Hur Matar Man Lök I Juli? Hur Matas I Början Och Slutet Av Månaden? Toppdressing För En Kålrot. Folkmedicin För Sevka

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Lök I Juli? Hur Matas I Början Och Slutet Av Månaden? Toppdressing För En Kålrot. Folkmedicin För Sevka

Video: Hur Matar Man Lök I Juli? Hur Matas I Början Och Slutet Av Månaden? Toppdressing För En Kålrot. Folkmedicin För Sevka
Video: How To Grow Onions From Bulbs 2024, Maj
Hur Matar Man Lök I Juli? Hur Matas I Början Och Slutet Av Månaden? Toppdressing För En Kålrot. Folkmedicin För Sevka
Hur Matar Man Lök I Juli? Hur Matas I Början Och Slutet Av Månaden? Toppdressing För En Kålrot. Folkmedicin För Sevka
Anonim

För att få stora lökar måste du först odla en uppsättning från frön och plantera den nästa år. Detta är dock inte det enda kravet på en anständig skörd. Lök, liksom andra grönsaker, bör matas. Mängden och typen av gödselmedel som appliceras beror på utvecklingsstadiet av grönsaken och säsongen. I den här artikeln kommer vi att beskriva hur och hur man matar lök i juli.

Bild
Bild

Hur man matar med speciella läkemedel?

Med förbehåll för agrotekniska regler (korrekt plantering av sevka och vattning) utförs vanligtvis inte matning av gröna lök. Glödlampan har allt du behöver för snabb utveckling. Vid långsam fjädertillväxt kan växten matas. 15 ml flytande gödningsmedel "Ideal" måste spädas i en hink med vatten och hällas sedan i varje 1 kvm. m. 3 liter blandning.

Om målet just är en bra samling lökhuvuden, vattnas anläggningen var 7: e dag i maj och var 8: e-10: e dag i maj och varje 8-10 dagar i listade sommarmånaderna.

I början av juli, när glödlampan kommer att likna en valnöt i storlek, matas superfosfat . Två matskedar gödningsmedel läggs till en hink med varmt vatten, hälls i 5 liter per 1 kvm. m.

Efter bildandet av tätt lövverk börjar löken vissna ganska snabbt. Det betyder att tillväxten av glödlampan i marken tar slut, då är vattning och matning värdelös.

Bild
Bild

Folkmedicin

Matning av lök i juli kan göras med hänsyn till den traditionella folkupplevelsen. Billiga och prisvärda medel används för den aktiva tillväxten av gröna, liksom för att odla på en kålrot. De är effektiva i kampen mot sjukdomar och skadedjur av lök.

Ammoniak

Ämnet innehåller kväve i sin sammansättning, vilket är nödvändigt för lök planterade på huvudet. Det används för att skydda mot skadedjur och som toppdressing.

3 matskedar ammoniak späds ut i 10 liter varmt vatten och 5 liter vattnas noggrant med denna komposition vid roten . Den starka lukten kommer att skrämma bort lökflugan och luraren.

Bild
Bild

Jäst

Detta är den gamla "gammaldags" metoden att mata lök på en fjäder. Genom att använda jäst som gödningsmedel kan du få gröna utan kemikalier.

Fördelar med jästmatning:

  • mätta jorden med syre, kväve, fosfor;
  • på grund av mättnad med användbara mikroelement utvecklar rotsystemet, som ett resultat, utbytet av grön massa ökar;
  • växten får resistens mot sjukdomar.

Jäst fungerar vid temperaturer från 20 grader. Därför är det lämpligt att utföra en sådan toppdressing i juni - juli, när jorden är varm.

Självklart används inte jäst i sin rena form, utan kombineras med andra ingredienser. Både torr och levande jäst används för att bereda näringslösningen.

Bild
Bild

Recept 1

En påse torr jäst (10 g) löses i en hink med varmt vatten och 35 g socker tillsätts för att påskynda jäsningen. Insistera i 4 timmar, späd sedan med vatten med 1 del av lösningen plus 5 delar vatten - och vattna plantorna.

Bild
Bild

Recept 2

Lägg hackad nässla, klipp gräs i en fat, låt stå i en vecka, rör om då och då . Tillsätt sedan ett kilo levande jäst och samma mängd smula svartbröd, insistera i ytterligare två dagar och vatten med en komposition utspädd enligt schemat: 1 liter surdeg per hink vatten.

Användningen av jäst ökar surheten i jorden, så träaska och krossade äggskal måste läggas till blandningen.

Bild
Bild

Aska

Detta unika naturläkemedel innehåller cirka 35 spårämnen i dess sammansättning, huvudkomponenterna är kalium och fosfor. Ask används som överdressing för gulning av gröna och vridningar av fjäder, liksom vid bekämpning av skadedjur och löksjukdomar. Det kan tillsättas till lösningar eller sprutas torrt över växter.

Recept för användning av ett avstötande medel:

  • för 200 g aska, ta 1 tesked tobaksdamm och mald peppar;
  • spray på 1 kvm. m.;
  • efter proceduren måste jorden lossas till ett djup av 2-3 cm.
Bild
Bild

Mullein

Kogödsel används i jordbruksteknik för att öka utbytet av odlade grödor, samt för att skydda dem mot sjukdomar. Färsk gödsel används sällan som gödselmedel - det är mycket mer effektivt att laga mullein.

Beredningsmetod: du måste ta 1 del gödsel och 5 delar vatten, blanda i en stor behållare, stäng locket ordentligt och låt stå i cirka två veckor . Blanda kompositionen varje dag. Det färdiga gödningsmedlet blir märkbart lättare.

Före användning måste kompositionen spädas i förhållandet 1 till 10. För effektivitet kan du lägga till 500 g träaska och 3 matskedar superfosfat.

Den resulterande toppdressingen används med en hastighet av 2-3 liter per 1 kvm. m. landningar med en svag tillväxt av fjädern.

Bild
Bild

Tvättmedel

För att skydda grödan från lökflugor kan du använda ett gammalt botemedel som innehåller tvätttvål.

200 g vanlig tvätttvål rivs för snabb upplösning och tillsätts till 10 liter varmt vatten . Lök behandlas med tvålvatten i torrt och lugnt väder. Behandlingen utförs antingen med en spruta eller med en vanlig kvast och sprutar kompositionen i området med planteringar. Ju längre lösningen stannar kvar på växten, desto mer effektiv är skadedjursbekämpningsprocessen. Istället för tvätttvål kan du använda tjärtvål. Metoden för beredning och användning skiljer sig inte från den som beskrivs.

Bild
Bild

Tobaksdamm

För att bli av med lökflugor används också tobak eller makhorka. För 3 liter varmt vatten, ta 200 g tobaksdamm eller makhorka och insistera i 3 dagar. Lägg till upp till 10 liter, häll i en hel matsked flytande tvål och tillsätt 1 tesked mald peppar.

Lösningen filtreras och används för att bekämpa lökfluglarver genom att spruta växten och jorden runt den.

Bild
Bild

Salt

Salt används ofta för att kontrollera lökflugor. 200 g bordsalt späds ut i 10 liter varmt vatten. Desinfektion utförs när fjädern når 8 cm. Vid vattning försöker de inte komma på den gröna delen av växten. Vanligtvis på sommaren utförs 1-2 vattningar mot varje generation av flugan.

För att bekämpa stamnematoden doppas lökuppsättningar, som planteras på gröna i juli, i en lösning av bordsalt (1/3 kopp salt per 5 liter vatten) i 20 minuter före plantering. Samma metod för desinfektion av plantmaterial används på våren för odling av lök för fjädrar och rovor.

Bild
Bild

Senapspulver

Lökkotlarver skadar växten genom att gnaga längsgående vitaktiga passager i bladens massa. Under de sista dagarna i juli blir larverna till svarta skalbaggar som är cirka 2-3 mm långa. De livnär sig på lökens gröna delar och skapar hål i olika storlekar.

Kontrollmetod: lossa radavstånd med tillsats av torrt senapspulver, malen peppar. Att dammas med senap är också effektivt innan jord och växter lossas.

Bild
Bild

Matningstips

I början av juli växer lökarna aktivt, därför är det nödvändigt att mata löken för att bilda ett tätt och stort huvud.

Recept 1 (folkmedicin)

Lös upp 250 g siktad aska i 10 liter kokande vatten, låt stå i 2-3 dagar och vattna plantorna.

Bild
Bild

Recept 2 (snabbt)

Köp Effekton-O i en järnaffär, späd 30 ml av produkten i 10 liter varmt vatten.

Om fjädrarna börjar bli gula tillsätt sedan 1 matsked superfosfat. Vatten med en hastighet av 5 liter per 1 kvm. m.

Bild
Bild

Recept 3

Ta 36 ml superfosfat och 18 ml kaliumklorid i en hink med varmt vatten . Häll 5 liter per kvm. m.

För behandling av lök mot sjukdomar som orsakas av svampar, inklusive mjöldagg, späds 5 ml kopparsulfat och 18 ml flytande tvätttvål i 9-10 liter vatten och växten sprutas ovanpå.

I slutet av växtsäsongen slutar vattningen av löken. Efter 18–20 dagar dras den försiktigt ur marken och placeras på en öppen, solig plats för att torka . Därefter pulveriseras lökarna med krita och lagras.

Rekommenderad: