Hur Matar Man Kål I Juli? Toppdressing I Början Och Slutet Av Månaden För Skörden. Hur Matas Sen Och Tidig Kål?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Kål I Juli? Toppdressing I Början Och Slutet Av Månaden För Skörden. Hur Matas Sen Och Tidig Kål?

Video: Hur Matar Man Kål I Juli? Toppdressing I Början Och Slutet Av Månaden För Skörden. Hur Matas Sen Och Tidig Kål?
Video: Will a Cabbage Plant Continue Growing After Harvest 2024, Maj
Hur Matar Man Kål I Juli? Toppdressing I Början Och Slutet Av Månaden För Skörden. Hur Matas Sen Och Tidig Kål?
Hur Matar Man Kål I Juli? Toppdressing I Början Och Slutet Av Månaden För Skörden. Hur Matas Sen Och Tidig Kål?
Anonim

För att få ett stort och vitaminrikt kålhuvud måste du tillföra kålen tillräckligt med näringsämnen. Det är viktigt att se till att mata denna kultur i juli - det är i mitten av sommaren som kål växer.

Översikt över kemikalier

Det är lättare att ta de specialprodukter som marknaden erbjuder för att mata kål. Detta är det bästa alternativet, sådant gödselmedel säljs av jordbruksbutiker, specialbutiker, även på hyllorna i stormarknader kan du hitta foder för olika grödor, inklusive kål.

Det vanligaste gödningsmedlet för alla typer av denna gröda är kalciumnitrat . Använd informationen på förpackningen och mata vitkål, brysselkål och blomkål. Kulturen accepterar också nitrofosfat väl.

Bild
Bild

Den färdiga produkten är lätt att använda, balanserad och ger, om den appliceras korrekt. Om du inte ser något fel med kemiska mineralprodukter, använd gärna antingen enskilt gödselmedel eller i kombination med andra.

Här är några alternativ för hur man korrekt kombinerar de färdiga gödningsmedlen

  • Lös upp 15 gram "Solution" -gödselmedel i 1 liter vatten (kan ersättas med "Kemira"), tillsätt 2 matskedar superfosfat . En sådan näringskomposition appliceras med en hastighet av högst 5 liter per 1 kvadratmeter.

  • Toppdressing kan göras i kombination, till exempel från mineralgödsel och organiskt material . Så, superfosfat (30 g) blandas med mulleinkoncentrat, som bereds i förhållandet 1: 5. Den resulterande blandningen späds ut i 5 liter vatten och vattnas med minst 3-4 kålbuskar (baserat på en topp av kål, 1, 2 -1, 5 liter).

För dem som är rädda för att överfodra växter med sådant gödningsmedel eller inte välkomnar kemi i trädgårdsarbete, kommer folkrecept till undsättning.

Bild
Bild

Folkmedicin

Först och främst, använd "levande" gödselmedel, som är lämpligt för nästan alla grödor, och särskilt för kål. Vi pratar om jäst - fördelaktiga svampar som förskjuter patogena element och patogener från ytan på kålhuvudet och till och med från jorden.

Jordens struktur förbättras under påverkan av mikroelement av jäst, och själva växten börjar intensivt sätta kålhuvuden, som är ganska imponerande i storlek. För tidig kål är det viktigt att få en sådan toppdressing i början av juli. Det är enkelt att förbereda det:

  1. ta 10 liter vatten uppvärmt till 40 grader;
  2. späd 22 gram (2 påsar) torr jäst i denna mängd varm vätska;
  3. låt jäsa på en varm plats i flera timmar;
  4. vattning på kvällen, 1 liter per kålhuvud.
Bild
Bild

För att påskynda jäsningsprocessen kan du tillsätta lite socker (2 matskedar räcker för denna mängd). Effekten med sweet booster är fantastisk!

Borsyra anses vara en annan naturlig tillväxtstimulans för kål . Kål befruktad i juli med denna produkt har en crunch och en utsökt doft, i en sallad är det helt enkelt makalöst. Observera att borsyra pulver inte löser sig i kall vätska, så före användning löser du en dospåse av produkten i ett glas varmt vatten och häller sedan koncentratet till huvudmängden vätska (10 l).

Bild
Bild

I detta fall får du gödselmedel för bladmatning. De måste spraya kålhuvudena, och det är bättre att använda en sprayflaska för detta. Detta värdefulla ekologiska kålfoder kommer från nässlor. Denna växt kommer säkert att finnas nära din trädgård eller sommarstuga, ignorera den inte.

Fyll en hink med dessa färska örter (se till att riva den med handskar), fyll den med vatten och låt jäsa i 4-5 dagar . När jäsningsprocessen är över känner du kanske inte en mycket behaglig doft, men du får ett starkt koncentrat för att mata kål. Det späds med vatten i ett förhållande av 1: 9, vattnas på vanligt sätt under roten.

Bild
Bild

Om grödan odlas för långtidsförvaring, se till att mata kålen med bakpulver . Detta är mer sant för sena sorter, och de gör en sådan toppdressing i slutet av juli. För att få en lösning späds 20 g bakpulver ut i 10 liter vatten och kulturen vattnas. Kålhuvud, som fått sådan näring, spricker inte och lagras väl.

I juli matas kål också med flygaska . Ask innehåller mycket kalcium, magnesium, kalium, fosfor, svavel, bor, järn och andra nödvändiga element. Denna toppdressing kombineras med vattning. Späd 1 liter burk aska i en hink med vatten, låt den brygga i ett par timmar, och du kan vattengödsla växten vid roten.

Bild
Bild

Det är allmänt accepterat att användningen av naturprodukter som gödningsmedel gör grönsaker friska och välsmakande. Men varje trädgårdsmästare väljer sitt eget sätt att bearbeta och mata.

Tips för ansökan

Inte bara en bra skörd beror på kompetent utfodring. Gödselmedel skyddar också växten från sjukdomar. Med tillräcklig näring kommer kål att bilda en stabil immunitet och rikta alla dess krafter på att få massan av kålhuvudet.

Det är viktigt att inte använda kemikalier under skördeperioden, eftersom kålhuvudet tenderar att ackumulera skadliga ämnen. därför det är idealiskt att mata kål i juli: i början av månaden - tidigt, i slutet av juli - sent.

Bild
Bild

Var noga med att läsa informationen på förpackningen av färdiga gödningsmedel och följ bruksanvisningen. Välj separata preparat för varje kåltyp.

Observera att till exempel inte allt kan passa brysselkål från det som tas till vitkål . Men med folkmedicin är det enklare: det är praktiskt taget ingen skada av dem.

Rekommenderad: