Hur Matas Gurkor För Tillväxt? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Så Att De Växer Och Bär Frukt Snabbare?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matas Gurkor För Tillväxt? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Så Att De Växer Och Bär Frukt Snabbare?

Video: Hur Matas Gurkor För Tillväxt? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Så Att De Växer Och Bär Frukt Snabbare?
Video: Growing Cucumbers in a Container 2024, Maj
Hur Matas Gurkor För Tillväxt? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Så Att De Växer Och Bär Frukt Snabbare?
Hur Matas Gurkor För Tillväxt? Toppdressing I Växthuset Och I Det öppna Fältet Med Folkmedicin. Hur Vattnar Man Så Att De Växer Och Bär Frukt Snabbare?
Anonim

Det är svårt att hitta en trädgårdsmästare som inte planterar ett par gurksängar på platsen. Denna varma och fuktälskande kultur, beroende på sorten, trivs med skörden från försommaren till hösten. Men bara med rätt vård. Det senare bör innehålla toppdressing.

Bild
Bild

Anledningar till att bromsa tillväxten av gurkor

Den uppenbara orsaken till avmattningen i tillväxten av gurkor är brister i mikronäringsämnen. Bland dem som växten saknar brukar följande urskiljas.

Kväve

Dess brist framkallar en minskning av gurkans fruktbarhet.

Det är dock nödvändigt att använda kvävehaltiga förband i tid - om de appliceras tidigt och i stora mängder kan problem med bildandet av äggstockar uppstå.

Bild
Bild

Fosfor

Dess brist leder till det faktum att växten inte har tillräckligt med styrka för att bilda äggstockar, eller de saktar ner eller slutar helt i sitt utseende. Behovet av fosfor uppstår också under fruktperioden.

Bild
Bild

Kalium

Det är nödvändigt för anläggningen av de återstående näringsämnena av växten. Behovet av kalium noteras under perioden med stambildning och fruktning.

Bild
Bild

Det ska man komma ihåg gurkans rotsystem ligger ytligt i markens ytskikt . Det är denna del som exponeras för miljön, ytskiktets mineralkomposition förlorar mer aktivt näringsämnen. Därför är det inte en rekommendation att mata gurkor, men praktiskt taget - regeln att odla en gröda och få en riklig skörd. Det bör appliceras inte bara när gurkor bär dålig frukt eller har bromsat tillväxten, utan bara för att förhindra sådana problem.

Det är också viktigt att komma ihåg att i övertorkad jord finns organiska element i mindre mängder. I detta avseende kan det på torra somrar krävas mer gödsling.

Bild
Bild

Typer av förband

Toppdressing bör väljas med fokus på tillväxtstadierna för gurkor, liksom att komma ihåg de mål du vill uppnå genom att applicera toppdressing. Så, för att bygga upp grön massa använder de sig av användning av kvävegödselmedel . Vid bildandet av en riklig skörd hjälper fosfor-kaliumföreningar. Komplexa kompositioner är optimala för gurkor att växa och bära frukt snabbare.

Om du får din första gröda och tycker att den smakar bittert kan det bero på en kvävebrist . Men innan du applicerar toppdressing bör du se till att gurkorna får i sig tillräckligt med vatten.

Du kan bli av med gula löv om du matar kulturen med kalium, magnesium, koppar och järn. Det gulnande mönstret indikerar vanligtvis vilket element som saknas. Mer information finns i avsnittet "Tips och tricks" i slutet av denna artikel.

Bild
Bild

Särskilda läkemedel

Gurkor absorberar allt från jorden, och därför bör man inte bara fokusera på deras effektivitet utan också på säkerhet när man väljer specialprodukter. Var uppmärksam på kaliumgödsel. Klor förekommer ibland i deras sammansättning, vilket är mycket oönskat. För enkelhets skull kommer vi att överväga dessa läkemedel, dividera dem med komposition.

Kvävegödselmedel

Visas för att bygga upp den gröna massan av växten. Beviset för brist på kväve är buskens "tunna" och gulning av de nedre bladen, ljus, nästan vit färg på blad och frukter, långsam tillväxt, brist på sidoskott (busken ser knapp ut).

Situationen kan korrigeras med hjälp av urea (i form av transparenta kristaller) eller ammoniumsulfat (ammoniumnitrat). 10 liter vatten kommer att kräva 15 gram av en av medlen.

Bild
Bild

Fosforsyra

De nyligen uppkomna bladen har en mörkgrön färg, krymper och torkar. Superfosfat hjälper till att fylla fosforbristen utan att skada grödan (för 10 liter vatten - en matsked av produkten).

Fosfatmjöl kan användas för att gödsla jorden . Om, förutom fosfor, andra mineraler måste tillsättas, är det värt att välja borofos (borofosku). I kompositionen - 10% fosfor och upp till 20% kalium och kalcium. Lämplig för att stärka rötterna och vid behov minska jordens alkalinitet.

Bild
Bild

Kali

Detta är främst sulfat - i sammansättningen av 50% kalium, resten är magnesium och svavel. Rekommenderas när röta dyker upp. Med en uttalad fosforbrist är det bättre att använda kaliummonofosfat (detta är 20% kalium och 53% fosfor) . Lämplig för användning under hela tillväxtperioden. Koncentrerat kaliumkelatin hjälper till att ge ett snabbt kaliumintag. Erfarna trädgårdsmästare föredrar ofta färdiga komplex, till exempel biohumusbaserade produkter. I kompositionen - kväve, fosfor, kalium, svavel, magnesium, liksom några andra humiska tillsatser.

Agricola är populärt . Lämplig för både rotdressing och sprutning. Om du tror på recensionerna stärker Agricola inte bara växten och ökar avkastningen, utan återställer också gurkor efter sjukdom och ökar deras motståndskraft mot skadedjur. Ett annat verktyg som har fått förtroende är "Kristalon". Läkemedlet är från en nederländsk tillverkare. Det finns en uppfattning att den inhemska "Sudarushka" är en mer prisvärd analog. Bland de komplexa mineralprodukterna - "Clean sheet", "Helatin Gurka", "Master -Argo ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Många sommarboende strävar efter att minimera användningen av specialgödselmedel. I alla fall, Du kan också öka "fruktbarheten" hos gurkor med hjälp av folkmedicin.

Ett enkelt sätt är att använda ett brödbaserat gödningsmedel som de flesta har i sina hem . Detta kommer att kräva bruna brödskorpor. De måste fylla 2/3 av hinken (eller burken), häll resten av volymen med vatten. Pressa brödet med en press och låt blandningen stå i 7-10 dagar.

Sedan måste den resulterande kompositionen filtreras och spädas med vatten 1: 3 . Använd en gurkvattningslösning. 12 liter vatten kräver 50 ml spannmålsgödsel.

Växter kan vattnas under hela tillväxtperioden, från blomning. Det rekommenderas att göra detta en gång var sjunde dag.

Bild
Bild

Den resulterande startkulturen är sur, vilket gör den effektiv för försurning av alkaliska jordar . Och om de senare redan är sura, bör dolomitmjöl eller vattenkrita läggas till surdeg.

För tillväxt av gurkor behövs kalcium, som finns i stora mängder i naturlig träaska. Det är logiskt att det finns flera gödningsrecept baserade på det. Låt oss överväga en av dem.

För 10 liter vatten måste du ta 5 matskedar torraska, blanda och lämna i 8-10 dagar . I infusionsprocessen blandas kompositionen periodiskt. Det är möjligt att inte förbereda askinfusionen utan att lägga till torr aska och sedan fortsätta att vattna sängarna.

Bild
Bild

Det rekommenderas att införa aska (i vilken form som helst) under odling av kulturen; du kan göra detta upp till 6 gånger. Den första utfodringen kan utföras när 2-3 blad dyker upp på stammen . Den andra är före blomningen och i dess första skeden. Efterföljande - när de växer är det viktigaste att ett intervall på 14 dagar bibehålls mellan förfarandena.

Ganska ofta används också jästbaserad utfodring på grund av närvaron i en sådan produkt av ett stort antal fördelaktiga bakterier som stärker gurkornas immunitet. Jästformuleringar förbättrar rotsystemet, ökar växtöverlevnaden även med brist på solljus och påskyndar tillväxten.

Ett av de beprövade recepten baserat på jäst: 10 gram torrjäst ska lösas upp i 10 liter varmt vatten. Tillsätt 2 matskedar socker där och låt kompositionen stå i 2,5-3 timmar.

Före vattning späds jäst toppdressing ut i 50 liter vatten. Även jäst kan spädas med mjölk (glas).

Bild
Bild

Trots effektiviteten av sådan utfodring bör den inte användas mer än 2 gånger under växtsäsongen. För första gången är det på modet att göra detta 2 veckor efter plantering av plantor i öppen mark. Andra gången - efter fosformatning.

Positiv feedback från trädgårdsmästare och bönder får man genom att mata från kycklinggödsel, som är rikt på fosfor, zink, koppar och kväve, som är så nödvändiga för kulturen . Kycklinggödsel är lämplig för användning både i torr form och i form av en lösning. Det rekommenderas att applicera det högst 3 gånger per säsong. I början av växtsäsongen (maj -juli) appliceras den första utfodringen, andra gången - med början av blomningen, den tredje - under perioden med aktiv fruktning.

Bild
Bild

I början och i slutet av säsongen är det mer bekvämt att använda torr spillning . Det kan appliceras både omedelbart och genom att krossas. Torr spillning tas vanligtvis in för grävning, med en hastighet av 500 g per 1 kvm. m. Infusion av kycklinggödsel bereds enligt följande - du måste ta en tredjedel av spillningen på behållaren och tillsätt vatten till den återstående volymen. Låt stå i 2-4 dagar, rör om då och då. Späd före användning med vatten (för 1 del av infusionen 3 eller 4 delar vatten) och vattna gurkorna (1,5 liter av den utspädda produkten per 1 kvadratmeter).

Ett effektivt och miljövänligt sätt att "stödja" gurkor är en infusion av lökskal. Denna toppdressing rekommenderas också om bladen har börjat bli gula . För 8 liter vatten behöver du ett glas skal, vätskan måste koka upp och lätt mörkna (10 minuter). Stäng sedan av värmen och låt blandningen stå under lock i 3-4 timmar. Nästa steg är att sila infusionen.

Som sådan är den klar att användas. Betyder vattnade gurkor vid roten. Och vid utseendet på gula löv och som en förebyggande åtgärd kan du späda kompositionen med vatten (1: 1) och bevattna sängarna med gurkor.

Bild
Bild

Befruktningstidpunkt

I genomsnitt behöver gurkor 3-4 utfodringar per säsong . Den första utförs 2 veckor efter sådd. När gurkorna har stigit kan fosforgödsling med låg koncentration användas. Den andra faller under perioden av blomningens början. För tredje gången appliceras toppdressing i ett tidigt fruktstadium. Slutligen, under fruktperioden, applicera en annan, fjärde dressing. Som regel produceras den en eller två veckor efter den första skörden. Det är ett misstag att anse att det är någon form av förebyggande, eftersom syftet med dessa åtgärder är att förbättra fruktprocessen.

Det är viktigt att komma ihåg att växterna kräver olika gödningsmedel vid varje tillväxtstadium . I maj-juni krävs kväveformuleringar som appliceras var 14: e dag. Juli-september är tiden för fosfor-kaliumgödselmedel, som vuxna växter behöver för att behålla sitt tillstånd och frukt. I genomsnitt appliceras de varannan vecka. Från mitten av september reduceras antalet förband och intervallet mellan dem når 3-3, 5 veckor.

Bild
Bild

Vilket är det bästa sättet att applicera toppdressing?

Beroende på matningsmetod finns det två typer av dem:

Rot

Rekommenderas under perioden med aktiv tillväxt av kulturen, när rotsystemet för gurkor utvecklas lika aktivt. Dessa är vanligtvis sommarmånaderna.

Du måste applicera rotförband efter regn eller vattning, den optimala tiden är tidig morgon eller kväll efter solnedgången, en torr men grumlig dag är också lämplig.

Bild
Bild

Blad

Under en grumlig period och en kall sommar bör bladmatning företrädesvis ges. Det bästa alternativet är att spraya växten. För denna typ av manipulation bör matningskoncentrationen vara lägre, och det är bättre att utföra proceduren på eftermiddagen eller kvällen, när det inte finns någon aktiv sol.

Bild
Bild

I växthuset

Den första appliceringen av toppdressing för gurkor görs i jordberedningsstadiet i ett växthus - humus och kompost läggs för plantering . Andra gången utfodring utförs under odling av plantor. För dessa ändamål används ofta en lösning av nitrat - 2 matskedar ammoniumnitrat tas för 8 liter vatten.

Slutligen, en månad efter att plantorna planterats i marken, rekommenderas att utföra en tredje toppdressing. Syftet med detta förfarande är att stärka växten, hjälpa den att bygga upp grön massa och bilda äggstockar . Det är därför organiska föreningar är särskilt effektiva - aska, mullein, jäst. Om kemiska analoger föredras är det mer rationellt att använda komplex. Följande infusion har bevisat sin effektivitet - 1 matsked ammoniumnitrat, 2 matskedar superfosfat och ett glas träaska tas i en hink med vatten.

Under blomning och frukt kommer en lösning av nitrofoska att ge en bra effekt, och efter 2 veckor - en mullein, som kombineras med kaliumsulfat. Detta bidrar till att stärka planteringen och få en rikare skörd.

Bild
Bild

I det öppna fältet

Gurkor som växer utomhus på gatan är mer sårbara och behöver därför mer frekvent utfodring . I genomsnitt är detta 6-8 per säsong. Dessutom är detta inte bara rotgödsling, utan också bladgödsling. Vanligtvis alternerar de.

Första gången gurkorna matas i det öppna fältet med utseendet av det andra bladet på busken . Dessa bör vara kvävehaltiga föreningar. Du kan använda ammoniak - 1 matsked för 8 liter vatten. Matningsberäkning - 1/2 liter under busken.

Nästa procedur är bladmatning med strålande grön lösning . Du behöver 10 droppar per hink vatten. Den resulterande lösningen bevattnas med löv och stjälkar i grumligt väder eller på kvällen. Så du kan bearbeta växterna en gång i veckan fram till blomningen. Jästmatning hjälper till att öka den gröna massan. Sedan kommer fosfor-kaliumföreningarnas tur ("cocktail" av superfosfat, mullein, urea, aska).

Bild
Bild

Hus

Som regel talar vi om plantor som odlas på en balkong eller på en fönsterbräda. Bärnstenssyra kan användas för att stimulera plantor. Om du inte hittar en naturlig, är det värt att köpa produkten "Gulliver-Stimul". Säker sammansättning baserad på bärnstenssyra och kaliumhumat. En riktig "generator" för plantväxt. Den används för bladdressing, den är också lämplig för blötläggning av frön före plantering.

Hemförhållandena skiljer sig mycket från att växa i jord, därför matas växterna en vecka före transplantation. Efter plantering måste du ge dem tid att rota sig och sedan (efter ungefär en vecka) börja mata enligt rekommendationerna som experter ger för växter i det öppna fältet.

Bild
Bild

Användbara tips

Det är nödvändigt att applicera toppdressing i varmt väder, gör detta efter vattning (om ett annat applikationsschema inte föreskrivs i instruktionerna). Detta skyddar rötterna från skållning. Samtidigt applicering av gödningsmedel baserat på aska och kväve är oacceptabelt . Detta kommer att leda till att stora mängder ammoniak frigörs, vilket kan leda till växtdöd.

Ask används ofta i folkdressningsrecept. Det måste vara naturligt, erhållet genom att bränna ved. Det är oacceptabelt att använda aska efter att ha bränt plast, hushållsavfall, papper.

Gulnade blad är också en signal om brist på element . Om bladen blir gula i kanterna saknar gurkorna magnesium och kalium. Gulning av bladen i kombination med utseendet på gula vener indikerar järnbrist. Om de övre bladen blir gula bör du tänka på att mata med koppar.

Bild
Bild

Många sommarboende anser att "mer är bättre", men rotsystemet för gurkor är inte kraftfullt och starkt, växten kan helt enkelt inte ta hela volymen av den föreslagna utfodringen . Det är mer korrekt att följa rekommendationerna när det gäller tid och matningsfrekvens. Då kommer starka buskar och en rik skörd inte att låta dig vänta.

Du kan misstänka ett överskott av mineraler genom att buskarna ser ut. Så om gurkor bygger upp en voluminös grön massa, växer starkt, och samtidigt blir frukterna mindre, indikerar detta ett överskott av kväve i jorden. Och i sådana fall talar trädgårdsmästare om att gurkor "fetar upp".

Om rotsystemet håller på att dö ut kan det vara ett tecken på överskott av magnesium . Naturligtvis måste du först utesluta infektionen av växten med sjukdomar eller skadedjur. Om "diagnosen" av överskott av magnesium ändå bekräftas, bör du sluta mata och öka vattningen.

Avmattningen i tillväxten av gurkor, liksom utseendet på en vit kant på bladen, är ett symptom på jordmättnad med kalium. Om du hoppar över detta steg blir bladen mörkgröna, frukterna blir mindre. Lösningen i denna situation kan vara introduktion av aska - 1 glas aska tillsätts till 10 liter vatten.

Rekommenderad: