Alpin Vinbär (24 Bilder): Beskrivning Av Busken, Gyllene "Aureum" Och Andra Sorter, Vinbärshöjd Och Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Alpin Vinbär (24 Bilder): Beskrivning Av Busken, Gyllene "Aureum" Och Andra Sorter, Vinbärshöjd Och Användning I Landskapsdesign

Video: Alpin Vinbär (24 Bilder): Beskrivning Av Busken, Gyllene
Video: Gamla Dansbandslåtar 70 Talet - De Mest Populära Dansbandslåtar 70 Talet 2024, Maj
Alpin Vinbär (24 Bilder): Beskrivning Av Busken, Gyllene "Aureum" Och Andra Sorter, Vinbärshöjd Och Användning I Landskapsdesign
Alpin Vinbär (24 Bilder): Beskrivning Av Busken, Gyllene "Aureum" Och Andra Sorter, Vinbärshöjd Och Användning I Landskapsdesign
Anonim

När sajten ser snygg och städad ut är det alltid trevligt att vara på den. Av denna anledning växer många sommarboende på deras mark inte bara grönsaker och frukter, utan också prydnadsväxter. Alpin vinbär kan vara en av dessa växter. Denna intressanta buske används ofta i landskapsarkitektur i många länder.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Alpin vinbär är en mycket opretentiös växt. Det finns ofta i naturen och växer på många olika platser. Det kan ses nära floden, i utkanten av skogen, i bergen. Kulturen växer i Turkiet, Afrika, vissa regioner i Ryssland, Karpaterna, nästan i hela Europa.

Alpina vinbär skyddas av naturvårdsorganisationer. Denna buske har länge listats i den röda boken.

Bild
Bild

Kulturen kännetecknas av långsam tillväxt, därför når den sin slutliga form först vid 20 års ålder. Buskens höjd i naturen är cirka 2,5 m, men hemma överstiger den sällan 1,5 . Efter att ha nått en viss höjd börjar busken växa i bredd. Grenarna är täta, ofta sammanflätade och har en brun färg.

Bladen har 3 lober, blank glans och mörkgrön färg . Pubescens är frånvarande. En egenskap hos lövverket är att det under höstmånaderna tappar sin gröna färg och blir till gul eller orange. Från detta ser busken ännu mer intressant ut utan att förlora sina dekorativa egenskaper. Den blommande busken markeras med utseendet på gröna blommor med en liten gul nyans. Vinbären blommar praktfullt, vackert i 2 veckor. Processen sker i maj.

Bild
Bild

Den första skörden kan förväntas ett år efter att växten blommade ut.

Bären växer små, rosa och kan plockas mitt på sommaren . Men många trädgårdsmästare låter dem hänga som inredning. Dessutom är smaken mycket medioker. Om så önskas kan bär läggas till sylt eller juice, men färska är de inte särskilt goda. Fruktningen kommer att fortsätta i 6 år, och sedan måste de gamla skotten som bär frukt tas bort så att nya kan växa.

Trots sin höga dekorativa effekt och ett stort antal fördelar har alpina vinbär en stor nackdel: de tål inte torka alls . Om regionen är för varm och det finns lite nederbörd, är det bättre att välja en annan gröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna

Alpin vinbär är indelad i flera sorter, men inte alla är populära. De mest populära är 3 sorter.

Schmidt . Sådana vinbär är mycket vanliga i Ryssland. Det motstår kallt väder bra, kan växa i skuggan. Sen kultur kan stanna på platsen i många år och glädja ägarna. Du kan bilda en växt efter eget gottfinnande. Någon gör en vacker häck av det, och någon anlitar specialister för att skapa exklusiva former.

Bild
Bild

Gyllene "Aureum ". En sådan skönhet tillhör mini-underarter, eftersom den sällan växer över en meter. Den fick sitt namn för en unik egenskap: ett överflöd av vita och gula blommor under blomningen. När man tittar på busken får man intrycket av att det är som täckt med en slöja. Det bör noteras att frukterna av denna sort inte äts.

Bild
Bild

" Pumila ". En annan intressant sort med skott av ovanliga former. Lövverket är öppet, täcker rikligt med busken, vilket gör att det ser väldigt elegant ut. Den enda nackdelen med sorten är att den kommer att blomma för första gången först vid 5 års ålder.

Bild
Bild

Landning

Det är bäst att plantera alpina vinbär i solen, även om viss skuggning inte kommer att skada. Grundvattnet får inte passera mer än 1,5 m till markytan.

Bättre att välja lera eller sandsten . Dessa jordar är lätta, och vinbär kommer att vara bekväma i dem. Syrligheten ska vara neutral. Det är viktigt att notera att jorden ska vara bördig, men inte övermättad med organiskt gödningsmedel.

På sådana jordar kommer växten inte att få sin unika form.

Bild
Bild

Buskplantering utförs på våren eller hösten . Oftast är det fortfarande höst, cirka 21 dagar innan kallt väder börjar. Andra bärsorter planteras samtidigt. Sätena förbereds på cirka 7 dagar. För alpina vinbär är ett överflöd av syre viktigt, så jorden grävs upp med särskild omsorg. Marken smaksätts med rutten kompost, och mineralföreningar tillsätts också där.

Vid plantering inspekteras plantorna . Det är nödvändigt att välja dem vars rötter är ruttna eller frostbitna. Du ska inte plantera dem. I exemplar med friska rötter förkortas skotten något, med ungefär en tredjedel.

Grunt hål grävs, vars diameter passar under plantans rötter.

Bild
Bild

Växten sänks ner i hålet, strös med jord . Se till att det inte finns några luftutrymmen inuti. Jorden måste trampas ner något och vattnas sedan väl. Efter matning av vätskan är stammarna täckta med mulchmaterial.

Råd: om du vill att plantorna ska börja växa så snabbt som möjligt måste de förvaras i Kornevin -lösningen i 120 minuter innan de planteras.

Bild
Bild

Vård

Alpin vinbär kräver minimalt underhåll, eftersom denna växt växer framgångsrikt även i bergen, där förhållandena är ganska hårda. Det finns dock några saker som är värda att komma ihåg.

Bild
Bild

Vattning

Växten tål inte torka väl, så den måste vattnas väl. Vätskan tas varm, sedimenterad. Vatten hälls under roten från en hink eller slang. Varje buske förbrukar cirka 10 liter. Förfarandet utförs var sjunde dag. Om konstant regn observeras avbryts manuell vattning, eftersom överskott av fukt är skadligt för alla växter . I torka kan vinbär sprutas från en sprayflaska. Men detta bör göras på kvällen, när solen går ner.

Bild
Bild

Lossar och ogräs

Alpina vinbär är mycket förtjusta i överflödet av syre, och därför rekommenderas det att lossa det efter varje vattning. Du bör vänta ett par timmar på att det övre lagret ska skorpas lite . Sedan utförs en lossning och går djupare ner i jorden med 5-6 cm.

Ogräs hjälper till att bli av med ogräs … De måste tas bort när de växer, eftersom de drar näringsämnen från jorden. För att göra detta mindre ofta kan du lägga ut ett lager av mulch. Allt klädmaterial kommer åtminstone delvis att begränsa odlingen av ogräs.

Bild
Bild

Toppdressing

Alpina vinbär måste matas på ett speciellt sätt. Så att busken inte behöver något, under den andra vårmånaden får han urea . Du behöver cirka 10 g av denna produkt per kvadratmeter. Detta görs under det första och andra året av växtens liv. Sedan ges organiskt material med måtta: en gång vartannat år.

Gödsla under höstmånaderna genom att införa minst 6 kg kompost i jorden (dosering per 1 m2).

När det gäller mineralkomplexen måste de ges till växten två gånger om året: på hösten och våren . Kulturen låter dig begränsa dig till introduktionen av superfosfat (cirka 50 g) och kaliumsalt (15 g). Denna dosering räcker för 1 m2 jord.

Bild
Bild

Beskärning

Beskärning av alpina vinbär utförs på våren, redan innan saften rör sig genom växten. Under proceduren skärs ut torkade och föråldrade grenar . Busken måste tunnas ut så att luften har tillgång till grödans inre delar. Om skotten är för tjocka måste de beskäras så att bara ett par centimeter återstår. Snittplatser behandlas med trädgårdslack för att förhindra infektion.

Det bildas också beskärning . Sekvensen av procedurer beror på det slutliga målet, eftersom träd kan växa både separat och i gruppplanteringar, se ut som en häck eller någon form av figur.

Bild
Bild

Fortplantning

Alpina vinbär kan förökas på olika sätt. Det längsta sättet är att använda frön. De måste härdas vid noll lufttemperatur. Procedurens längd är 12 veckor . Sedan, på hösten, tappas fröet i jorden vid 0,05 m. På våren kommer kornen att gro. De måste vara på samma plats i ett år, och sedan kan de transplanteras till en annan plats.

Kulturen kan också förökas med lignifierade sticklingar. Proceduren utförs under vårens första månader. Leta efter en stark skott som sitter direkt ovanför jorden.

Bild
Bild

Klipp ut den och skär den i bitar 20 cm långa. De planteras i en näringsrik jord och förs till ett varmt rum . När rötterna har bildats är sticklingarna redo att planteras på deras permanenta plats. Förresten, vinbär kan också förökas av gröna sticklingar. För att göra detta, klipp av toppen av de yngsta skotten i juni.

Det sista sättet att sprida en kultur är skiktning . För att göra detta måste du hitta grenar 1 år gamla. De är böjda mot marken, fästa (du kan ta en konsol) och täckta med jord. Handlingen äger rum tidigt på våren. När hösten kommer grävs exemplaret upp och skärs av. Du kan plantera omedelbart eller vänta på våren.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Alpin vinbär lider av samma sjukdomar som vanliga grödor, liksom krusbär. Svampsjukdomar är mycket vanliga. Bland dem är flera besvär värda att notera.

  • Mjöldagg . Det kännetecknas av en vit pulverformig blomma på lövverket. Vid de första tecknen på skada sprutas kulturen med "Fitosporin". Om detta inte hjälper, applicera Topaz fungicid. Att förhindra uppkomsten av sjukdomen kommer att tillåta förebyggande sprutning med koppar eller järnsulfat.
  • Rost . Det känns lätt igen av de apelsinbruna knölarna på bladens yta. Du kan bli av med en sådan sjukdom med hjälp av Bordeaux -vätska.
  • Antraknos . Känns igen av rödaktiga fläckar på lövverk. För behandling används fungicider. Bordeaux -vätska fungerar också bra.
  • Terry . En nästan obotlig sjukdom som leder till plantens sterilitet. För att förhindra dess utveckling utförs beskärning av deformerade njurar. En extrem teknik är att riva upp en sjuk buske. Annars kommer sjukdomen att fortsätta sprida sig.
Bild
Bild

Alpina vinbär kan också parasiteras av en spindelkvalster . Om perioden för bärbildning ännu inte har börjat är det bättre att omedelbart förstöra den med acaricider. Förutom fästingen blir växten ofta en fristad för bladlöss. Infusioner av rölleka, vitlök, celandine hjälper bra mot det. Det är viktigt att ta hand om förstörelsen av myror, som det alltid finns mycket om det finns bladlöss.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Alpin vinbär är en mycket vacker växt, därför används den ofta för att anlägga trädgården . Till exempel ser häckar från denna växt fantastiska ut. De kan ofta ses inte bara i privata trädgårdar, utan också i parker, och till och med på gatorna. Enstaka planteringar av sådana vinbär ser inte mindre intressanta ut. Med rätt skicklighet kan en unik form bildas av en buske. De mest populära är enkla geometriska former.

Bild
Bild

Alpina vinbärsbuskar kan också växa i gruppplanteringar, så utsikten blir ännu vackrare. För att understryka buskens nåd kompletteras den ofta med olika färger.

Lavendel, smörblommor, blommande örter kommer att se väldigt attraktiva ut. För att förstärka effekten kan du ta blommor som är kontrastfärgade mot bären och bladen på vinbärsbuskar.

Viktigt: plantera inte andra typer av buskar bredvid vinbär . Så växter kommer att konkurrera om näringsämnen i jorden, eftersom alla buskar har ett omfattande rotsystem.

Rekommenderad: