Akryllack För Trä: Vattenbaserade Kompositioner Som Kan Appliceras På Färger, Tikkurila Akrylatlack För Inomhusbruk

Innehållsförteckning:

Akryllack För Trä: Vattenbaserade Kompositioner Som Kan Appliceras På Färger, Tikkurila Akrylatlack För Inomhusbruk
Akryllack För Trä: Vattenbaserade Kompositioner Som Kan Appliceras På Färger, Tikkurila Akrylatlack För Inomhusbruk
Anonim

Akryllack för trä används ofta för inredningsarbeten. Dess besvär för extern användning beror på kompositionens särdrag, men typer för extern dekoration finns fortfarande kvar. Användningsområdet och egenskaperna hos denna lack bör övervägas mer detaljerat.

Särdrag

Akryllack innehåller dispersion och andra ämnen som inte bara tillåter behandling av trä med ett enhetligt lager utan också skyddar det från vissa skadliga effekter. Detta avser inte bara konsekvenserna av mikroorganismernas vitala aktivitet, utan också alla slags klimatpåverkan: till exempel ökad torrhet eller luftfuktighet. I sig har en sådan lack konsistensen av tjock gräddfil, men den är mer trögflytande. Den klassiska färgen är delikat mjölkaktig.

Bild
Bild

Verktyget har många fördelar, inklusive följande

  • Säkerhet . Det finns inga giftiga element i akryllack. Några av dem kan till och med måla rätter.
  • Varaktighet . Högkvalitativa lacker slits inte mycket över tiden, vilket skyddar träytorna på ett pålitligt sätt i många år.
  • Ekologisk renlighet . Inte för att säga att alla element som utgör lacken är naturliga, men det sönderfaller och skadar samtidigt inte miljön.
  • Praktisk bekvämlighet . Det är lätt att underhålla lackade ytor, särskilt om de har ökade hållfasthetsegenskaper.
Bild
Bild
  • Hög funktionalitet . Lack används för att tillverka olika beläggningar på trä, från att måla bestickelement till terrasser och lusthus.
  • Estetiskt tilltalande . Trä täckt med akrylfärger och lack ser presentabel ut. Dess färg och konsistens fördjupas, texturen framträder tydligare
  • Ergonomisk . Detta syftar på att uppnå optimal prestanda med låg materialförbrukning. Om du till exempel bara använder två lager kan du begränsa dig till bara dem, eftersom trädet redan kommer att se bra ut.
Bild
Bild
  • Hög elasticitet . Vid stelning bildar lacken en skyddande film som inte kan tas bort i framtiden.
  • Hög hållfasthet . Även vid en hög belastning kommer lackbeläggningen aldrig att slita helt.
  • Höga limegenskaper . Lacken har god vidhäftning till den ursprungliga ytan, vilket resulterar i att en så hög hållfasthet uppnås.
Bild
Bild
  • Subtil lukt . Många konsumenter noterar närvaron av en svag lukt, liknande den som avges av vanlig gouache. Epoxi och andra färger och lacker är inte på något sätt jämförbara.
  • Kort tid krävs för härdning och torkning. Som regel kan flera lager appliceras inom en dagsljus.
  • Motstånd mot mikroorganismernas vitala aktivitet . Akryllack täpper till träets yta och förhindrar att växtporer eller bakterier kommer in.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Motstånd mot ogynnsamma klimathändelser . Detta avser också rummets mikroklimat. Till exempel kan lackmaterial skydda trä från sprickbildning i ett rum med torr varm luft.
  • Prisvärd kostnad . Priset på akrylfärger och lack kan inte kallas alltför högt, det är snarare på en genomsnittlig nivå.
  • Lätt att använda . Flera verktyg är lämpliga för applicering samtidigt: lacken är inte särskilt nyckfull i detta avseende.
Bild
Bild

Förutom fördelarna har materialet också vissa nackdelar

  • Behovet av en speciell temperatur och klimatförhållanden under applicering. Applicera inte lack om temperaturen är under +5 grader eller över +30 grader. Tekniken kommer att kränkas och lacken garanteras inte vara hållbar. Utkast bör också undvikas.
  • Behovet av speciell förvaring. Frys inte eller kyl inte materialet, utsätt det för solljus.
Bild
Bild

Visningar

Inledningsvis är alla akryllack uppdelade i två stora grupper: en-komponent och två-komponent. Enkomponentsorterna innehåller endast akryl; tvåkomponenter kännetecknas också av närvaron av polyuretan.

Det bör noteras att tvåkomponentslacker garanterar högre hållbarhet .därför väljs de oftast för externt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära är vattenbaserade akryllack. De byter alltmer ut konventionella möbellack. Akryldykning har blivit så populärt eftersom de är billigare jämfört med andra produkter som också är vattenbaserade (till exempel alkyd).

Baksidan av myntet är styrka egenskaper . De kan inte kallas förhöjda. Som ett resultat används sådana lacker inte utomhus. De är endast lämpliga för att måla golv och möbler, medan det är viktigt att följa alla krav för arbetsförhållanden med färg och lackmaterial som anges på förpackningen. Vanligtvis avser temperatur och luftfuktighet.

Bild
Bild

Tvåkomponents akryl-polyuretansorter, trots nästan samma pris, har högre hållfasthetsegenskaper än deras enkomponentsekvivalent. Du bör dock inte använda denna sort utanför rummet: den fungerar inte för utomhusarbete.

Akrylatlack, även relaterat till akryl, har ett något utökat användningsområde . Så med deras hjälp kan du inte bara tona och ge en blank glans till rena träytor, utan också applicera dem på redan målade element. Det är viktigt att ha en sak i åtanke här. Färgen som används för målning måste också vara vattendispersion, annars kommer lacken inte att sättas ordentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns få typer av akryllacker, men var och en av dem är universell. Om det behövs kan du använda var och en av dem för utomhusdekoration, men bara under förutsättning att du bor i en tempererad klimatzon utan extrema väderförhållanden. Annars tål färg- och lackmaterialet inte och kommer helt enkelt att spricka, efter att ha tappat lejonandelen av dess driftsegenskaper.

Färger

Inledningsvis produceras akryllack för trä i en mjölkvit färg, men när det torkar bildar det en färglös film som bara betonar träets struktur utan att ge det någon speciell nyans. Den genomskinliga filmen ger bara glans, vilket gör att träets ursprungliga ton verkar djupare och rikare.

Bild
Bild

Under de senaste åren har ny produktions- och nyanseringsteknik dykt upp, som har utökat färgutbudet på lacker avsevärt. Nu kan du enkelt köpa ett tonat akrylprov, som framgångsrikt kan ersätta fläcken. Så du kan lösa två problem samtidigt, utan att ta till komplicerade procedurer: att ge brädorna önskad färg och skydda dem.

Enligt glansnivån utmärks fem grader, var och en kännetecknas av mängden ljus som reflekteras i procent av ytan täckt med sådant lack:

  • högglans - mer än 90%;
  • glansigt - 80-90%;
  • halvblank-40-50%;
  • halvmatt-10-15%;
  • matt - mindre än 10%.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer är det värt att tänka på egenskaperna hos glänsande beläggningar. På glansiga ytor sticker alla brister starkt ut. Dessutom används det oftare för att dekorera moderna interiörer i högteknologi, futurism och liknande stilar. Matt lack, tvärtom, låter dig delvis dölja fläckar, och ytan är sammetslen. En sådan effekt behövs när man skapar en atmosfär av mys, till exempel i stilarna i Provence, country och andra.

När du väljer en lack bestämmer du vilken effekt du vill uppnå i slutändan . Du kanske bara behöver betona träets skönhet eller ändra dess nyans något, ge träet en glans eller pärlglans. Kom ihåg att om du inte gillar hur den eller den här lacken lägger sig kan du delvis demontera akrylfilmen genom att "gå" över ytan med en slipmaskin med en speciell slipskiva. Man måste dock se till att avlägsnandet är detsamma i hela området.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kända tillverkare och recensioner

Tikkurila

Finska produkter är slående inte bara för sin utmärkta kvalitet, utan också för deras pris. Det är 3-4 gånger högre för andra liknande produkter från andra märken. Akrylfärger och lacker är dock de säkraste och mest pålitliga av alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chefsteknolog

Detta akrylbaserade latexlack är utformat för att framhäva träets struktur och färg och samtidigt skydda det från negativa miljöfaktorer. Det finns också toningsalternativ för ovanliga nyanser, till exempel "Citron" eller "Grangrön". "Drevolak". Vax läggs till produkterna från detta märke, vilket resulterar i att fettinnehållet i kompositionen ökar och följaktligen dess skyddande egenskaper. Det är bättre att använda "Drevolak" för internt arbete, utanför måste det appliceras i 3-4 lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vika

Företaget bedriver tillverkning av tvåkomponentfärger och lacker, som kännetecknas av en hög stelningshastighet, liksom ökade hållfasthetsegenskaper, särskilt om emalj appliceras under lackskiktet.

VGT

Sådana lacker bör inte användas på golv. Ursprungligen har kompositionen en mjölkvit färg, men efter torkning blir den helt transparent, så att dess närvaro praktiskt taget inte påverkar träets ursprungliga nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belinka

Detta slovenska företag erbjuder några av de finaste akryllacken. Deras säkerhet både för människor och för miljön bekräftas av många certifikat.

Kudo

Producerar lack i praktiska sprayer. Det finns färgprodukter, vilket innebär att färgning inte behövs - du kan välja önskad nyans bland ett brett utbud av färger.

Eurotex

Detta akrylprov tillhör aqualak och ser mer ut som impregnering än lack i klassisk mening. Det skyddar trä på ett tillförlitligt sätt mot negativ påverkan, mikroorganismer och nötning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pinotex

Den säkraste produkten som erbjuds och kan också användas för att klä träredskap. Dessa lacker kan inte användas för externt arbete, eftersom de spelar en mer dekorativ roll.

Lacra

Erbjuder utmärkta lacker som skyddar perfekt mot negativ påverkan. Passar både inomhus och utomhus. Varornas kvalitet är på högsta nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och tillämpning

Akryllack appliceras i flera lager.

Flera verktyg kan användas för tillämpning:

  • Rulle med pål längd upp till 5 mm. Garanterar snabb färgning.
  • Borsta. Arbetet är mer mödosamt, men det är möjligt att dekorera alla svåråtkomliga platser.
  • Sprutpistol eller spray. Den mest praktiska och ekonomiska applikationsmetoden. Gör att du kan applicera ett jämnt lager, inklusive på svåråtkomliga platser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av detta eller det materialet är halva striden. Gör inga misstag. Så om du planerar att täcka till exempel en byrå med ett överflöd av snidade delar är det bäst att använda en sprutpistol. En rulle är också lämplig för jämna plankgolv.

Innan arbetet påbörjas måste du slutföra förberedelsen . Ytan måste rengöras, i vissa fall behövs en primer. Om möjligt, vägra att köpa ett akrylprov som ligger ovanpå en primer. Då kommer träets ursprungliga struktur att uttalas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Få lack kan garantera en skyddande finish efter ett lager, så de appliceras i minst två. För att göra beläggningen jämn måste du slipa det första lagret efter att det torkat. Efter rengöring av ytan kan du applicera ett andra lager.

När allt arbete med applicering av lackskiktet är klart och beläggningen har torkat kan du fortsätta till efterbehandlingen. Tänk på att akryllack torkar helt på två dagar. För detta är det bäst att använda parkettvårdsprodukter eller trävax. Sådana förfaranden kommer att rädda lackbeläggningen från snabb försämring, eftersom den kommer att hämta sina slutliga prestandaegenskaper först efter två veckor.

Bild
Bild

Tips

Slutprofessionella delar några rekommendationer angående valet av akryllack, dess användning, drift och lagring.

  • Det händer så att lacken tjocknar med tiden, och det måste spädas. Under inga omständigheter får lösningsmedel eller andra kemikalier användas för dessa ändamål. Endast rent vatten kommer att göra.
  • Vid utspädning måste du komma ihåg proportionerna. Om du tillsätter mer än en tiondel av vatten till kompositionen kommer detta att leda till förlust av dess egenskaper och snabb försämring av träet efter bearbetning.
  • Innan färg- och lackmaterialet används måste det omröras noggrant för att utesluta risken för ränder och färgfläckar på ytan.
  • Innan bearbetning måste du kontrollera träets fuktinnehåll. Helst bör den vara väl torkad, men det är tillåtet att lacka brädorna om deras fukthalt inte överstiger 50%.
Bild
Bild
  • Avfetta ytan noggrant. På platser med oljiga fläckar fastnar lacken helt enkelt inte på ytan, och det kommer att leda till defekter. När en mjölkaktig substans appliceras på sådana platser kommer dess färg inte att försvinna, men kommer att förbli densamma, vilket kommer att vara mycket märkbart.
  • Följ instruktionerna. Det kommer förmodligen att säga att du inte behöver göra ett tjockt lager av material. Det är bäst att lägga ett par tunna.
Bild
Bild

Det invecklade med att applicera akryllack på trä beskrivs i detalj i videon.

Rekommenderad: