Gödsel För Gurkor På Fönsterbrädan: Hur Man Matar Gurkor På Balkongen Hemma? Toppdressing För Frukt, Folkmedicin Och Färdiggjorda Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Gurkor På Fönsterbrädan: Hur Man Matar Gurkor På Balkongen Hemma? Toppdressing För Frukt, Folkmedicin Och Färdiggjorda Gödningsmedel

Video: Gödsel För Gurkor På Fönsterbrädan: Hur Man Matar Gurkor På Balkongen Hemma? Toppdressing För Frukt, Folkmedicin Och Färdiggjorda Gödningsmedel
Video: Building a Garden Hoop House for Winter | Truck Problems 2024, Maj
Gödsel För Gurkor På Fönsterbrädan: Hur Man Matar Gurkor På Balkongen Hemma? Toppdressing För Frukt, Folkmedicin Och Färdiggjorda Gödningsmedel
Gödsel För Gurkor På Fönsterbrädan: Hur Man Matar Gurkor På Balkongen Hemma? Toppdressing För Frukt, Folkmedicin Och Färdiggjorda Gödningsmedel
Anonim

Att odla gurkor hemma är ingen lätt uppgift. Dessa växter kräver mycket underhåll, där utfodring spelar en viktig roll. Du bör veta hur och vad du ska mata gurkorna som odlas i lägenheten.

När behöver du toppdressing?

När du odlar gurkor på en balkong eller fönsterbrädan hemma, glöm inte vikten av att befrukta dem. Detta främjar deras tillväxt såväl som bildandet av frukter. Gödselmedel för sådana växter är nödvändiga redan vid plantering av frön, då måste de appliceras mer regelbundet än för gurkor som växer i ett växthus eller på öppen mark. För att förklara detta är ganska enkelt: en växt planterad, till exempel i en kruka, har helt enkelt ingenstans att leta efter de näringsämnen som den behöver på grund av bristen på stora volymer jord. Det finns flera matningsperioder:

  • den första utförs omedelbart efter plantering av gurkor;
  • den andra - före bildandet av de första äggstockarna;
  • den tredje - under fruiting.
Bild
Bild

När de första skotten börjar bildas och fullfjädrade löv bildas måste den unga växten antingen transplanteras eller dykas. Under denna period är det särskilt viktigt att ägna tid åt matning av gurkor, vilket avsevärt kommer att öka deras förmåga att slå rot under dessa förhållanden och minska anpassningstiden. Dessutom rekommenderas att ta bort dragkraften, som därefter försvagar alla landningar. Dessutom bör detta beaktas om du odlar gurkor utan att använda ytterligare belysning. Oftast utför trädgårdsmästare som odlar balkonggurkor toppdressing vid en viss frekvens.

  • 2 veckor efter bildandet av skott används 10 g karbamid och superfosfat per 3 liter uppvärmt vatten. I detta fall kommer det att räcka med att fördela 60 ml lösning för varje buske.
  • Återmatning utförs efter 10 dagar. För det används 0,1 kg urea och 10 liter vatten. För varje buske räcker 10 ml av blandningen.
  • Efter 10 dagar utförs ytterligare en toppdressing. För detta bereds en lösning från aska, nitrofoska och vatten.
Bild
Bild

Observera att mellan de två sista stadierna kan du lägga till torvgödsling av jorden. Detta hjälper till att förhindra försurning och förbättrar jorden.

Gödselmedel

För närvarande använder sommarboende både inköpt gödningsmedel och folkgödsel. Men under alla omständigheter måste matningsmedlet beredas strikt enligt receptet för att inte skada växten. Lösningen ska inte ha en hög koncentration, och därför måste den spädas med vatten innan den används . I värsta fall finns det risk för stor skada på rotsystemet hos gurkor.

Bild
Bild

Färdigköpt

Komplexa gödningsmedel utmärks av sin effektivitet och är samtidigt säkra. Detta gäller både flytande formuleringar och torra blandningar. Förutom för närvarande finns det många organiska och mineraliska komplexgödselmedel på marknaden, som är avsedda bara för lägenhetsplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den stora fördelen med sådant gödningsmedel är att de, till skillnad från naturliga folkmedicin, rengörs och desinficeras noggrant, vilket eliminerar risken för kontaminering av gurkor med mögel eller svamp.

För inhemska gurkor är toppdressing bäst med namn som Barrier, Breadwinner och Rossa . Observera att koncentrationen av dessa lösningar kan justeras för att passa din anläggning, beroende på vilket syfte du planerar att använda dem och under vilken period. Dessutom kan färdig, utspädd urea användas. Innan dess, ta denna komponent till önskad koncentrationsnivå.

Bild
Bild

Folkmedicin

Gör-det-själv hemlagade lösningar är miljövänliga och ekonomiska. Deras främsta plus är att de är helt fria från kemikalier. De är baserade på en kombination av organiska och mineraliska element.

För gurkor som växer i en trädgård eller i ett växthus använder sommarboende aktivt mullein, hästgödsel eller kompost, men dessa gödningsmedel är helt olämpliga för användning i en lägenhet . Nedan kommer vi att prata om gödningsmedel som kan och bör användas för gurkor hemma.

Bild
Bild

Så för att mata en växt som odlas i en balkongmiljö kan du använda skalet från en banan. Den innehåller så viktiga element som magnesium, kalium, fosfor, kväve och kalcium. En bananskalsbaserad lösning främjar växtens aktiva tillväxt och dess frukt. Du kommer behöva:

  • hackad skal av 4 bananer;
  • 3 liter uppvärmt vatten.
Bild
Bild

Allt detta bör vara väl infunderat, vilket tar cirka 3 dagar. Därefter filtreras blandningen noggrant och används för rotvattning. Observera att om du använder denna lösning för en mycket ung växt, måste dess koncentration halveras genom att tillsätta vatten. På detta sätt kan även mycket unga plantor matas.

Toppdressing, som är baserad på äggskal, anses också vara effektiv. Du kommer behöva:

  • skal från 4 ägg, som måste rivas i förväg;
  • 3 liter varmt vatten.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att vattna växten med en lösning var sjunde dag . Dessutom är äggskalet också lämpligt som ytterligare ett dräneringslager för botten av skålen eller lådan, där de växande planteringarna ligger. Det kommer att behöva ändras en gång om året. Det stora pluset med äggskalet är att det innehåller en stor mängd kalcium, som lätt löses upp. Med tanke på detta kan det ämne som är nödvändigt för växten komma in i vattnet under recirkulationsprocessen.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma en så enkel toppdressing som sött vatten. Det kommer att bidra till en ökning av tillväxten av gurkor och låta frukterna bildas saftiga, fasta, krispiga och, viktigast av allt, friska.

Receptet för denna lösning är enkelt: i en liter vatten måste du späda ut en tesked socker eller glukos, som kan köpas på vilket apotek som helst . När det gäller det andra ämnet är det värt att notera att det har en högre koncentration än enkelt socker, och därför är ett gram glukos tillräckligt för en liter vatten. Det är nödvändigt att mata växten med en sådan lösning med intervaller på en vecka.

Bild
Bild

Var uppmärksam på att mata växterna med aska. Hon kommer att kunna förse dina hemväxter med kalium. Askbaserad lösning kan användas både för vattning och för sprutning av växten.

För bladbearbetning krävs 0,1 kg aska och en liter vatten. Allt detta måste blandas och tillåtas bryggas i 5-6 dagar, varefter du måste lägga till lite riven tvätttvål och späda lösningen med vatten i förhållandet 1 till 3 . Efter det kan du spraya med en sprutpistol med intervall om 10 dagar. För vattning rekommenderas att använda samma lösning, men utan tillsats av tvål och spädning, skölj med vatten.

Du bör inte ignorera en sådan komponent för lösningar som jäst. För en lösning baserad på dem behöver du:

  • 0, 1 kg jäst för bakning, utspädd i en förvärmd vätska;
  • 2,5 liter vatten;
  • 0, 15 kg socker.
Bild
Bild

Alla komponenter måste blandas noggrant och placeras på en varm plats under omrörning ibland. Toppdressing är klar när jäsningen är klar . Därefter kan den användas genom att späda ut ett glas av den färdiga blandningen i 10 liter vatten. För varje plantering räcker det med en liter av en sådan lösning.

Blandningen kan också beredas med färsk jäst . För att göra detta behöver du ett kilo av denna komponent och 5 liter uppvärmt vatten. Allt detta måste blandas och lämnas på en varm plats för en bra tinktur i minst en dag. Observera i så fall att temperaturen i rummet ska vara runt + 25 °. För effektivitet kan du slå in en burk med lösning med en varm filt. Efter tinktur kan lösningen användas genom att först blanda den med vatten i förhållandet 1 till 10 - en liter gödningsmedel och 10 liter vatten. För varje buske måste du använda en liter lösning.

Bild
Bild

Ansökningsregler

Det finns regler för befruktning.

För plantor

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gurkplantor, eftersom om det saknar ett eller annat näringsämne, kommer detta definitivt att påverka plantans frukter. Så, kaliumbrist kommer att påverka äggstockarna, kvävebrist deformerar frukterna, på grund av vilka de kommer att vara konformade, kommer bristen på kalcium att leda till att äggstockarna dör.

Bild
Bild

Både blad- och rotförband introduceras för plantor . Tänk samtidigt på att det är nödvändigt att applicera toppdressing under roten endast när växten har permanenta löv, vilket indikerar normal utveckling av rotsystemet. Proceduren för rotbefruktning utförs på kvällen, medan det är nödvändigt att förse växten med en stor mängd fukt före proceduren.

Bild
Bild

Bladgödsling bör appliceras när det är svårt för rötterna att ta upp mineraler från jorden . Detta kan observeras särskilt på vintern på grund av kalla, fuktiga och grumliga förhållanden. I allmänhet utförs bladmatning under den period då äggstockarna dyker upp. För proceduren är det nödvändigt att justera sprayflaskan så att den sprider toppdressingen fint och fördelar den jämnt över växten. I detta fall måste spraylösningen ha en låg koncentration, annars finns det risk för att bladen bränns. Observera att befruktning av plantor bör ske vid en temperatur på + 8– + 10 °.

För vuxna växter

Vuxna växter som är redo att bära frukt behöver också näringsämnen. På grund av det faktum att hemgjorda gurkor växer under konstgjorda förhållanden som inte ger dem den nödvändiga mängden solljus och jord , från vilka du kan ta allt som krävs, kan de börja blekna, eller så kommer deras fruktaktivitet att minska märkbart.

Bild
Bild

Genom att använda regelbunden utfodring berikar du din växt med näringsämnen och du kommer sannolikt att kunna få en stor och välsmakande skörd.

Vuxna gurkor, analogt med plantor, kräver också rot- och bladmatning . Du kan dock inte överfodra dem. Detta gäller särskilt mineralgödselmedel, eftersom de innehåller kemikalier som är skadliga för människor om de är i överskott. Det är nödvändigt att applicera gödningsmedel på sådana växter beroende på deras tillstånd. Genom att spåra det kan du mata dina gurkor på ett balanserat sätt och undvika både överflöd och brist.

Rekommendationer

Alla som är nybörjare när det gäller att odla gurkor hemma behöver känna till vissa funktioner

  • Försumma inte utfodring . Utan dem kommer gurkorna att vissna i alla fall, och deras blommor och äggstockar kommer att falla av. I det här fallet kommer du definitivt inte att vänta på skörden.
  • Spåra planteringsstatus . Så om du till exempel märker en onaturlig färg på blad i plantor, indikerar detta en överflöd av mineraler.
  • Använd inte ytterligare gödningsmedel, eftersom detta kan skada växten . Observera måttet.

Rekommenderad: