Cement "NT": Vad Det är, Kvaliteter Av Spänningsblandningen 10, 20, 32 5N, Erfarenhet Av Att Använda Material För Tätning Av Skarvar

Innehållsförteckning:

Video: Cement "NT": Vad Det är, Kvaliteter Av Spänningsblandningen 10, 20, 32 5N, Erfarenhet Av Att Använda Material För Tätning Av Skarvar

Video: Cement
Video: Föreläsningar inom NT och hållbar utveckling 2024, April
Cement "NT": Vad Det är, Kvaliteter Av Spänningsblandningen 10, 20, 32 5N, Erfarenhet Av Att Använda Material För Tätning Av Skarvar
Cement "NT": Vad Det är, Kvaliteter Av Spänningsblandningen 10, 20, 32 5N, Erfarenhet Av Att Använda Material För Tätning Av Skarvar
Anonim

Vid konstruktion av både höghus och små byggnader är användningen av betongbruk en viktig komponent i korrekt och kompetent arbete. Utan det är det omöjligt att lägga grunden och golvbeläggningen. Betong innehåller cement. Det är inte resistent mot aggressiva miljöer, tolererar inte kalla temperaturer och har också dålig vattenbeständighet. Dessutom krymper cementet kraftigt.

Bild
Bild

Stresscement ("NTS") har blivit utbredd, eftersom dess tillämpning löser ovanstående problem kan materialet staplas under svåra förhållanden. Huvudskillnaden mellan spänningscement är att när betongblandningen stelnar börjar den expandera. På grund av detta skadar inte låga temperaturer och krympningsprocessen strukturen.

Bild
Bild

Särdrag

Portlandcement, som är en del av betong, innehåller gips och fin cementklinker. I genomsnitt krymper vanligt portlandcement runt 2 mm / m. Hela effekten kan ses efter 2 veckors användning av blandningen, när kompositionen har stelnat. Det finns risk för sprickor under 3: e veckan.

Stresscement ger mycket snabbare expansion , som kan observeras redan 3 dagar efter applicering av blandningen. Det vill säga, i detta fall kommer betongen att härda mycket snabbare, vilket ger ytterligare styrka och hjälper till att bevara den under den "farliga" perioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansättningen av självexpanderande cement innehåller en mängd olika tillsatser, på grund av vilka en liknande effekt uppnås. Ju fler sådana föroreningar det finns, desto snabbare expanderar blandningen, det vill säga att kompositionen härdar på kortare tid. Men med för många tillsatser kan härdningstiden reduceras till 4-5 minuter, vilket kommer att skapa ytterligare svårigheter att arbeta med materialet.

Bild
Bild

Materialkomposition

Självexpanderande kompositioner är indelade i fyra typer - spänningscement (NC), vattentätt expanderande cement (VRC), aluminiumoxid -expanderande cement (GGRC / GC) och expanderande portlandcement (ROC). Spänningscement används oftast i byggnadsarbeten. Det är en bindemedelsblandning och innehåller cirka 70 procent portland cementklinker, upp till 10 procent gips och upp till 20 procent aluminiumoxidslagg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dess främsta egenskaper är snabb inställning och hög hållfasthet . När den späds med vatten stelnar blandningen på kort tid. Därefter sker expansionsprocessen. På 24 timmar efter läggningen får kompositionen en hållfasthet på cirka 300 kg / cm3.

I detta avseende expanderar materialet och en belastning uppträder på armerade betongkonstruktioner. Det är viktigt att förstå att egenskaperna hos en blandning kan variera beroende på dess beståndsdelar.

Bild
Bild

Specifikationer

I analogi med den konventionella formuleringen har spänningscementet en längre livslängd på grund av det stora antalet positiva egenskaper. Även för närvarande använda modifierande fyllmedel kan inte alltid konkurrera med det. På grund av detta kännetecknas användningen av denna blandning av goda recensioner av dess användning.

Bild
Bild

När det gäller de tekniska egenskaperna kan de ses på baksidan av förpackningen. Den första inställningstiden för lösningen är obligatorisk. Det tar cirka 30 minuter. Därefter kommer böjhållfastheten efter 48 timmar och efter 4 veckor - 3,8 MPa respektive 5,9 MPa, och tryckhållfastheten samtidigt blir 14 MPa och 49 MPa.

Självspänningsindexet är 2 MPa. Frostmotstånd - F -30. Lösningens linjespänning kan sträcka sig från 0,3 till 1,5 procent.

Förpackningen indikerar också att arbete med kompositionen kan utföras vid temperaturer från +5 till +35 grader. Spänningscement förpackas i papperspåsar på 25 och 45 kilo.

Betyg och fastigheter

Den tid det tar för cementen att härda, liksom vilka tekniska egenskaper det kommer att ha, beror huvudsakligen på proportionerna av materialets huvudbeståndsdelar. För att dessa punkter ska fixas och stavas fram, visade sig dokumentet GOST 31108-2003. Det reglerar proportionerna av komponenterna, vilket hjälper till att undvika problem och missförstånd under alla byggnadsarbeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

GOST 31108-2003 delar självutvidgande kompositioner i 3 typer:

  • Icke-krympande kompositioner är märkta med NTs 10-märkning;
  • NT 20 anses vara kompositioner med medium expansion;
  • Cement med maximal expansionshastighet används under varumärket NTs 60.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av en viss typ av cement beror på dess användningsområde, men varumärket NTs 20 har vunnit största popularitet på grund av dess optimala egenskaper och ett stort antal positiva recensioner.

Användningen av NT 20 hjälper till att uppnå en hög nivå av betonghållfasthet . Expansion och draghållfasthet är högre än konventionella portland cementbaserade murbruk. Vattentrycket tål betong med tillsats av NT 20 kan nå 20 atmosfärer, frostbeständighet - upp till 1500 cykler.

Alla dessa egenskaper gör denna typ av spänningscement särskilt efterfrågad i olika typer av byggnadsarbeten.

Bild
Bild

Var används den?

På grund av spänningscementets positiva egenskaper är tillämpningsområdet ganska brett. Dess användning är relevant vid konstruktion av simbassänger och arrangemang av behandlingsanläggningar. Med tanke på dess motståndskraft mot ogynnsamma miljöer kan den användas för att skapa strukturer som utsätts för betydande dynamiska belastningar, liksom föremål avsedda för lagring av giftiga material. På grund av dess vattentäta egenskaper och goda vidhäftningsegenskaper mot den tidigare betongbasen används denna självutvidgande förening ofta vid reparation av översvämningsbenägna byggnader samt vid tillverkning av rörledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man anordnar privata hus för att skapa eldstäder och värmeugnar används ofta cement av varumärket NT 20. Vid byggandet av ett bad, garage, underjordiska lokaler kommer denna komposition också att bli en oumbärlig assistent. För allt arbete som kräver motstånd mot extrema temperaturer, vattentätning, är det också lämpligt att använda spänningscement. Oumbärlig för att fylla sprickor och sömmar, ökar hållfastheten hos baserna.

Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att det inte rekommenderas att blanda spänningar och andra typer av cement, eftersom detta kommer att förlora de speciella egenskaperna hos NC. De optimala proportionerna för ett murbruk av god kvalitet är NT 20 och flodsand. Kompositionen måste blandas 1: 2.

Användningsteknik

För att få största möjliga effekt vid användning av spänningscement måste hela området där det ska användas noggrant förberedas. Fogar och ytor måste sköljas noggrant och avfettas och väggarna i formen måste fuktas.

Listan över föremål som krävs vid användning av kompositionen är ganska omfattande . Det är nödvändigt att förbereda speciella kläder där arbetet kommer att utföras. Du behöver också: en behållare i vilken murbruk blandas, en spade, trasor, högfrekventa vibratorer för betong och en triangulär murslev för applicering av cement.

Bild
Bild

Till att börja med förbereds själva kompositionen. Siktad flodsand blandas med cement i ett förhållande 2: 1 och fylls med vatten till cirka 40 procent av pulvermassan. Efter att kompositionen blandats noggrant till en homogen konsistens hälls den i formen eller används för att täta sömmar, sprickor och leder. Efter att kompositionen applicerats måste den komprimeras ordentligt och lämnas i 24 timmar. Därefter fuktas ytan i ytterligare en vecka.

Märkning

Alla typer av cement är märkta utan att misslyckas. Detta görs så att det är tydligt vilken komposition och för vilket ändamål den kan användas. Inkluderar siffror och bokstäver.

Fram till 2003 användes GOST 101785 . Dess beteckningar inkluderade typen av blandning, dess styrka och närvaron av mineraltillsatser, vilket angavs som en procentandel. I slutet noterades ytterligare fastigheter.

Bild
Bild

Enligt den för närvarande giltiga GOST 31108 har märkningen förändrats något, men för köparnas bekvämlighet används båda alternativen fortfarande mest på förpackningen. I den nya märkningen är den första kompositionen (I - utan tillsatser, II - med tillsatser). Blandningar med tillsatser divideras med deras mängd, bokstaven "A" betecknar förekomsten av 6 till 20 procent av föroreningarna, bokstaven "B" - från 21 till 35 procent. Romerska siffror anger vilken typ av tillsats som används i blandningen.

Bild
Bild

Siffrorna indikerar dessutom hållfasthetsgränserna - från 22,5 till 52,5 MPa , och normerna för materialkomprimering, som sträcker sig från 2 till 7 dagar och betecknas med bokstäver: "H" - normalt härdning, "C" - medelhärdning, "B" - snabbhärdande komposition. Den mest aktiva, med tanke på dess egenskaper, är 32,5 N cement. M500 är lämplig för specialanläggningar, eftersom den är särskilt tillförlitlig och har en längre livslängd.

Fördelar och nackdelar

Enligt erfarenhet från proffs har stresscement många fler fördelar än nackdelar.

  • Till exempel är det inte utsatt för krympning, vilket har en fördelaktig effekt på föremålens hållfasthet, snabbt sätter sig, är resistent mot påverkan av en negativ miljö och yttre tryck, har egenskaper som vattentätning, motståndskraft mot låga temperaturer, brandsäkerhet, vattentätning.
  • Objektens drifttid vid användning av denna blandning ökar flera gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också negativa aspekter

  • En av dem är den ganska höga kostnaden för detta material. Men detta är mer än lönar sig med byggnadernas hållbarhet.
  • Vid för låga temperaturer, som ofta verkar på betong, kan spänningscementet förlora några av dess egenskaper. Det kommer också att vara användbart att kontrollera intyget om överensstämmelse för den köpta produkten för att undvika eventuella förfalskningar.

Hur man blandar cementmurbruk korrekt kan du lära av följande video.

Rekommenderad: