Vinbär (28 Bilder): Vad är Den Här Busken? Hur Ser Busken Och Dess Frukter Ut? Var Växer Den Och När Blommar Den? Livsform, Familj Och Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Vinbär (28 Bilder): Vad är Den Här Busken? Hur Ser Busken Och Dess Frukter Ut? Var Växer Den Och När Blommar Den? Livsform, Familj Och Sorter

Video: Vinbär (28 Bilder): Vad är Den Här Busken? Hur Ser Busken Och Dess Frukter Ut? Var Växer Den Och När Blommar Den? Livsform, Familj Och Sorter
Video: Var och hur produceras våra grönsaker? Om hållbart odlande Trailer (Sol7514) 2024, April
Vinbär (28 Bilder): Vad är Den Här Busken? Hur Ser Busken Och Dess Frukter Ut? Var Växer Den Och När Blommar Den? Livsform, Familj Och Sorter
Vinbär (28 Bilder): Vad är Den Här Busken? Hur Ser Busken Och Dess Frukter Ut? Var Växer Den Och När Blommar Den? Livsform, Familj Och Sorter
Anonim

Vinbär är en vanlig buske som är mycket populär bland trädgårdsmästare. Det är väldigt enkelt att odla det på din webbplats. Det viktigaste är att i förväg ta reda på den nödvändiga informationen om att plantera vinbär och ta hand om dem.

Bild
Bild

Beskrivning

Först måste du studera de allmänna egenskaperna hos vinbär. Livsformen för denna växt är en buske. Den tillhör familjen Kryzhovnikov. Vinbäret är litet i storlek. Busken växer till en höjd av 1-2 meter. Växtens rotsystem är kraftfullt, bladarrangemanget är regelbundet. Bladen är vanligtvis mörkgröna. Ett stort plus av vinbär är att den blommar och bär frukt nästa år efter plantering.

Hennes blomställningar är små. Vinbär blommar under andra hälften av våren. Under blomningen ser busken väldigt vacker ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En månad efter slutet är grenarna täckta med frukt. De mognar i flera veckor till. Vinbär är mycket välsmakande. Frukter är rika på C -vitamin, så att äta dem är mycket hälsosamt.

Vinbär växer bra både i varma och kalla områden. Växten är långlivad. Om du tar hand om det korrekt, kommer busken aktivt att bära frukt i 10-15 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Det finns flera olika typer av vinbär i naturen. De vanligaste är växter med röda och svarta frukter. Men det finns också buskar med vita, gula och gröna bär.

Röd

Denna vinbär kännetecknas av ökad vinterhårdhet … Genom att plantera den på din webbplats kan du räkna med en stor skörd. Röda vinbärsfrukter är rika på vitamin C. Deras smak är något syrlig, men samtidigt ganska trevlig.

Bild
Bild

Svart

Oftast planteras svarta vinbär på personliga tomter. Dess lövverk har en rik lukt. Svarta vinbär innehåller en enorm mängd näringsämnen. Buskarna tolererar inte torka bra, men de är mindre mottagliga för sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild

Vit

Denna vinbär blommar i slutet av våren, men bär frukt i juni … Bären är små. De samlas i långa kluster. Bladet på en sådan vinbär är mörkare och grövre än det hos en svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna

När du väljer växter för din webbplats bör du vara uppmärksam på de mest populära sorterna av vinbär

  1. " Sommarbostad ". Vinbär med söta svarta bär behagar med en tidig skörd och kall motståndskraft. Dessutom motstår denna växt framgångsrikt svampsjukdomar, liksom attacker av spindelmider.
  2. " Kraftfull ". Detta är en annan svart vinbärssort. Det är bra för tempererade klimat. Bären mognar vanligtvis i mitten av sommaren. Frukterna av sådana vinbär är mycket välsmakande. De är idealiska för att göra sylt, sirap och likörer.
  3. " Vika ". Denna röda vinbär bär frukt mycket bra. Bären är små, men det finns alltid många av dem på grenarna. Frukten smakar sur, men behaglig.
  4. " White Fairy ". Denna sort av vita vinbär glädjer sina ägare med stabila avkastningar. Hans frukter är mycket goda. En betydande nackdel är buskens starka förtjockning.
  5. Smolyaninovskaya . Detta är en annan sort av vita vinbär. Buskarna är väldigt lätta att ta hand om. Växter är inte rädda för frost. På sommaren visas ett stort antal saftiga bär med en behaglig syrlighet på grenarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter växer bra i både kalla och varma områden. Därför kan de planteras i alla områden.

Landning

Efter att ha bestämt dig för en lämplig sort kan du fortsätta att köpa en planta och plantera den. När du väljer en växt bör du vara uppmärksam på rhizomen. En frisk planta har jämna och snygga rötter. De måste vara fria från mögel eller röta. Det är värt att uppmärksamma skottens tillstånd. De ska inte skadas på något sätt.

Bild
Bild

Du måste plantera vinbär på solens sida av platsen. Om du planerar att plantera flera växter samtidigt är det viktigt att se till att avståndet mellan dem är minst två meter. Gropar för plantor måste förberedas i förväg. Detta görs 10-14 dagar före plantering. Hålen ska vara tillräckligt stora för att rhizomen ska passa lätt.

Botten av gropen måste omedelbart täckas med ruttnad gödsel eller kompost. Omedelbart före plantering av vinbär kan mineralgödsel läggas till hålet.

Plantan placeras exakt i mitten av det grävda hålet. Ovanifrån ströks dess rötter noggrant med jord. Efter det vattnas vinbären. En ordentligt planterad buske slår snabbt rot på platsen.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Vinbär är en opretentiös växt. Därför läggs inte mycket tid åt att ta hand om henne.

Vattning

Oavsett i vilken region vinbären växer behöver den regelbundet vattning . Under varm sommar vattnas växter två gånger i veckan. Ungefär 40 liter vatten tillsätts vanligtvis under busken. På våren behöver växter mindre fukt.

Vattna växter görs bäst tidigt på morgonen eller sen kväll. Det är lämpligt att hälla vatten vid roten, utan att det påverkar lövverket.

Bild
Bild

Toppdressing

Vinbär växer bra utan extra matning. Men många trädgårdsmästare, som vill öka produktiviteten hos växter, använder fortfarande gödningsmedel. Utfodringsschemat är ganska enkelt.

Under våren växter befruktas med kvävehaltiga blandningar. Vid denna tidpunkt införs också organiskt material i jorden. Det kan också användas för att mata växter på sommaren. På hösten trädgårdsmästare applicerar gödselmedel som innehåller kalium och fosfor på jorden.

Bild
Bild

Lossar

För att bättre få luft till vinbärens rötter rekommenderas det att regelbundet lossa jorden under busken . Detta måste göras mycket försiktigt, försök att inte skada rötterna. I processen måste du också ta bort allt ogräs som växer i cirkeln nära stammen.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Efter avslutad fruktning är buskarna förberedda för vintern . Denna process tar inte för lång tid. Några veckor före frost matas plantorna med fosfor- eller kaliumgödselmedel. Efter ytterligare 1-2 veckor rekommenderas att vattna buskarna rikligt. Detta hjälper till att härda rötterna.

En annan viktig punkt för att förbereda växten för vintern är höstbeskärning av vinbär. Vid denna tidpunkt måste trädgårdsmästaren ta bort alla sjuka, svaga och gamla grenar. Detta kommer att göra växten friskare och starkare. Du måste klippa av dem med en skarp beskärare. Det rekommenderas att bearbeta sektionerna med en trädgårdshöjd.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att täcka buskarna med agrofiber eller film. Men i början av vintern rekommenderas vinbär att täckas med snö. Detta hjälper till att skydda växtens rötter från de negativa effekterna av kall luft.

Bild
Bild

Fortplantning

Det finns flera huvudsakliga sätt att odla vinbär.

Kranar

Detta är den enklaste metoden för nybörjare trädgårdsmästare att uppmärksamma. Allt du behöver göra är att välja en stark gren som växer i en vinkel … Det måste böjas till marken. Stålklammer eller krokar kan användas för att säkra grenen. Efter detta måste skottet vara täckt med jord.

En gren fixerad på detta sätt måste vattnas regelbundet. Till hösten kommer det att bli en fullfjädrad planta med ett starkt rotsystem. Trädgårdsmästaren måste skilja den från buskens bas och transplantera den till en ny plats.

Bild
Bild

Sticklingar

För förökning av vinbär kan man använda lignifierade sticklingar. Du måste skörda materialet i början av vintern. Det är viktigt att ha tid att klippa sticklingarna innan frosten börjar.

Materialvalet måste behandlas ansvarsfullt. Sticklingarna måste vara friska. Deras optimala längd är 20 centimeter . Kanten på snittskärningen måste behandlas med trädgårdshöjd. Efter det måste det förpackas i papper och sedan i plastfolie. Det rekommenderas att förvara sticklingar i kylskåpet eller källaren.

Bild
Bild

På våren planteras sticklingar i marken. Marken är muldd med humus eller sågspån.

Ovanför sticklingarna rekommenderas att installera ett litet växthus i plast på metallbågar. Det kan tas bort efter att de första bladen dyker upp på skotten.

Växter planterade på detta sätt måste vattnas då och då. På sommaren kan plantor matas med mulleinbaserad lösning. Under hösten kommer det att vara fullfjädrade plantor på platsen. Sådana växter kan transplanteras till en permanent plats. Om plantorna verkar för svaga är det värt att skjuta upp denna procedur med ett år.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Buskar kan förökas på detta sätt både på hösten och våren . Busken måste grävas ut och noggrant delas upp i flera delar med en spade. Var och en av dem måste planteras i ett hål som förberetts i förväg. De slår rot lika snabbt som vanliga unga plantor.

Bild
Bild

Frön

Denna metod för förökning av vinbär är den minst använda. Först och främst på grund av att buskar med nya egenskaper växer från fröet. Dessutom kan skörden förväntas bara 4-5 år efter plantering av plantorna.

Du måste skörda frön på sommaren . För att göra detta bör du välja de största och mogna frukterna. De måste knådas försiktigt. Efter att ha valt fröna måste du skölja dem och sedan torka dem. Att odla vinbär från frö är ganska enkelt.

Bild
Bild

Fröna ska placeras i en låda fylld med fuktig jord. Därefter måste den täckas med folie. Det kommer att vara möjligt att ta bort det först när de första skotten visas.

Vid denna tidpunkt bör lådan med plantor flyttas till fönsterbrädan. De måste ständigt utsättas för solen. När plantorna växer upp måste de dykas. Efter ytterligare ett par veckor kan unga plantor planteras i öppen mark. Det är mycket viktigt att vattna plantorna regelbundet och rikligt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Vinbär lider av samma sjukdomar som andra växter av krusbärsfamiljen

  1. Antraknos … Detta är en av de vanligaste svampsjukdomarna. Bladet på de sjuka buskarna är täckt med gula, vinröda eller bruna fläckar. Med tiden torkar det helt och hållet. Detta leder till en betydande försvagning av växterna. För att bekämpa denna sjukdom måste alla skadade grenar tas bort. Efter det rekommenderas att behandla busken med Bordeaux -vätska.
  2. Terry … Sjukdomen bärs vanligtvis av fästingar eller bladlöss. Det är ganska enkelt att identifiera en skrämmande växt: dess lövverk börjar ändra form. Färre frukter bildas på buskens yta. Huvudmetoden för att bekämpa denna virussjukdom är förstörelse av infekterade växter.
  3. Mjöldagg . Bladet av vinbärsbuskar är täckt med en tät vit blomning. Med tiden ändrar den färg till brun. Sjukdomen förstör snabbt inte bara grödan, utan själva växten. För att bekämpa det kan du använda en tvål-soda-lösning gjord av 50 gram läsk, samma mängd tvätttvål och 10 liter vatten. För att förhindra infektion rekommenderas buskarna att behandlas på våren med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat.
  4. Grå röta . Bruna fläckar dyker upp på lövverk av sjuka växter. I vita vinbär påverkas även trä. Det är omöjligt att bli av med denna sjukdom. Därför kan de infekterade växterna bara tas bort från platsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika insekter kan också allvarligt skada vinbärsbuskar

  1. Bladlus … Denna skadedjur lever av vinbärsblad. För att bekämpa bladlöss kan du använda en vanlig tvållösning eller en infusion gjord av doftande blommor. Det rekommenderas att spraya buskarna med den valda produkten på kvällen eller tidigt på morgonen. Efter att ha dödat bladlössen är det viktigt att bli av med myrstackarna som finns i trädgården. De hälls vanligtvis bara över med kokande vatten.
  2. Vinbärsglasskål . Små larver sätter sig direkt i stjälkarna och äter bort dem från insidan. På grund av detta torkar vinbärsgrenar ut. Efter att ha märkt en infekterad buske måste du bli av med den omedelbart. Det är bäst att bränna växten för att förhindra kontaminering av andra träd och buskar.
  3. Bladgaller … Denna skadedjur angriper vanligtvis unga buskar. Gallmuggor förstör snabbt löv och gröna bär. För att förhindra uppkomsten av dessa skadedjur behandlas buskarna vanligtvis med insekticider. Detta görs tidigt på våren.
Bild
Bild

Trädgårdsmästaren spenderar väldigt lite tid på att ta hand om vinbär och kan räkna med en bra skörd av välsmakande och friska bär.

Rekommenderad: