Storbladig Lind (27 Bilder): Beskrivning, "Rubra" Och "Fastigiata", "Rathaus" Och Andra Sorter, Kronhöjd Och Diameter, Inställning Till Ljus, Användni

Innehållsförteckning:

Video: Storbladig Lind (27 Bilder): Beskrivning, "Rubra" Och "Fastigiata", "Rathaus" Och Andra Sorter, Kronhöjd Och Diameter, Inställning Till Ljus, Användni

Video: Storbladig Lind (27 Bilder): Beskrivning,
Video: 8 методов постановки/снятия ППК Лунь в охрану 2024, Maj
Storbladig Lind (27 Bilder): Beskrivning, "Rubra" Och "Fastigiata", "Rathaus" Och Andra Sorter, Kronhöjd Och Diameter, Inställning Till Ljus, Användni
Storbladig Lind (27 Bilder): Beskrivning, "Rubra" Och "Fastigiata", "Rathaus" Och Andra Sorter, Kronhöjd Och Diameter, Inställning Till Ljus, Användni
Anonim

Olika prydnadsväxter används för att skapa parker, torg och trädgårdstomter. Lindenträd är ett populärt alternativ. De kommer att kunna passa perfekt in i nästan alla landskap. För plantering i trädgårdar och grönsaksodlingar används oftast en storbladig art. Idag kommer vi att prata om egenskaperna hos sådana lindar och hur man sköter om dem på rätt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Botanisk beskrivning

På latin kommer plantans namn att låta som Tilia platyphyllos. Det storbladiga lindet har en enhetlig, symmetrisk, tät krona . Vissa sorter kan bli upp till 20 meter höga. Denna art växer ganska snabbt: den årliga höjningsökningen kan vara 40-50 centimeter och i diameter 30-35 centimeter.

Denna lind har stora vackra löv, vilket ger växten dess dekorativa egenskaper. Oftast är de hjärtformade, när de blommar får de en ovanlig röd färg.

Stammen på detta träd är rak med täta grenar . Hans skott under vintersäsongen är målade i en ljusorange eller korallfärg.

Linden är en utmärkt honungsväxt. Trädets frukter är sfäriska. De har en korrugerad mjuk sammetyta. De mognar tidigt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det storbladiga lindeträdet har ett stort antal olika sorter. Låt oss markera de vanligaste sorterna.

" Fastigiata ". Denna sort har en rak, jämn stam. Bladen är ofta ovala i form, de har en rik mörkgrön färg, under höstperioden på året blir bladbladen gula. Denna storbladiga lind anses vara den mest spänstiga och hårda. Hon kommer att klara frost, plötsliga temperaturförändringar. Sorten föredrar väl upplysta platser, men sådana träd kan växa och utvecklas normalt även i halvskugga. Fastigiata blommar i juni. De stora frukterna av denna vegetation är sfäriska.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Rubra . Denna sort kan nå en höjd av 30-35 meter. Bladplattornas diameter är cirka 10 centimeter. De har en något rundad form med en spetsig topp, basen på de mörkgröna bladen är hjärtformad. Kronan med ett kubiskt utseende med vackert och snyggt växande täta grenar ger växten en dekorativ effekt. Trädets blommor har en ljusgul färg, deras diameter kan nå 1,5 cm. Alla är i blomställningar (4-8 blommor vardera). Rubra blommar i slutet av våren eller försommaren. Sorten föredrar de mest lösa och näringsrika jordarna. De kan växa och utvecklas antingen i solen eller i halvskugga, växter tolererar lätt regelbunden beskärning och trimning.

Bild
Bild

Rathaus . Detta storbladiga lind har en vacker och ovanlig kolonnkrona. Stora bladplattor har en rik mörkgrön färg. Stora och uttalade ådror kan ses på deras yta. Unga blad är rosa. "Rathaus" anses vara ett solälskande träd, men denna sort kan växa bra i halvskugga. Höjden på ett vuxet träd är 23-25 meter. Denna lind är fukt- och frostbeständig.

Bild
Bild

" Aurea ". Sorten har en intressant pyramidspridande krona. Jämfört med andra sorter kommer sådana lindar att ha mycket större knoppar, löv, blommor och frukter. Hennes blommor har en vacker gul-beige färg, de har en behaglig ljus doft. Blomningen sker i juni eller juli. Stora sfäriska frukter av trädet växer och utvecklas ganska snabbt. "Aurea" är en solälskande sort, samtidigt som den är resistent mot frost och hög luftfuktighet. Höjden på en vuxen sort kan överstiga 20 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Örebro . Detta storbladiga lind har en konisk krona. Den har stora, hjärtformade löv, vars diameter kan vara 10-12 centimeter. På deras yta kan du se en filtvit pubescens. På hösten blir de gyllengula. Under blomningen blommar ett stort antal stora doftande gula blommor på linden. De släpper ut en betydande mängd nektar. Denna sort är särskilt härdig. Dess höjd är 17-20 meter.

Bild
Bild

" Celzat ". Denna sort av lind har en ganska tät konisk krona, rödbruna knoppar och stora mörkgröna rundade blad. Den maximala växthöjden kan vara cirka 20 meter. Trädets rotsystem är kraftfullt, med ett stort antal grenar. "Celsat" är en ljusälskande växt, men samtidigt kommer den att klara lite nyans. Sorten är vindbeständig. Det utsätts extremt sällan för de negativa effekterna av skadedjur.

Bild
Bild

" Tortuosa ". Detta lindar kännetecknas av den tätaste bredpyramidala kronen med rödbruna skott. Ljusa bladblad når 13-15 centimeter i diameter. Växtens blommor är målade i en vacker beige-gul färg, blomningen sker i början eller mitten av sommaren. Sorten är torktålig och frostbeständig. Sådana prydnadsträd kan växa både i solen och i halvskugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laciniata . Denna sort har en genombruten dekorativ pyramidkrona. Ojämnt dissekerade bladblad växer på trädet. Höjden på en vuxen växt är cirka 18-20 meter. Skott och knoppar är rödbruna. Gulbeige lindblommor samlas i blomställningar om 3-5 bitar. Blomningen börjar på försommaren. "Laciniata" är fotofil, den föredrar de mest näringsrika och fuktiga jordarna. Trädet tolererar lätt periodisk beskärning, frost, hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Det rekommenderas att plantera unga plantor av en sådan lind tidigt på våren, så växterna kommer att ha tillräckligt med tid att anpassa sig till en ny plats. För detta är fuktiga och näringsrika jordar av nästan vilken typ som helst lämplig.

Sorten har en bra inställning till ljus, så det är bättre att plantera unga växter i upplysta områden, men de flesta av de lövkalkade sorterna kommer att kunna utvecklas i skuggade områden.

För sådana lindar, under tillväxtprocessen, är det till och med möjligt att ändra jorden, samtidigt som den förbättrar dess kvalitativa sammansättning . Bredbladiga arter är toleranta mot torra perioder, men med långvarig värme bör landet omkring dem fuktas dagligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den vanligaste och vanligaste vattningen behövs för unga plantor. Bevattning är praktiskt taget inte nödvändigt för mogna träd, eftersom de redan kommer att ha ett fullformat kärnkraftfullt rotsystem.

Broadleaf lindens svarar bra på en mängd näringsrika beten . Dessutom tål denna prydnadsväxtlighet vanligtvis lätt beskärning. Denna procedur tillåter inte bara att ge ett vackrare utseende, utan också att ta bort alla gamla och ömma områden.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Broadleaf lindens kan reproducera på olika sätt. Låt oss överväga de mest populära alternativen.

  • Frön . Denna metod är den längsta. I detta fall måste fröet först förvaras kallt i en behållare med väl fuktad sand. Där måste han placeras inom sex månader. På våren kan frön planteras i marken.
  • Skikten . För att göra detta, välj lågväxande grenar, de lutar till ett färdigt hål. Materialet ska vara i detta tillstånd i 1 eller 2 år. Efter det kommer skjutningen att kunna slå rot på egen hand.
  • Planter . Detta alternativ är det vanligaste. I det här fallet behöver du bara plocka upp lämpliga plantor i en bra plantskola. I detta fall måste man vara försiktig så att rotsystemet inte skadas allvarligt. De planteras i förberedd jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Lindar anses vara ganska resistenta mot olika parasiter och sjukdomar. Men samtidigt kan vissa sorter drabbas av tyrostromos, vit marmoröta, på grund av vilken både bladen och stammen skadas. Den senare kan spricka och böja sig.

Vid sådana sjukdomar bör träd omedelbart behandlas med speciella kemiska föreningar . Deras utseende kan förhindras genom en speciell matning, en desinfektionslösning (en blandning av krossad krita med kaliumpermanganat).

Dekorativa lindar utsätts för skadliga skador: skalinsekter, gallkvalster, nattfjärilar, sidenmaskar, lövmaskar och några andra skadliga insekter och parasiter.

I sådana fall börjar plåtplattorna först att försämras. De kan ha räder i olika färger, små vita spindelnät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa insekter äter upp bladen nästan helt. Caterpillar kolonier kan allvarligt skada stammen. Fjärilar kan förstöra alla knoppar och blommor på träd.

För att bli av med sådana parasiter är det också värt att omedelbart noggrant bearbeta växten med kemiska lösningar . Det är bättre att använda insekticidformuleringar. I detta fall bör behandlingen utföras i soligt, lugnt väder.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Sådana dekorativa lindar kommer harmoniskt att passa in i olika landskap. De är perfekta för plantering i parker och torg, för att dekorera promenader. I det här fallet är det bättre att välja de mest täta och frodiga sorterna av höga höjder. I vanliga sommarstugor planteras sådana träd sällan, eftersom de är stora.

Bild
Bild

Sådana höga plantager som omger små stigar kommer att se vackra ut. Dessutom måste de vara snyggt trimmade och dekorerade.

Rekommenderad: