Hur Matar Man Lök På Våren? Toppdressing För En Bra Skörd, Folkmedicin För Plantor Planterade Före Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Lök På Våren? Toppdressing För En Bra Skörd, Folkmedicin För Plantor Planterade Före Vintern

Video: Hur Matar Man Lök På Våren? Toppdressing För En Bra Skörd, Folkmedicin För Plantor Planterade Före Vintern
Video: Egyptian walking onions - growing and propagating 2024, Maj
Hur Matar Man Lök På Våren? Toppdressing För En Bra Skörd, Folkmedicin För Plantor Planterade Före Vintern
Hur Matar Man Lök På Våren? Toppdressing För En Bra Skörd, Folkmedicin För Plantor Planterade Före Vintern
Anonim

Även om lök är opretentiösa grödor, måste de matas regelbundet för att de ska trivas trädgårdsmästare med bra avkastning. Det är särskilt viktigt att göra detta på våren, när grönsaken är så näringsfattig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödningsöversikt

För matning av lök används olika typer av gödningsmedel.

Mineral

Köpt mineralgödsel används ofta av trädgårdsmästare. De representeras av tre huvudgrupper.

  • Kali … De bidrar till ackumulering av socker i lökarna och förbättrar deras smak. Dessutom ökar kalium lökens motståndskraft mot olika sjukdomar. Listan över dessa gödningsmedel innehåller kaliumnitrat, kaliummagnesium, kaliumklorid.
  • Kväve … De stimulerar aktiv tillväxt av lökarna. Oftast används ammoniumnitrat eller urea för matning.
  • Fosforsyra … Denna kategori inkluderar superfosfat, nitroammofoska, fosfatberg. Fosfor ger metaboliska processer och ökar utbytet av lök.

När du matar växter med dessa gödningsmedel måste du följa följande regler:

  • späd ut den torra produkten i en speciell behållare som inte används för matlagning;
  • späd produkten med varmt vatten;
  • observera alltid strikt doseringen;
  • låt inte lösningen komma på greenerna;
  • använd gödningsmedel endast efter att vattnet har marken.

Det är också värt att uppmärksamma särdragen hos jorden där löken växer . Om det är lerigt måste koncentrationen av gödningsmedel minskas. Om löken planteras på ljusa sandstenar ökar dosen, eftersom alla användbara element snabbt tvättas ur jorden.

Dessutom måste man komma ihåg att superfosfat försurar jorden. Därför måste området där detta fosforgödselmedel används vara dessutom kalkrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Du kan också mata lök på våren med organiskt gödningsmedel. Oftast föredrar trädgårdsmästare gödsel, örtinfusioner och träaska. Som regel används organiska ämnen för den första och andra matningen.

När du väljer sådant gödningsmedel är det värt att överväga några av deras funktioner

  • Lök reagerar inte bra på matning med färsk gödsel . Därför är det värt att bara använda en ruttnad produkt.
  • Du kan inte använda för mycket gödselmedel för att uppnå en större effekt . Detta kommer bara att skada växten, eftersom den kommer att börja växa grönska aktivt. Glödlampan kommer att bildas mycket långsamt.
  • Var försiktig när du väljer ekologiska livsmedel . De får inte innehålla ogräsfrön.

Organiska lösningar för växtnäring är vanligtvis beredda i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köpt

I specialaffärer kan du köpa ett komplett sortiment av lökgödsel. Du måste använda dem mycket noga genom att följa instruktionerna på förpackningen. För att befrukta lök, medel som t.ex. " Citovit", "Clean sheet" och "Agricola-2 ". Du måste arbeta med dem noggrant. Du måste vattna plantorna vid roten och se till att produkten inte faller på fjädrarna.

Folkmedicin

Många trädgårdsmästare använder folkmedicin för att befrukta lök. De är helt säkra, enkla att använda och prisvärda.

Ammoniak

Denna produkt används ofta för att mata lök .… Det är en utmärkt kvävekälla. Ammoniak stimulerar tillväxten av lök och ökar deras utbyte. Användningen av denna kvävehaltiga överdressing gör lökfjädrarna saftiga och ljusgröna. Du kan också mata vinterlök med en sådan produkt. En enkel lösning används för att befrukta växterna. Den är beredd från 1, 5 msk. l. ammoniak och 5 liter vatten. Denna vätska används för att vattna löken vid roten.

Sprutor ska inte användas eftersom ämnet sprutas och lökarna får liten eller ingen nytta av denna behandling. Det är nödvändigt att använda ammoniak för bearbetningsanläggningar mycket noggrant. Lösningen kan beredas bara på gatan … För din säkerhet bör du ha handskar och glasögon på.

Det är lämpligt att endast använda denna produkt utomhus. Om det används i ett växthus måste rummet ventileras ordentligt efter bearbetning.

Bild
Bild

Jäst

För matning av unga lök används både färsk och torr jäst . Om gödningsmedel används korrekt växer växten mycket snabbt. Jäst gör också lök mer resistent mot svampsjukdomar och angrepp av skadedjur. De mättar jorden med kalium, fosfor, kväve och syre.

Det är bäst att vattna lökuppsättningarna jästlösning med aska . För att förbereda det måste du lösa upp 100 gram jäst i en hink med vatten. Där måste du också tillsätta 50 gram socker och en matsked siktad träaska. Rör om blandningen igen och låt stå på en varm plats i 2 timmar. Det är värt att lägga till denna produkt i början av växtsäsongen. För upprepad utfodring används den inte. Att gödsla lök med jäst är bara värt i varmt väder, annars blir det inget resultat.

Träaska

Denna produkt används för att mata unga lökar och i ren form … För att förbereda infusionen måste 2 koppar siktad träaska spädas i en hink med varmt vatten. Du kan använda produkten för bevattning nästa dag efter dess beredning. I detta fall kommer toppdressing att vara så fördelaktigt som möjligt för växten.

Bild
Bild

Örtinfusion

Koncentrerade örtinfusioner används vanligtvis som andra matning . De är rika på kalium och fosfor, så de ger många fördelar för växter. För att vattna lök är det värt att samla ett kilo örter, hacka dem fint och hälla en hink med varmt vatten. Du måste insistera på den resulterande produkten inom en vecka. Därefter måste lösningen spädas 1 till 1 och användas för att vattna lök i sängarna.

Gödsel

Växter kan vattnas med både mullein och en lösning av fågelspillning eller hästgödsel. Innan du använder alla dessa produkter måste de förberedas i förväg.

  • Mullein … Beredningen av infusion av komystor är mycket enkel. Det späds ut med vatten i förhållandet 1 till 10 och insisteras på en varm plats i en vecka. Efter denna tid späds den resulterande lösningen igen med vatten. Denna gång i förhållandet 1 till 5. Därefter kan infusionen omedelbart användas för bearbetningsanläggningar. Den resulterande vätskan vattnas vanligtvis mellan raderna på lökbäddar.
  • Hästgödsel . I 20 liter vatten späds 1 liter av denna produkt. Insistera på det på en varm plats i en vecka. Efter denna period späds produkten ut igen med vatten. Ta 10 liter vatten per liter av den resulterande lösningen.
  • Kuryak … Fågelspillning används också ofta för att befrukta lök. För att förbereda lösningen späds en liter gödsel ut i 35 liter vatten. Insistera på det i ungefär två veckor. Efter att produkten är utspädd med vatten och används på platsen. Det är inte värt att använda rent fågelspillning, eftersom det innehåller en mycket stor mängd urinsyra, som kan bränna lök.

Genom att mata växter med så enkla livsmedel kan de få maximal mängd näringsämnen. Gröna områden påverkas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i introduktionen

När du matar lök på våren måste du följa vissa regler för att inte skada växterna

  • Du måste göra toppdressing på kvällen eller på morgonen. Under dagen kan du befrukta lök endast i grumligt väder.
  • Innan befruktning måste växterna vattnas väl. Detta görs 1-2 timmar före utfodring. I detta fall kommer växten att få den maximala mängden näringsämnen.
  • Om gödselmedel applicerades på jorden före plantering, kommer växterna i framtiden bara att behöva lätt matning.
  • Överfoder inte dina växter. Ett överskott av näringsämnen kommer bara att skada dem.
  • Utgångna köpta gödningsmedel får inte användas. Efter utgångsdatumet tappar läkemedlen alla sina fördelaktiga egenskaper.

Du kan applicera gödselmedel flera gånger på våren. Som regel används utfodring tre gånger per säsong.

  • Den första … Du kan mata löken tidigt på våren så snart den växer 10-15 centimeter. Detta händer vanligtvis två veckor efter spiring. I detta skede måste kväve tillsättas till jorden. Det främjar bildandet av grönska. Överdriv samtidigt inte med gödningsmedel. När allt kommer omkring kan kväve också bromsa glödlampans mognadsprocess, samt minska växtens utbyte.
  • Den andra … För andra gången appliceras gödningsmedel i slutet av april eller i början av maj. I detta skede behöver växten fosfor och kalium. Men det är inte längre värt att använda kväve just nu, så att lökhuvuden inte är små. För att minska jordens surhet används kalciumrika förband.
  • Tredje … I slutet av våren matas växterna med en fosfor-kaliumlösning. Produkten stimulerar grödans utveckling. I detta skede använder de flesta trädgårdsmästare superfosfat. 40 gram av ämnet späds ut i 10 liter vatten. Om jorden är rik behöver du inte gödsla plantorna en tredje gång på våren. Lök planterade för vintern behöver vanligtvis inte sådan utfodring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att detta utfodringsschema är villkorat. Erfarna trädgårdsmästare styrs vanligtvis av växternas utseende.

  • Om lökfjädrarna börjar blekna och blir svaga bör gödningsmedel som innehåller kväve användas.
  • Gulnande fjädrar indikerar låg kaliumhalt i jorden.
  • De gröna torrspetsarna påminner dig om att gödsla plantorna med fosfor.

Rekommenderad: