Hur Matar Man Krusbär På Våren? Toppdressing För En Bra Stor Skörd. Hur Matar Man Mineralgödsel Innan Det Blommar Tidigt På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Krusbär På Våren? Toppdressing För En Bra Stor Skörd. Hur Matar Man Mineralgödsel Innan Det Blommar Tidigt På Våren?

Video: Hur Matar Man Krusbär På Våren? Toppdressing För En Bra Stor Skörd. Hur Matar Man Mineralgödsel Innan Det Blommar Tidigt På Våren?
Video: Feeding The Soil with Organic Tea & Top Dressing 2024, April
Hur Matar Man Krusbär På Våren? Toppdressing För En Bra Stor Skörd. Hur Matar Man Mineralgödsel Innan Det Blommar Tidigt På Våren?
Hur Matar Man Krusbär På Våren? Toppdressing För En Bra Stor Skörd. Hur Matar Man Mineralgödsel Innan Det Blommar Tidigt På Våren?
Anonim

Krusbären är en ganska produktiv växt som kan producera mycket höga skördar. Detta innebär att en vuxen buske behöver stöd och ett komplett utbud av näringsämnen. Buskvård börjar tidigt på våren, så snart snön smälter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Sommarperioden är fylld med problem och många bekymmer om trädgårdsväxter för en bra skörd. Men våren är en spruta i ett långdistanslopp, en spruta i starten. I mars och i de norra regionerna är april dags för vård och rengöring av skyddsrum, höstskräp, sanitär och formativ beskärning, sanitära behandlingar.

Hela komplexet har specifika mål:

  • stimulering av tillväxt och utveckling;
  • öka produktiviteten och förbättra smaken av bären;
  • påfyllning av saknade organiska, mineraliska ämnen samt makro-, mikroelement i jorden.

Befruktning ingår i komplexet av trädgårdsåtgärder i början av växtsäsongen. Busken har tillräckligt med näringsämnen under de första 3 åren efter att plantan planterats, men då behövs det ytterligare näring.

Bild
Bild

Lämpliga gödningsmedel

Som du vet använder trädgårdsmästare färdiga inköpta och folkmedicinska medel, det vill säga beredda hemma såväl som naturliga. Det senare inkluderar gödsel, humus, fågelspillning, kompost, träaska . De tas in i första klädningsskedet. med tillsats av urea, kalium, superfosfat . Efter befruktning bör stamcirkeln täckas med ett lager av mulch.

Tiden för nästa utfodring är maj, under blomning och spirande … Du kan befrukta med lökskalinfusion (200 g per 10 liter kokande vatten) eller mata med ett avkok av träaska med en hastighet av 1 kg per 50 g tvätttvål. Gödsel med potatisstärkelse används ofta: gelé kokas från 200-300 gram, som sedan späds ut med 10 liter vatten. Humus introduceras inte bara i torr form, utan också i flytande form - 1 del av ämnet till 3 delar vatten. Lösningen förvaras i 3 dagar och späds sedan ut igen med rent vatten 1: 2.

Bild
Bild

Mineral

Mineralgödsel innehåller makro- och mikroelement.

Makronäringsämnen inkluderar:

  • kväve och fosfor,
  • kalium och kalcium, magnesium, svavel och järn.

För att spåra element: bor och mangan, koppar, zink, jod och molybden. Alla behövs för en stor skörd, finns i organiska och mineraliska gödningsmedel och skiljer sig åt i tid och metod.

Bild
Bild

Organisk

Det fina med organiska gödningsmedel är deras tillgänglighet och låga pris, såvida vi inte pratar om att köpa gödsel och humus. Samtidigt kostar kompost ingenting alls, förutom ditt eget arbete, och träaska kan alltid fås oberoende på vilken plats som helst. En av de vanligaste typerna av organiskt material är gödsel . Bland dess arter anses hästen vara den mest värdefulla, följt av får och get, följt av ko, fläsk, och den senare kan inte användas tidigare än två år senare - den är för aggressiv.

Sådana ämnen stärker krusbärets immunitet avsevärt, har en positiv effekt på dess utveckling, stimulerar tillväxten av rotsystemet och hjälper till att bygga upp den vegetativa delen. Sågspån används ibland, men man måste komma ihåg att ung sågspån drar kväve ur jorden. Antingen väl lagrad eller färsk men berikad med kväve bör användas.

När det gäller fjäderfäavfall, buskar och träd, precis som örtartade, ta det med tacksamhet, eftersom det används för att öka innehållet av humus och kalcium, och det kan appliceras flera gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemlagad

Denna kategori innehåller allt som är gjort med dina egna händer - olika infusioner, blandningar, lösningar, extrakt. Dessa kan vara lösningar av ämnen som inte är relaterade till trädgårdssfären, till exempel lösningar av kaliumpermanganat, läsk och andra.

Dessa inkluderar också biomassa från olika komponenter:

  • gödsel och kycklingspillning, toppar och halm;
  • årliga och fleråriga ogräs, strimlade papprester;
  • lövverk, små grenar, trädbark, ruttna grönsaker och frukter, äggskal.

Det tar från 1 till 2 år att förbereda det, men kvaliteten på ett sådant gödningsmedel är utmärkt . Att så gröngödsel under hela säsongen är också ett av alternativen för att förbättra jordens sammansättning och struktur.

Bild
Bild

Etapper

Toppdressing bör utföras i etapper, med hänsyn till vid vilken tidpunkt krusbäret behöver vissa element. För att mata krusbären tidigt på våren, för att ge dem mat efter vintern, börjar de aktiviteter efter att snön smälter, avlägsnar den skyddande beläggningen och "eld" -behandlingen.

Beprövad steg-för-steg-algoritm

  • Den första utfodringen utförs innan växtsäsongen börjar, när kväve särskilt krävs för buskarna . Det stimulerar aktiv tillväxt av grön massa. Ureagranulat sprids helt enkelt under buskarna innan blomning och organiskt material tillsätts.
  • Den andra etappen genomförs i april, under blomningstiden . För närvarande är det redan möjligt att förbereda "grönt te" (fermenterad infusion) från ung nässla, använd en superfosfatlösning för bladmatning.
  • Nästa vårmatning sker vid tiden för äggstockens utseende på blomställningarna . Förutom mineralgödselmedel används folkmedicin för sprutning - infusion av nässla, solbränna, calendula, kamomill etc.

Detta avslutar vårmatningen, alla efterföljande utförs på sommaren. Det bör komma ihåg att applicering med rotmetoden kombineras med vattning med 3-4 hinkar vatten … Detta hjälper inte bara till att fördela gödningsmedel jämnt, utan skyddar också rotsystemet från brännskador. Krusbär, liksom hela krusbärsgruppen, har en funktion - överflödig fukt leder till att mjölk uppstår. Med tanke på detta är det lämpligt att utföra rot- och bladtillämpning av näring under stabilt torrt väder, när vattning inte kommer att skada växterna.

Bild
Bild

Användbara tips

Ett av de vanligaste krusbärsproblemen är mjöldagg, som nämnts ovan. För att förebygga en sådan olägenhet krävs vissa åtgärder.

  • För förökning kan infekterade växter inte vara sticklingar . Materialet tas endast från friska och starka buskar.
  • Hela området måste hållas rent, fri från ogräs, skräp, trasiga grenar … På hösten måste det drabbade lövverket brännas.
  • Sanitär beskärning hjälper till att bli av med sjuka skott … Eftersom krusbärsbusken är ganska tät är det nödvändigt att se till att mitten kan ventileras, även om den är tvångsmässig.
  • Fosfor-kaliumpreparat ökar plantans motståndskraft mot mjöldagg .
  • Behandling av drabbade växter utförs flera gånger , samtidigt väljs förbandets sammansättning med hänsyn till det problem som har uppstått.
Bild
Bild

Ett annat krusbärsproblem som kräver en trädgårdsmästares vaksamma uppmärksamhet är skadedjur. Bladätande bladlöss, malar och sågflugor kan orsaka allvarlig skada på växten, det finns ingen anledning att prata om förlusten av grödan. Insekter kan döda honom helt och hållet. Vårmatning kan kombineras med samtidig sanering. Vissa typer av mineralgödselmedel kan användas som fungicider, andra kan tillsättas.

  • Urea förstör skadedjur om du behandlar växterna med den under perioden då de flesta bladen har fallit. För att göra detta, bered en lösning i proportioner på 700 g per 10 liter vatten och spraya alla växter och jord.
  • Kaliumklorid hjälper till i kampen mot bladlöss och kopparhuvud . Sprutning med detta preparat leder till grovning av lövverk, skadedjurens död, höjer kvaliteten på bär och krusbärsresistens mot torka.
  • Mineralkomplex "Polimikro", "Ryazanochka", "Sudarushka", "ABC " och andra, med tillägg av fungicider i deras sammansättning, fungerar perfekt som svampdödande läkemedel.

Den snabba lossningen och ogräsningen av zonen nära stammen hjälper till att hålla krusbären i ett friskt tillstånd. Sänk inte ned verktyget i marken mer än 7 cm, eftersom rötterna kan skadas.

Detta djup är tillräckligt för att ge syreåtkomst och ta bort ogräs, som provocerar svampens utseende i rotzonen.

Rekommenderad: