Alkydlack: Vad Det är, Yachtkomposition Och Tekniska Egenskaper, Alkyd-uretanlack Vitt Hus

Innehållsförteckning:

Video: Alkydlack: Vad Det är, Yachtkomposition Och Tekniska Egenskaper, Alkyd-uretanlack Vitt Hus

Video: Alkydlack: Vad Det är, Yachtkomposition Och Tekniska Egenskaper, Alkyd-uretanlack Vitt Hus
Video: Alkyd, Acrylic, Epoxy and Polyurethane Coating - Understanding the Difference 2024, April
Alkydlack: Vad Det är, Yachtkomposition Och Tekniska Egenskaper, Alkyd-uretanlack Vitt Hus
Alkydlack: Vad Det är, Yachtkomposition Och Tekniska Egenskaper, Alkyd-uretanlack Vitt Hus
Anonim

Alkydlack används ofta för behandling av träytor utomhus och hemma. Det finns flera sorter av detta material, så du bör studera i detalj egenskaperna och omfattningen av varje typ.

Bild
Bild

Vad det är?

Alkydlack är en blandning som innehåller olika syntetiska alkydhartser med organiska lösningsmedel. Produkten har god vidhäftning och hög fuktbeständighet.

Alkyd -lack används aktivt för att arbeta med olika typer av ytor

Slutparkett. Alkyds tillåter inte att ändarna fastnar vid varandra, därför är ytbelastning utesluten

Bild
Bild

Parkettgolv med "varmt golv" -system

Bild
Bild

Flytande golv

Bild
Bild

Parkett tillverkad av känsliga träslag som är mycket känsliga för miljön

Bild
Bild

När denna lack hårdnar bildar den ett transparent och ganska hårt lager . Många säger att alkydmedel härdar länge. Tillverkare har dock utvecklat produkter med speciella tillsatser, med vilka de förkortar härdningstiden. Det betyder att ytan kan användas efter en kort tid.

Efter polymerisation bildas en blank eller matt film på alkydlacket, beroende på vald produkt. Materialet som du kommer att bearbeta med en sådan blandning kommer att få ett tillförlitligt skydd mot irriterande av vilken typ som helst. Det är ganska enkelt att applicera alkydblandningen, eftersom produkten har en tjock konsistens, på grund av vilken produkten sprider sig väl över golvet och andra behandlade ytor, vilket skapar ett tätt filmskikt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med alkyder inkluderar följande egenskaper:

  • lösningar är resistenta mot temperaturförändringar, förändringar i luftfuktighet. Alkyd -lack har inga konkurrenter inom detta område;
  • ökad nivå av vibrationsmotstånd;
  • kompositionen har inga vidhäftande egenskaper. Därför kommer golv som behandlats med sådant lack inte att kräka;
  • höga dekorativa egenskaper. Produkten kan tränga djupt in i träet och därigenom lyfta fram produktens naturliga skönhet;
  • bekväm applicering på grund av dess tjocka konsistens;
  • efter polymerisation bildar lacken en matt eller blank film;
  • optimala indikatorer på motstånd i förhållande till belastningar av mekanisk karaktär;
  • alkydlacker är resistenta mot kontakt med kemikalier;
  • ingen form eller mögel bildas på ytan.
Bild
Bild

Bland bristerna noterar användarna följande egenskaper:

  • lacken torkar länge. Polymerisering tar mer än en dag. Som tidigare beskrivits lägger dock vissa tillverkare till särskilda härdare för att förkorta inställningstiden;
  • tills ytan är torr avger lacken en obehaglig lukt som kan vara skadlig vid inandning. För att inte skada din kropp måste du lämna fönstren öppna tills produkten stelnar;
  • alkydprodukter kan skrynklas om du applicerar för mycket lack på ytan. Därför bör du följa bruksanvisningen.
  • ytans livslängd är cirka 3 år.
Bild
Bild

Egenskaper

Nästan varje typ av lack går igenom tester innan det träffar disken. Innan testning hålls varje prov under normala förhållanden i två veckor. Testning består i att undersöka externa egenskaper med hjälp av speciella enheter.

Enheten bestämmer följande tekniska egenskaper:

  • lackets tjocklek vid applicering av två lager;
  • den period under vilken lacken härdar helt;
  • motståndskraft mot mekanisk stress;
  • motståndskraft mot fukt;
  • konsekvenser av kontakt med tvättmedel;
  • användarvillkor.
Bild
Bild

Endast de blandningar som uppfyller de angivna kraven får säljas.

Enligt de etablerade standarderna måste alkydlackets sammansättning ha en färglös struktur, som efter att ha placerats på ytan bildar ett matt eller glansigt lager.

Bild
Bild

Köpare får en pålitlig och kvalitetsprodukt , som efter användning kommer att märkbart förvandla ytan som ska behandlas. För att utföra internt arbete bör du lita på dina personliga krav, som är nödvändiga för genomförandet av ett specifikt mål.

Normalt används alkydlacker på träytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd uretanlack kan delas in i två huvudkategorier:

  • Yacht;
  • parkett;

Yachtmaterial används för att måla fartyg. Enligt statistik anses denna produkt vara den mest populära. Kunder lockas av den låga kostnaden för produkten tillsammans med dess ökade motståndskraft mot slitage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att yachtlack inte är lämpligt för inomhusarbete inomhus, eftersom dess sammansättning har en hög toxicitet. När den är torr avger den giftig ånga efter polymerisation - mindre farliga flyktiga komponenter. Materialets livslängd är cirka 5 år.

Parkettlack används för att arbeta med trägolv . Båda lackerna är lämpliga för alla andra träytor. Yachting köps ofta för att arbeta med lusthus, verandor och andra former av arkitektonisk karaktär.

Bild
Bild

Parkettlack är relevant för åtgärder för inre behandling av lokaler. Förutom golv gör den ett bra jobb med möbler, karmar, räcken och dörrar.

Bild
Bild

Alkydlacker för parkett är indelade i flera typer

  • Vattenbaserade lösningar. Denna produkt är populär eftersom den är luktfri. Fördelarna inkluderar egenskaper som miljösäkerhet och motståndskraft mot höga temperaturer. Sådana produkter kännetecknas dock av sin höga kostnad, som inte är lämplig för varje kund;
  • Tvåkomponenter. Sådana blandningar skapar en film på parketten. De har en låg kostnad och en skarp lukt under torkning. Det är inte möjligt att förvara materialet i öppna behållare länge, så du måste använda lacken omedelbart;
  • Enkomponentlack. De kan förvaras länge i en sluten behållare. Polyuretanblandningar är inte rädda för kontakt med kemikalier;
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan lack kan också delas in i flera undertyper:

  • matt;
  • halvmatt;
  • glansig;
  • halvblank.

Mattprodukter är optimala för ytor som snabbt blir smutsiga under användning, eftersom den matta filmen är lätt att rengöra.

Bild
Bild

Glans reflekterar ljuset väl, därför är det lämpligt för användning i mörka rum.

Bild
Bild

PF-231

Denna lack anses vara en alkydbaserad produkt av hög kvalitet. Det skapar en glans på ytan som är slitstark. Lösningen är transparent, har dekorativa och fuktbeständiga egenskaper. Sådant material köps för att arbeta med ytor av metall och trä, samt för bearbetning av parkett inomhus.

Bild
Bild

MCh-0163

En sådan produkt tillhör kategorin tvåkomponentslacker, vars sammansättning består av urea-formaldehyd och alkydhartser, syrahärdare.

Om vi jämför MCH-0163 med den tidigare versionen har denna typ av lack förbättrade egenskaper:

  • hög vattentäthet;
  • styrka;
  • motståndskraft mot påverkan av slipande ämnen.

Nackdelarna med användarna inkluderar mörkare vid kontakt med solljus, dålig ytelasticitet, stark lukt och blåsbildning under bearbetning.

Bild
Bild

EP-2146

Varumärket anses vara en enkomponent alkyd-epoxiförening som har förbättrade egenskaper. Det förbättrade elementet är epoxiharts. Produkten kännetecknas av ökad hårdhet, motståndskraft mot slipmedel och vatten.

Lacken används för behandling av parkett, träytor, texturerat och dekorativt papper. Det bör noteras att det inte finns några analoger av en sådan produkt utomlands.

Bild
Bild

PF-283

Används för bearbetning av trä- och metallytor. När den appliceras bildar lösningen ett högglansskikt som har goda dekorativa egenskaper. PF-283 är en blandning som innehåller alkydhartser, modifierade vegetabiliska oljor, fettsyror av vegetabiliska oljor, talloljor i organiska lösningsmedel. Även i komponenternas sammansättning finns det ett torkmedel. Applicera lacken med en pensel eller använd en aerosol i en burk för dessa ändamål.

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer ett alkydlack bör du bestämma några kriterier:

  • bestäm för vilken typ av arbete du behöver lack: externt eller internt;
  • det finns lacker för träytor och för metallbearbetning. Vissa sorter kan fungera bra för färg;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • bestäm vilken belastning som ska utföras på den behandlade golvytan. Om bara två personer bor i huset kan du välja en vattenbaserad produkt. För behandling av korridoren är en produkt med pigment lämplig. Ett sådant material skyddar kvalitativt ytan från smuts och damm;
  • för köket kan du köpa en vattenfri polyuretanblandning. Golvbeläggningen absorberar produkten väl, så ingen extra vård krävs;
  • Om du vill applicera lack på en yta där intensiva belastningar förekommer bör du köpa formuleringar där vattenavvisande element finns.
Bild
Bild
Bild
Bild

Många köpare väljer tonat lack för att få de mest dekorativa effekterna från ytan. För att få golvet att se spektakulärt ut, använd en färglös förening som det första lagret, vilket hjälper till att jämna ut ytan och släta ut alla trädefekter. För att visa träets naturlighet, applicera först den färgade lösningen.

Bild
Bild

Konsumtion

Många är intresserade av hur mycket ett alkydlack har. Denna indikator beror på typen av blandning och din talang. Experter rekommenderar att applicera 2-3 lager lack. Varje nivå bör endast appliceras efter att den föregående har torkat. Således kommer det att ta dig minst 3 dagar att avsluta ytan.

Förbrukningen av alkydprodukter är 50-75 gram per kvadratmeter . Om du använder mer lack än du borde ökar härdningstiden. Du riskerar också att få en mindre hållbar yta.

Före användning bör vissa märken spädas till en arbetskonsistens med xylen eller lösningsmedel. Du kan blanda ett av dessa preparat med white spirit i ett 1: 1 -förhållande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Flera märken är mycket efterfrågade bland köpare:

  • Vita huset
  • Parad
  • Tikkurila
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alkyd-uretanblandningar från Parad lyckades vinna en stor publik, eftersom denna tillverkare säljer lacker med ökad elasticitet. Köpare lämnar recensioner där de rapporterar att filmen som bildas efter applicering av produkten inte spricker eller försämras på länge. Alkyds produkter kan betona träets naturlighet och göra golvet mer effektivt. Parade erbjuder sina kunder blandningar för utomhus- och inomhusbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vita huset erövrade köpare med överkomliga priser och en svag lukt. Tillverkaren tillverkar lacker av hög kvalitet, som kännetecknas av högt slitageskydd, snabb polymerisation och en dekorativ komponent. Lacken kan bevara träets naturliga nyans. Precis som Parade producerar tillverkaren produkter för utomhus- och hemytor.

Bild
Bild

Tikkurila anses vara en beprövad tillverkare av många byggmaterial. Varumärket har vunnit kundernas respekt och är känt som en tillverkare av pålitliga och högkvalitativa produkter. Tikkurila yacht lack får bra recensioner, vilket utmärks av snabb polymerisation, utmärkt spridbarhet. Det låga priset hjälper detta märke att bli ledande bland tillverkarna av alkydlacker.

Rekommenderad: