Gemensam Liguster (50 Bilder): Plantering Och Skötsel. Beskrivning Av Prydnadsbuskar "Atrovirens", "Aureum" Och Andra Sorter. Häck I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Gemensam Liguster (50 Bilder): Plantering Och Skötsel. Beskrivning Av Prydnadsbuskar "Atrovirens", "Aureum" Och Andra Sorter. Häck I Landskapsdesign

Video: Gemensam Liguster (50 Bilder): Plantering Och Skötsel. Beskrivning Av Prydnadsbuskar
Video: Prydnadsbuskar 2024, April
Gemensam Liguster (50 Bilder): Plantering Och Skötsel. Beskrivning Av Prydnadsbuskar "Atrovirens", "Aureum" Och Andra Sorter. Häck I Landskapsdesign
Gemensam Liguster (50 Bilder): Plantering Och Skötsel. Beskrivning Av Prydnadsbuskar "Atrovirens", "Aureum" Och Andra Sorter. Häck I Landskapsdesign
Anonim

Liguster används ofta för att skapa fleråriga trädgårds- och parkkompositioner. I vår artikel kommer vi att fördjupa oss mer i detalj i egenskaperna hos denna växt, de mest populära sorterna, planteringsregler, skötselkrav och odlingsalternativ.

Beskrivning

Gemensamma liguster är mer bekanta för trädgårdsmästare under sådana namn som europeiska, liksom vilda liguster. I sin naturliga miljö växer denna kultur i södra Europa, liksom i den norra delen av den afrikanska kontinenten och i Malaysia.

Bild
Bild

Liguster är en prydnadsbuske av lövträd, vars längd når 5 m.

Skott är vanligtvis hårda, upprättstående, gråaktig bark, något fläckiga, med små brunaktiga partiklar. I ung ålder växer kulturen ganska snabbt, sedan sänks tempot något . Bladplattor växer i par, arrangerade på tvären. Bladens form är oval, något spetsig, färgen är mörk upptill och något ljusare nedtill. Blommorna presenteras i form av paniklar 5-6 cm långa, blomningen är krämig vit. Som regel sker blomningen i juli, medan prydnadsväxten avger en djup, behaglig doft. Ligusterfrukter liknar visuellt stora svarta bär med en blank yta, 6-8 mm i storlek.

Vi uppmärksammar det faktum att ligusterbär inte kan ätas - de är giftiga för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tre huvudgrupper av kultur:

  • lövfällande - dessa växter fäller sina löv med kallt väder;
  • vintergröna - som namnet antyder lämnar dessa sorter löv på grenarna under frostperioden;
  • blandade - dessa växter fäller bara sina blad delvis.

Liguster används i stor utsträckning i landskapsdesign för design av spektakulära häckar, detta underlättas av den låga tillväxttakten i kulturen. Under blomningsperioden får buskarna av denna växt ett extra dekorativt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Recension av de bästa sorterna

Flera sorter av gemensamma liguster är populära.

" Aureum " - denna sort av liguster växer upp till 1,5 m, har en dekorativ färg på bladen: tallrikar med rik grön färg med vacker gyllene dammning och ljus kant. För maximal färgutveckling kräver växten en plats i ett soligt område. Om denna sort odlas i skuggan förlorar bladen sin gula kant. Sorten kännetecknas av hög frostbeständighet och kräver skydd endast under de kallaste vintrarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glaucum - undermålig liguster, som inte växer mer än 1 m. Kronan sprider sig, bladen ser dekorativa ut, de utmärks av en uttalad stark blomning och en vitaktig kant runt kanterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Atrovirens " - sorten kännetecknas av imponerande storlek och mörka nyanser av bladplattor utan kant och några fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

När du planterar liguster i öppen mark är det viktigt att välja rätt plats. Privet älskar ljusa soliga områden. Om landningsplatsen ligger nära uthusen är det absolut nödvändigt att hålla ett avstånd på 90 cm - ett sådant streck kommer att göra det möjligt att i framtiden undvika svårigheter som kan uppstå vid beskärning av en buske.

Den optimala perioden för plantering av liguster i jorden är början av hösten, även om sommarplantering av denna växt också är tillåten.

Innan arbetet påbörjas är det absolut nödvändigt att gräva upp jorden på den valda platsen till spadebajonettens djup, det vill säga cirka 20-25 cm. Parametrarna för hålet för varje buske bör vara något större än dimensionerna på dess rötter: djupet bör vara cirka 35-40 cm och bredden ska vara 50-65 cm. Om du ska plantera liguster för att dekorera en häck är det bäst att omedelbart förbereda en gräv av lämplig storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan planteringen bör brunnarna fuktas noggrant, och efter att vattnet har absorberats helt bör expanderad lera, krossad sten, trasig tegel eller annan dränering placeras på botten så att fukt inte stagnerar. Ett lager trädgårdsjord hälls ovanpå dräneringen med tillsats av ruttnad gödsel och färdigt mineralgödsel.

Innan transplantation måste plantorna avlägsnas från behållarna och placeras i en behållare med vatten i 2-3 timmar, du kan dessutom tillsätta "Kornevin" eller något annat tillväxtstimulerande medel.

De förberedda växterna placeras noggrant i hålet, rötterna rätas ut och ströas med jordblandning och tampas ner med händerna.

Efter att arbetet är klart är det nödvändigt att vattna alla plantor och täcka jorden

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om liguster kan inte kallas arbetskrävande, eftersom denna växt är ganska opretentiös. Att odla denna kultur ligger inom kraften för även oerfarna trädgårdsmästare . Allt som krävs av dem är bara lite uppmärksamhet, och i gengäld kommer växten att glädja sin ägare med frodig grönska och spektakulär blomning.

Vattning

Liguster kräver sällsynt men mycket riklig bevattning. Under hela växtsäsongen kommer 6 vattningar att räcka för växter, medan vuxna växter kräver cirka 50 liter fukt. Unga växter måste vattnas lite oftare, eftersom god hydrering avgör deras höga tillväxttakt.

Bild
Bild

Glöm inte den så kallade "torra bevattningen", det vill säga systematisk lossning av jorden i området nära stammen. Första gången jorden ska lossas omedelbart efter att den första snön har smält bör detta göras så noggrant som möjligt för att inte skada rhizomen. Sådana manipulationer förbättrar luftflödet till rötterna avsevärt. Efter odling är det lämpligt att täcka marken nära busken med mulch för att minska mängden vattning i framtiden, detta kommer att bevara fukt nära rötterna.

Torv, sågspån och krossad trädbark är de bästa i rollen som mulch.

Bild
Bild

Gödselmedel

Den aktiva tillväxten av liguster, inklusive bildandet av en frodig krona, beror till stor del på markens kvalitet. Det är därför växten behöver regelbunden utfodring. Den första toppdressingen utförs tidigt på våren under den första lossningen av jorden. I detta skede måste dolomitmjöl eller kalk införas i marken, eftersom busken reagerar dåligt på sura jordar. Under hela den varma säsongen bör växter bevattnas med vatten blandat med organiska och mineraliska föreningar omväxlande.

Vart tredje år bör befruktning med kaliumblandningar utföras - de bestämmer plantans höga vinterhårdhet (läkemedlet används i en andel av 15 g per kvm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

I allmänhet kännetecknas liguster därför av hög vinterhårdhet hon behöver ytterligare förberedelser inför den kalla årstiden bara i Sibirien … Det inkluderar mulching av jorden, dessutom kan buskarna lindas med agrofibre - detta gör att växten enkelt kan klara de lägsta temperaturerna. I alla andra regioner behövs ingen särskild utbildning.

Men vad privet -ägarna bör ägna särskild uppmärksamhet åt är dess trimning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Faktum är att denna kultur har förmågan att växa, och om du inte ägnar dig åt formning tar busken ett oförskämt utseende.

Det finns flera alternativ för att trimma busken

Formande . I detta fall utförs frisyren för att ge ligonen en viss form. Vanligtvis sker denna beskärning efter att busken är helt rotad. I detta skede är endast den apikala delen av ligusterna avskurna, detta stimulerar den aktiva tillväxten av unga skott. Proceduren utförs i flera år, under denna period växer växten med ett tillräckligt antal grenar, och den kan göras i form av en boll, liksom en kon. Nyligen har japanska lister i origami-stil blivit efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av en häck . Som en del av en häck kan kulturen växa upp till 5 m, på tempererade breddgrader leder detta ofta till frysning av topparna. Det är därför erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att odla liguster som inte är mer än 2 m höga. Det är lämpligt att börja klippa i slutet av maj eller i slutet av augusti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Vanlig liguster kan förökas med flera metoder: sticklingar, frön och även genom skiktning. Låt oss bo mer på var och en av dem.

Frön

Reproduktion på detta sätt är en mycket svår process, eftersom grobarheten för fröna i denna kultur är mycket låg (högst 60%). Man bör komma ihåg att liguster bär frukt först efter 6 års tillväxt på ett område. Oftast används sådan reproduktion av uppfödare.

För detta på hösten tas mogna bär, de största fröna väljs från dem och läggs i en burk med vatten … Efter ett tag stannar en del av fröna längst ner i tanken, medan den andra stiger. För reproduktion används de som finns kvar nedan. I mitten av oktober måste de planteras i öppen mark, på vintern kommer de att genomgå skiktning, men de första skotten kan ses först efter ett år. Om du planerar att plantera dina frön på våren är det bäst att förvara dem i en behållare fylld med en blandning av torv och ren flodsand på cirka noll grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Unga skott tas för sticklingar - de har maximal rotpotential. Skärning sker i slutet av blomningen, arbetsstyckets längd bör vara cirka 10-15 cm.

Planteringsmaterialet placeras i gräsytan i en vinkel på 45 grader till ett djup av 5-7 cm . För att roten ska bli så effektiv som möjligt bör värmen i rummet hållas vid en nivå på + 22 … 26 grader Celsius, liksom hög luftfuktighet. Rotade sticklingar bör fortsätta växa inomhus i ett år med regelbunden plantering i större behållare. De kan placeras på en permanent plats först efter att de blivit 50-60 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning

Denna metod är mycket enkel. På våren väljer du den lägsta grenen, böjer den mot jorden och skär något av barken. Snittets plats läggs till droppvis, fixeras med hårnålar, och mossa läggs ovanpå, som därefter måste hållas fuktigt hela tiden. Nästa år kommer sticklingarna att ge rötter - för närvarande kan de separeras från modern och transplanteras till en permanent plats.

Det finns ett sätt att sprida sig genom skiktning utan att tappa … I detta fall repas grenen med en tunn nål på två eller tre ställen, och sedan fixeras en plastpåse fylld med ett fuktat underlag i detta område. Denna metod låter dig kontrollera fyllningen av påsen med rötter.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla andra växter är liguster mottagliga för attacker av olika skadedjur.

Felaktig vård är också ofta orsaken till kultursjukdomar. För att minimera risken för växtsjukdomar är det nödvändigt:

  • med början av sommaren, identifiera punkter med överskott av tillväxt och klipp av dem;
  • snabba beskärningar som ligger i rät vinkel;
  • avsluta varje trimning av växten med ett fungicidpreparat.

Sådana åtgärder gör det möjligt att inte bara bilda en vacker krona, utan också väsentligt öka växtens motståndskraft mot svampinfektioner.

Det är viktigt att övervaka vattningsnivån utan att skapa överdriven fukt, annars börjar rotsystemet ruttna, vilket snabbt leder till att hela grödan vissnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är liguster resistenta mot sjukdomar och skadedjur de blir ofta offer för en spindelmiderattack : Själva skadedjuret är mikroskopiskt stort, så det är svårt att se det, men det känns igen av den tunnaste spindelnät som visas på bladets baksida.

Inte mindre farligt för liguster sköld och falsk sköld - dessa insekter är täckta med ett skal, när de visas på bladen visas bruna plack.

I kampen mot parasiter är det bäst att använda fungicida preparat . Och du kan också bearbeta med en koncentrerad lösning av tvätttvål.

Med överdriven fukt eller ökad surhet i jorden, växter ofta påverkas av mjöldagg är en farlig sjukdom. För att förebygga detta är det lämpligt att tillsätta kalk- eller dolomitmjöl till underlaget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Oftast inom trädgårdsskötsel odlas vanliga liguster för att skapa en häck. De vackraste ligusterna är Atrovirens, Aureum och Lodense. För att förverkliga denna idé är det absolut inte nödvändigt att vända sig till landskapsdesigners tjänster - alla trädgårdsmästare kan enkelt klara uppgiften på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men för att liguster ska bli en spektakulär dekoration av platsen måste planteringsmaterialet förses med nödvändig vård. Innan du planterar en ung växt i ett utvalt område är det nödvändigt att ange platsen för den framtida raden med ett rep som sträcks parallellt med spåret där plantan planeras att placeras. Buskarna planteras på ett avstånd av 40-60 cm från varandra, medan de måste varvas så att de riktas i olika riktningar med sina frodiga sidor.

Bild
Bild

Många trädgårdsmästare är bekanta med liguster, men få människor vet att denna dekorativa buske kan få de mest intressanta formerna, så växterna odlas ofta för att dekorera alla slags konstföremål.

Rekommenderad: