Hur Matar Man Lök I Juni? Toppdressing För Lökar Till Rovor Och Andra. Hur Matar Man För Tillväxt I Slutet Av Månaden Med Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Lök I Juni? Toppdressing För Lökar Till Rovor Och Andra. Hur Matar Man För Tillväxt I Slutet Av Månaden Med Folkmedicin?

Video: Hur Matar Man Lök I Juni? Toppdressing För Lökar Till Rovor Och Andra. Hur Matar Man För Tillväxt I Slutet Av Månaden Med Folkmedicin?
Video: The 2 Most Important Tips for Growing Big Onions 2024, April
Hur Matar Man Lök I Juni? Toppdressing För Lökar Till Rovor Och Andra. Hur Matar Man För Tillväxt I Slutet Av Månaden Med Folkmedicin?
Hur Matar Man Lök I Juni? Toppdressing För Lökar Till Rovor Och Andra. Hur Matar Man För Tillväxt I Slutet Av Månaden Med Folkmedicin?
Anonim

Lök är en av de mest odlade grönsaksgrödorna. Denna grönsak har en uttalad smak; praktiskt taget kan inget kött, fisk eller grönsaksrätt klara sig utan det. Dess färska gröna fjädrar är ett utmärkt komplement till vårsallader. Men för att få en bra skörd måste du göra mer än att bara plantera lök i marken.

Rätt ogräs, vattning och toppdressing är viktigt för denna kultur . Det är sommar dressing som hjälper till att uppnå önskat resultat och få en full skörd. Denna artikel kommer att diskutera tidsramen för utfodring, vilket innebär att använda och vilka misstag som kan göras i det här fallet.

Bild
Bild
Bild
Bild

När behövs toppdressing?

För att få en bra skörd krävs kvalitetsvård, detta gäller alla grödor. Var särskilt uppmärksam på trädgårdsbädden vid plantering . Denna rotfrukter kräver lös jord. Lökarna kan växa på egen hand, även om de på varma och torra somrar blir små och har en hård hud. På en regnig sommar börjar grönsaken tvärtom ruttna, blir sjuk och kan dö redan i fjäderns utseende. För att skydda kulturen från dessa problem krävs vård och korrekt matning . Under hela perioden måste denna trädgårdskultur tas om hand för att undvika överväxt av sängarna. Om det behövs bör sängarna vattnas och matas.

Även om lök anses vara en krävande gröda, behöver de tidig matning. Den första sommarmånaden är mest lämplig för införandet av näringsämnen . Det är i juni som gödselmedel måste appliceras så att lökarna kan få styrka och massa i tid. Vid denna tidpunkt slutar denna grönsak redan att bilda den ovanjordiska gröna delen och fortsätter att ackumulera krafter för lökens tillväxt. Med en otillräcklig mängd näringsämnen i jorden är det osannolikt att det blir möjligt att få en bra fullvärdig skörd av en användbar grönsak. Tidig utfodring kommer också att bidra till att kulturens fjädrar förblir saftiga och elastiska, inte blir gula och inte börjar torka.

När du planterar en grönsak i sängarna måste du ta hänsyn till kvaliteten på marken på platsen, fuktighet samt temperaturfall i regionen. Huvudkravet innan komponenter läggs till i jorden är högkvalitativ vattning av platsen . Efter ett tag lossas jorden. Därefter utförs inget arbete på platsen i 3-4 veckor, löken vattnas inte eller befruktas. Lök per huvud är en 2-årig gröda som bara kan skördas helt nästa säsong. Vissa trädgårdsmästare föredrar att köpa små lökar, det vill säga uppsättningar. "Skallott" eller "Familj" lök, kallad "kuschevka" ger en gröda, bestående av många små lök, nästa år används de i form av uppsättningar för att få fullfjädrade stora huvuden. På våren planteras grönsaken med frön eller genom att plantera lökuppsättningar, som tillagas på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna grönsak kan kallas en ganska "frosserig" gröda som växer i bördiga områden . Växten behöver mycket näringsämnen. Kulturen behöver särskilt kväve, den behöver också tillräckligt med kalium och fosfor. Det kan vara ganska svårt att få en gröda med stora lökar utan korrekt och fullständig introduktion av näringsämnen. Toppdressing är obligatorisk, de utförs flera gånger under hela säsongen.

Enligt erfarna trädgårdsmästare bör 3 huvudsakliga rotförband utföras i juni. För enkelhets skull är det bättre att dela in månaden i tre decennier och utföra proceduren i början, mitten och slutet av månaden.

  • Den ideala tiden för den första befruktningen är det första decenniet .… Om så önskas tar de förrådsformuleringar med nödvändiga komponenter. Du kan också använda 12 g kalciumnitrat, som är upplöst i 10 liter vatten. Detta belopp är tillräckligt för en tomt på 1, 5 kvm. m. Att få kvävegödsel gör att grönsaken kan utvecklas fullt ut, vilket kommer att påverka tillväxttakten för gröna stjälkar positivt. Lök planterade på våren ger snart en bra skörd av gröna, som kan användas för att göra sallader och grönsaksrätter.
  • Det andra decenniet anses vara den perfekta tiden för nästa utfodring .… För närvarande kräver lök inte längre mycket kväve, så komplexa gödningsmedel appliceras på platsen med reducerade doser av denna komponent. Kulturen under denna period kräver gödning som innehåller kalium, fosfor och kalcium. Det ungefärliga datumet för detta är 10-15 juni, men dessa datum kan variera beroende på själva grödans sort och tidpunkten för plantering.
  • Så snart glödlampan växer till en plommons storlek måste potash appliceras . Detta händer under det tredje decenniet i juni. Vid denna tidpunkt är det viktigt att noggrant bedöma tillståndet hos grönska och kålrot. I händelse av att stjälkarna fortfarande inte är tillräckligt ljusa och kraftfulla utförs lövförband med en lösning bestående av 1 msk. l. ammoniak utspädd i 5 liter vatten. Denna lösning används för att spraya kulturen i grumligt väder eller på kvällen.
Bild
Bild
Bild
Bild

På sommaren, när temperaturen stiger, börjar spetsarna på lökstjälkarna ofta bli gula, vilket leder till en minskning av avkastningen i framtiden . När gulheten dyker upp på spetsen på stjälkarna denna månad är det nödvändigt att göra näringsrik utfodring, detta kommer att förbättra näringen, påverka kulturens tillväxt och gå upp i vikt. I detta fall är det lämpligt att införa nitrofoska, superfosfat, kaliumsulfat, Agricola.

Det finns en månkalender, enligt vilken du kan ta reda på exakt vid vilken tidpunkt utfodringen sker . Så, i juni i år, är gynnsamma dagar för införandet av näringsämnen: 2, 11-12, 16-17, 21-23, 29 juni. De som följer dessa rekommendationer bör komma ihåg att denna period kan variera beroende på regionen där sevok planterades.

Samtidigt, enligt månkalenderns prognoser, är det inte värt att mata tomterna med den planterade grönsaken den 3 och 5 juni, liksom den 15: e och 25: e. Händelserna som hålls nuförtiden ger inte önskat resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

För att få en stor skörd kan lök i juni matas inte bara med organiskt material eller mineralgödsel, utan också med folkmedicin. Användningen av sådana tidstestade metoder har upprepade gånger kunnat bevisa dess effektivitet. Det finns många verktyg som avsevärt påverkar avkastningen av grödor.

Dessa inkluderar några alternativ

  • Aska … Appliceringen av asklösningen hjälper till att förbättra avkastningen, samt skydda lökarna från skadedjur. För att göra en sådan lösning, ta vedaska i en mängd av 200 gram och blanda den med 2 liter vatten. Den resulterande vätskan används för att vattna sängarna. Toppdressing med aska vid odling av plantor bidrar till den snabba tillväxten av lökarna och skydd mot lökflugor.
  • Salt … Du kan också vattna sängarna med saltlösning, detta hjälper till att öka storleken på själva löken. För att förbereda en saltlösning, ta ett glas salt och lös det i en hink med vatten. Vattning utförs 2-3 gånger, med ett intervall på var 5: e dag.

Genom att vattna roten, det viktigaste är att inte överdriva det, annars kan ruttning börja istället för att odla lökarna . Korrekt applicering av gödningsmedel kommer att leda till en ökad avkastning och saftighet hos stjälkarna.

Dessutom ger användningen av ammoniak, mullein, bakersjäst goda resultat vid utfodring av lökodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ammoniak

En ammoniaklösning är en av de enkla och prisvärda metoderna som kan bekämpa skadedjur som lökflugor och förbättra växttillväxten. Det är mycket bekvämt att använda ammoniak. Det räcker att späda ut 30 ml alkohol i en hink med vatten och använda vattningslösningen.

Det är viktigt att veta att den resulterande lösningen inte får komma på bladen, annars leder det till brännskador. Ammoniak används för den första utfodringen, för andra gången är det bättre att använda bagerjäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mullein

Matning med organiskt material utförs under en period då fjädrarna redan har kunnat växa med 10-15 cm. Naturkännare föredrar att använda en mullein för detta. För att göra gödselmedel behöver du:

  • förbered behållaren;
  • tillsätt en del av kogödsel till den;
  • häll massan med vatten i förhållandet 1 till 5;
  • rör om blandningen, täck tätt och lägg åt sidan för infusion i 2 veckor, rör om kompositionen dagligen.

Utseendet på bubblor indikerar början på jäsningsprocessen . Efter en vecka börjar infusionen ändra färg, det blir ljusare och stora delar sjunker till botten. Vid matning späds infusionen ut i ett förhållande av 1k10.

Bild
Bild
Bild
Bild

jäst

Användningen av bagerjäst på platsen kommer att bidra till anrikning av jorden med syre, liksom snabbare tillväxt av lökhuvudet . För att göra en näringsblandning, ta 200 g bakersjäst och blanda den med 3 liter vatten. Sedan tillsätts socker till blandningen (2 msk. L). Massan lämnas i ett par timmar tills den börjar jäsa aktivt. Skumets utseende kommer att signalera att preparatet är klart. Efter utseendet blandas lösningen med vatten och fördelas över trädgården. Blandningsförhållandet är 1: 2.

För den andra utfodringen kan du också använda en lösning som består av jäst eller i kombination med aska. Det enklaste receptet övervägs, vilket inkluderar:

  • torr jäst - 10 g;
  • socker - 20 g;
  • vatten - 10 liter.

För att göra det själv tar de jäst, socker och löser upp dessa ingredienser i en hink med vatten. Efter 3 timmar är produkten klar att använda, det återstår bara att späda ut den i förhållandet 1 till 5 och applicera som gödningsmedel. Råjäst används också för detta. För att skapa en näringskomposition måste du ta 300-500 g jäst, lösa upp dem i en hink med vatten och tillsätt några bitar bröd (gammalt) där . Efter 2 dagar späds preparatet också i enlighet med ovanstående proportioner och, om så önskas, tillsätts träaska. Dess mängd kan vara vilken som helst, det kommer inte att vara överflödigt i detta fall.

Endast träaska rekommenderas för tredje matningen … Det kan helt enkelt läggas till jorden efter att ha lossnat det eller i form av en vattenhaltig infusion. För att förbereda en sådan lösning måste du lösa upp ett glas aska i 10 liter vatten och lämna i ett par dagar, sedan använda det under vattning. Askinfusion är också lämplig för bladmatning, men i detta fall läggs tvätttvål till lösningen och filtreras.

Det är viktigt att inte överfodra löken med kväve, detta gäller särskilt vid befruktning under andra halvan av växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Organiskt gödselmedel

Tillsatsen av organiskt material främjar också bättre tillväxt och viktökning på löken. Om du använder mycket ekologiska produkter kan löken ruttna eller göra ont. Denna faktor bör beaktas vid val av komponenter.

För att uppnå en bra skörd är det lämpligt att införa vissa komponenter i juni

  • Gödsel … Den innehåller en stor mängd mineraler som är viktiga för växter. För att göra ett koncentrat för bevattning måste du ta 500 gram gödsel och blanda det, späd det i 2 liter vatten. Massan avsätts för en dag, den ska vara väl infunderad. Efter att koncentratet späds ut i en 5-liters behållare med vatten och används för vattning av lökplaner. Glöm inte att ren gödsel inte kan användas som toppdressing, annars kan det leda till brännskador samt gulning av glödlampan och dess död.
  • Grön gödsel . Bland erfarna trädgårdsmästare är en komposition avsedd för växttillväxt populär, bestående av ett kg finhackade blad och maskstjälkar med nässlor fyllda med 3 liter vatten. Det är nödvändigt att blandningen infunderas i 20-25 timmar, sedan måste massan filtreras. Den resulterande produkten, som läggs till en liten hink med vatten, hälls över sängarna.

Organiskt material introduceras inte mer än en gång i månaden; med vanligare användning kan lökarna börja ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinterlök matas enligt en viss princip

  • Innan de planteras introduceras de i jorden kvävegödselmedel … På våren utförs en 3-faldig toppdressing.
  • Krävs för hela perioden gödsla före plantering (höst) och vår , genom att fördela dosen kvävegödsel i förhållandet 60 kg / ha.
  • Den första delen tas in på våren , efter att stjälkarna dyker upp på ytan upprepas proceduren efter 2 veckor.
  • Införandet av organiskt material påverkar vinterlöken positivt i form av kycklingspillning och mullein .

Vid odling av lök på våren används organiskt gödselmedel per huvud, liksom universell utfodring . Det rekommenderas att tillsätta organiskt material under den första utfodringen. Om det är brådskande kan du ta kycklinggödsel eller kogödsel för en andra utfodring. Tredje gången bör detta inte göras, annars blir resultatet en gröda som inte kommer att lagras på länge.

Det är värt att nämna separat om hybridsorter . Så många trädgårdsmästare är populära betyg "Exibishen ". Använd den på en fjäder och en kålrot. Sorten är mycket produktiv, medan den har en stor vikt av lökar. Med korrekt överensstämmelse med reglerna för jordbruksteknik kan du få en anständig skörd från platsen. Som toppdressing för sorten används saltpeter, kycklingspillning och en blandning bestående av 10 gram urea, 20 gram superfosfat och 5 gram kaliumklorid. Dessa komponenter späds ut i en hink med uppvärmt vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mineralgödsel

Den första vårmatningen av lök utförs med kvävegödsel

  • De mest framgångsrika och miljövänliga alternativen övervägs urea … Du måste ta cirka 25 g urea, lösa upp det i en hink med vatten och vattna trädgården. Det är viktigt att jorden fuktas väl i förväg, det vill säga att det är nödvändigt att vattna området med lök rikligt i förväg.
  • Använder sig av ammoniumnitrat , mindre förberedelse behövs, cirka 15 gram.

På dålig jord är det lämpligt att ytterligare tillsätta superfosfat (upp till 30 g) och kaliumklorid (upp till 12 g), utspädd i en hink med vatten . Även i detta fall kan du ta vilket annat komplext gödselmedel som nitrofoska eller azofoska. För den andra utfodringen används nitroammofoska oftare, vilket späds med vatten i ett förhållande av 30 gram per 10 liter vatten. Under den tredje utfodringen används superfosfat och kaliumsulfat, de tas i 30 gram. För varje utfodring bör förbrukningen av den färdiga produkten vara cirka 3 liter per 1 kvm. meter. Det rekommenderas inte att överskrida det, särskilt för kvävegödsling.

När man förbereder lösningar bör man komma ihåg att karbamid med nitrat, liksom kaliumsalter, löser sig mycket bra i vatten. Samtidigt är superfosfat mycket dåligt lösligt i vatten. För att förbättra dess löslighet är det nödvändigt att värma upp det med lite vatten, tillsätta komponenten och under omrörning noga bringa den till önskat tillstånd.

Som gödningsmedel för alla grödor, oavsett om det är lök från plantor, purjolök (från plantor) eller en liknande version av Exibishen-sorten, är gödningsmedel förpackade i 1 kg "lök-vitlök" lämplig. Ett sådant paket är vanligtvis tillräckligt för höst- och vårplantering, samt för matning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta misstag

Ofta börjar oerfarna trädgårdsmästare göra vissa misstag, vilket ytterligare kommer att påverka en minskning av avkastningen, en minskning av smak och en minskning av kvaliteten. De vanligaste felen inkluderar:

  • Försummar att vattna växterna före befruktning . Lökar kommer att kunna få tillräcklig näring först efter preliminär riklig vattning.
  • Näringsämnen från olika arter bör inte användas samtidigt, annars kan det leda till att fjädern blir gul .… Minst 2 veckor ska gå mellan nästa utfodring.
  • Förvaring av den färdiga lösningen … Den färdiga lösningen lagras inte mer än ett dygn. Det rekommenderas att använda den färdiga vätskan helt.
  • Organiskt material kan inte appliceras färskt , den måste spädas med vatten och lämnas en stund innan jäsningen påbörjas. Om detta inte görs kommer unga växter att få en allvarlig brännskada och lökarna börjar bromsa deras tillväxt.
  • Överdosering … Det är oacceptabelt att överskrida dosen, särskilt för organiskt gödningsmedel. Detta kommer bara att leda till att fjädern kommer att få styrka, samtidigt som glödlampan slutar växa.
  • Slarvig vattning … Tillåt inte kontakt med organiskt material och annat gödningsmedel på den gröna delen av växterna. Vid kontakt, skölj snabbt greenerna med vatten.
  • Fel blandningsförhållande . Med samtidig introduktion av organiskt material och mineralgödsel måste vissa proportioner följas. Organiskt material bör vara en tredjedel fler mineraler.

Genom att följa rekommendationerna och inte göra dessa misstag kan du få en utmärkt skörd av lök i trädgården eller sommarstugan. Korrekt utfodring i juni hjälper till att uppnå önskat resultat.

Rekommenderad: