Hur Matar Man Jordgubbar På Våren? Hur Matar Man För En Bra Skörd? Typer Av Gödningsmedel För Matning Av Jordgubbar, Tillämpningsregler

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Jordgubbar På Våren? Hur Matar Man För En Bra Skörd? Typer Av Gödningsmedel För Matning Av Jordgubbar, Tillämpningsregler

Video: Hur Matar Man Jordgubbar På Våren? Hur Matar Man För En Bra Skörd? Typer Av Gödningsmedel För Matning Av Jordgubbar, Tillämpningsregler
Video: How to Fertilize Strawberries! 2024, April
Hur Matar Man Jordgubbar På Våren? Hur Matar Man För En Bra Skörd? Typer Av Gödningsmedel För Matning Av Jordgubbar, Tillämpningsregler
Hur Matar Man Jordgubbar På Våren? Hur Matar Man För En Bra Skörd? Typer Av Gödningsmedel För Matning Av Jordgubbar, Tillämpningsregler
Anonim

Jordgubbe - detta är det mest favoritbär, dessutom ett av de första, som vi smakar på våren. För att få goda, köttiga och vackra frukter är det dock nödvändigt att applicera detta eller det gödningsmedlet korrekt. En sak att komma ihåg - tidig utfodring påverkar starkt både kvaliteten och kvantiteten på den erhållna grödan , och om bärkulturens allmänna tillstånd.

Bild
Bild

Villkor för utfodring

För att skörda en rik skörd från vår till höst, alla agrotekniska förfaranden bör utföras i tid . I synnerhet gäller detta applicering av mineral- och organiskt gödningsmedel. Det är nödvändigt att inte bara vara sen med datumen, utan också att välja rätt mat för växten. Det är viktigt att överväga olika jordgubbar .som växer i trädgårdsbädden. Eftersom alla har sina egna individuella preferenser.

Beroende på olika trädgårdsgubbar väljs den nödvändiga gödningsmedelsdosen, appliceringstiden och sammansättningen. Om dessa faktorer inte beaktas kan detta avsevärt minska avkastningen och avsevärt öka perioden för fruktmognad. Du måste mata jordgubbar beroende på dess livscykel.

Bild
Bild

Plantor under det första året kräver inte ytterligare näring - det räcker för dem vad som infördes i marken under landningen. Andra och fjärde året växter kräver både organiskt och mineralgödsel. Treåriga buskar behöver uteslutande mineralsammansättningar.

För att få en bra skörd görs den första utfodringen tidigt på våren, så snart snön smälter, till det ögonblick då unga löv börjar dyka upp. Som regel hon hölls i mars-april beroende på väderförhållanden. Det är bäst att kombinera evenemanget med beskärning av torkade löv, borttagning av mulch och annat skräp från platsen.

Bild
Bild

Huvudsyftet med den första utfodringen - detta är markens mättnad med de nödvändiga näringsämnena för god tillväxt av skott och blad av plantor. Därför bör gödningsmedlet innehålla en stor mängd kväve . Med brist på detta mineral blir buskarna svaga och ger små sura bär. Det bidrar också till snabb bildning av nya löv. nitrat eller urea.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte ska göra för koncentrerade lösningar och vattna plantorna med dem. En överdos är fylld av att få en gröda med osmakliga bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa period för att berika trädgårdsjordgubbar med gödselmedel faller på Maj juni när de första pedunklarna visas. Vid den här tiden behöver buskarna särskilt i kalium … Detta ämne kommer inte bara att förbättra buskens utseende, utan också att öka bärens smak avsevärt och förlänga hållbarheten. Det första tecknet på mikronäringsbrist är utseendet på bruna fläckar på bladen.

Bild
Bild

Gödselmedel

Vårmatning är av särskild vikt - vid denna tid börjar den aktiva tillväxten av grön massa, och denna process kräver mycket ansträngning. För framgångsrik utveckling behövs en stor mängd näringsämnen som jordgubbar tar emot från jorden.

Mineral

Konstgödsel är särskilt efterfrågat idag bland trädgårdsmästare . De kan presenteras som ett specifikt element, eller i kombination med flera andra.

Sådana ämnen mycket bekvämt att använda , och det finns ingen anledning att förbereda dem för införande i marken eller under roten. Dessutom ger de ett bra resultat i trädgårdsgubbarnas smak och utseende. Bären blir söta, stora och saftiga, och buskarna blir starka, mindre mottagliga för olika sjukdomar.

Bild
Bild

Mineralgödselmedel gör det möjligt att fylla bristen på ett eller annat ämne för grödans fulla tillväxt och öka avkastningen. Så genom buskens utseende kan du bestämma vilket spårelement som växten saknar.

  1. På grund av bristen på kalium blir bladen bleka och torkar ut i kanterna. Kaliumdressing gör att bärkulturen bättre kan absorbera koldioxid. Kaliumklorid, kaliumsulfat, kaliumsulfat används aktivt. Dess användning tillåter inte bara att förbättra smaken av den framtida skörden, utan också att göra växten mer resistent mot sjukdomar och torka.
  2. Kalciumbrist uttrycks av bruna spetsar på bladen. Med brist på det kan du helt förlora grödan.
  3. Svag blomning, obeskrivliga små blekgröna blad, sen mognad av bär är tydliga tecken på brist på kväve. Kvävegödselmedel inkluderar ammoniumnitrat (nitrat) och urea eller kväveurea. Ämnets verkan riktas mot lövets del av växten, bärens storlek och goda smak.
  4. Med brist på fosfor utvecklas kulturen mycket långsamt och bladen blir rödgröna. Fosforbefruktning gör att du kan bilda friska blomställningar, öka deras antal och påskynda blomningen. Oftast använder trädgårdsmästare superfosfater. De låter dig stärka immunsystemet, vilket gör växten mer motståndskraftig mot frost och torka.
  5. Magnesiumbrist manifesterar sig i bladens färg - de ändras till rött eller lila.
  6. Torkning och utsläpp av löv observeras med brist på mangan.
Bild
Bild

Organisk

Ekologisk mat är särskilt populär bland trädgårdsmästare. Sådan mat tillåter inte bara en rik skörd, utan också att göra den helt säker för människor.

Kogödsel Det anses vara ett av de bästa vårgödselmedlen för jordgubbar, som måste appliceras före blomning. Det finns många fördelar med sådan näring:

  • hög effektivitet;
  • sparsamhet;
  • tillgänglighet;
  • berikning av jorden med nödvändiga mikroelement;
  • en förändring av markens pH, särskilt i sur jord - surhetsgraden kommer att skifta till neutral.
Bild
Bild

Humus Är helt ruttnad kogödsel. Perfekt för vårmatning, liksom under plantering av plantor. Dess nackdel är förberedelsetiden. Det tar 7 till 10 månader att få ett fullgödsel. Fördelar:

  • intensiv mättnad av jorden med lättsmält mikroelement och näringsämnen;
  • det är nödvändigt att applicera en gång om året - humus kan ge jorden näring under hela perioden.

Kycklingspillning används ofta som ett alternativ till mineralgödsel. Metoden är tillgänglig, den påverkar effektivt inte bara bärens tillväxttakt, utan också deras smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mejeriprodukter särskilt fördelaktigt för avkastningen. Detta gödningsmedel kan också normalisera jordens surhetsgrad. Hästen tillåter:

  • att berika jorden med så viktiga näringsämnen som svavel, kalcium och andra;
  • öka produktiviteten;
  • för att minska tiden för fruktmognad;
  • att stärka bärkulturen från sjukdomar.

Organiskt gödningsmedel kan appliceras i valfri mängd utan att hålla sig till strikta proportioner. Växten kommer att ta så mycket näringsämnen som den behöver.

Bild
Bild

Folkmedicin

Många amatörträdgårdsmästare strävar inte bara efter att få en rik och välsmakande skörd, utan också för att göra det säkert för människor. Så vid genomförandet av vårmatningen använder många folkrecept. Sommarinvånare föredrar att gödsla jordgubbar aska, jäst, jod, borsyra och andra medel , som alla väljer själv, beroende på resultatet som erhållits tidigare.

Jod används ofta som ett antiseptiskt medel mot många sjukdomar. Du bör dock vara försiktig med detta element - en hög koncentration av jod i lösningen kan bränna löv och rötter på växten.

Jäst är ett universellt medel för att berika jorden med sådana ämnen som är nödvändiga för trädgårdsjordgubbar som zink, kväve, fosfor, järn, jod och andra. Samtidigt tillåter sådan vård dig att förlänga bärens mognadsperiod avsevärt, öka kulturens tillväxt, rötterna blir starka och starka, de immunskyddande egenskaperna förbättras.

Borsyra har en gynnsam effekt på produktiviteten: antalet äggstockar är mycket större, fruktens smak förbättras avsevärt och själva bären blir mer aromatiska och saftiga. Brist på bor påverkar växtens allmänna tillstånd avsevärt, bladen krullar och dör. Underlåtenhet att tillsätta borsyra i tid kan leda till ytterligare grödförlust.

Träaska är ett unikt medel som påverkar jordens sammansättning på ett speciellt sätt. Om jorden har ett surt pH kan askan neutralisera eller avsevärt minska den. Jorden blir lösare, tillgången på syre till rötterna blir lättare. Dessutom förhindrar det bildandet av svampar och reproduktion av skadedjur.

Bild
Bild

Arbetssätt

Vårmatning är viktigt för bärgrödor, eftersom det fortfarande finns tillräckligt med fukt för växten, men det finns inte tillräckligt med näring under växtsäsongen. Huvudsyftet med denna händelse är att tillhandahålla de mineraler som krävs för den snabba tillväxten av lövverk, knoppsats och början på frukten. Odling av trädgårdsjordgubbar är ett mödosamt arbete året runt.

Normalt använder trädgårdsmästare 2 befruktningsmetoder: blad och rot.

Blad toppdressing ger störst effekt på kortast möjliga tid, men anses vara ett ytterligare sätt att mata. Dessutom är det den första vårmatningen som ska utföras i form av bevattning. Genom bladen absorberas de nödvändiga ämnena av jordgubbarna mycket snabbare.

Bild
Bild

Huvudmetoden är roten , utförs genom att vattna växten med olika infusioner, lösningar, införa granulat i jorden eller spridas runt busken. Metodens huvudsyfte är att berika jorden med mikro- och makroelement. Resultatet kan ses efter en viss tid.

För att jordgubbar effektivt ska vakna upp efter vintern och bilda friska buskar behöver de matas med kväve . För detta används ammoniumnitrat. Förbered en lösning genom att späda 1 matsked av ämnet i 10 liter vatten. Vattning utförs vid roten med en hastighet av 1 liter per växt.

För effektiv blomning och bildandet av starka äggstockar, kalium-fosfor-gödning . För 10 liter vatten behövs 1 tesked kaliumnitrat med en hastighet av 0,5 liter per buske. Bladsprutning är också lämpligt zinksulfatlösning (0,02%) . Under blomperioden använder bären en svag lösning. borsyra i beräkningen av 2 g per 10 l vatten också tillsätt 2 g kaliumpermanganat och 1 msk. l. träaska.

Bild
Bild

Nybörjare sommarboende, av oerfarenhet, gör många misstag när de applicerar gödningsmedel. Det finns några vanliga försummelser.

  1. Stor mängd organiskt material introduceras … På grund av detta växer den gröna massan starkt och skapar en nyans, vilket resulterar i att ruttnande börjar i jorden, svampar, mögel och bakterier utvecklas. Överskott av fjäderfäavfall och mullein återspeglas i låga skördar. Dessutom kan dessa komponenter orsaka brännskador på bladen och leda till att växten dör.
  2. Gödningsberäkningen är felaktig . Om det är för lite blir matningen ineffektiv. Överskottet kommer att påverka inte bara busken i sig negativt, utan också göra bären olämpliga för konsumtion.
  3. Vägran att spruta . Denna metod kommer inte bara att berika kulturen med användbara ämnen, utan också skydda jordgubbar från sjukdomar och skadedjur.
  4. Gödsel bör appliceras i grumligt väder eller på kvällen , om lösningar används eller sprutning utförs så att kompositionen hinner absorberas.

Rekommenderad: