
Anonim

Ett stort antal emaljer och färger används för att skydda och ge ytan olika dekorativa egenskaper vid konstruktion och reparation. Modern utveckling leder till ett stort urval av färger och lacker med en mängd olika egenskaper. Emalj NTs-132 har varit känt på marknaden under lång tid, men samtidigt tappar det inte popularitet. Svaret på frågan varför det fortfarande efterfrågas finns i denna artikel.

Bild
Bild

Särdrag

Emalj NTs-132 har producerats sedan 70-talet av förra seklet, och det är svårt att tro att det för närvarande inte har uppfunnits några färg- och lackkompositioner som skulle överträffa det i deras egenskaper. Till skillnad från färger bildar emaljer, efter fullständig härdning, ett jämnt, enhetligt lager som skyddar ytan från olika påverkan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen var den största skillnaden mellan emalj och färg typen av gallringsvätska . För emaljfärger och lacker användes flyktiga kompositioner på organisk basis. När det gäller färg kan det vara torkande oljor eller vanligt vatten. Med tiden började allt fler vattendispergerbara emaljer och lackmaterial baserade på akryl dyka upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bokstäverna NT anger att denna emalj tillhör gruppen nitrocellulosa, det vill säga lackmaterial tillverkade på basis av nitrocellulosa. Det är en vit fibrös struktur, lös i utseende, påminner om vanlig cellulosa och erhålls därav med hjälp av kvävebehandling.

Bild
Bild

Sammansättningen av NTs-132 inkluderar flyktiga och icke-flyktiga delar. Den första gruppen inkluderar alkydhartser (nr 188 enligt klassificering av hartser), kolloxylin-nitrocellulosa med ett kväveinnehåll på 10, 7-12, 2%, mjukgörande tillsatser och pigmenteringspartiklar. Den icke-flyktiga gruppen är olika för olika typer av emaljer. Den innehåller antingen 40% toluen, butyl eller etylalkohol, cirka 15% aktiva högkokande lösningsmedel och något mindre lågkokande lösningsmedel. I det andra fallet tillsätts xylen istället för toluen, och lösningsmedlen når 30%. En anti-flotation och brandhämmande tillsats kan läggas till för att förbättra dekorativa egenskaper, jämn ytfördelning.

Bild
Bild

Kompositionerna pigmenteras med hjälp av speciella pastor, som knådas i anordningar för att slipa dem.

Tillverkare uppmärksammar det exceptionella motståndet hos NTs-132 emalj mot olika påverkan.

Dessutom noteras sådana positiva egenskaper:

  • hög hållfasthet och slitstyrka;
  • elastisk struktur är lämplig för användning av alla former och former av ytor;
  • vattenbeständighet tillåter användning av emalj i strukturer med hög luftfuktighet och utomhus;
  • enkel skötsel för ytor täckta med lackmaterial - kan tvättas med alla hushållsprodukter;
Bild
Bild
  • ett lager emalj kan slipas och poleras för att ge en glansig glans, vilket ytterligare kommer att påverka produkternas dekorativa utseende;
  • beläggningen bleknar inte i solen och lämpar sig inte för ultraviolett strålning;
  • tål starka temperaturfluktuationer;
  • materialet är ekonomiskt och har ett lågt pris;
  • lång livslängd. Vid bearbetning av ytan med emalj i två lager i måttliga klimatförhållanden kan beläggningen behålla sina dekorativa och kvalitetsegenskaper i upp till två år.
Bild
Bild

Visningar

Typer och tekniska parametrar för NTs-132 emalj regleras av GOST 6631-74.

Det finns två typer av lackmaterial:

  • NTs-132 "K "utformad för att appliceras med en pensel och har en viss konsistens, men den kan tunnas med en tunnare till en tunnare konsistens;
  • NTs-132 "P " - flytande form lämplig för sprutning med en sprayflaska.
Bild
Bild
Bild
Bild

Emaljspecifikationer

  • Den omgivande lufttemperaturen för användning av lackmaterial bör ligga i intervallet från -12 till +60 C.
  • 120 minuter efter applicering kan ytan som behandlats med NC-132 få en lätt klibbighet. Full användning är möjlig en dag efter färgning.
  • Filmskiktet som bildas av emaljen efter härdning kännetecknas av utmärkt jämnhet, frånvaro av ränder, fläckar, stötar och fördjupningar.
  • Hårdhetsindex är inte mindre än 0,15 cu. e. Det bestäms av en speciell pendelanordning TML.
  • Med U -1 -enheten kan du mäta lagets slaghållfasthet - inte mindre än 50 cu. e.
  • Kompositionens glans ligger i intervallet 40-55%.
  • Massfraktionen av flyktiga ämnen kan lätt bestämmas av vätskans färg. För svarta emaljer är det den lägsta (22-28%), i andra nyanser mer än 29% av flyktiga kompositioner.
  • Hållbarheten i en försluten förpackning utan att bryta lagringsvillkoren är 1 år.
Bild
Bild

Emaljer NTs-132 tillverkas i en mängd praktiska format i burkar, allt från 0,7 kg, 1 kg, 1,7 kg och upp till stora fat för industriella anläggningar i 17, 25 kg och mer.

Bild
Bild

Färger

Färgschemat regleras också av GOST. Valet av nyanser är tillräckligt stort och låter dig välja rätt färg för alla typer av finish. Ljusa nyanser representeras av standardvitt, två typer av ljusgrått och grädde, ljusbeige.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det mörka intervallet inkluderar mörkblågrön, tobak, mörkgrå, gråblå, grågrön, skyddande, svart. Om du behöver avsluta ytor ljusare är nyanser lämpliga: röd, rödbrun, orangebrun, guldgul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturliga färger representeras av lugn ljus gröngul, pistasch, ljusgrågrön, ljusgrön, gråblå. Om du behöver en annan nyans är det också möjligt att anpassa den i enlighet med RAL -katalogen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumtion

Emaljer NTs-132 säljs i en färdig att använda vätskeform. Efter att burken har öppnats kan du omedelbart börja avsluta arbetet med en sprutpistol, borstar eller rullar. Om det ändå finns ett behov av att späda ut produkten, görs detta med hjälp av lösningsmedel.

För emalj av typ NTs-132K är det nödvändigt att använda komposition 649 och för NTs-132P-646-version i enlighet med GOST 18188 . I vilket fall som helst måste kompositionen i en nyöppnad burk omröras omedelbart för att ge den en enhetlig konsistens. Tiden för att uppnå hårdhet och torrhet är cirka 2 timmar vid en temperatur av 20 C. Om termometeravläsningarna i rummet eller utanför är olika kan det slutliga resultatet uppnås vid olika tidpunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är vanligt att applicera två eller flera lager lackmaterial på ytan för att uppnå bästa täckning. Emaljförbrukningen bestäms av egenskaperna hos produktens täckningseffekt. Denna indikator anger hur många gram av kompositionen som ska appliceras per 1 m2. Kompositionens färg påverkar konsumtionen mest av allt. Mörka nyanser: svart och mörkblågrön kräver 30 g / m2 emalj och ljusa nyanser - vitt och grädde - 100 g / m2.

Bild
Bild

För att minska konsumtionen av kompositionen bör särskild uppmärksamhet ägnas åt ytbehandling innan målning. Metallbaser måste rengöras från korrosion, smuts, rostiga märken.

Träytor bör torkas noggrant och slipas för bättre vidhäftning . För att minska absorptionsförmågan hos naturmaterial är det bättre att använda en primer eller ett tunt lager av mycket utspädd emalj av samma typ. Primers är lämpliga för AK-070, GF-021, FL-03K, VL-02.

Bild
Bild

Om det finns fettfläckar på ytan är det absolut nödvändigt att behandla dem med speciella föreningar. Om basen var täckt med oljiga färger måste de först tas bort utan spår.

Tillämpningsområde

Emalj NTs-132, även om det tillhör giftiga och brandfarliga material, men på grund av dess skyddande och elastiska egenskaper har det funnits utbredd användning. Träprodukter, strukturer belägna i ett hårt klimat, hög luftfuktighet kommer perfekt att bevara sitt ursprungliga utseende. Metallytor och betongunderlag skyddas på ett tillförlitligt sätt mot korrosion. Detta gäller både i hemmet och vid bearbetning av material i industriell produktion.

Bild
Bild

På hushåll, på grund av dess utmärkta dekorativa egenskaper, kan lackmaterial användas för att måla möbler, väggar och inredningsartiklar. Fasader på byggnader och metallstaket på grund av låg förbrukning är också fördelaktiga för bearbetning av NC-132. Men de skadliga ämnena som avges vid arbete med nitroemalj tvingade vissa länder i världen att begränsa användningen av denna produkt och till och med förbjuda den helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

På grund av ovanstående egenskaper och toxicitet vid användning av emalj måste vissa rekommendationer följas. Det är bättre att förvara material i särskilt avsedda områden bort från brandfarliga material och direkt solljus. Vid applicering av kompositionen är det nödvändigt att använda gummihandskar och andningsmask för att förhindra att ångor kommer in i lungorna. Skydd bör ges för ögonen i form av speciella glasögon. Användning av skyddskläder krävs också. Det är bättre att utföra arbete på platser med möjlighet till ventilation. Målning bör utföras i avsaknad av öppen låga.

Bild
Bild

Vid arbetets slut, tvätta händer och ansikte med tvål och vatten.

Tillverkare

Växter som producerar emalj NTs-132 och andra lackeringsmaterial finns i många städer i Ryssland.

Långt och allmänt känt NPO Ladoga , som har två produktionsanläggningar - i Omsk och på Krim. Novosibirsk-fabriken "Kolorit" har utvecklat ett system med rabatter för vanliga kunder och ett återförsäljarprogram för att underlätta försäljningen av sina högkvalitativa och budgetprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

LLC "Belkolor " populär bland den vanliga konsumenten. Köpare noterar den utmärkta täckförmågan, ljusa färger och snabb torkning av NTs-132-emaljen från denna tillverkare. Belgorod-företaget har en tjugoårig historia, det har vuxit från en liten verkstad till ett internationellt varumärke med premiumlinjer som inte är sämre i kvalitet än utländska motsvarigheter.

Bild
Bild

Bra recensioner får LKM -företaget "Tex " … Tillgängligheten av produkter i en mängd olika järnaffärer, i kombination med låga prislappar, gör den till en värdig konkurrent på färg- och lackmarknaden. Tillverkaren är redo att bekräfta kvaliteten på sina produkter med många certifikat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagsgrupp " Lacra " tillverkar sina produkter i Kanada, Schweiz, Polen och andra europeiska länder. Frestande priser beror på tillgängligheten av produktionsanläggningar i vårt land. Emaljerna upprätthåller den västerländska kvalitetsegenskaperna.

Bild
Bild
Bild
Bild

LLC "Continental " är ett snabbt utvecklande ungt företag på byggmarknaden i Ryssland. Men höga kvalitetsstandarder, dynamisk utveckling och ökad produktionskapacitet i kombination med ett stort utbud av produkter gjorde att de kunde uppta sin nisch på färg- och lackmarknaden. Emaljer av Krafor -märket, tillverkade av denna tillverkare, är placerade som motsvarande GOST och sanitära och epidemiologiska standarder. Företagets fabriker ligger i många städer i den centrala delen av Ryssland, i Udmurtia, liksom i Tjeckien, Slovakien och Serbien.

Rekommenderad: