Hur Matar Man Betor? Toppdressing I Juli För En Bra Skörd. Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Gödsel För Plantor Och Betor Under Tillväxt

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Betor? Toppdressing I Juli För En Bra Skörd. Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Gödsel För Plantor Och Betor Under Tillväxt

Video: Hur Matar Man Betor? Toppdressing I Juli För En Bra Skörd. Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Gödsel För Plantor Och Betor Under Tillväxt
Video: Plantera om höstsådda PERENNER - Hur gör jag med de små plantorna över vintern? 2024, Maj
Hur Matar Man Betor? Toppdressing I Juli För En Bra Skörd. Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Gödsel För Plantor Och Betor Under Tillväxt
Hur Matar Man Betor? Toppdressing I Juli För En Bra Skörd. Vad Ska Man Vattna Om Det Växer Dåligt? Gödsel För Plantor Och Betor Under Tillväxt
Anonim

När man odlar betor försummar många nybörjare trädgårdsmästare ofta toppdressing och tror att denna opretentiösa gröda inte behöver dem. Det är dock tidig och kompetent applicering av gödningsmedel som är en av de faktorer som har en positiv effekt på rotgrödornas storlek, form, smak och mängd. Vilka egenskaper har betedressing? Vilka gödningsmedel och i vilka utvecklingsstadier behöver det? Hur kan du mata henne under sommarmånaderna? Svaren på dessa frågor hittar du i vår artikel.

Bild
Bild

Funktioner av utfodring

Rödbetor är en populär gröda som älskar att växa i bördig jord och är smärtsamt näringsfattig. Brist på mikro- och makroelement är den främsta orsaken till att rödbetor bildar små frukter med en ful form med medelmåttig smak . Samtidigt har en överflöd av näringsämnen i jorden, noterad med alltför ofta utfodring, en lika negativ effekt på kulturen. Så, med ett överflöd av mikro- och makroelement i rödbetor, bildas grön massa aktivt, och rötter tvärtom hänger efter i utveckling och tillväxt. Tillsammans med detta försämras också rotfrukternas kommersiella kvaliteter: de får en ful form, en bitter eller vattnig smak.

Erfarna trädgårdsmästare påminner också om att den höga kvävehalten i betor gör dem olämpliga för mat . Det är känt att denna kultur, tillsammans med rädisor, tidig vitkål, kan ackumulera en stor mängd nitrater - skadliga ämnen som utgör ett hot mot människokroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästaren måste alltså, när man odlar rödbetor, observera inte bara matningsscheman utan också de rekommenderade befruktningshastigheterna.

Det är viktigt att ta hänsyn till att vid varje utvecklingsstadium av denna kultur behövs olika typer av förband som innehåller kväve, fosfor, kalium . I största utsträckning behöver denna kultur näringsämnen, mikro- och makroelement under de första veckorna efter spiring. Under denna period behöver hon kvävehaltig befruktning, stimulerar den aktiva tillväxten av grön massa och utvecklingen av rotsystemet. Vidare utfodras de förstärkta unga betorna med fosfor- och kaliumpreparat, som hjälper till att stärka grödans immunitet, öka avkastningen och förbättra smaken av rotfrukter.

Bild
Bild

Översikt över nödvändigt gödselmedel

För utfodring av betor används enkomponent och komplexa organiska och mineraliska gödningsmedel. De appliceras i enlighet med matningsschemat, med beaktande av rekommenderade doser och förbrukningshastigheter.

Gödsel - ett värdefullt organiskt gödningsmedel som innehåller en stor mängd kväve i en lättsmält form. I små mängder innehåller den fosfor och kalium - ämnen som är nödvändiga för rödbetor i början av växtsäsongen och i stadiet av rotodlingsbildning.

För växtfoder används endast ruttnad gödsel (häst eller mullein), men i inget fall färskt, eftersom detta kan leda till utveckling av svampsjukdomar.

För utfodring av betor används en flytande lösning av ruttnad gödsel (beredd i förhållandet 1 del gödsel och 8-10 delar vatten). Gångarna spillas med en lösning, som spenderar ungefär en liter per 1 meter meter planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kycklingspillning - ett annat mycket effektivt organiskt gödningsmedel, rikt på kväve och dess föreningar. Liksom gödsel används kycklinggödsel för torr plantering i höstjord, liksom för att mata unga växter i form av en lösning. För att förbereda det senare hälls 1 del av gödseln med 12 delar vatten. Det är viktigt att notera att lösningar baserade på gödsel och gödsel hälls endast i gångarna, men under inga omständigheter under plantornas bas, eftersom detta kan orsaka bränning av rotsystemet.

Bild
Bild

Aska - naturligt mikronäringsgödselmedel som innehåller en stor mängd värdefulla mineraler. För växtnäring används endast träaska, erhållen som ett resultat av brinnande grenar, stockar, kvistar. Det är absolut inte tillåtet att ta aska från brinnande hushållsavfall och sjuka växter för utfodring. Du kan börja mata betorna med aska direkt efter att de har stigit (den rekommenderade frekvensen för askmatning är 1 gång på 1-2 veckor). Toppdressing utförs före varje vattning genom att tillsätta torr aska under växterna (den rekommenderade förbrukningsgraden är 1 glas aska per 1 kvadratmeter plantering).

Bild
Bild
Bild
Bild

Urea - ett kraftfullt mineralgödsel, nästan hälften bestående av kväve. Toppdressing med urea bidrar till den aktiva tillväxten av gröna rödmassor, stimulerar rotfrukterna. För rotdressing, använd en lösning beredd från 1 tsk. urea och 10 liter vatten. För att öka effekten är det tillåtet att tillsätta 1 tsk till den resulterande lösningen. superfosfat. Den rekommenderade förbrukningsgraden är 1 liter lösning per 1 kvadratmeter plantering.

Det bör noteras att erfarna trädgårdsmästare inte rekommenderar att mata sockerbetor med urea (utan endast bords- och foderbetor), eftersom de ofta bromsar tillväxten efter applicering av detta gödningsmedel.

Bild
Bild

Jäst (torr och pressad) - en miljövänlig och säker produkt som ofta används av trädgårdsmästare för att gödsla sina grödor. Beta jäst utfodring förbättrar smaken av rotgrödor, ökar dess avkastning och motståndskraft mot patogener och skadedjur. För utfodring, använd en näringslösning framställd på följande sätt:

  1. 100 g jäst och 0,5 dl socker späds ut i 5 liter varmt, sedimenterat vatten;
  2. insistera på lösningen i 18-24 timmar;
  3. före användning, späd lösningen med sedimenterat vatten i förhållandet 1:10, respektive.
Bild
Bild

Den resulterande lösningen används för att mata betespirar och spenderar cirka 1 liter per 1 kvadratmeter plantering.

Det är viktigt att notera att det rekommenderas att mata betorna med jästfoder högst 3 gånger under hela växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing av rödbetor med jod - ett enkelt och prisvärt sätt att öka avkastningen på grödan, förbättra smaken av rotgrödor. Dessutom har jod, som är ett kraftfullt antiseptiskt medel, en effektiv profylaktisk effekt mot olika beteskadegörare och patogener. En svag jodlösning (20 droppar av läkemedlet per hink vatten) används för att bearbeta radavstånd i betorodlingar. Samma lösning får bearbeta planteringar för att förhindra utveckling av olika sjukdomar.

Bild
Bild

Bordsalt (inte jodiserat, men vanligt) - ett av de enklaste improviserade sätten som trädgårdsmästare använder för att mata rödbetor. Införandet av en saltlösning kan väsentligt förbättra smaken av rotgrödor, göra dem sötare och saftigare. För dressing, använd en lösning beredd av 1 msk. matskedar salt och en hink med sedimenterat vatten. Den rekommenderade förbrukningen är 10 liter lösning per 1 kvadratmeter plantering.

Bild
Bild

Örtinfusion ("grönt gödselmedel") - ett enkelt, men mycket effektivt och miljövänligt gödningsmedel som du kan göra med egna händer från ogräs. De mest föredragna för användning är gröna gödselväxter: sötklöver, alfalfa, senap, malva, lupin. Förutom dem använder trädgårdsmästare nässlor, kardborre, kalk, malört, quinoa, trälöss för beredning av "grönt gödselmedel". För att förbereda infusionen krossas det insamlade ogräset med en vass kniv eller beskärare, läggs i en stor behållare, fylls med vatten och lämnas i flera dagar. Efter uppkomsten av en obehaglig lukt, vilket indikerar jäsning av innehållet i behållaren, dräneras infusionen och används för att mata betorna. Före användning späds infusionen med vatten i ett förhållande 1: 1. Toppdressing med "grönt gödselmedel" tillåter inte bara att stärka grödans immunitet och öka avkastningen, utan också att förbättra jordens struktur och bördighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Bordeaux" - färdigt komplext gödselmedel , med en balanserad sammansättning, vars grund är kväve, fosfor och kalium.

Detta gödselmedel rekommenderas starkt att använda när man odlar rödbetor på fattiga, infertila jordar, där de inte växer bra och bildar små frukter med medelmåttig smak.

Detta läkemedel används under arrangeringen av sängarna, och används också för att mata grödan under perioden för dess aktiva utveckling och tillväxt. För hela säsongen utförs utfodring två gånger: första gången - i fasen av bildandet av 2-3 äkta blad, den andra - efter 2-3 veckor . Den rekommenderade konsumtionshastigheten för torrsubstans är 20-30 g per 1 kvadratmeter plantering. Gödningsmedlet fördelas jämnt mellan raderna efter vattning och inbäddas sedan försiktigt i jorden med hjälp av en liten trädgårdstrå. Det är tillåtet att använda detta gödningsmedel när man odlar rödbetor i plantor, med beaktande av de förbrukningshastigheter som anges i instruktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Superfosfat (enkel eller dubbel) - ett mycket populärt mineralgödselmedel bland trädgårdsmästare, som innehåller en stor mängd fosfor. Toppdressing av betor med superfosfat ökar avkastningen, förbättrar kulturens motståndskraft mot patogener av svampsjukdomar och förbättrar smaken av rotfrukter. Detta gödningsmedel används vid förberedelsen av sängarna för plantering av betor, vid sådd av frön och under odlingsperioden. Fondernas konsumtionsgrad beror på i vilket skede den tillämpas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliumsulfat - ett mycket effektivt mineralgödselmedel som ökar produktiviteten och förbättrar smaken av rotfrukter. De använder det under andra halvan av sommaren, när tillväxten och utvecklingen av den gröna växten är klar och den aktiva bildningen av rosetter börjar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Borsyra - ett billigt läkemedelspreparat med antiseptiska och insekticida effekter. Att utfodra betor med en borsyralösning, enligt erfarna trädgårdsmästare, kan förbättra smaken av rotgrödor, förhindra sprickbildning och öka grödans motståndskraft mot patogener och skadedjur. För rotförband används en lösning beredd av 10 g av läkemedlet och 10 liter varmt vatten, för bladförband (sprutning) - en lösning beredd av 4 g av läkemedlet och 10 liter vatten.

Under beredningen är det viktigt att se till att preparatets kristaller löser sig helt i vattnet, annars kan preparatet bränna växterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du mata efter månader?

För att få en bra skörd av rödbetor måste den matas systematiskt med ett visst schema för införandet av vissa gödningsmedel. I största utsträckning behöver denna kultur ytterligare utfodring på sommaren, på höjden av växtsäsongen. För att undvika förvirring med befruktningens frekvens och frekvens styrs trädgårdsmästarna av kalendern för gödselbetor av månader.

I juni

I början av sommaren börjar rödbetorna bygga upp sin gröna massa och bildar en tjock saftig rot (rotgröda). I detta skede behöver hon gödselmedel som innehåller en stor mängd kväve. För att gödsla kulturen i juni, använd en lösning av ruttnad gödsel (1 del mullein och 10 delar vatten). För att öka effekten tillsätts 20 g kaliumklorid för varje 10 liter lösning . Gångarna spills med en lösning, och spenderar 1 liter per 1 kvadratmeter planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I avsaknad av mullein kan utfodring utföras med en lösning av kycklinggödsel (beredningsmetoden presenteras ovan). Istället för kyckling är duvspillning tillåten.

Det är viktigt att ta hänsyn till att det är kategoriskt omöjligt att använda färsk gödsel eller fågelspillning.

Bild
Bild

I juli

I mitten av sommaren behöver rödbetor ytterligare utfodring som stimulerar tillväxt och utveckling av rotgrödor. I detta skede elimineras kvävegödselmedel och kulturen matas med gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium. Superfosfat, som aktiverar utvecklingen av rotfrukter, men inte förbättrar tillväxten av grön massa, är optimal för förband i detta skede . Gödsel appliceras på jorden med en hastighet av 50 g per 1 kvadratmeter plantering.

Bild
Bild

I Augusti

I slutet av sommaren utförs utfodring med stor omsorg, eftersom de bildade rötterna vid denna tidpunkt börjar samla ämnen som kommer in i jorden. Den sista utfodringen utförs 3-4 veckor före skörd (tidpunkten bestäms utifrån egenskaperna hos den odlade betesorten). I detta skede kan du mata kulturen med superfosfat enligt juli -schemat eller använda följande recept:

  • 3 msk. skedar superfosfat;
  • 1 msk. en sked kaliumsulfat;
  • 10 liter vatten.

Gångarna spills med en lösning, och spenderar 1 liter per 1 kvadratmeter planteringar. Dessutom kan du behandla kulturen med en ask- eller jästlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsplan

För att göra rötterna stora och söta matar trädgårdsmästare grödan enligt ett visst schema. Det bör följas vid alla stadier av betodling: från det ögonblick som sås frön till stadiet av rotgrödor.

Steget för att förbereda sängarna för sådd av betorfrön kräver särskild uppmärksamhet. Så, under höstgrävning bör ruttnad gödsel införas i jorden med ett lager på 2 till 5 centimeter . För att avoxidera jorden rekommenderas det att strö dolomitmjöl med 2-3 glas per 1 kvadratmeter. I avsaknad av dessa komponenter under arrangemanget av sängarna för betor kan du använda det komplexa gödningsmedlet "Bordeaux" eller superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan sådd av frön rekommenderas att bädda in en blandning av superfosfat, ammoniumnitrat och kaliumsulfat i jorden (10 g av varje ämne per 1 löpande meter).

Dessa komponenter är inbäddade i jorden endast om inget gödningsmedel applicerades tidigare i förberedelsestadiet.

När man odlar rödbetor genom plantor (plantningsmetod) utförs den första utfodringen 10-14 dagar efter att de har plockats i separata krukor eller transplanterat plantor till en permanent plats. I detta skede används färdigt komplext gödselmedel ("Bordeaux") eller organiskt gödningsmedel (lösning av ruttnat gödsel eller spillning). Det rekommenderas inte att omedelbart mata plantorna efter plantering på en ny plats (både inomhus och utomhus), eftersom detta kan skada deras rotsystem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter gallring av plantorna i det öppna fältet matas betorna med en blandning framställd av urea, kaliumsulfat och superfosfat (30 g av varje komponent per hink vatten). Primär utfodring utförs genom att spendera 1 liter lösning per 1 kvm. mätarlandningar.

Nästa utfodring utförs 3 veckor efter den första . Använd i detta skede samma tre-komponentlösning eller färdiggjorda gödningsmedel ("Bordeaux").

Den tredje utfodringen utförs också efter 3 veckor med användning av en tvåkomponentslösning framställd av superfosfat och kaliumsulfat (40 g av varje komponent per hink vatten). Rödbetorna behöver inte längre kvävegödselmedel i detta skede.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är tillåtet att mata betor av sena sorter för fjärde gången - 3-4 veckor före skörd av rotgrödor. I detta skede kan du använda samma tvåkomponentslösning som för den tredje förbandet.

Förutom den grundläggande fördjupningen befruktar trädgårdsmästare betorna med aska, sprayar dem med en lösning av salt, borsyra eller jod . Goda resultat uppnås genom regelbunden applicering av "grönt gödningsmedel", som kan användas för både rot- och bladförband. Sådana förband tillåter inte bara att öka avkastningen av grödan, utan också att öka dess motståndskraft mot patogener av olika sjukdomar.

Bild
Bild

Användbara tips

När du odlar rödbetor bör du noggrant övervaka dess tillstånd, tillväxt och utvecklingstakter. I de flesta fall, genom utseendet på en kultur, är det möjligt att i tid bestämma dess behov för ett visst mikro- eller makroelement.

Så, om betetopparna får en röd nyans (med undantag för sorter som detta är karakteristiskt för) - kan det tyda på brist på natrium, kalium eller fosfor . Ofta indikerar rodnad av bladen en ökad surhet i jorden. I det här fallet kan du spraya plantorna med en saltlösning eller mata dem med fosfor-kaliumgödselmedel. Ask används för att avoxidera jorden.

Bild
Bild

Om rödbetans blad blir gula och torkar ut kan det tyda på brist på kväve . Oftast märks detta problem i början av grödans växtsäsong om utfodringsschemat inte följs. För att eliminera problemet utförs rotmatning med kvävehaltigt gödningsmedel.

Gulning av bladen kan också bero på solbränna . För att undvika detta problem bör du följa rätt teknik och vattning. Växter bör vattnas på morgonen eller kvällen, när solen är minst aktiv. Samma villkor gäller för sprutning av grödor vid lövförband.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man odlar rödbetor bör man komma ihåg att denna gröda inte är fuktälskande. Överdriven vattning är en av anledningarna till utvecklingen av svampsjukdomar, en minskning av avkastningen och en försämring av fruktsmaken.

I största utsträckning behöver rödbetor riklig och regelbunden vattning under uppkomstperioden och i stadiet av aktiv bildning av rotgrödor.

I det senare fallet vattnas det cirka 2 gånger i veckan och spenderar upp till 20 liter per 1 kvadratmeter plantering. Det rekommenderas att sluta vattna 2-3 veckor före skörd.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att utfodra betor efter vattning. Denna teknik undviker inte bara skållning av grödans rotsystem, utan främjar också bättre absorption av näringsämnen som ingår i utfodringen.

För att förhindra att betor besegras av svampsjukdomar, rekommenderas det att behandla det flera gånger per säsong för profylax med fungicida preparat (Fundazol, Fitosporin). Cirka 1-1,5 månader före skörd bör förebyggande behandlingar avbrytas.

Rekommenderad: