Kaliumhumat För Gurkor: Användning Av Flytande Gödningsmedel För Matning I Växthuset Och öppen Mark Under Fruktperioden Och Vid Andra Tillfällen

Innehållsförteckning:

Video: Kaliumhumat För Gurkor: Användning Av Flytande Gödningsmedel För Matning I Växthuset Och öppen Mark Under Fruktperioden Och Vid Andra Tillfällen

Video: Kaliumhumat För Gurkor: Användning Av Flytande Gödningsmedel För Matning I Växthuset Och öppen Mark Under Fruktperioden Och Vid Andra Tillfällen
Video: Tegelstensgolv i växthuset 2024, Maj
Kaliumhumat För Gurkor: Användning Av Flytande Gödningsmedel För Matning I Växthuset Och öppen Mark Under Fruktperioden Och Vid Andra Tillfällen
Kaliumhumat För Gurkor: Användning Av Flytande Gödningsmedel För Matning I Växthuset Och öppen Mark Under Fruktperioden Och Vid Andra Tillfällen
Anonim

Jordbrukaren strävar efter att odla en gröda för konsumtion och se till att skörden är så stor som möjligt och att kostnaderna för att odla den är så låga som möjligt. Det är extremt svårt att uppnå goda resultat när man odlar gurkor utan ytterligare tillsatser, därför är användningen av kaliumhumat ett universellt sätt att uppnå önskat resultat. Det är viktigt att känna till processens egenskaper, proportionerna och metoderna för korrekt befruktning i jorden.

Bild
Bild

Vad det är?

Humates är tillsatser som har många positiva egenskaper, särskilt i odlingsprocessen. Vid kontakt med jorden kan de:

  • förhindra att gifter och tungmetaller kommer in i marken;
  • öka mängden näringsämnen i jorden;
  • att intensifiera kulturens tillväxt;
  • ändra jordens färg till en mörkare, vilket bidrar till mer intensiv uppvärmning av solen;
  • förbättra kvaliteten och kvantiteten på grödan.
Bild
Bild

Det finns två typer av humat: flytande och pulver . Den flytande sorten är den mest eftertraktade. Den har en mörkbrun nyans, i kompositionen - 80% humat, samt ravsyra, fulvinsyra och kalium.

Denna tillsats stimulerar växtens tillväxt avsevärt och är mycket lätt att använda. För att odla jorden är det nödvändigt att tillsätta den nödvändiga mängden ämne i vattnet, rör om det och vattna sedan området med kulturen med det.

Kaliumhumatpulver hjälper växter att växa och utvecklas. Detta gödningsmedel tillåter:

  • stärka rotsystemet, stimulera dess tillväxt;
  • minska minst 2 gånger mängden nitratämnen;
  • påskynda kulturens mognad;
  • stärka hälsan hos grön tillväxt, skydda mot sjukdomar;
  • öka mängden vitaminer, klorofyll och andra komponenter som bidrar till korrekt tillväxt och utveckling av gröna grödor.
Bild
Bild

Pulvergödselmedel är också bekvämt att använda eftersom det lätt kan lösas upp i vatten innan det sprids i jorden

Kaliumhumat kan användas för de flesta trädgårdsgrödor, oftast används det för odling av tomater, paprika och gurkor.

Frekvens och tidpunkt för utfodring

Sommarbostäder som håller på att ta hand om trädgården använder ofta olika gödningsmedel. Genom att veta om de positiva egenskaperna hos sådana tillsatser, tidpunkten för deras introduktion och mängden kan du avsevärt öka fruktens mognad och stärka själva kulturen. När det gäller gurkor är denna grönsak efterfrågad när som helst på året, därför är det viktigt att kunna befrukta den korrekt.

Bild
Bild

Beroende på spiringsplatsen kommer mängden kaliumhumattillsatser att variera . Under kulturens tillväxt i ett växthus måste du mata dem tre gånger, och i en öppen säng bör denna procedur ökas upp till 6 gånger.

Mängden näringsämnen bör bero på jordens näringsvärde - om den är bördig behöver du inte mer än 2 gånger tillsätta tillsatser.

Bearbetningen av gurkor med natriumhumat kan utföras både under rötterna och på den gröna delen av busken . För rotsystemet späds en lösning och jorden hälls och gödningsmedel sprutas på lövverket. Om arbetet med denna tillsats utförs för första gången, och du inte är säker på resultatet, är det värt att lägga kompositionen under en buske och titta på effekten - om det inte finns några tydliga tillväxtframsteg efter en vecka, då är effekten minimal.

Bild
Bild

För att inte befruktas för ofta är det viktigt att veta vid vilken tidpunkt det rekommenderas att utföra denna procedur . Den första kontakten av kaliumhumat med kulturen sker i fröstadiet, varefter tillsatsen tillsätts när groddarna och de första bladen dyker upp. Under spirande rekommenderas att bearbeta grödan genom sprutning. Samma metod är också lämplig under blomning och fruktning av gurkor.

Bild
Bild

Tidpunkten för utfodring beror på i vilken mark gurkorna växer . Det rekommenderas att tillsätta kaliumhumat var 2-4: e vecka. Tillverkaren anger vanligtvis bearbetningstiden med kompositionen och mängden av ämnet som måste användas för befruktning.

Hur man förbereder?

För att behandla plantor med kaliumhumat måste du veta de exakta proportionerna av komponenterna, eftersom de kommer att vara olika för olika grödor. För att späda ut gödselmedel för gurkor måste du veta att ämnesmängden kommer att skilja sig åt i olika stadier.

Vid blötläggning av fröna är det nödvändigt att späda ut 1/3 tesked av ämnet i en liter vatten. När plantorna växer upp och det blir nödvändigt att befrukta det, bereds 10 liter vatten, där 1 matsked kaliumhumat späds ut. Sprejlösningen har olika utspädningsförhållanden - här måste du tillsätta 1 tesked gödselmedel till 10 liter vatten.

Bild
Bild

Det är mycket viktigt att späda lösningen av detta gödningsmedel ordentligt och använda det vid utsatt tid. Annars finns det risk för att få motsatt effekt. Att använda alltför koncentrerade tillsatser kommer att få gurkor att växa långsammare, bli smärtsamma och ge dåliga skördar.

För ofta matning kan leda till ackumulering av skadliga ämnen, vilket är farligt för människors hälsa.

För att blötlägga fröna kan du också använda pulveriserat kaliumhumat, vilket kräver ett halvt gram av detta ämne, vilket späds i 0,5 liter vatten . I denna komposition bör fröna stanna i 2 dagar. Om sticklingarna blötläggs, kommer den optimala perioden för dem att vara 14 timmar i lösningen. För att spraya löv måste du använda 3 gram av kompositionen, utspädd i 10 liter vatten. Det är värt att låta gödselmedlet lösa sig väl för att inte täppa till spruthålsmärkena.

Bild
Bild

För att odla jorden som gurkor växer på är det nödvändigt att förbereda en lösning av 10 liter vatten och en matsked kaliumhumat . Gödsel appliceras intermittent: den första utfodringen utförs i skedet av början av odlingens tillväxt och utveckling, och senare - var 10-15: e dag. Inledningsvis är det värt att hälla i en halv liter under varje buske och för varje nästa applicering, öka mängden tillsatser, så småningom ta dem till en liter för grödan.

Bild
Bild

Hur man ansöker?

Användningen av kaliumhumat låter dig stärka kulturen, göra den starkare, hårdare och mer produktiv. Gurkor kan matas med kaliumhumat, skydda dem från skadliga ämnen, öka motståndskraften mot sjukdomar och öka avkastningen . För att få starka och friska buskar är det viktigt att gödsla plantorna ordentligt. Förpackningarna med kaliumhumat har alltid bruksanvisningar, enligt vilka du kan beräkna mängden pulver eller flytande sammansättning under en viss gurkutveckling för att späda dem i den nödvändiga mängden vatten.

Bild
Bild

Du måste använda detta gödningsmedel cykliskt, ta pauser så att det inte blir för mycket ackumulering av kaliumhumat, annars blir effekten motsatt . När du planterar plantor är det viktigt att omedelbart befrukta jorden, upprepa denna procedur när knopparna börjar stelna, liksom i blomning och fruktning.

För att välja rätt rotförband och sprutning är det viktigt att veta att det är värt att vattna jorden under den varma årstiden, när marken värms upp väl och rötterna kan växa aktivt. Det är bäst att mata gurkorna efter regn eller vattning, sent på eftermiddagen.

Det är bättre att strö lövverket i svalt, solfritt väder, när rötterna inte helt kan ta emot alla näringsämnen, och den gröna delen, tvärtom, kommer att klara denna uppgift väl.

Bild
Bild

Bladförband rekommenderas i de skeden då gurkorna redan har vuxit till en fullfjädrad buske och förbereder sig för knoppstockar, blommande och håller på att frukta. Bladbearbetning gör att du inte kan trampa ner sängarna och lämna rötterna intakta utan att skada buskarna själva . Det är viktigt att utföra denna procedur i rätt väder och tid på dygnet. Om du bearbetar gurkor under dagen på en varm dag, brinner lövverket ut i solen, alla buskar försvinner och du bör inte vänta på skörden. Den optimala tiden kommer att vara tidigare på morgonen eller kvällen, när solens strålar inte längre är så aktiva och inte kommer att bränna lövverket.

I det öppna fältet

För att bearbeta gurkor i en öppen säng måste du veta den viktigaste tidpunkten för befruktning:

  • 15 dagar efter avstigning;
  • när busken börjar blomma;
  • under fruiting;
  • efter skörd för att stimulera en längre fruktperiod.
Bild
Bild

Sprutning utförs på redan vuxna växter och om jorden är för tät, och gödselmedel inte passerar in i den väl, och vatten kan också stagnera, vilket leder till uppkomsten av svampar och andra sjukdomar. Det är värt att applicera gödningsmedel varje månad, med fokus på plantans och jordens skick.

I växthuset

När de odlas i ett växthus planteras gurkor oftast som plantor. Den första utfodringen utförs under planteringen av grödan, den andra - under blomningsperioden, den tredje - under fruktningen. Mer än 3 applikationer av kaliumhumat i växthusjorden krävs inte, eftersom det vanligtvis är väl befruktat och inte kräver ytterligare komponenter.

Bild
Bild

Metoden för tillsats av tillsatser väljs beroende på temperaturförhållanden och belysning . Om det är varmt och ljust kan du hälla det under roten, om det är svalt och lite ljust är det bättre att spraya. Under obekväma förhållanden för en växt bör du inte göra en lösning med full koncentration av ämnet; det är bättre att minska mängden kaliumhumat något.

Säkerhetsåtgärder

Kaliumhumat är inte farligt, men när du arbetar med det bör du följa vissa regler:

  1. lagringsvillkoren måste motsvara de som anges av tillverkaren.
  2. lämna inte den flytande lösningen på en plats där barn kan komma i kontakt med den;
  3. bära handskar under arbetet så att kompositionen inte kommer i kontakt med huden;
  4. om lösningen kommer på huden, tvätta den med tvål och vatten;
  5. om ämnet kommer på slemhinnorna, skölj dem väl med vatten;
  6. Kassera tomma behållare med hushållsavfall.

Med förbehåll för de allmänna användningsreglerna kommer arbete med kaliumhumat inte att orsaka några svårigheter och obehag, och skörden kommer att glädja dig med dess överflöd och smak.

Rekommenderad: